В

Вичерпати всю воду. При відступі росіяни осушили найбільше водосховище Лівобережжя

Вода з нього живила весь схід України

Річкові перепони

Оскільське водосховище — одне з найбільших на українському Лівобережжі. Це велика водойма площею понад 122 км кв. і довжиною майже 85 км, розташована на річці Оскіл — притоці Сіверського Дінця. Ще недавно Оскільське водосховище було своєрідним водним банком для річки, яка постачала воду майже для всього українського сходу. Коли води в Дінці не вистачало, вода до нього надходила з Оскільського водосховища

Але після початку великої війни почалася нова реальність — райони, якими тече Сіверський Донець, були місцями запеклих боїв. А сама річка неодноразово ставала непереборною перепоною на дорозі окупантів. Як, до речі, й інша українська річка — Ірпінь, розлив якого дуже ускладнив росіянам просування на Київщині. Але щоб Ірпінь розлився, необхідно було підірвати заслінки на дамбі з Київським морем. Так само й у ситуації з Сіверським Дінцем — щоб наповнити його водою й перетворити на справді важкопрохідну перепону для росіян, довелося спустити воду в Оскільському водосховищі.

ТЕКСТИ детально описали це в матеріалі “Більше води. Як Сіверський Донець вдалося зробити неприступною перепоною”.

"Дбайливі" окупанти

Проте історія з Оскільським водосховищем виявилася неспівмірно довшою за “воєнну” історію річки Ірпінь. Вочевидь, значення водосховища зрозуміли й росіяни, тому після окупації всього прилеглого регіону почали на греблі якісь ремонтні роботи. Розрахунок був простим: що більше води в Оскільському водосховищі, то менше її в Сіверському Дінцю, а відповідно, через нього легше переправитися. Хоча це не завадило їм поширювати пропагандистські “казочки” про добрих росіян, які зремонтували греблю, щоб у водосховищі була вода й люди Донбасу не страждали від зневоднення.

Oskil_timeline2 (1).jpg

Як ми бачимо з супутникових знімків, водосховище потроху заповнювалося водою, але росіянам це не дуже допомогло. Потужний український наступ на початку жовтня просто викинув їх з Харківщини.

Спустошене водосховище

І що зробили “визволителі” перед утечею? Заклали вибухівку й підірвали греблю.

Знімок екрана 2022-11-11 191624.jpg

Знімок зруйнованих вибухом затворок греблі. Скриншот з відео Харківського окремого батальйону територіальної оборони

Наслідки таких дій можна оцінити з порівняння супутникових знімків за 29 серпня та 8 жовтня.

october.jpg

Майже всю верхню частину Оскільського водосховища нині осушено. Нагадаємо, йдеться про одне з найбільших водосховищ Лівобережної України.

Знімок екрана 2022-11-11 191026.jpg

А ось такий вигляд це має зблизька. Масштаби катастрофи вражають

Але, можливо, настав час глянути на цю проблему з іншого боку. Не варто забувати, що Оскільське водосховище з часом дедалі більше міліло й деградувало. Тож час дати річці можливість повернутись у своє природне річище. Особливо зважаючи на той факт, що майже всю централізовану водопостачальну систему Донеччини нині просто зруйновано, як і багато промислових об’єктів та міст, до яких мала надходити вода з Сіверського Дінця. Повернення річок у природне річище — останній світовий тренд. Радянський Союз безжально гвалтував українські ландшафти і природу своїми безумними та гігантоманськими індустріальними проєктами. Тож усюди, де це можливо, варто позбуватися й цього спадку та створювати більш дружнє до природи й людини середовище.

водопостачання війна сіверський донець

Знак гривні
Знак гривні