П

“После освобождения – только развитие!”. Що обіцяють окупанти населенню заради підтримки референдумів

Пропагандисти на (ново)окупованих територіях обіцяють захопленому населенню нове життя. Однак ідеологічно не можуть запропонувати нічого якісного, тому перейшли до прямого підкупу населення.

У ЗМІ неодноразово з’являється інформація про плани Російської Федерації провести референдум на (ново)окупованих територіях та приєднати їх до складу Росії.

“Россия — это счастье”, “Россия — это забота”, “После освобождения — только развитие!” — це лише кілька меседжів, які використовують у телеграм-каналах (ново)окупованих територій при спробах переконати населення підтримати так звані референдуми.

В умовах українського контрнаступу про ймовірність проведення референдумів говорять дедалі менше. Однак телеграм-канали не сплять і далі накачувати населення аргументами на користь приєднання до Росії.

Росія не може представити якісну об’єднувальну ідею чи нові цінності, які зайняли б місце в концепції “м’якої сили”. РФ — країна-бензоколонка, що використовує лише матеріальне заохочення, не здатна запропонувати світогляд, який приваблював би українців.

Застій у політичному житті

Розпочнемо з обіцянок колаборантів установити народовладдя при новому режимі. Так званий заступник голови Херсонської військово-цивільної адміністрації Кирило Стремоусов заявив: “Я искренне верю в то, что мы сможем перестроиться, перейти на другой уровень жизни, который я наблюдаю в РФ. У нас существует сегодня общественное мнение, решение будет принимать исключительно народ: выбор, который вы делаете здесь и сейчас – это выбор между страхом и любовью”. Голова Херсонської ВЦА Володимир Сальдо також пообіцяв “преобразовать Общественный Совет Херсонской области в общественную Палату с привлечением общественных организаций, волонтёров и всех неравнодушных”.

Окупанти намагаються переконати, що РФ — демократична країна. Насправді останні роки виборчих процесів у Росії, боротьба зі свободою слова, незалежними ЗМІ й тиск на опозицію свідчать, що Москва відкинула ігрища в демократію.

В окремих постах у телеграмі навіть окупанти це визнають. Російський застій політичного життя та незмінний режим подають як досягнення країни, видають цей факт як аргумент на користь приєднання: “Херсонская область уверенно пробуждается от рабства и тотальной стагнации, повышения цен, тарифов, ну и конечно же безБожная инфляция с постоянными выборами и политическими шоу.Жители Херсонщины устали от постоянного стресса и страха”.

Міфічна єдність народів

Абстрактні аргументи на користь приєднання (ново)окупованих територій до складу РФ легко артикулювати, але важко продавати. Головне — створити картинку чи відео і сподіватися, що населення клюне. Пропаганда саме так і діє, тому телеграм-канали пропагандистів захопили відповідні ролики й фото з російськими прапорами.

Окупаційна адміністрація намагається з наскоку підлаштувати окуповані території під російські державні свята

Активно заявляють про історичну близькість територій з РФ, а не з Україною: “Нынешняя Украина не имеет никаких моральных, исторических и законных прав на Запорожскую область. Города Северного Причерноморья — Запорожье, Херсон, Николаев и Одесса — никогда по определению не являлись украинской землей. Все это русские города, созданные российскими царями и государственными деятелями, и не Украине распоряжаться судьбой этих земель".

Саме тому пропаганда активно планує повернути всі символи минулих епох, які в їх уяві доводять, що (ново)окуповані території — частина "русского мира”. Пушкін, Ленін, Катерина II — окупаційна влада насаджує елементи радянщини чи імперщини й не зважає ні на думку населення, ні на історичні факти. Наприклад, Пушкін проїжджав цими землями — він чомусь обов’язково мусить стати частиною історії краю.

Активно ширяться тези про щасливе життя в Радянському Союзі “при СССР мы были сильной страной”, а “разделение исторически сложенного родства между русским и украинским народом под видом «освобожденной национальной самоидентичности» обернется потерей души для народа и превратить нацию в кукольный театр" .

Підкуп матерів і молоді

Телеграм-канали на (ново)окупованих територіях активно взялися просувати тези, що Росія здатна забезпечити підтримку молодого покоління.

Кампанія спрямована переконати, що РФ — країна, яка не лише забезпечує все необхідне родинам з дітьми, а має світле майбутнє. На цьому інформаційному фронті інформаційні війська борються й за переконання людей, і зі здоровим глуздом.

Для (ново)окупованих територій надзвичайно важливо проштовхувати тези, що Росія здатна забезпечити молодому поколінню майбутнє.

По-перше, в цьому випадку пропаганда протистоїть українській парадигмі. Після подій 2013-2014 року Київ сформував чітку стратегію розвитку та обрав курс на європейську й євроатлантичну інтеграцію. Такий цивілізаційний вибір відкрив дискусію щодо перспектив розвитку молодого покоління. Україна почала працювати над імплементацією європейських підходів у різних сферах: освітній, науковій, медичній, економічній тощо.

Відповідно до довоєнних соцопитувань, у середині лютого 2022 року 57% опитаних українців на півдні України підтримували вступ до ЄС. Більшість — це молодь.

Тому російська мусить реагувати та пропонувати іншу картинку розвитку.

Проте не маючи змогу запропонувати якісну парадигму окупаційні адміністрації на (ново)окупованих територіях, говорять лише про фінансовий зиск для молоді та молодих сімей у разі приєднання до складу РФ.

“Поддержка семей с детьми – одно из важных направлений социальной политики в России. Его основу составляют финансовые выплаты, список которых ежегодно дополняется”.

Головний аргумент — після референдуму про приєднання до Росії всім будуть грошові блага.

Повідомлення про грошовий зиск для сімей і родин з дітьми займає чи не найбільшу кількість повідомлень у телеграм-каналах (ново)окупаційних територій.

Насамперед обіцяють, що на територіях буде запроваджено механізм “материнського капіталу”, який діє в РФ.

Наприклад, активно обіцяють запровадити російський материнський капітал у Запорізькій області, але одразу зазначають, що це відбудеться лише після входження до складу РФ: “ У нас маткапитал будет только после того, как мы вернёмся в родную гавань, когда и дети, и их родители станут гражданами России”.

А в Херсонській області окупанти вже заявляють, що мешканці з російськими паспортами зможуть скористатися російською програмою материнського капіталу: “ Жители области, получившие российское гражданство, имеют право на получение выплат по федеральным программам Российской Федерации, а именно:

1.png

Активно роздаються обіцянки щодо долучення до російських іпотечних програм:

“Ипотечная программа с господдержкой на покупку жилья в России. Кроме средств материнского капитала государство обеспечивает своих граждан возможностями льготной ипотеки. Льготная ипотека: 7-9% годовых. Квартира в новостройке для наемных сотрудников и самозанятых. Семейная ипотека: 6% годовых для семей с детьми. Сельская ипотека: 3% годовых. Квартира, земля или дом в селе".

Для всіх цих щедрих благ потрібне російське громадянство, але на прикладі окупованого Донбасу ми бачимо, що Москва не поспішає його надавати й так економить гроші. Російське громадянство дає право отримати материнський капітал, проте для цього потрібно проживати на території РФ, а території ОРДЛО такими не стали (як і більшість інших квазіутворень, які створила Росія та які існують сьогодні як сірі анклави без конкретних планів на розвиток у майбутньому).

Навіть у разі гіпотетичного приєднання до складу РФ така інтеграція не означає, що території заливатимуть грошима. Приклад — інші регіони Росії, які живуть фактично в злиднях і недофінансуванні. І зважаючи на санкції та проблеми в структурі російської економіки, ситуація буде погіршуватися.

