М

Меми як зброя. Американські військові у твіттері тролять росропаганду й заробляють на допомогу Україні

Неофіційна армія мультяшних собак шиба-іну ускладнює життя людям, які розміщують в інтернеті російську дезінформацію про війну в Україні. Вони відомі як NAFO (North Atlantic Fellas Organization, Північноатлантична організація чуваків), невелика група лайно-постерів, які організувалися, щоб збирати гроші для України та викривати очевидну пропаганду росіян. Останнім стає важко писати різну маячню в твіттері, щоб тебе не висміяли ці активісти, стверджує видання Vice. ТЕКСТИ наводять адаптований переклад матеріалу.

Якщо ви маєте стосунок до сфери соціальних медіа військових США, неможливо пропустити цих милих і смішних антропоморфних аватарів собаки Shiba Inu. Їм приклеюють спортивні костюми й армійську форму, а також військове спорядження. Це Чуваки – the Fellas. Джек Маккейн, пілот гелікоптера й син Джона Маккейна, використовує аватар Fella. Аналітик CNN і офіцер армії США у відставці Марк Гертлінг ділиться мемами з ними. Генерал-майор армії США Патрік Донахо використовує аватар Fella.

1657570688420-unknown.webp

Звідки взялися ці мультяшні собаки, й чому вони раптом скрізь у військовому твіттері?

Усе почалося ще в травні, коли художник на ім’я Кама почав розробляти маленьких "чуваків", оскільки вважав, що собака шиба-іну мав тупий вигляд. "Від нудьги я почав створювати інших Fellas і наносити їх на випадкові зображення з України", — розповів він. Люди почали запитувати Каму, чи він створить для них аватари, і він почав приймати такі запити.

Приблизно в той самий час Грузинський легіон — добровольчий військовий підрозділ грузин, які воюють в Україні, — шукав пожертви на обладнання. Щоб заохотити попит і зібрати гроші на добру справу, Кама почав розробляти аватари Fella для людей, які жертвували на користь Легіону.

Як NAFO заявили про себе

Рух NAFO набув популярності та звернув на себе увагу в червні. Багаторічний російський дипломат Михайло Ульянов посварився з "чуваками" й програв. Ульянов активний у твіттері, зазвичай публікує проросійські й антиукраїнські настрої та ретвітуючи офіційні джерела в Кремлі.

18 червня Ульянов робив пости в звичайному режимі. "Найпопулярніший західний наратив: Росія здійснила неспровоковане вторгнення в Україну. Нічим не спровокований? Обстріли мирного населення на Донбасі з боку української армії почалися в 2014 році й тривають досі", – написав він. Це, звичайно, ігнорує цілком реальне вторгнення на Східну Україну, яке Росія здійснила у 2014 році.

Прокачаний шітпостер, військова електронна знаменитість у твіттері та член NAFO @LiveFaustDieJung, відповів дипломату. "Ви: «Ми повинні розбомбити всіх мирних жителів України, бо Україна вела внутрішню війну й деякі мирні жителі зазнали обстрілу", — написав він.

Тоді Ульянов порушив одне з головних правил постингу: відповів своєму тролю. "Ви самі сказали цю дурницю, а не я", — написав він.

Screenshot 2022-07-13 at 13.45.12.png

Відповідь Ульянова стала мемом серед Fellas, закликом проти очевидної нісенітниці, яку несе російська дезінформаційна пропаганда. Посипалися відповіді та цитати з твітів інших "чуваків".

Наступні кілька днів Ульянов намагався відтворити все це і вголос міркував, чи не є бува деякі з Fellas ботами. Потім він зник із твіттера на тиждень, а 1 липня повернувся з поясненням, що взяв заздалегідь заплановану відпустку. "Настав час відновити твіти", — сказав він. Перша відповідь з облікового запису Fellas була очікуваною. Вони не залишать його в спокої.

Screenshot 2022-07-13 at 13.46.53.png

Мем заробляє на донати

Мем Ульянова перетворився на мерч. Наприклад, тепер ви можете придбати його на футболці від благодійної організації St. Javelin, яка жертвує Україні готівку. St. Javelin звернулися до компанії, і тепер у її магазині є окрема сторінка лише для товарів під брендом Fellas. Коли ми розмовляли з Камою, вони зібрали близько 47 тис. доларів тільки на потреби Легіону та "щонайменше ще 10 тис. доларів на інші справи, і ми заробили приблизно від 30 до 50 тис. доларів через магазин St. Javelin".

На додаток до магазину St. Javelin і аватарів Shiba, Fellas створили сервер Discord, де вони організовують благодійні акції, розвінчують російську пропаганду та діляться новинами з України з перевірених джерел. Прокачаний лайнопостер у твіттері та колишній морський піхотинець США @IamtheWarax є одним із модераторів на сервері Discord. Його справжнє ім'я Метью.

Оскільки він має один із найпопулярніших облікових записів Fellas і є людиною, яка створила сервер Discord, люди постійно запитують, чи є в нього якийсь план дій. Він відповідає, що такого плану немає. "Це кумедні малюнки… і вони органічно зажили, і вони пов’язані з доброю метою. Допомога українцям захистити себе мала широку привабливість".

Більше, ніж просто картинки

Такі явища, як NAFO, дають змогу ще раз показати, що Росія вже більше не контролює інформаційний простір поза своїми межами й особливо в соціальних мережах, як про це модно було говорити в 2014-2016 роках, наприклад, під час виборів у США.

Інтернет переповнений мемами, які висміюють росіян, а їхні солдати щодня публікують повідомлення про катастрофи в телеграмі. Військові злочини російської армії в таких місцях, як Буча, так добре задокументовано, що жодна кількість офіційних контрнаративів не здається правдоподібною.

І в кожній темі від російського чиновника ви знайдете Fellas, які публікують меми. "Росіяни вміють добре дезінформувати, — каже Метью. — Вони добре контролюють і обробляють це, але не звикли до будь-яких операцій такого масштабу. Тож тепер вони намагаються контролювати до 100 тис. солдатів, які просто роблять своє солдатське лайно".

Screenshot 2022-07-13 at 13.47.57.png

6 липня в інтернеті облетіло відео, на якому російський солдат стріляє з кулемета по покинутому зенітно-ракетному комплексу та, ймовірно, підриває себе. Хтось, хто знімав вибух, опублікував це в телеграмі. Це те солдатське лайно, про яке говорить Метью. "Це сталося б у будь-якій армії на Землі. Але це показує, що цей міф про повний контроль російського уряду над інформацією не відповідає дійсності".

Метью каже, що вже давно стежить за російськими військовими та їхніми діями. Жахи, які зараз розгортаються в Україні, було відпрацьовано й відточено в Сирії. Він впевнений, що гумор допомагає з цим упоратися. "Це підтримувало нас у здоровому глузді впродовж усього цього процесу", — каже він. "Чуваки" чудові, бо в цьому є благодійний компонент, переконаний військовий.

"Було приємно ввійти в систему й висміювати будь-якого російського державного службовця, з яким ви хотіли б спілкуватися, — додає він. — Тепер ви можете прив’язати це до пожертвувань людям, які воюють в Україні, або пожертвувань благодійним організаціям, що ми й робимо. Я не збираюся сидіти тут і вдавати, що ми так перемагаємо Росію. Це ніколи не було метою. Метою було просто робити все в межах наших можливостей, щоб допомогти».

Наразі хлопці збирають гроші на купівлю протидронових гвинтівок для Грузинського легіону. До цього на ці гроші купували солдатам броню. "Люди знали, що кожна пожертва наближає нас до наступної бронеплити, і що кожна бронеплита — це ще одне врятоване життя, — каже Кама. — Зрештою, це справедлива справа, одягнена в безглуздий вигляд, що дає людям змогу усвідомити труднощі, пов’язані з війною, але не бути ними травмованими. Я докладаю зусиль, щоб хлопці залишалися привітними та відкритими, наскільки це можливо. Незалежно від ваших переконань, віросповідання, ми будемо раді кожному».

мем твіттер благодійність пропаганда дезінформація соцмережі

Знак гривні
Знак гривні