Я

Японська загроза та “свиньонок” Джонсон. Моніторинг росЗМІ за 4–10 липня

Російські дезінформатори й далі присвячують темі війни та її наслідкам для Росії кожну третю новину. А ми аналізуємо новини російських сайтів та оглядаємо, що ворог розповідає власному населенню про напад на Україну. Для цього проаналізували 22 тис. новин з російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, що прицільно поширюють російську дезу.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

"Спецоперация" триває

Повідомляючи про хід бойових дій, російські медіа традиційно фокусуються на Донеччині та Луганщині та майже не згадують про активність російських військових на решті території України. Це необхідно, щоб підтримувати наратив, наче основною метою "спецоперации" є допомога "братским республикам" та "освобождение Донбасса". Загалом здається, що риторика росЗМІ стає стриманішою, відчувається менше переможних реляцій, скорочується обсяг мови ненависті стосовно українських військових. Ворожі воєнні оглядачі зізнаються, що російська армія має чимало проблем: "… у нас есть огромные проблемы до сих пор по ряду моментов. Это касается разведки, связи, целеуказания. Проблемы частично решаются, но не в том объеме, в котором необходимо … нам нужно наращивать спутниковую группировку, оснащение армии беспилотниками, средствами разведки". Та водночас бажання й далі воювати не покидає росіян. "Мы будем идти медленно, но неотвратимо", – кажуть вони.

Згадуючи Херсонщину чи окуповану частину Запорізької області, російські пропагандисти намагаються створити ілюзію мирного життя в цих регіонах. Минулого тижня вони багато писали про те, як під окупацією налагоджується економіка, управління тощо: "На освобожденных территориях Приазовья, в том числе в богатой черноземами Запорожской области, в разгаре уборка урожая", "Формируется принципиально иной орган власти — первое правительство независимой, неукраинской Херсонской области … Украина для Херсонской области остается навсегда в прошлом. Россия здесь — навсегда".

Схоже на те, що вибухи в Білгороді та інших прикордонних областях РФ не на жарт лякають тамтешнє населення. Російські військові експерти закликають не панікувати, але наголошують, що "враг не дремлет, и нашей системе ПВО нужно работать еще более тщательно и эффективно".

Щастя від відставки Джонсона

Минулого тижня російські ЗМІ смакували новину про відставку прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона: "«Скользкий свинёнок» — как любили называть Бориса Джонсона за его умение вылезать из самых сложных ситуаций — всё же не смог пережить нынешний политический кризис".

Новини щодо цієї події подавалися надзвичайно емоційно та з натяком на розвал антипутінської коаліції й чергової перемоги РФ: "после отставки премьера Великобритании Бориса Джонсона в политическом мире начинаются изменения", "с уходом в отставку Бориса Джонсона западная машина на европейском театре осталась без управления".

Перші особи РФ не могли стримати радощів від відставки Джонсона. Голова ДержДуми РФ Вячеслав Володін переможно заявив: "Клоун уходит. Сохранить пост, «несмотря на все потуги и усилия», у Джонсона не получилось", а колаборант Ілля Кива одразу зробив власний геополітичний прогноз: "допустил военный переворот в Киеве на фоне отставки британского премьера", "На очереди импичмент Байдена и конечно ждем с нетерпением военного переворота и гибели главного лицедея Зеленского".

Японія ненавидить росіян і готова атакувати

Минулого тижня секретар Ради безпеки РФ Ніколай Патрушев заявив, "что Япония активизировала в отношении Курильских островов «реваншистские устремления»".

Ми звикли, що будь-яку заяву офіційної особи в РФ подають як факт та безапеляційну думку. Кожна теза від "головних облич" перетворюється на частину нової реальності й надалі активно розвивається у росЗМІ.

Заява Патрушева не стала винятком, тому почали з’являтися новини "об «угрозах», сделанные потомками милитаристов": "Токио претендует на наши территории и даже рассуждает о возможности их военного захвата. Это Япония участвует в антикитайских провокациях и блоках и предоставляет свою территорию для создания угроз Северной Корее. Но других трактовок от японских реваншистов ждать не приходится".

Поширюються тези, що японці "уже 70 лет воюют за Курильские острова, которые ничего не значат и ненавидят Россию".

А висновок такої політики Японії у росЗМІ очевидний – Японія "оккупирована США со времен Второй мировой войны. Им она и подчиняется. Сознание японцев полностью изменено".