У червні цього року DW із посиланням на звіти служби державної статистики РФ повідомило, що в Росії різко зріс рівень бідності. Тепер за межею бідності живе кожен сьомий росіянин – це в півтора раза більше, ніж наприкінці минулого року. Дуже ймовірно, що Москва буде змушена згортати дотації різних програм на користь підтримання мінімального соціального забезпечення населення.

Замість цього окупаційна адміністрація обіцяє власні “плюшки”, звичайно, оперуючи російськими фінансовими вливаннями. Окупанти в Херсонській області вирішили зіграти у благодійників і господарників та заявили про роздачу коштів батькам за дітей. Наприклад, за народження першої дитини пропонують 12 тис. рублів щомісяця до досягення дитиною віку трьох років (приблизно 4 тис. грн).

1.png

Водночас широко залучено одноразові грошові виплати. Так, окупанти в Запорізькій області обіцяють одноразово виплатити 10 тис. рублів багатодітним родинам та одиноким матерям.

Також помітно, як окупанти переконують батьків віддавати своїх дітей до шкіл, навчальну програму в яких уже контролюють окупанти. Наприклад, у Херсонській області обіцяють платити кошти тим, хто віддає своїх дітей до школи: “размеры выплат на детей составят:
• ежемесячное пособие на ребенка от 0 до 18 лет или до 23, при условии очного обучения, независимо от социального положения семьи — 4000 рублей на каждого ребенка;

• ежемесячная выплата одиноким матерям или отцам в отношении детей от 0 до 18 лет или до 23, при условии очного обучения, — 10 000 рублей”.

Для диверсифікації шляхів способу підкупів і для перемоги в битві за прихильність окупаційні адміністрації пропонують й інші форми підкупу, не такі масштабні. Але їх також подають як здобутки та перемоги.

Це безпдатне харчування в навчальних закладах, медичні послуги, безплатний відпочинок для дітей:

“50 мелитопольских детей отправились на отдых в "Артек".

“Детские сады в Херсоне будут работать бесплатно. С 1 сентября 2022 года на очной основе бесплатно начинают работу детские сады города Херсона.

Освіта

Окупаційні адміністрації активно поширюють повідомлення про безплатне навчання у вишах і низку безплатних бонусів у школах. І переконують у перевазі російської програми освіти. Однак, якщо програма освіти є тим, що неможливо верифікувати чи зрозуміти середньостатистичному громадянину, тому активно кидалися обіцянки щодо безплатного навчання та безплатних обідів. Загалом можна виділити такі обіцянки:

Школа

“ — школы теперь являются сугубо гос. учреждениями с полным гос. обеспечением;

— учебные учреждения будут охранять частные российские охранные предприятия;

— питание будет по российским стандартам (до 4 класса бесплатным, далее будет бесплатным только для льготников);

— обучение по российской программе с уклоном на историю и культуру края с учетом региональных особенностей;

— все предметы будут преподаваться на русском языке, украинский язык будет изучаться по заявлению родителей;

— дети с ограниченными возможностями смогут получать образование в силу своих возможностей;

— все учебные материалы предоставит школа (канцелярия за счет родителей);

— все образование будет бесплатным”.

Університети

“Бесплатное среднее и высшее образование. Количество бюджетных мест постоянно растет. В этом году за счет государства будут учиться около 64% выпускников школ 2022” — один з головних посилів для молоді. Хочете безплатне навчання — обирайте Росію. Хоча відповідна функція доступна і в державі Україна, пропагандисти чомусь думають, що це може якось стимулювати українців переходити на бік рашистів.

Херсонська область навіть пообіцяла лише бюджетну форму навчання — звісно, за підтримки РФ: “При поддержке Российской Федерации все желающие, вне зависимости от возраста, могут поступить на бюджет. В этом году контрактной формы обучения не будет. Не упустите свой шанс”. І це пов’язано не з добротою, а лише з дефіцитом охочих навчатися на цих територіях.

Нагадаємо, що після 24 лютого Росія фактично відрізана від наукового та технологічного прогресивного ареалу. Після антиросійських санкцій можливості представників РФ безперешкодного навчатись у провідних країнах знизилась. Більшість наукових та освітніх інституцій і структур ЄС та інших передових країн у технологічному плані заявили про заморожування освітніх зв'язків з Росією.

Що стосується України. До початку війни українська молодь мала більше перспектив навчатися в країнах ЄС і за програмами обміну між різними університетами, й безпосередньо вступивши в іноземний виш.

У більшості країн ЄС для України запроваджують "вищий рівень гнучкості", що передбачає спрощені форми співробітництва та, за необхідності, зняття певних формальних вимог для участі в міжнародних наукових та освітніх проєктах.

А аргумент: “Раскрыть таланты, проявить себя можно на всероссийских форумах, таких, как "Таврида", который недавно завершился в Крыму… Молодежь Запорожской области также имеет все шансы показать себя и добиться небывалых высот при поддержке России. Главное, этот шанс использовать” звучить як лицемірство та слова, що нічого не варті.

Російська брехня й пропаганда намагається заторкнути всі сфери освітнього та культурного життя. Наприклад, у Херсонській області хизувалися створенням федерація боксу й обіцяють, що спортсмени мають “возможность проявить себя в олимпийских” змаганнях. Що є відвертою брехнею.

І це легко перевірити на прикладі окупованого Криму. Деякі кримчани у зв'язку з цим могли брати участь лише у внутрішніх російських чемпіонатах. На міжнародні першості вони не потрапляли, адже посольства інших країн вважали їхні паспорти недійсними і просто не видавали їм візу. Кримчани після зміни українського громадянства на російське мусили чекати декілька років, щоб здобути дозвіл брати участь в Олімпійських іграх.

МЕДИЦИНА

Тема української медицини завжди сильно збудувала російську пропаганду. Всі наші реформи в цьому напрямі тотально обливали лайном. Після окупації вони пробують грати на власних вигадках про нашу медичну систему.

На Украине давно отказались от советской системы бесплатной медицины. В России тоже провели реформу, но бесплатная помощь никуда не делась. Более того, по полису ОМС, которое государство предоставляет всем жителям страны, можно получить медицинские услуги даже в некоторых частных клиниках”, — пропагандисти заявляють про нову форму медицину на окупованих територіях.

“Разочарование настигло врача из-за того, что украинская медицина последние годы лишь деградировала. Финансирования не хватало, многие поликлиники и больницы закрылись. В это время в Крыму открывались новые медицинские корпуса, оснащенные современным оборудованием. «Аналогичное учреждение [в Крыму] оборудовано на порядок выше и лучше херсонского. Зарплата медиков в два с половиной раза больше, чем у наших медиков».

В Україні нікуди не зникала безплатна медицина, а із запровадженням реформ стало більше державних медичних послуг, за які не потрібно платити хабарі. Навіть можна отримувати безплатні ліки.

В Україні не закривали поліклініки й лікарні. Деякі скорочення передбачали, але, на жаль, вони не відбулися й навіть неефективні медзаклади залишаються на утриманні держави.

Материально-техническая база наших машин скорой помощи устаревшая, изношенная и на 70% нуждается в замене. Да, там есть высококлассные машины, но у них срок службы – 7 лет, по истечении которых транспорт не пригоден к использованию», - заявил начальник Департамента здравоохранения Херсонской области Вадим Ильмиев. Также он добавил, что заявка на новые машины уже подана и одобрена Министерством здравоохранения России. Правительство Российской Федерации выделит материальную помощь на приобретение нового транспорта”.

"В Херсонской области никогда не было санитарной авиации. А теперь при поддержке Министерства здравоохранения России у нас будет вертолет. Мы сейчас решаем, сколько у нас будет взлетных площадок: четыре или пять".

