М

Може, все-таки домовимося? Моніторинг росЗМІ за 27 лютого — 5 березня 2023 року

Минулого тижня російські пропагандисти вигадали черговий фейк про наміри України застосувати зброю масового ураження. Цього разу в Придністров’ї. А ще російська інформаційно-пропагандистська машина й далі створює образ миролюбної Росії, готової до переговорів. Проблема в єдиному – підлий Захід не бажає припиняти війну. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ й маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Через радіацію "пити маєм рацію". Україна збирається “забруднити” Придністров’я

Минулого тижня російські пропагандисти вкотре собі не зраджували. РосЗМІ повідомляли, що поки росіяни йдуть до мети – українці зазнають величезних втрат: “ВС Украины постоянно пытаются контратаковать на Угледарском направлении в ДНР, но все атаки отбиваются”, “ВСУ предприняли неудачную попытку контратаковать наступающие Вооруженные силы России в районе Кременной, пренебрегая потерями”, “Пренебрегая докладами командиров на местах о небоеспособности, вышестоящим военным руководством были отданы распоряжения перейти к наступательным действиям, которые не увенчались успехом”. Українські офіційні особи не повідомляли про контратаки ЗСУ.

Пропагандисти згадували про формування нового батальйону в окупованій Донеччині, який буцімто складається з полонених ними українців, що нібито бажають підписати контракт з МО Росії: “Всего в батальоне около 70 человек, из которых 95 процентов — бывшие боевики ВСУ. Члены формирования будут заключать контракты с Вооруженными Силами Российской Федерации на общих условиях”.

Російська армія чинить мерзенні воєнні злочини й не цурається цього. В інтернеті вже є десятки фото- й відеосвідчень страт, катувань і принижень українських військовополонених та цивільних. Проте російські дезінформатори й далі вигадують лякалки про знущання українців над російськими військовополоненими: “Военнопленным отрезали гениталии ножом, вскрывали животы, перерезали горло и отрезали головы <…> Троих убили выстрелом в затылок”. Це роблять для того, щоб підтримувати мобілізаційний запал у суспільстві та щоб російські солдати боялися здаватись у полон.

Не забувають вигадувати історії про використання українцями невинних людей: “Вооруженные силы Украины (ВСУ) использовали мирных жителей для фейковых новостей.«На второй день после моего приезда мы были во Львове. Находились в подвале школы. Над нами разместили группу людей — цыган. А солдат — внизу. Чтобы, если ударят по школе, выглядело так, будто разбомбили пристанище беженцев. Так же действовали в Донецке, в Харькове”. Схожі оповіді регулярно з’являються на шпальтах росЗМІ. Їх основна мета – розмити увагу навколо реальних злочинів росіян, а також мобілізувати населення до війни проти України.

З нового. Минулого тижня в Міноборони Росії заявили, що Україна планує влаштувати “провокацию с использованием радиоактивных веществ” поблизу окупованого росіянами Придністров’я: “Минобороны привлекало внимание к готовящейся киевским режимом провокации с целью обвинить российских военных в якобы нанесении ударов по радиационно опасным объектам, что может привести к утечке радиоактивных веществ и заражению местности”.

Фейкороби заявили, що “для этого на Украину с территории одной из европейских стран доставили несколько контейнеров с радиоактивными веществам”. За їхньою версією – це “радиоактивное вещество «Калифорний-252»”. Схоже, російські пропагандисти спеціально підібрали назву радіоактивної речовини, щоб вона асоціювалася з “демонічними” США.

Каліфорній-252 використовують переважно в радіографії та атомній енергетиці. Його виробляють лише два підприємства у світі – російське й американське. Їхні потужності обмежуються ліченими міліграмами каліфорнію-252 на рік, тож цю речовину в жодний спосіб не могли транспортувати “контейнерами”, як пишуть росіяни.

Олігархи перетворили Росію на здобич

Пропаганда й далі залякує росіян поганим Заходом, який прагне “раздробления самого русского народа”, хоче ліквідувати Росію та планує “включить потом часть этих земель в свое геополитическое пространство”. Плани щодо знищення Росії “существуют давно”, не втомлюються нагадувати пропагандисти.

На цьому тлі в російському інформаційному просторі поступово розгортається кампанія зі знищення будь-якої опозиційної та антивоєнної думки: “против нас работают высочайшие профессионалы, которые совершили цветные революции, государственные перевороты в нескольких десятках стран уже на памяти наших с вами поколений”.

Починає діставатися й російським багатіям, які дозволяють собі помірну фронду проти Владіміра Путіна: “Эта элита миллиардеров обобрала страну, патронируемая властью. Власть не возражала против того, чтобы захватили русские алмазы, нефть, лес, бриллианты. Власть не возражала против возможности вывести свои деньги за границу, превратить Россию в добычу. Они здесь добывали деньги, а тратили их там, за границей”.

Знову про переговори

Росія прагне якнайшвидше отримати перепочинок і закріпити територіальні здобутки своєї окупації. Тому російська пропаганда вже понад місяць розганяє тези, наче РФ готова до переговорів. Російські схиляння до переговорів стали звучати менш ультимативно, але не менш цинічно.

Україна так само не є самостійним актором, тут усе керовано з Вашингтона: “на Западе отвергли «наилучшую возможность добиться мира», которая предоставлялась в начале боевых действий”, “желание Запада уничтожить РФ привело к решению начать спецоперацию на Украине. Теперь же «враги России» поставляют оружие киевскому режиму и срывают любую возможность добиться мира переговорами”.

Дезінформатори закликають українців “снять «повязку на глазах», которая мешает им видеть истинную обстановку и является «препятствием на пути к миру»”.

РосЗМІ повторюють мантру, що “Запад потратил слишком много сил и средств, чтобы рассорить Украину и Россию”. Тому він не прагне миру між державами, що воюють, оскільки Україна – засіб стримування Росії: “Украину он пытается использовать как инструмент для ослабления и изолирования России, слома действующей архитектуры безопасности и сохранения собственной гегемонии, которая изрядно пошатнулась”.

Продовжуючи цю лінію, пропаганда переконує, що “оптимальным на текущий момент вариантом для прекращения боевых действий без дальнейшей эскалации политологи видят «замораживание конфликта”. А “нові території” Захід мусить подарувати саме Росії: “раздел де-факто Украины под гарантии Запада о сохранении достигнутых в настоящее время границ”, “ У России свой взгляд на многие вопросы, и если Запад хочет мира, он обязан с этим считаться”.

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~ 32 тисячі новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, russian.rt.com, lenta.ru, iz.ru, riafan.ru, regnum.ru, novosibirsk-news.net, life.ru, ura.news, vz.ru, aif.ru, news-front.info, donbasstoday.ru, nakanune.ru, trmzk.ru, newizv.ru, kommersant.ru, tehnowar.ru, slovodel.com, rosbalt.ru, ruinformer.com, sevastopol.su, polit.info, antifashist.com, expert.ru, dni.ru, naspravdi.info, politnavigator.net, ng.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, kerch.fm, dan-news.info, anna-news.info, 3652.ru, politobzor.net, aurora.network, gorlovka-pravda.com, lugansk1.info, nefakt.info, rusdnepr.ru, c-inform.info, doneck-news.com, vsednr.ru, comitet.su, mir-lug.info, odnarodyna.org, time-news.net, novosti.icu, xvesti.ru, meridian.in.ua, denis-pushilin.ru, sobytiya.info

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні