С

Скоро, скоро вже ми побачимо Христа. Моніторинг росЗМІ за 30 січня — 5 лютого 2023 року

Росія постала перед рекордним дефіцитом бюджету. Населення й економіка гостро відчувають на собі дію західних санкцій. Проте це ненадовго, кажуть пропагандисти: варто лише трохи потерпіти — і планету невдовзі накриє радіоактивним попелом Третьої світової війни. Роботу зробить Північна Корея. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Фейки та дезінформація про ситуацію на Луганщині

Окрім Донеччини, росіяни посилюють свій наступ у напрямку Лимана й намагаються відкинути Сили оборони України від Кремінної. Ці дії супроводжують дезінформаційні вкиди та спроби деморалізувати українських захисників.

Минулого тижня росЗМІ масово поширювали повідомлення про буцімто віднайдення масових поховань солдатів ЗСУ на півночі Луганщини.

Також намагалися прицільно атакувати 25-ту Січеславську окрему повітряно-десантну бригаду, яка нині перебуває під Кремінною. Дезінформатори насміхалися з солдатів, вигадували різні нісенітниці, звинувачували керівний склад бригади у воєнних злочинах і недбальстві. Основою їх маніпуляцій стало надміру емоційне відео журналістки Катерини Котенкової, яка працює в українському маніпулятивному медіа ЗНАЙ.UA. У своєму відео Котенкова закликає президента Зеленського допомогти із пошуком зниклих безвісти десантників і заявляє, що військкомати й керівництво бригади не виходять на зв’язок з їхніми родичами. Проблема пошуку зниклих безвісти дійсно в Україні є, але українські офіційні особи мало що можуть зробити, щоб допомогти родичам. Адже не всі тіла, які лежать у сірій зоні, можна забрати — насамперед через обстріли, а також тому, що Росія максимально закриває інформацію про полонених. Зазначимо що накручування родичів полонених і зниклих безвісти Росія активно використовувала й у 2014—2015 роках.

Російські дезінформатори перекрутили слова Котенкової та створили на їх основі деморалізуючу лякалку про "черную дыру" під Кремінною, яка пожирає українських солдатів.

1234.png

Дорогі росіяни, почекайте — і російська економіка обжене німецьку

Росія має рекордний дефіцит бюджету станом на січень 2023 року. Через нафтові санкції сусідня держава недоотримала понад 1,761 трлн руб. Не помічати цього неможливо, проте інформаційно-пропагандистська кампанія російської влади й далі малює альтернативну реальності картинку життя.

Дезінформатори намагаються не писати про економічні негаразди. Натомість розповідають, як погано живеться в європейських країнах: “Лондонцы требуют повышения зарплат на фоне стремительного роста стоимости жизни”, “Судя по всему, на Британских островах повторяется «зима тревоги» с мощнейшими забастовками почти полувековой давности”.

Ще один винахід пропагандистів – розповідати про те, що санкції жодним чином не шкодять російській економіці: “«адские» санкции недружественных стран с треском провалились”, “в России в 2022 году не случилось ожидавшегося экономического спада”, “несмотря на санкции и злопыхательские ожидания Большого Запада, уже в этом году Россию ждет рост ВВП на 0,3%”, "Ожидается, что при текущем пределе цен на нефть, установленном "Группой семи", объёмы экспорта российской сырой нефти существенно не пострадают, поскольку российская торговля перенаправлена из принявших санкции стран в страны, не вводившие их”.

Російські пропагандисти обіцяють економічний розвиток уже найближчим часом, варто лише трішки почекати: “Минэкономразвития прогнозирует снижение валового внутреннего продукта страны в текущем году на 0,8% с ростом на около 2,6% в следующие два года”. Деякі “експерти” навіть заявляють, що в 2024 році “темпы роста значительно превысят показатели Германии”.

РосЗМІ не вдається приховати негаразди в енергетичній галузі, однак разом з негативними новинами вони подають повідомлення про успіхи: “Российские нефтяные компании нарастили добычу нефти и газового конденсата … несмотря на начало действия эмбарго Евросоюза на поставки российской нефти”.

Пишуть про збільшення “объемов и угля, и нефтепродуктов, и всего остального” та пояснюють відсутність зростання імпорту надто малою пропускною здатністю: ”К сожалению, пропускной способности недостаточно для перевозки…Поэтому властям придется выбирать. Кто же победит в этой схватке между нефтепродуктами и углем?”.

Доволі кумедними є спроби віднадити російське населення від готівкового американського долара – традиційного способу зберігати заощадження на пострадянському просторі. Російські пропагандисти вкотре переконують, що наявна фінансова система невдовзі рухне, а долар знеціниться: “многим просто надоела невыгодность доллара для бедных стран. К тому же озвучена даже в американском конгрессе вполне реальная угроза американского дефолта, как минимум – внешнего. А ещё нельзя забывать про необходимость, а фактически – обязанность всем, везде и всюду, и всегда оперировать с двумя валютами”, “монополии американской валюты в мире больше не наблюдается”.

КНДР перетворить США на радіоактивний попіл

Росіян і далі залякують війною, але не простою, а Третьою світовою. Розв’язати її хочуть, звісно, НАТО й американці: “стратегия НАТО может привести к третьей мировой войне”, “Соединённые Штаты и НАТО совместными усилиями работают над воплощением в жизнь катастрофического сценария под названием «Третья мировая война»”, “сейчас они упорно просят Третью мировую войну”.

Ми раніше писали, що росіяни згадують слово “война” лише в майбутньому часі. Схоже, це починає змінюватися. Пропагандисти потрохи визнають, що триває війна, проте перекладають усю вину на Вашингтон, який призвів до “войны, о которой в России многие уже перестали говорить в будущем времени.

Звісно, це Захід і США, а не Путін, розпалили війну в Україні: “В Кремле неоднократно подчеркивали, что именно курс НАТО на дестабилизацию в Европе, приближение к российским границам, а также русофобский политический курс привели к текущей ситуации”. Зверніть увагу на евфемізм “текущая ситуация”, яким намагаються уникнути вживати слово, що прямо описує реальність – “війна”.

Росіяни пояснюють мілітаристські прагнення США фобіями й бажанням досягати збагачення руками інших: ”Главная фобия американцев — это потерпеть поражение на глазах у всего мира”, “шаблонный ход американской политики заключается в том, чтобы демонизировав врага, собрать против него коалицию своих союзников и заставить их воевать за свои интересы, оставляя за собой в основном руководящую роль, по минимуму используя собственные ресурсы человеческие, материальные, финансовые . Пока другие гибнут в интересах США сами США должны богатеть”, “действия Вашингтона продолжают колониальные традиции жить за счет других”.

США невдовзі розпочнуть війну з усіма незгодними: Росією, КНДР, Іраном, але насамперед — з Китаєм: “громкие заявления американских военных о будущей войне с Китаем не стоит воспринимать как бредни сумасшедших, они отражают истинные намерения Вашингтона в Азиатско-Тихоокеанском регионе”, “американская армия действительно ведет подготовку к возможному конфликту с Китаем”.

Світовий мир має лише двох захисників – Росію та КНДР, які разом зможуть розправитися з Вашингтоном за допомогою ядерної зброї: “Чем больше будут становиться угрозы со стороны США для КНДР, тем с более мощным ответом столкнутся США”, “Пхеньян готов ответить на провокации США «ошеломительной ядерной мощью»”.

Також писали:

Обговорювали боротьбу з корупцією в Україні та звинувачували Зеленського в розкраданні західної допомоги: “Эксперты называют приезд американских ревизоров плохим знаком для Киева. Бывший советник экс-президента Украины Леонида Кучмы Олег Соскин говорит, что действующие украинские власти теряют доверие Запада”, “Заокеанские высокопоставленные товарищи … понимают, что всё это мелочь по сравнению с тем, как на просторах Украины растворяются сотни миллионов по чиновничьим карманам команды президента Зеленского”.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (майже 34 тис. новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, lenta.ru, russian.rt.com, riafan.ru, life.ru, aif.ru, donbasstoday.ru, news-front.info, slovodel.com, kommersant.ru, ruinformer.com, politnavigator.net, sevastopol.su, naspravdi.info, politobzor.net, dni.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, antifashist.com, anna-news.info, c-inform.info, vsednr.ru, doneck-news.com, rusdnepr.ru, 3652.ru, time-news.net, lugansk1.info, comitet.su, odnarodyna.org, nefakt.info, meridian.in.ua, xvesti.ru, dnr24.com, sobytiya.info

12345.png

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні