В

Відтінки темряви. Як відключали електроенергію в Києві та Львові. Інфографіка

Попри спроби українських енергетиків звести кількість відключень електроенергії до мінімуму та зробити їх передбачуванішими, регулярні російські обстріли вже неодноразово спричиняли блекаут. Щоразу – з різним успіхом. Завдяки відомостям від наших читачів та даним з відкритих джерел ми візуалізували усереднену кількість відключень на добу в Києві та Львові. Які періоди були найтемнішими, а які повертали надію на енергетичну стабільність – дивіться на інфографіці.

Більшість даних ми отримали від читачів, які відгукнулися на наше прохання (за що їм дуже вдячні). А також зібрали з відкритих телеграм-ботів та особистих нотаток членів редакції.

Через різноманіття джерел, різні датасети охоплюють різні періоди. Більшість містять інформацію про відключення лише від кінця листопада (коли набуло популярності створення телеграм-ботів, які повідомляють про зупинення та відновлення електропостачання).

Важливо: дані не репрезентують ситуацію для жодного міста. Але дають можливість зафіксувати найтемніші періоди останніх трьох місяців 2022 року. Або згадати про "магію", яку подарували енергетики українцям на Різдво.

Щоб переглянути інформацію про відключення для кожного окремого набору даних — гортайте галерею.

відключення світла електроенергія datavis інфографіка

Знак гривні
Знак гривні