С

“Секретні біолабораторії” США повернулись в Україну. Моніторинг росЗМІ за 10–16 квітня 2023 року

Минулого тижня російські медіа доводили, що контрнаступ українців стане провалом для ЗСУ та початком кінця підтримки України з боку Заходу. Пропагандисти розказували, що бійці російської армії вже успішно знищують танки “Леопард”, а польських найманців убивають тисячами. Дезінформатори знову вигадують казки про “секретні біолабораторії" США в Україні та запевняють, що Вашингтон готовий розв'язати війну проти Китаю, щоб зберегти статус долара у світі. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Про німецький “Леопард” у херсонських болотах

Минулого тижня російська пропаганда доводила, що контрнаступ Збройних сил України зазнає поразки: “Украина не имеет ни сил, ни средств для контрнаступления”. Для підкріплення своєї версії росЗМІ активно тиражують новини із ”злитих документів Пентагону”, що “в Киеве есть нехватка боеприпасов”. Пропагандисти пояснюють, що документи злив Вашингтон, якому вигідно перекласти з себе провину на ЗСУ після майбутнього провалу контрнаступу: “С помощью утечки документов США пытаются снять с себя ответственность за возможный провал украинских Вооруженных сил”. Широко тиражувати прогнози на майбутнє — один з улюблених прийомів пропагандистів, адже перевірити взагалі неможливо, а багаторазове повторення викликає враження доконаного факту.

Дезінформатори дедалі більше пишуть про неприступні лінії оборони та міні поля, які побудувала армія Росії: “боец спецназа «Ахмат» рассказал об укреплении линии обороны в направлении Кременной, добавив, что она усилена минными заграждениями”, “Российских бойцов на данном рубеже прикрывает система траншей и окопов, вырытая в лесной песчаной местности”.

Для демонстрації успіхів “СВО” (так у росмедіа називають війну Росії проти України — ред.) пропагандисти вигадують нові історії. Минулого тижня РИА “Новости” повідомили, що “Российская диверсионная группа захватила и затопила в болоте танк Leopard, поставленный ВСУ”: “один Leopard был захвачен российской диверсионной разведывательной группой (ДРГ). После того как бойцы не смогли вывезти танк в тыл, машину затопили в болоте”. Інше видання — “Царьград” — пише, що “Немецкие танки Leopard, на которые надеялись Вооруженные силы Украины, развалились не доехав до фронта”.

Жодних підтверджень своїм заявам окупанти не надали. Також варто зазначити, що російські війська вже не вперше кажуть про нібито захоплення "Леопардів". 3 березня перший заступник постпреда РФ при ООН Дмитро Полянський перепостив у твіттері фейкову світлину з нібито захопленим Leopard 2A5 у Бахмуті, однак згодом видалив цей допис.

За версією пропагандистів, українцям не допоможуть і іноземні найманці, яких російська армія вбиває тисячами: “из 20 тысяч польских наёмников, которые принимают участие в боевых действиях на стороне ВСУ, погибли уже 2,5 тысячи человек

Варто додати, що в росЗМІ з’являються також тези, що український наступ може бути успішним. Пропаганда готує своє населення й на цей випадок та вигадує аргументи, що навіть у разі успіху українці не досягнуть істотних перемог і врешті Захід відмовиться підтримувати Україну: “продолжение конфликта даже в случае успеха этого контрнаступления никто не будет поддерживать”.

Москва хоче контролювати американські лабораторії

Пропагандисти знову розповідають “о секретных биолабораториях США в Украине”. Це старий фейк, який поширювали й російські дезінформатори, й проросійські сили в Україні. Минулого тижня наратив знову потрапив в об’єктив дезінформаторів: “Рябков (заступник голови МЗС росії — ред.) заявил о наращивании военно-биологической деятельности США по всему миру США взяли курс на наращивание военно-биологической деятельности практически во всех регионах мира”.

Діяльність лабораторій стала, за версією пропаганди, однією з причин початку війни: “О том, что Пентагон реализовал на Украине план военно-биологической оккупации, стало известно только благодаря СВО. В результате такой оккупации Украина стала очагом опасных заболеваний, в том числе, неясного происхождения”.

Міністерство оборони РФ бідкається, що американці навіть під час “СВО” будують нові лабораторії та навчають українських біологів: “Хотя некоторые программы сменили свои названия, суть осталась прежней — США разрабатывают на Украине компоненты биологического оружия”.

Росіяни заявляють, що якби США дозволили здійснювати перевірку їхньої біологічної програми, то світ був би безпечнішим: “Большинство участников Конвенции о запрещении биологического и токсинного оружия (КБТО).. . поддерживают позицию РФ относительно того, что "эффективность КБТО значительно повысилась бы, в случае разработки универсального юридически обязывающего недискриминационного протокола к этой конвенции, включающего эффективный механизм проверки".

Пропагандисти лякають, що США вже наблизилися до створення біологічної зброї на основі геному людини: “Создание американцами биооружия на основе расшифровки генома человека кардинально меняет геополитическую и военную ситуацию в мире, сейчас она напоминает начало "атомной эры" 1940-1950 годов”.

Також дезінформатори розказують, що небезпеку “американських біолабораторій” розуміють не лише росіяни, тому майже по всьому світі відбуваються протести проти таких структур: “Акции протеста в связи с деятельностью американских биологических лабораторий на Украине прошли в Южной Корее, Армении, Киргизии и Сербии. Растёт беспокойство общественности за границей по этому поводу”.

І закликають Китай приєднатися до “антилабораторнії” боротьби: “США размещают свои биолаборатории и создают биологическое оружие для возможной борьбы со своими геополитическими конкурентами. Соответствующие выводы наверняка сделают в Китае. Фактор биологической угрозы со стороны США способен ещё больше сблизить наши страны”.

Асад на коні, а Орбан під загрозою

Минулого тижня російська пропаганда багато писала про союзників Росії.

Насамперед вони раділи за сирійського диктатора Башара Асада. Сирія вела переговори із Саудівською Аравію щодо повернення до Ліги арабських держав. І дезінформатори подають цей факт як безсумнівну перемогу над США: “вопрос возвращения Сирии в Лигу арабских государств во многом завязан на последствия кризиса, в ходе которого американцы пытались уничтожить правящий режим в республике”, “Сирия окончательно возвращается в организации арабского мира, и моменты, связанные с агрессией США против Сирии, уходят в прошлое”.

Також дезінформатори переживають за європейського партнера Росії — угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана, проти якого США можуть запровадити обмеження: “США рассматривают введение санкций против сторонников венгерского премьера”. РосЗМІ підібрали новину із злитих документів Пентагону, що “Венгрия рассматривает Америку в качестве противника”.

Пропагандисти заявляють, що США діє у своєму стилі: намагається ізолювати партнерів Росії, які працюють в інтересах власного народу: “Это связано с отказом Будапешта следовать той же политике в отношении России , что и большинство западных стран”, “С Орбана не убудет, а администрация еле держащегося на ногах президента еще раз покажет образец державного хамства, ковбойской дипломатии, дырявого «честного слова» и всего того, за что мы Америку не любим”.

Інший союзник — Китай. РосЗМІ повідомляють, що після “успешного” візиту очільника країни Сі Цзіньпіна до Москви Вашингтон почав активніше тиснути на КНР.

За версією пропагандистів, США намагаються спровокувати Китай на військові дії проти Тайваню, щоб зберегти домінування долара: “У США будет два срежиссированных ими конфликта в мире: европейский и китайский. И США сверху будут говорить о том, как плохо ведут себя все остальные страны, и заодно укреплять доллар”.

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~ 30 тисяч новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, russian.rt.com, lenta.ru, iz.ru, riafan.ru, regnum.ru, novosibirsk-news.net, life.ru, ura.news, vz.ru, aif.ru, news-front.info, donbasstoday.ru, nakanune.ru, trmzk.ru, newizv.ru, kommersant.ru, tehnowar.ru, slovodel.com, rosbalt.ru, ruinformer.com, sevastopol.su, polit.info, antifashist.com, expert.ru, dni.ru, naspravdi.info, politnavigator.net, ng.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, kerch.fm, dan-news.info, anna-news.info, 3652.ru, politobzor.net, aurora.network, gorlovka-pravda.com, lugansk1.info, nefakt.info, rusdnepr.ru, c-inform.info, doneck-news.com, vsednr.ru, comitet.su, mir-lug.info, odnarodyna.org, time-news.net, novosti.icu, xvesti.ru, meridian.in.ua, denis-pushilin.ru, sobytiya.info

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні