Ж

Жаби, гадюки та їхні родичі. До чого має призвести історія з хабарем голові Верховного суду

У понеділок НАБУ й САП затримали голову Верховного суду Всеволода Князєва на хабарі в 2,7 млн доларів нібито за винесення рішення у справі, пов’язаній з компанією Ferrexpo олігарха Костянтина Жеваго. Судді на позачерговому пленумі висловили Князєву недовіру, зняли з посади й називали подію “чорним днем” в історії судової системи. У цьому кейсі більше шарів, ніж у домашньому “наполеоні” вашої мами, тож ми спробуємо хоча б інвентаризувати всі проблеми та виклики, які викличе ця непересічна подія у юридичній, економічній і політичній площині.

whatsapp_image_2023-05-16_at_14_09_20.webp

Гроші на столі під час затримання Князєва. Фото: НАБУ

Фабула події

Отже, детективи НАБУ зафіксували існування певного “злочинного угруповання у сфері судової гілки влади”. Коли про це стало відомо, НАБУ інфільтрувало в структуру свою людину й почало збирати докази. Що знайшли:

Отже, ще раз, спрощено: Жеваго нібито передав гроші адвокату, а той — голові ВС, в результаті було ухвалено рішення на користь компанії Жеваго.

Що за справа

19 квітня Велика палата Верховного суду — найвищий судовий орган у країні — ухвалила рішення на користь компанії Ferrexpo у справі про нібито незаконну купівлю близько 40% акцій Полтавського ГЗК у 2002 (!) році у структур VS Energy (належать, зокрема, росіянину Олександру Бабакову (№26 Forbes Росія, віце-спікер Держдуми) та його партнерам).

Ще у 2005 році декілька офшорних компаній, які виступали формальними продавцями акцій, спробували “відкотити” угоду назад і стягнути з Жеваго нібито завдані збитки. Проте після 10-річної судової тяганини, яка завершилась у 2015-му, їм не вдалося це зробити. У 2021 році офшорки знову пішли на Ferrexpo судом, нібито за нововиявленими обставинами. Тільки тепер за ними, ймовірно, перебувають не тільки росіяни, а більше структури Ігоря Коломойського (детально докази зі зв’язками двох сторін наводив, зокрема, директор Інституту постінформаційного суспільства Дмитро Золотухін у публікації на початку 2022 року). Цікаво, що Економічна правда фіксувала наміри структур Коломойського "віджати" Полтавський ГЗК ще в 2009 році.

Першу інстанцію офшорки програли. Але виграли апеляцію в Північному апеляційному суді: у вересні 2022 року він визнав угоду 2002 року недійсною й зобов’язав Ferrexpo передати акції позивачам. Компанія Жеваго оскаржила це рішення до Верховного суду. Власне, рішення 19 квітня було завершальним у цьому ланцюжку.

Деякі ЗМІ, що відстежували конфлікт, вказували на “цікавий факт”. Коли справа надійшла в апеляцію, офшорні позивачі постійно заявляли відводи суддям, аж поки розгляд дійшов до колегії за участі такої собі судді Марини Барсук. Вона є дружиною Віктора Барсука, який раніше працював у юрфірмі, що обслуговувала Ferrexpo, а потім перейшов у структури Коломойського. Тобто міг мати інсайди про роботу компанії Жеваго. Чи це “збіг”, чи названий факт вплинув на остаточне рішення — залишимо за дужками.

Публічно рішення Північного суду комунікували саме як перемогу росіян. У цьому контексті в Офісі президента нібито навіть розглядали націоналізацію Полтавського ГЗК. Формальною причиною мало стати отримання росіянами контролю над бізнесом. “Ми думаємо, що вони [VS Energy] переможуть у [Верховному] суді, після чого можна буде націоналізувати актив через звʼязки з РФ”, — говорив неназваний “Слуга народу” у коментарі Forbes Україна.