Росія вже виграла війну із Заходом

Від початку війни РФ в Україні все частіше з’являються повідомлення, що "Запад проиграл войну против России с началом спецоперации ВС РФ на Украине", "Этот постулат касается и той экономической войны, которую Запад развернул сейчас против России".

Дезінформатори й далі транслюють меседжі, що РФ не винна у війні та її змусив воювати колективний Захід: "Нынешняя война с Россией – это борьба с выскочкой, посмевшем бросить вызов мировой системе, построенной на глобальном паразитировании одних, избранных, на других", "НАТО предпочтет ослабить Россию руками граждан Украины, которые гибнут, защищая интересы Европы и альянса".

Життя в умовах санкцій трактують як боротьбу за економічну незалежність: "Россия получила экономические суверенитет, и мы это видим, это происходит каждый день. Россия для себя сделала окончательный вывод, что глобализированная экономика в ее либеральном секторе нам не подходит".

РосЗМІ дедалі частіше продають своєму населенню заспокійливі тези, що "ограничения не сломили Москву, а, наоборот, укрепили ее", "Москве удаётся обыгрывать не только Киев, но и весь коллективный Запад, который постоянно хвалится своим превосходством во всех сферах".

Ціни зростають, але це нормально

Російській пропаганді стає важче ігнорувати вплив санкцій на економіку. Техніка й автомобілі стають недоступними для покупців, а ціни на їжу зростають через інфляцію та скорочення поставок. Російські високопосадовці запевняють, що все йде за планом і жодних катастроф не передбачається. Ось як коментують зростання цін на пиво, наприклад: "что касается роста цен, то он безусловно, будет происходить, но, если взглянуть на последние годы, то мы видим, что пиво всегда росло в цене примерно вдвое медленнее уровня роста инфляции". Чому така ситуація взагалі виникла, ніхто, звісно, не згадує.

Великі надії покладають на "параллельный импорт" (легальну контрабанду – ред.) та зниження податкового навантаження. Водночас російські економісти обережно зауважують, що зниження податків призведе до скорочення бюджетних надходжень, а контрабандні товари, найімовірніше, будуть поганої якості. Але нічого страшного: "Будем надеяться, что сам ввозимый товар будет хорошим, лицензионным", – кажуть вони. Дехто взагалі каже, що нові товари росіянам не потрібні. "В прошлом году покупатели с запасом реализовали спрос на аксессуары, поэтому они не спешат покупать новые", – заявив один з експертів, коментуючи падіння попиту на техніку.

Також писали:

І далі вели кампанію з дискредитації українських біженців: "проблема с поведением украинских беженцев не только в Польше. О том, как с агрессивными беглецами из Незалежной сталкиваются болгары и немцы, мы уже писали. Ропщут уже и в мирной Швейцарии".

Знову ширили фейки про продаж західних озброєнь: "Издание Bulgarian Military со ссылкой на источники в военном командовании Франции и в Интерполе сообщает, что украинские военные через посредников продали России две самоходные артиллерийские установки CAESAR, поставленные Парижем для Киева". Зауважимо, що "источники", на які посилаються російські дезінформатори та їхні болгарські колеги, – це або маргінальні конспірологічні сайти, або маловідомі твіттер-користувачі.

Атакували американського президента та його партію: "восстановить рухнувшую репутацию ни Байдену, ни его демократам не удастся, в силу глобального ценового топливного коллапса, накрывшего страну", "Демократическая партия Соединенных Штатов планирует сделать Джо Байдена «козлом отпущения» после ноябрьских промежуточных выборов в палату представителей и «избавиться» от него".

Укотре вигадували фейки про біологічну зброю й медичні експерименти Пентагону над українцями: "есть основания полагать, что военнослужащие ВСУ привлекались к экспериментам", "исследования на Украине проводили не только США, но и союзники по НАТО. ФРГ использовала страны постсоветского пространства в качестве полигона для проведения испытаний биологического оружия".

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів, які завантажили для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних і прикладах абзаців з теми й базовано.

Сайти: tass.ru, riafan.ru, lenta.ru, russian.rt.com, aif.ru, life.ru, news-front.info, slovodel.com, ukraina.ru, ruinformer.com, politnavigator.net, kommersant.ru, sevastopol.su, antifashist.com, e-news.su, kafanews.com, naspravdi.info, anna-news.info, donbasstoday.ru, dnr-pravda.ru, dni.ru, c-inform.info, lugansk1.info, 3652.ru, rusdnepr.ru, time-news.net, newsland.com, vsednr.ru, sobytiya.info, xvesti.ru, meridian.in.ua, doneck-news.com, dnr24.com, dontimes.news

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні