Т

Туреччина залишає НАТО, Україні погрожують війною. Моніторинг росЗМІ за 11–17 липня

Російські дезінформатори й далі присвячують війні та її наслідкам для Росії кожну третю новину. А ми аналізуємолвати новини російських сайтів і оглядаємо, що ворог розповідає власному населенню про напад на Україну. Для цього проаналізували 22 тис. новин з російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, що прицільно поширюють російську дезу.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Росіяни погрожують "объявлением войны" та замовчують обстріли українських міст

Минулого тижня Україна постала перед новим сплеском російського тероризму. Постраждали мешканці Харкова й Миколаєва, двоє дітей загинуло внаслідок ракетного удару по центру Вінниці. З-під завалів багатоповерхівки в Часовому Яру на Донеччині дістали тіла 48 людей. Російські пропагандисти обмежилися дуже скупими коментарями на цю тему. Удари по мирних містах росіяни виправдовували "уничтожением боевиков и националистов", а також "ликвидацией иностранных наемников". Прикметно, що коментар МО РФ щодо обстрілу Вінниці взагалі не потрапив до нашої вибірки з 22 тис. текстів. Росіяни мовчали про злочини власної армії, але вирішили згадати вже підзабутий наратив про "геноцид мирного населения Донбасса". У цьому контексті вони висвітлили знищення складу боєприпасів у Новій Каховці: "Жестокий обстрел Новой Каховки — это акт государственного терроризма, и самое ужасное, что подобные акты происходят на Украине в течение последних восьми лет. Нацистское государство Украина уже давно обстреливает собственных граждан, все это мы многократно видели в Донбассе".

Російські пропагандисти почали обережно розмірковувати про оголошення війни Україні. Вочевидь, це викликано успішним застосування Хаймерсів, які можуть знищувати цілі далеко за лінією фронту. "[Э]то подталкивает нас к объявлению войны против Украины. Возможно, именно в этом смысл. Мы же не можем постоянно терпеть, когда наносятся удары по российской территории", "у Российской Федерации есть полные основания объявить войну Украине", "будет предпринята попытка вытеснить Россию с территории, которую она приобрела до этой войны, включая Крым, и тогда встанет вопрос о войне с самой Россией", кажуть російські воєнні оглядачі.

Україна спровокувала ідейну війну в США, американці припиняють підтримувати Київ

За океаном – зрада. США прагне домовитися з Росією та через це може поступитися Україною. "На словах Байден обещает поддерживать Украину столько, сколько потребуется, но делать это ценой благополучия своей страны не собирается", – повідомляють російські дезінформатори.

РосЗМІ переконують, що Вашингтон швидко зніме санкції з Москви, оскільки "не рвётся сжигать все мосты в отношениях с Россией: если сотрудничество в той или иной сфере выгоднее именно с Россией, а не с кем-то из партнёров из других регионов мира, американцы так же легко снимают санкции, как и вводили их, «ничего личного, просто бизнес".

Такими повідомленнями російська пропаганда своєрідно запевняє російське населення, що "СВО" в Україні не триватиме довгий час, оскільки західні країни та США як головний союзник України поступово втрачають інтерес до війни й переглядають обсяги підтримки України.

Щоб переконати аудиторію, використовують меседжі на кшталт того, що "число американцев, которые выступают против дальнейшей помощи Украине, в последние месяцы неуклонно росло… Украина спровоцировала войну внутри Америки", а також "молодые граждане США призывают власти к реализму и сдержанности. Они уверены, что поддержка Украины приведет к катастрофе, поэтому сосредоточиться стоит на проблемах внутри страны".

Між тим США поставляють Україні нові Хаймерси й виділили 100 млн доларів на навчання українских пілотів, щоб вони освоювали американські військові літаки.

Росіяни мріють про вихід Туреччини з НАТО

Майбутній вступ Швеції та Фінляндії до НАТО – ще одна стратегічна поразка Росії. Росіяни побоюються агресивно критикувати ці північні країни. Натомість вони розганяють хвилі дезінформації навколо Туреччини та її ролі в переговорах щодо розширення НАТО. Росіянам вигідно показувати НАТО слабким, і саме тому минулого тижня в російських ЗМІ з’явилося багато новин про те, що Туреччина може покинути лави союзників по НАТО.

"Глава партии Vatan («Родина») Озгюр Бурсалы заявил, что турецкий народ восстал против НАТО, на что якобы указывает количество собранных подписей под петицией о выходе из альянса".

Роспропаганда активно розганяла слова очільника маргінальної турецької партії, опозиційної до влади (такі собі "жиріновські" місцевого штибу): "генерального секретаря «Родины» Озгюра Бурсалы, который занимался сбором информации и беседовал с гражданами, большая часть населения настроена категорически против членства республики в НАТО".

ТАСС також тиражував тези "експертів", що "выход из НАТО — наиболее эффективная практика против угроз и заговоров США. Освободившись от НАТО, Турция укрепится в войне за независимость в экономике".

Звісно, відповідні новини супроводжують коментарі, що "Выход Турции из Альянса ускорит процесс распада НАТО. Это будет способствовать установлению мира во всем мире" та "Турция может не встать на сторону НАТО в случае войны с Россией".

Також писали:

Хвалили економічну політику Китаю: "Подход Китая к стратегии экономического развития существенно поменялся за 10 лет правления Си Цзиньпина. В Пекине надеются сделать Китай абсолютным мировым лидером к 2050 году, и для этого делают упор на четыре столпа новой экономической модели" . Водночас звинувачували США в беззмістовному протистоянні з Пекіном: "понимая ошибочность санкций, введённых ещё при Трампе, администрация Байдена продолжает курс на эскалацию торговой войны с Китаем и сегодня: тот самый случай, когда политика идёт впереди экономики".

Писали, що Україна й Хорватія можуть перешкодити Сербії стати членом ЄС: "Киев и Загреб планируют помешать вступлению Сербии в Евросоюз", оскільки Сербія не засудила РФ за війну в Україні: "Сербия оказалась единственной в Европе страной, проявившей благоразумие в сложной мировой ситуации".

Черговий тиждень переконували, що санкції не впливають на економіку РФ: "на Западе продолжают кусать локти, видя, что «адские» санкции .. Россию не берут", "После первого ошеломляющего удара по финсектору с отключением SWIFT, блокировкой ЗВР, исключения карт российских банков из системы бесконтактных платежей и прочими безобразиями мы как-то встали, отряхнулись и продолжили жить дальше, как ни в чём не бывало".

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів, які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, riafan.ru, lenta.ru, russian.rt.com, life.ru, aif.ru, news-front.info, slovodel.com, ruinformer.com, politnavigator.net, kommersant.ru, sevastopol.su, ukraina.ru, antifashist.com, naspravdi.info, kafanews.com, anna-news.info, dni.ru, donbasstoday.ru, dnr-pravda.ru, c-inform.info, lugansk1.info, rusdnepr.ru, 3652.ru, vsednr.ru, time-news.net, comitet.su, dnr24.su, xvesti.ru, meridian.in.ua, sobytiya.info, dontimes.news

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні