Х

“Хаймарси”, Медведчук і котики. Типологія українських мемів про війну

Віктор Медведчук, якого нещодавно обміняли на полонених “азовців”, удруге за війну став найпопулярнішим героєм мемів часів війни. У квітні українці раділи його арешту, у вересні – обміну на “азовців”. “Навіть в умовах розв’язаної Росією війни українці зберігають почуття гумору й народжують нові символи опору”, – зауважила українську рису Мелінда Сіммонс, пані посол Великої Британії, й додала гілочку бавовни до святкового букету в День Незалежності України.

Ми дослідили українські меми-зображення в популярних українських телеграм-каналах за перше півріччя війни (детальна методологія – наприкінці статті). Меми також бувають у вигляді тексту, але таких значно менше.

“Хаймарси”, Медведчук і котики.

Типологія українських мемів про війну

Віктор Медведчук, якого нещодавно обміняли на полонених “азовців”, удруге за війну став найпопулярнішим героєм мемів часів війни. У квітні українці раділи його арешту, у вересні – обміну на “азовців”.

“Навіть в умовах розв’язаної Росією війни українці зберігають почуття гумору й народжують нові символи опору”, – зауважила українську рису Мелінда Сіммонс, пані посол Великої Британії, й додала гілочку бавовни до святкового букету в День Незалежності України.

Ми дослідили українські меми-зображення в популярних українських телеграм-каналах за перше півріччя війни (детальна методологія – наприкінці статті). Меми також бувають у вигляді тексту, але таких значно менше.

Найсвіжіша хвиля мемів – про мобілізацію в Росії. Навіть усвідомлення того, що у ворожих окопах з'явиться багато хоч і не навчених, але солдатів, не може затьмарити українцям радості від спостереження паніки в Росії та на її кордонах.

Участь у народному мемотворенні також стала невіддільною частиною маркетингу великих бізнесів. Після першої “бавовни” в Криму до створення мемів долучились українські великі компанії, які "забронювавши" собі місце на Ластівчиному гнізді.

Головні події мемної творчості

qQeF1uz2k5C1B7qOyn0IqzD6PLy-FjPb1Vh_Q3jdslGGCkctRewrstOwVEcIDqwbJGP5dRBaEtEjaBJj8cZ_2CvilB_0vHJdC1YsLR0cR3c4uIb77JQJpz6x-dVkDEh0Ax3_TQgx2aO466s6LytWidCYwsBoySIdY2iad5dRW7JSzU_XywaBGlbz_zjjzwpvsLY

Найбільше мемів від початку війни було створено 12 квітня, коли СБУ затримала проросійського політика Віктора Медведчука. Ми зафіксували того дня понад 550 мемів, що вдвічі більше, ніж у середньому за день у той час. Звісно, не всі картинки цього дня стосувались однієї події, однак загальне враження від їх кількості можна описати таким мемом:

Наведіть на зображення, щоб збільшити його.

Ця подія також дає можливість простежити швидкість створення та поширення мемів у телеграм-каналах. Новина про затримання Віктора Медведчука на офіційному телеграм-каналі Президента України Володимира Зеленського з’явилася о 21:08 і майже в той самий час (21:09) – у “мемних” каналах. А вже о 21:24 на картинках почали виникати дописи й інші модифікації.

Наступний помітний спалах мемів – про візит Анжеліни Джолі 30 квітня до Львова, де вона провідала дітей, які постраждали від ракетного удару в Краматорську. Разом зі світовою зіркою героєм мемів став хлопець, який її навіть не помітив.

Наступний сплеск – це Євробачення, фінал якого відбувся в ніч на 15 травня. Тут були помітні не тільки жарти про очевидність перемоги українців, а й зусилля тих, хто створював численні картинки із закликами гурту “Калуш” урятувати захисників “Азовсталі”.

Улітку середня кількість щоденно створених мемів зменшилась. Якщо на початок березня їх щодня створювали в середньому 280, то в червні – 196.

Сплески мемотворчості збігаються з добрими новинами з фронту: “жест доброй воли” військових РФ, які втекли з острова Зміїний (30 червня), і перша “бавовна” в Криму (9 серпня).

Воїни й котики

Ми згрупували всі досліджувані меми за типами зображень та отримали 12 умовних кластерів, розподілених за жанрами й темами. Цей розподіл хоча й не стрункий логічно, але дає враження про популярну тематику та жанри українських мемів воєнного часу.

04JjgVZFsWfSHPKCMA2vn5m2U9yP9DvYMfYrrPBL4EvyohU2mjsf0AG9HnTdbt_kNZyrTs06qVNNskJN1OHyXFKNO-TBmek5PiqR3dlohfgYHhDFO3TadBhxguDmf_jFfYHg-SMRddUzM4sTfowPooRfd9b_w3HS7YwHMSmxp12tyyxMR9zkpZBGVB_9E3df7ss

Загалом фотографій тварин в інтернет-мемах понад 3,6%, і це окрім малюнків.

Цікаво, що популярний у медіа пес Патрон, який допомагав виявляти вибухові пристрої, а тепер збирає гроші для ЗСУ й зустрічається з високопосадовцями інших країн, не надто мемний персонаж – з ним ми виявили менш ніж 1% зображень. Натомість понад половина зображень з тваринами містить котиків.

Серед мемів про війну, створених після 24 лютого, 3% від усіх зображень – про зруйновані будинки, 3,4% – про військову техніку, 4,2% – про воїнів.

Третина досліджуваних мемів (35%) – це тексти, зокрема скриншоти дописів і коментарів із соцмереж, фрагменти листувань або просто текст на кольоровому тлі. Про що вони? Ми розпізнали текст на всіх зображеннях і порахували, які слова найчастіше трапляються в мемах.

c1P80_2tQ1PR4Ocejp7-t4KoKQGW8Rzd8AWZwvWv1n4Zn3CWqb82xjJL0DwusCBaFRV33A7bLEJ8YMUzAv0j2rO3WO-MoLd9XHBprBim7YcOphi6Ja8eYtGwNku4Gj_GmeVMwNoNb_5pFNixA2ZcxETgDNFnhL6B36PhMx1GLADhweYCPtmZYXP2XV5UKiCqW9Y

Найчастіше вживані слова в мемах (ті, що найбільшого розміру на "хмарі" вище) пов’язані з війною. Але крім них можна зауважити й ті, що свідчать про теми української мемної творчості.

Наприклад, зі слів “корабель”, “русский”, “военный”, “нахуй” легко складається всім відома фраза про російський крейсер “Москва”. “Москва” теж є у цій хмарі.

Марка із зображенням російського крейсера, яку Укрпошта випустила 12 квітня, напередодні його затоплення українськими військовими, теж увійшла в історію сучасних мемів.

Il0BOMZfQgp97NnkTAtJ4FY2m48gq8dABut0tsM0MTK9eiqL6SPwJiSLEZ7JOrUsf7rGzfk1q4lT3GgRe-En0gV4Ar6xb5LtAxfbvKdTLgxj6dqr5J8EvD61xbqxPAemuaqpMIoQCxEgyntVe1LsrOBLpeg-teXwlZE8pwiKcBFhaqMuLWpcS3sSuYLk2asCpDc

Повітряна тривога – ще один популярний привід для мемів, обидва слова також у топі. Українці пережили сотні повітряних тривог і почали частіше іронізувати на цю тему.

Зброя в мемах

Помітною темою мемів стала зброя: це можна побачити і в кластері тем, і у хмарі слів. Найбільше українці жартували про “Джавеліни”, “Байрактари” й “Хаймарси”. Роль різних видів озброєнь у різні періоди впродовж перших шести місяців війни відтворено в мемах.

На початку війни було більше жартів про “Джавеліни”, потім про “Байрактари” (пік мемів – коли збирали на “народний Байрактар”), а згодом про “Хаймарси”, які тісно пов’язані з мемами про “бавовну”.

Перші ракетні системи залпового вогню HIMARS прибули в Україну 23 червня. Уже 25 червня було опубліковане відео застосування американських систем залпового вогню. І одразу почали з’являтися меми.

На графіку нижче ми показали, коли і про яку зброю в телеграм-каналах ширилися меми.

-6H5am9btCD5g7aX0boXgech0azBakneZi0AquyQKI8dDyRGT-gur15XqNST1Ms_aPSRdQrDicD-lLAnHORRqi44oQ8GJlq-DEaBLRW8X_IT4-uUS68bDOoQr7SHkFFngmL__mh0u_8fXD4184RyZk_NTLufR7rlaOiHsm4o9L1hEXlCY-S4G7-XZb_8TzQgPZA

"Мемні" політики

Ще один великий кластер – політики. Тут нічого нового й несподіваного. Основна трійка політиків, чиї зображення зустрічаються в мемах:

Володимир Зеленський – 667

Володимир Путін – 598

Віктор Медведчук – 280

Згадали й західних політиків. Особливою популярним в Україні є президент Франції Еммануель Макрон (232) і вже колишній прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон (219).

Для аналізу ми зібрали з 30 телеграм-каналів 43 тис. мемних картинок, які було опубліковано від 24 лютого до 23 серпня включно. Обрали лише публічні канали з кількістю підписників понад 5000. Також відкинули локальні телеграм-канали й ті, жарти на яких присвячені одній або кільком окремим темам.

Кластеризацію зображень здійснювали за допомогою VGG16, аналізу головних компонент (PCA) для зменшення розмірності й бібліотеки sklern.clusters. При кластеризації використали алгоритм K-means.

Текст на зображеннях розпізнано за допомогою Python-tesseract, потім сформовано датасет. Зазначимо, що при обробці слова за змогою були приведені до їх кореневих лексичних компонентів (лематизовані), а потім використані для підрахунку частоти появи на мемах.

Наш аналіз стосується лише мемних зображень, водночас багато відеомемів, гівок, стікерів і просто тексту лишилися за межами цього тексту.

До речі: що таке меми й звідки вони взялися

Першим вжив слово "мем" і описав його значення еволюційний біолог і популяризатор науки Річард Докінз у книжці “Егоїстичний ген”. Він визначив мем як одиницю культурної передачі та стверджував, що будь-яка важлива для культури інформація складається з мемів.

Оксфордський словник англійської мови визначає меми як зображення, відео або текст, часто в різних варіаціях, які копіюють і поширюють.

Важко назвати конкретний перший створеним мем, однак Том Геркен у статті для BBC дійшов висновку, що найстарішим опублікованим мемом можна назвати комікс з сатиричного журналу The Judge, опублікованого в 1919-му або 1920 році.

CaUVv2jK6TIUKliEuCzUnepGJcjR6TBz7c6hVE47HlHuv3Dv3lLdtWbGwKz6EcD8ucqA2H4t8czeFPMB0bH0xuoajItmnhw3QRoSEcKX-8f2OodGf32tps_l-HMSI-0cQ9E7yxlcI0sMNegohVcf7Ypw00JF-43TrvLEaPJd_UYPerTYO9bPCKELAvNBYAAdx4A

Читайте також:

меми datavis війна інтернет культура

Знак гривні
Знак гривні