П

Прильоти по Росії. Війна прийшла на територію РФ на другий день повномасштабного вторгнення

Від початку повномасштабного вторгнення територію Російської Федерації обстріляли 443 рази. Хто відповідальний за ці обстріли – офіційно не повідомляють, а неофіційно й так зрозуміло, хоча є підозра, що іноді армія РФ обстрілює свої ж міста. ТЕКСТИ зібрали дані про прильоти на російських територіях та з'ясували, які області РФ атакували за весь час від початку повномасштабної війни до 12.06.2023 включно.

Примарна червона лінія

17 лютого 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення, заступник голови Ради безпеки РФ Дмітрій Мєдвєдєв пригрозив влаштувати "судний день" тому, хто наважиться атакувати російські об'єкти. Відтоді з Кремля звучало ще багато погроз і неодноразово обговорювали якісь гіпотетичні "червоні лінії".

Але це все виявилося порожніми словами, а лінії – потьомкінськими. Військові та інші об’єкти на території Росії обстрілюють від другого дня вторгнення. І перша атака 25.02.2022 була дуже яскравою – тоді ракета "невідомого походження" поцілила у військовий аеродром Міллєрово в Ростовській області.

Як показала практика, "червоні лінії" не спрацювали – російська верхівка не влаштовує жодних "армагеддонів", вона просто ігнорує й замовчує такі інциденти.

RRRRRR.png

Як видно з мапи, найбільше прилітає в прикордонні населені пункти Бєлгородської, Курської та Брянської областей.

Росія обстрілює прикордоння і цивільних на Харківщині, Сумщині та Чернігівщині всім, що має: від керованих авіабомб до безпілотників, – але зі значно меншою інтенсивністю, ніж на лінії фронту. І це не залишається без відплати. Суміжним російським областям теж дістається від артилерійського й мінометного вогню. Воєнні укріплення, електропідстанції та склади росіян зазнають атак безпілотників. Відбувалися також поодинокі ракетні атаки: їхніми мішенями, зокрема, стали вже згадана ростовська авіабаза Міллєрово, а також військова частина в Клинцях і непідтверджені об'єкти в містечку Стародуб на Брянщині.

Ціль – Кремль

За півтора року відбулася низка обстрілів знакових російських об'єктів. Рівно через два місяці після Міллєрово по брянській нафтобазі "Транснєфть-Дружба" поцілив безпілотник. Ці літальні апарати в грудні 2022 успішно атакували авіабазу "Енгельс-1" у Саратовській області, де перебувають стратегічні бомбардувальники РФ, які завдають ударів далекобійними ракетами по Україні.

Безпілотник прилітав також на військовий аеродром "Дягілєво" в Рязанській області – місце дислокації ракетоносців Ту-22М3. Два бомбардувальники того самого типу знищив інший літальний апарат на аеродромі "Шайковка" в Калузькій області. У листопаді тепер уже БПЛА завітав у Міллєрово та потрапив в ангар, де був винищувач Су-30СМ. Ще один безпілотник влучив у нафтонакопичувач на військовому аеродромі в Курську.

У лютому 2023 БПЛА опинився в Московській області – він не долетів 100 м до газової компресорної станції "Воскресенськ" у селі Губастово. Третього травня кілька дронів атакували будівлю Сенатського палацу в Кремлі, а в кінці того самого місяця – окремі об'єкти в Москві.

photo_2023-06-12_16-50-41.jpg

На графіці показано кількість обстрілів (не плутати з сумою випущених боєприпасів). До прикладу, за словами губернатора Бєлгородської області – Вячеслава Гладкова, тільки за 1 червня 2023 року в Шебекінському міському окрузі зафіксовано 850 "прильотів" снарядів. Та показані цифри можуть не відбивати реальних масштабів обстрілів, зважаючи на не завжди правдивий характер російських джерел інформації, які ми здебільшого використовували для збору даних про удари по Росії.

Як можна побачити з графіки, до лютого 2023-го кількість обстрілів територій РФ можна було порахувати на пальцях однієї руки – від 1 до 5 на місяць у прилеглих до України та віддалених областях. До квітня середня цифра вже перевалила за десяток, подекуди сягаючи 24.

Рейди РДК

У травні ж інтенсивність ударів по російському прикордонню стрімко зросла. До того ж ідеться тільки про Бєлгородську область – 118 разів. В інших регіонах динаміка залишилася на рівні лютого-квітня. Уже в перші тижні червня цифри по Бєлгородській області вийшли на новий пік – 120 обстрілів. За весь цей час на прикордоння РФ прилітали переважно артилерійські й мінометні снаряди, але чимало військових та інфраструктурних об'єктів опинилися під атаками безпілотників. Це й не дивно, адже прикордоння Бєлгородщини перетворилося на театр, хоч і млявих, але бойових дій. В область постійно здійснюють рейди бійці Російського добровольчого корпусу (РДК), які воюють на боці України. Під час цих рейдів тривають інтенсивні артобстріли. Щоправда, хто їх здійснює – до кінця не зрозуміло.

Найгарячішими точками наразі залишаються Шебекіно, Нова Таволжанка й Муром на Бєлгородщині, а також Тьоткіно та Краснооктябрський Курської області.

Про те, що прикордоння РФ обстрілюють авіацією, артилерією та бронетехнікою самі російські військові, розповідає начальник штабу РДК Олександр з позивним Фортуна. Ваги його заявам додає те, що російські депутати підтримують ідеї важких ударів по своїх містах – наприклад, депутат Держдуми РФ, генерал-лейтенант Андрій Гурульов висловився так: "Треба точково душити та довбати… по Шебекіно. Я думаю, там авіація розбереться планувальними бомбами". Російська влада традиційно звинувачує в обстрілах Україну.

Уже дійшло до того, що мешканці російських сіл і містечок безперервно скаржаться на байдужість російської влади. Та російське військово-політичне керівництво дотримується тієї самої стратегії, що й від початку: ігнорує проблему та мовчить.

РДК обстріли росія контратаки карта безпілотники

Знак гривні
Знак гривні