Vodff8B4R.webp

Полтавський ГЗК. Ілюстративне фото

Формально VS Energy підсанкційному Бабакову й компанії не належать: активи записано на підставні компанії. Суди поки що “не бачать” за “фунтами” реальних акціонерів, а отже, не ухвалюють рішення про конфіскацію активів. Імовірно, тиск на Верховний суд через хабар Князєву також пов’язаний і з цією сюжетною лінією.

У справі проти офшорок Ferrexpo представляє юрфірма “Ілляшев і Партнери” — відповідно до повідомлень компанії та ухвали суду, Михайло Ілляшев особисто керував процесом. Це дало підстави спекулювати щодо його участі в корупційній складовій з Князєвим, проте прямих доказів цього немає.

Отже, ще раз, спрощено: росіяни та/або Коломойський хотіли у сумнівний спосіб “віджати” в Жеваго Ferrexpo, водночас влада (можливо) була готовою згодом націоналізувати актив. Чи діяли офшорні позивачі в інтересах влади — невідомо.

З цих двох пунктів можна зробити кілька [конспіративних] припущень:

Очевидно, що факт передачі хабаря не робить честі ні судді, ні посередникам. А чи була провокація — має визначити слідство.

Також варто зазначити, що в цій історії збіглися інтереси НАБУ й інтересантів дискредитації Жеваго / суду / посередників. Директор Бюро Семен Кривонос тепер може винести цю справу “на прапор” і нівелювати всі претензії до своєї неоднозначної репутації. Власне, опосередковано це підтверджено в повідомленні НАБУ: “За словами Семена Кривоноса, ця справа наочно, а не декларативно демонструє головні пріоритети нового менеджменту як НАБУ, так і САП. Адже ці правоохоронні органи вперше викрили корупцію такого рівня державних діячів”.

images_attached_to_body.png

Схема взаємодії учасників злочинного угруповання. Інфографіка: НАБУ

До того ж треба дивитися на інші справи, які веде НАБУ: як вони перетинатимуться з інтересами бенефіціарів історії з Жеваго й Князєвим. На поверхні лежить, наприклад, кейс “Роттердам+”, де структури Ігоря Коломойського є потерпілою стороною, а НАБУ розслідує.

Що ще закидають Жеваго

Суд довкола акцій Полтавського ГЗК — це лише одна з історій, у якій фігурує прізвище Костянтина Жеваго. Ще одна справа, пов’язана з цим активом, — обвинувачення в несплаті податків на суму близько 10 млрд грн. Цю справу веде Бюро економічної безпеки.

Також Жеваго закидають виведення грошей з банку “Фінанси і кредит” перед його банкрутством. Нацбанк звинувачував підприємця, що фінустанова видавала забагато “пов’язаних” кредитів бізнесам олігарха, а потім виводила ці кошти на офшори. Жеваго все заперечував і стверджував, що про схеми керівництва банку нічого не знав. Саме у справі про банк правоохоронні органи видали ордер про міжнародний розшук бізнесмена, за яким його затримали у французькому Куршавелі. Жеваго вийшов з-під варти під заставу у 1 млн євро.

Ще один актив підприємця — завод АвтоКрАЗ — потрапив під примусове вилучення на потреби Міноборони. Коментатори спочатку помилково називали це націоналізацією, проте йдеться саме про вилучення на час дії воєнного стану за рішенням Ставки Верховного головнокомандувача. Чи отримають власники свої активи назад, чи буде їм компенсовано їхню вартість — питання поки що відкрите.

fr.jpg

Французьке видання написало про затримання Жеваго. Фото звідси

Варто нагадати, що Жеваго через свого сина є акціонером одного з опозиційно налаштованих до влади телеканалів — Еспресо. Це, серед іншого, дає йому легальну можливість називати кримінальні справи проти себе та своїх компаній політичним переслідуванням. Раніше Жеваго був спонсором Блоку Юлії Тимошенко, однак чи впливає він сьогодні на політичні процеси — актуальної інформації немає.

