Д

Десять дитячих українських журналів, які варто передплатити

Леся Мовчун, доктор філологічних наук, письменниця.

Друкована періодика в епоху інтернету, гаджетів та інтерактивних додатків може здаватися архаїчною й віджилою.

Але спробую переконати вас, що сучасні українські дитячі журнали варті уваги дітей і батьків та заслуговують на передплату й підтримку навіть під час війни. Особливо під час війни.

Кожне з видань, про які йтиметься, має своє обличчя, аудиторію та особливості. А також певні спільні риси, що їх об’єднують.

По-перше, вони інтерактивні

Дітям пропонують щось придумати, домалювати, розфарбувати, написати, полічити, відгадати загадку, вивчити скоромовку, розв’язати задачку, порівняти, погратися в настільні ігри, вирізати й склеїти саморобку. Практика свідчить, що діти роблять це із захватом. Але, звісно, батькам доведеться відірватися від смартфона й допомогти. Зате це спільне проведення часу, увага й усе те, що рекомендує сучасна наука.

Сторінки з журналу “Розумашки”
Сторінки з журналу “Розумашки”

По-друге, вони актуальні

Журнали не оминають теми російсько-української війни. Розповіді про героїв і стійкість українців, надихають маленьких читачів і їхніх батьків, додають віри в перемогу. Працівники редакцій дослухаються до порад дитячих психологів і створюють історії про війну, чим також допомагають батькам говорити з дітьми на цю тему. Є й психологічні поради, і вправи, і терапія віршами й казками.

Краще, щоб діти дізнавалися про важливі події з життя країни і свого народу так, а не переглядаючи сумнівні ролики в тіктоку чи на ютубі, які обирають для них алгоритми.

Сторінки з журналу “Пізнайко”
Сторінки з журналу “Пізнайко”
Сторінки з журналу “Пізнайко”
Сторінки з журналу “Пізнайко”

Читайте, які мультики ютуб може запропонувати дітям, у нашій статті Комп’ютерно-Модифіковані Організми. Як машинні алгоритми визначають наше життя.

По-третє, вони формують читацький смак

Періодичні видання (ключове слово "періодичні") дають відчуття причетності до спільноти читачів і формують культуру читання. Дитина звикає до щомісячних зустрічей зі знайомими героями, рубриками й письменниками. Так у свідомості виникає цілісна картина світу, уміння споживати й засвоювати інформацію та знати ключові події.

Сторінки з журналу "Малятко"
Сторінки з журналу "Малятко"

А сидіння в інтернеті за переглядом спорадичних відео чи випадково завантажених ігор формує “кліпову свідомість”, коли людина бачить безліч фрагментів реальності, але не здатна вибудувати цілісну картину.

Оповідання з журналу “Малюк Котя”
Оповідання з журналу “Малюк Котя”

У журналах зазвичай невеликі й гарно ілюстровані тексти, які легко читати та сприймати. Періодика традиційно першою друкує новинки дитячої української літератури.

По-четверте, вони патріотичні

Дитячий журнал "Барвінок" (на жаль, уже не виходить) у 2015 році в Росії оголосили екстремістським і вилучили з тамтешніх бібліотек. І це багато про що свідчить.

Про історію, традиції та видатних людей розповідають в адаптованих форматах: комікси, ігри, малюнки.

Сторінки з журналу "Пізнайко"
Сторінки з журналу "Пізнайко"
Сторінки з журналу "Джміль"
Сторінки з журналу "Джміль"

По-п’яте, вони динамічні

Сторінки з журналу "Джміль"
Сторінки з журналу "Джміль"
Сторінки з журналу “Смайлик”
Сторінки з журналу “Смайлик”

Порівняно з книжкою (а книжка за жанром є переважно монографією, присвяченою певній обраній темі), журнал наповнений матеріалами різної тематики та жанрів у десятках рубрик.

По-шосте, вони пізнавальні

У дитячих журналах публікують розкішно ілюстровані історії про науку, природу, історію, мистецтво, які часто використовують і вчителі на своїх уроках. Авторські колективи також тісно співпрацюють з авторами шкільних програм і підручників. Такі публікації — привід колекціонувати випуски журналів, їм завжди раді в дитячих бібліотеках.

Сторінки з журналу “Крилаті”
Сторінки з журналу “Крилаті”

По-сьоме, вони опинилися під загрозою закриття

Щорічні наклади, що зменшуються з року в рік, у 2022-му падають драматично. Наприклад:

Пригодницький журнал «Крилаті» – 300 примірників;

«Мамине сонечко (від 2 до 5 років)» – 300 примірників (у 2017 році було вдесятеро більше);

«Джміль» — 900 примірників (у 2016-му було 6300);

«Малюк Котя» — 700 примірників (у 2017-му – 5000 примірників);

«Пізнайко» — 2500 примірників (наприкінці 90-х – на початку 2000-х було 50–80 тис.).

Навіть опинившись у скруті, видавці підтримують своїх читачів: дарують дітям тисячі примірників, роблять безплатні спецвипуски для тих, хто опинився за кордоном, продовжують багаторічні традиції дарувати журнали дитячим будинкам.

Діти в дитячому будинку розглядають отримані в подарунок журнали “Равлик”. На жаль, журнал припинив роботу під час війни (але в редакції можна замовити архівні випуски, написавши на електронну адресу ukr.ravlyk@ukr.net).

Ці журнали допомагають вивчати українську мову та культуру — і дітям, які залишилися без батьків, і в тих родинах, де батьки вирішили українізуватися разом з малюками. Роль дитячої української періодики могла б стати вагомішою, якби вона отримала хоч мінімальну державну підтримку.

Сторінки з журналу “Котя малюк”
Сторінки з журналу “Котя малюк”

Хтось скаже — не на часі, на фронті гроші потрібніші. Але цей фронт — не менш важливий. І окупанти це також розуміють, коли поспішно викорінюють усе українське зі шкільних програм в окупованих містах і тягають знищеними вулицями телевізори з пропагандою.

Тішить, що з початком кремлівської агресії в Україні чиновники нарешті взялися захищати українське друковане слово й підтримувати наше книговидання, але про дитячу періодику, на жаль, знову забули. Отже, десятка видань, вартих вашої уваги, передплати й підтримки:

"Джміль"

Для дітей від 4 років, батьків і педагогів.

Д – це дослідження, Ж – живопис, М – музика, Л – Література. Кожна обкладинка журналу "Джміль" — завжди авторська сюжетна картина. Дитина обговорює її з батьками — й так розвиває мовлення. В журналі є понад 30 рубрик (оповідання, вірші, образотворчі техніки, ігри, досліди, комікси, сценарії свят і розваг), є авторські аудіо- та відеододатки для вивчення іноземної мови.

Передплатний індекс: 40295. Отримати безплатний літній випуск. Передплатити (можна в електронному вигляді) Скинути пожертву

"Крилаті"

Для дітей 5–10 років. Інтерактивний патріотичний журнал. У кожному випуску — адаптована інформація про національних героїв, історію та культуру України, уроки англійської, вірші та оповідання сучасних письменників, саморобки й уроки малювання, пізнавальні матеріали про довкілля та космос.

Обкладинка одного зі свіжих випусків журналу “Крилаті”
Обкладинка одного зі свіжих випусків журналу “Крилаті”
Журнал “Крилаті” подає тему про Конституцію України через казку про Попелюшку й пропонує обговорити, які її права порушила мачуха
Журнал “Крилаті” подає тему про Конституцію України через казку про Попелюшку й пропонує обговорити, які її права порушила мачуха

Передплата: https://presa.ua/krilati.html#delivery-ukr2

Передплатний індекс 98891.

Фейсбук-сторінка журналу

Безплатні випуски для дітей, які опинилися за кордоном під час війни.

"Малюк Котя"

Для дітей до 9 років. У журналі багато корисних завдань, поєднаних з розвагами, щоб дитина могла легко й непомітно для себе навчитися читати й писати, вчити англійську, математику, природознавство та логіку.

Також є рубрика з рецептами страв, які цілком під силу дітям.

Передплатний індекс: 89526.

Сайт журналу

Відеожурнал в Ютубі

Спецпроєкт «Казки з бомбосховища» — слухати й дивитися

"Мамине сонечко"

Є два журнали — для дітей 1-3 років і для 2-5 років.
У випусках для малюків — картонні вкладки з іграми, реквізит для гри в казку, пальчикові персонажі, забавки-завдання на розвиток мислення, уваги, дрібної моторики рук. Передплатний індекс: 89374.

Від 2 до 5 років. Щономера – казка із завданнями та вірші, оригінальна картонна гра, основи читання, письма і математики в ігровій формі. Передплатний індекс: 98579.

Сайт журналів

Головред “Маминого сонечка” нині в ЗСУ, тому з новими випусками можливі перебої, але архівні номери можна замовити за доступною ціною за номером +380664105762 (Вайбер).

"Пізнайко"

Для дітей 6–12 років. У журналі є рубрики "Пригоди", "Комікс", "Ігротека", "Читалка", "Лабіринт", "Історія", "Знай наших", "Факти", "Майстерня", "Цікавинки", "Чудасія". Ілюстрації відомих художників сприяють формуванню естетичного смаку та відчуття прекрасного. Передплатний індекс: 40242.

Фейсбук-сторінка журналу

Познайомитися ближче: https://m.facebook.com/posnayko/

Безкоштовний випуск, виданий під час війни

Благодійна акція

"Розумашки"

Науково-популярний журнал для дітей 6–9 років.

Постійні рубрики – "Читачун", "Чомучка", "Дивосвіт", "Технодром", "Слідами історії", "Хвостаті й вусаті". Інформацію, яку можна зобразити – процес, пристрій, будову предметів, – переважно подано як малюнок або адаптовано у вигляді зрозумілої для дитини схеми з дотриманням пропорцій і збереженням наукової точності. Передплатний індекс: 98154.

Безплатний номер

Фейсбук-сторінка

Інстаграм

"Смайлик"

Для дітей 5–10 років. У кожному номері є такі рубрики: "Англійська", "Кросворди", "Лабіринти", "Шифровки", "Головоломки", "Вчимося малювати", "Саморобки", "Досліди", "Світ тварин", "Хочу знати все", "Притчі та казки", "Ігри". Щомісяця редакція розігрує 50 призів (настільні ігри, спортивний інвентар, книжки, пазли тощо).

Передплатний індекс: 49888.
Завантажити безплатний номер
Фейсбук-сторінка журналу

"На крильцях ангела"

Християнський пізнавально-ігровий журнал для дітей. У ньому публікують біблійні історії, розповіді про головні християнські свята, повчальні казки та вірші, ігри, саморобки та конкурси. Виходить друком за сприянням Київської Митрополії Православної Церкви України, з благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Передплатний індекс: 76462.

“Малятко”

Щомісячний ілюстрострований журнал, що друкує казки, вірші, оповідки, саморобні іграшки, оголошує конкурси для читачів.

"Однокласник"

Для підлітків 12–15 років. Друкований журнал у цьому віці читатимуть, певне, ті підлітки, які в молодшому віці звикли до дитячої періодики й загалом полюбляють читати. Журнал намагається бути другом читачеві, спілкуватися на рівних, без нудного моралізаторства. У ньому є постери, інтерв’ю з зірками, новини кіно й музики, твори сучасних письменників і самих школярів. Передплатити Передплатний індекс: 74394.

діти дитячі журнали українська мова читання

Знак гривні
Знак гривні