Стан автопарку швидких у Херсоні до окупації ми не вивчали. Але в Україні до російського вторгнення яказ запроваджували систему санітарної авіації на основі гвитокрилів, закуплених МВС.

Окупаційна влада вже почала запроваджувати медичний комунізм. Наприклад, заявляє, що: “В Херсоне началась медицинская реформа — регион больше не нуждается в украинской методике здравоохранения. По новому методу на Херсонщине упразднят коммерческие аптеки. Им на смену придут областные, а это значит, что наценка на товары не превысит 3%”.

У реальності — комерційні аптеки так не можуть забезпечувати стабільний продаж продукції. На окупованих територіях відчутнйи дефіцит необхідних ліків, а наявна продукція зросла в рази в ціні.

ЯК У КРИМУ

Особливими меседжами є тези, що тепер усе буде, як у Криму. Чомусь російська пропаганда вважає, що в цьому випадку заходить з козирів.

З цією метою створюють і поширюють пропагандистські ролики, в яких ідеться про нове життя в Криму з програмою реновації, будівництва доріг, шкіл та лікарень. Ну і, звісно, говорять, що такого не було при Україні.

Такі ролики зняв пропагандистський телеканал RT, вони спрямовані лише на мешканців Запорізької та Херсонської областей. Цікаво, що тут не згадвно території ОРДЛО, які потрапили під окупацію ще в 2014 році й не мають жолного розвитку.

“В свою очередь, на крымские рынки широким потоком стала отправляться продукция херсонских аграриев”, — так Сальдо обіцяв, що Крим стане ринком збуту для херсонських товарів.

А тепер дійсність. Херсонське видання «Нижні Сірогози City» у червні опублікувало матеріал, у якому зазначено, що через російську окупацію аграрії регіону постали перед з вибором: "Продати зібраний урожай за безцінь в окупований Крим чи взагалі залишити його в полі".

Пенсіонери та ветерани "ВВВ"

В області роздачі обіцянок пропаганда не змогла обійти категорії пенсіонерів і зокрема ветеранів "ВВВ" (Другої світової війни). В Запорізькій області обіцяють виплачувати щомісяця 10 тис. рублів пенсіонерам і додатково ветеранам 5 тис. рублів. “В Запорожской области пенсионеры и инвалиды получают материальную помощь — 10 000 рублей. Пенсионеры говорят, что предыдущая власть о них так не заботилась: «Украинская пенсия была маленькая, а это мы считаем хорошая помощь. У нас пенсия была 1 500 – 2 500 гривен (2 250 – 3 750 рублей), поэтому поддержка ощутима, спасибо правительству России».

Схожі суми обіцяють і в Херсонській, ба навіть додають 10 тис. грн на похорон: “Также в области предусмотрена единовременная выплата на погребение в размере 10 000 рублей, в случае смерти после 24 февраля”.

Також, обіцяють новий термін виходу на пенсію: “В 2022 году для мужчин пенсионный возраст составляет — 64 года, а для женщин — 59 лет. Назначается пенсия по достижению пенсионного возраста, состоянию здоровья, стажа, жизненным обстоятельствам, наличию особого статуса (например, участника боевых действий). Российские пенсионеры получают сразу 2 пенсии по старости – накопительную и страховую. Государственную пенсию назначают гражданам особых категорий, а также тем, кто не может рассчитывать на страховую пенсию”.

Будівництво та ремонт інфраструктури, яку пошкодила Росія

Ремонтні роботи також можна сміливо віднести до елементу підкупу в цих умовах. Наприклад, окупаційна влада почала розказувати казки про об'ємне будівництво доріг, спортзалів, шкіл, лікарень тощо. Наприклад, уже цього року обіцяють відремонтувати дорогу Мелітополь — Бердянськ (майже 120 км дорожнього полотна).

Особливо цинічно це все звучить, зважаючи, що саме Росія розпочала війну й пошкодила інфраструктуру, соцоб'єкти та будинки українців.

А тепер реальність: “Работники КП "Водоканал" заменили насос. В бювет снова подаётся вода. Это и есть настоящий Русский мир — когда власть слышит людей и трудится на их благо”. Саме так — ремонт бювету продають як перемоги “русского мира”.

ІНДУСТРІАЛІЗАЦІЯ

Окупаційна адміністрація обіцяє промисловий розвиток регіону.

“Металлурги Донбасса не нуждаются в железной руде благодаря Запорожской области. Запорожская область начала поставки сырья с Запорожского железнорудного комбината на Енакиевский металлургический завод и Алчевский металлургический комбинат. «Индустриальные активы юга России вновь интегрируются в единый комплекс, они складываются как элементы гигантского пазла»

«Донбасс обеспечит Мелитопольский район необходимым объёмом угля», — заявил глава ВГА Мелитопольского района Андрей Сигута. Сейчас основная задача — наладить работу железной дороги. Благодаря сотрудничеству с Донбассом цены на уголь будут снижены в несколько раз”.

“Судостроительный завод в Херсоне готов строить суда для нужд России. “Наш завод судостроительный специализируется на определенном типе судов, которые сейчас необходимы в России. Это суда типа "река — море" с плоским днищем".

“Херсонскому речному порту дадут новую жизнь. Я очень рад этому. После 30 лет упадка и запущения времён киевского режима, здание речного порта начали охранять, в помещениях провели уборку. Уверен, что вскоре начнется ремонт и затем процветание.”

Знову ж таки звернемося до наочного прикладу окупованих територій Донецької та Луганської областей. До окупації ці території вважали одними з промислових центрів України, а після 2014 року на них чекала розруха й загнивання. Тамтешнє населення не може реалізуватися вдома, тому змушене шукати роботу деінде. Вугільна промисловість занепала, й регіон живе лише на дотації з РФ, яких ледь вистачає на виживання. Росія не здатна розвивати власні регіони, а в умовах жорстких санкцій ця місія для Москви стає далекою від перспективи

Підкуп тарифами й заробітною платою

"Люди получают достойную оплату за свой труд — больше, чем было при Украине”.

“Более 60 человек будут работать во дворцах культуры Новой Каховки и Таврийска, Центральной библиотечной системе, в музеях и картинной галерее, детских школе искусств и музыкальной школе Новой Каховки. Сотрудники будут получать заработную плату по российским нормам, которые обеспечат должностные оклады в 2-3 раза большие, чем украинские "с доплатой до минимальной зарплаты".

Заявляють про зниження плати за проїзд: “проезд в автобусах и троллейбусах городских коммунальных предприятий Херсона снижен. Стоимость проезда составляет 5 рублей — 5 гривен. На маршрутах частных перевозчиков тариф пока остаётся прежним 15 рублей — 10 гривен.”

“Подготовка к снижению тарифов идёт полным ходом. Это и есть настоящий Русский мир - когда власть слышит людей и трудится на их благо. И еще одна хорошая новость, теперь уже для жителей освобожденных территорий Запорожской области. По данным моих источников, решение о еще одном пересмотре тарифов ЖКХ (в сторону снижения) принято. Они для населения должны быть точно такими, как и в ДНР, причём по всем параметрам (а не только некоторым)".

1.png

Ми постійно бачимо російський наратив про українське зубожіння впродовж нашого моніторингу російської дези. Але і раніше ми його чули від різноманітних проросійських політиків: від комуністів, яких заборонили у 2014-му, до ОПЗЖ. Паралельно нам розповідали про багатство Росії. Та поведінка російських солдат, які тягнуть з окупованих територій усе що бачать і навіть пробували пити в одному з особняків під Києвом оливкову олію, думаючи що це елітний алкоголь, засвідчує іншу реальність.

телеграм окуповані території пропаганда референдум дезінформація

Знак гривні
Знак гривні