С

Скандальні мапи з "російським Кримом": як картограф із Сан-Франциско допомагає російському колоніалізму

Причиною появи багатьох карт з “російським Кримом” є відомий сайт Natural Earth. Людина, яка його підтримує, редагує географічні дані так, щоб карти збігалися з офіційною позицією Росії. Тому для створення карти з кордонами України ми рекомендуємо використовувати альтернативні ресурси — наприклад, Geobondaries або Opendatasoft.

Так само як гармати або військові кораблі, карти використовуються як інструмент імперіалізму. Нації чи імперії не є природніми особливостями певної території. Це соціальні конструкції, призначені перетворювати Землю на земельні ділянки, що перебувають у чиїйсь власності. Російсько-українська війна відбувається не лише на фізичній території України, а й на кожній мапі, де зображено Крим”.[1]

Natural Earth

Natural Earth — дуже відомий сайт, з якого можна завантажити дані, необхідні для створення мап, зокрема й дані про кордони країн. За час свого існування проєкт набув великої популярності через доступність і простоту: у наборі є адміністративні кордони кожної країни, населені пункти й інша базова інформація. Цей проєкт – відкриті дані, його розробляли багато людей. Однак один зі співавторів проєкту, який ним зараз керує, картограф з Сан-Франциско Натаніель В. КЕЛСО (він сам пише своє прізвище з усіма великими буквами), допомагає Росії, країні-загарбнику, позначати захоплені території як свої.

Карти завжди використовували для того, щоб легалізувати поточну реальність захопленої імперією території. Карти візуально створюють і підживлюють міфи, що допомагають зберігати новий статус, який виник після захоплення

Карти візуально створюють і підживлюють міфи, що допомагають зберігати новий статус, який виник після захоплення

Нагадаємо, після Криму Росія розпочала спочатку гібридну війну на Сході України, а з 24 лютого 2022 року – відкрите вторгнення в Україну. Весь цей час, навіть після жахливих злочинів Росії в Україні, Natural Earth і далі показує у своїх геоданих Крим як російський.

Так дані Natural Earth допомагають Росії легітимізувати захоплений Крим і сприяють подальшим військовим злочинам в Україні. Чому саме вплив даних з Natural Earth є таким істотним? Якщо коротко, то тому, що цей проєкт дуже популярний.

Ось приклад стандартного сценарію, як усе відбувається:

Уявіть себе дизайнером якоїсь організації або ЗМІ. Ви отримали завдання проілюструвати новину чи телесюжет картою, на якій вказано різні країни та їхні кордони. Де ви берете дані? Здебільшого звертаєтеся до Natural Earth.

Окрім кінцевих споживачів, ці дані також використовують для різноманітних навчальних курсів і спеціалізованих картографічних бібліотек у різних мовах програмування: лише на відомому сайті GitHub їх кілька сотень.

Сотні скандалів

Отже, дизайнер на основі даних від Natural Earth робить карту й за замовчуванням … отримує на ній "російський Крим". Більшість авторів таких карт навіть не переймаються питанням, наскільки це правильно з погляду міжнародного права – вони просто довіряють даним Natural Earth. Зважаючи, що Natural Earth — дуже популярний ресурс, яким користуються сотні, якщо не тисячі авторів, рівень завданої шкоди дуже великий.

Після цього такі карти бачать мільйони людей і не завжди вдається вчасно виправити помилку. Виникають скандали – їх були десятки, ось лише кілька прикладів: від підручників у Німеччині, карт у сюжеті державного каналу України, від NYT, від Reuters і до реклами Coca-Cola. З найсвіжішого – скандал із Pinterest.

Чимало цих скандалів пов’язані саме з використанням даних Natural Earth.

Багато людей, зокрема й автор цієї статті, неодноразово зверталися до Натаніеля В. КЕЛСО і в GitHub, і в Twitter. Однак той відмовлявся змінити Крим з російського на український за замовчуванням. Келсо пояснює це тим, що Natural Earth застосовує принцип “фактичних кордонів”, а не міжнародно визнаних, як на цій карті від ООН.

Тому, наполягає Келсо, за замовчуванням Крим на мапах має бути вказано російським.

Не акцентуватимемося поки що на етичних наслідках такого підходу, який легітимізує насильницьке захоплення території сильнішим сусідом і продовжує традиції імперської картографії, коли карти насамперед легалізовують завоювання нових колоній. Забудемо й про те, що підігравання Росії зараз – це фактично співучасть у злочинах, які вона чинить в Україні.

Фальшивий аргумент

Припустімо, що аргументи Келсо є щирими. Однак якщо глянути уважніше, то можна побачити, що Келсо застосовує такий підхід лише для Криму. Для багатьох інших прикладів кордони де-факто не показано, а показано кордони де-юре: Придністров’я – де-факто окреме утворення вже понад 30 років, кордонів якого немає в даних Natural Earth, є лише кордони Молдови. Південна Осетія (де-факто окреме утворення від 2008 року, кордони в Natural Earth не показано), Абхазія (від 1993 року, кордони в Natural Earth не показано), Нагірний Карабах (від 1994, кордони в Natural Earth не показано).

Зрештою, близько 20% території України зараз окуповано Росією, і якщо використовувати принцип контролю “де-факто”, зараз на Natural Earth цю окуповану територію слід показувати як російську.

map.jpeg

Території станом на 2021 рік, які згідно з правилом "контролю де-факто" слід було б позначити в даних Natural Earth. Натомість усі вони, крім Криму, жодним чином не виділено й належать до меж країн, визнаних міжнародним законодавством. Звідки в Натаніеля КЕЛСО така непослідовність? Чому саме Крим обрано для застосування правила "контролю де-факто"?

Отже, для більшості таких випадків Келсо не застосовує принцип “кордони де-факто”. У чому відмінність між Кримом і зазначеними прикладами? Можливо, в тому, що “російський Крим” – це головне гасло кремлівської пропаганди за останніх вісім років, для просування якого Москва не жалкує ні часу, ні грошей? Можливо, в тому, що Росія офіційно в своєму законодавстві закріпила Крим як частину власної території?

В останній, 5-й версії Natural Earth є можливість вибрати кордони для “різних точок зору”. Якщо докласти зусиль, то можна знайти й вибрати варіант даних, де є навіть український Крим. Проблема лише в тому, що більшість авторів карт не переймається питанням “чий Крим” і обирає версію за замовчуванням, де Крим належить Росії.

Саме тому Крим за замовчуванням у відкритих даних Natural Earth має бути позначений як український.

Інакше це підтримка злочинів Росії та потенційні нові скандали з картами, у яких Крим позначатимуть тим самим кольором, що й країну, яка захопила півострів у 2014 році.

P.S. Якщо комусь із читачів захочеться звернутися до відповідальних за проєкт Натаніеля КЕЛСО або Тома Патерсона щодо того, що Крим, за даними Natural Earth, має бути за замовчуванням українським, робіть це коректно, без персональних образ.


Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety . Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

map україна карта крим

Знак гривні
Знак гривні