Припущення: справа з хабарем Князєву може наблизити конфіскацію / передачу в інший спосіб активів Жеваго зацікавленим особам, зокрема стуктурам Коломойського. Який, утім, може бути далеко не єдиним бенефіціаром процесу.

Князєв та інші судді

Як вказано в повідомленні НАБУ, після отримання хабаря від посередників, голова ВС Князєв мав розподілити гроші між іншими членами Великої палати. Отже, попереду затримання ще низки учасників процесу та ще один удар по репутації Верховного суду. Ця історія знову актуалізує питання:

Як свідчить практика,чи, точніше, хабар у 2,7 млн доларів, обрання “молодого і прогресивного судді” з проєвропейськими публічними поглядами головою Верховного суду нічого не вирішує.

Також цілком можливо знову постане питання переведення частини вищої ланки правосуддя “на аутсорс” (приклад — “казахстанський” варіант, коли частина господарських судів для іноземних інвесторів функціонують у режимі англійського правосуддя з англійськими судами, де вищою інстанцією є Високий суд Лондона, який має безперечний авторитет в інвесторів).

DSC_0527.jpg

Всеволод Князєв — випускник Одеської юридичної академії. На фото — ексголова ВС України крайній ліворуч, посередині — ректор академії Сергій Ківалов. Джерело

На тактичному рівні також варто очікувати питань про перегляд рішень, які ухвалював Князєв разом з тими членами Великої палати, які фігуруватимуть у справі. Принаймні сторонам, незадоволеним цими рішеннями, гріх було б не скористатися такою нагодою. Та й зрештою, авторитет Великої палати як останньої інстанції в низці господарчих суперечок неабияк похитнеться. У деяких учасників процесів запитання звучатиме так: “Невже можна було так дешево?”.

Ілляшев і партнери

Ситуація з хабарем Князєву може негативно відбитися на юркомпанії “Ілляшев і партнери”, яка супроводжувала “перемогу” Ferrexpo у Верховному суді. Компанія й раніше фігурувала в репутаційних скандалах.

Наприклад, до них були питання щодо офісів у Москві й Сімферополі (їх закрили лише у 2022 році після повномасштабного вторгнення, а роботу на території агресора в компанії пояснювали необхідністю захисту прав клієнтів). Також фірму як потенційного партнера для корупційної схеми називав екснародний депутат і ексвласник Укрбуду Максим Микитась під час спроби дати хабар меру Дніпра Борису Філатову. До схеми нібито планували залучити віцепрем’єрку Ольгу Стефанишину, яка раніше працювала радником у “Ілляшевих”.

Ще один скандал стосувався хабаря, який одна з адвокаток об’єднання нібито вимагала за розв’язання “питань” в антирейдерській комісії Мін’юсту. З його допомогою офіс Президента нібито дискредитувати заступницю міністра-керівницю цієї комісії.

“Ілляшеви” фігурують у справі про завищення видатків авіакомпанії “Антонов” на юридичні послуги (фірма працює з авіаторами з середини 1990-х). Компанія обслуговує низку інших підприємств Укроборонпрому й могла робити це разом зі структурою, ймовірно близькою до заступника голови Офісу президента Андрія Смірнова, відповідального за судову систему (аргументи сторін — за лінком на сайті Наші гроші).

Цікаво, що в лютому 2023 року в інтерв’ю Громадському саме Смірнова затриманий Всеволод Князєв звинувачував у завданні шкоди судовій реформі. Тож тут ми поставимо великий жирний знак питання про те, хто кого на що міг у цій історії спровокувати.

***

Від того, як розгортатимуться події далі, можна буде робити висновки про “бенефіціарів” і реальні наслідки справи. Чи зможе НАБУ документально довести весь ланцюжок зловживань? Чи очиститься Верховний суд після такого викриття? Чи скористаються недоброзичливці обставинами, щоб забрати собі активи Жеваго? Чи залучений до цього Офіс президента? Це невеликий перелік питань, які варто відстежувати.

жеваго Верховний Суд коломойський корупція vs energy бабаков

Знак гривні
Знак гривні