У

Українські “бешенцы”, конфлікти Зеленського із Залужним та економічний егрегор Росії. Моніторинг росЗМІ за 6–12 червня

Російські дезінформатори й далі присвячують війні та її наслідкам для Росії кожну третю новину. А ми — аналізуємо новини російських сайтів та оглядаємо, що ворог розповідає власному населенню про напад на Україну. Для цього проаналізували майже 25 тис. новин з російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, що прицільно поширюють російську дезу.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

У Росії сподіваються на розкол серед керівництва України та вже святкують захоплення Донбасу

Пишучи про перебіг війни в Україні, російська пропаганда й далі педалює старі тези та не відзначається оригінальністю.

РосЗМІ укотре святкують захоплення Донбасу й безапеляційно обіцяють перемогу російської армії — кажуть, що "Грядущая неотвратимая гибель многотысячной донецкой группировки ВСУ, которая затмит поражение в Мариуполе, приведёт к новому обострению отношений между партиями войны и армейской верхушкой», «недобитые остатки украинского гарнизона уже не способны к сопротивлению".

Пропагандисти не лінуються розповідати про нібито розкол серед українського керівництва між військовими та політиками: "Сейчас между Зеленским и Залужным существует затяжной личностный конфликт, связанный с тем, что президент не желает отводить ВСУ из-под Северодонецка и Лисичанска, где наметился огромный котел, в котором могут сгинуть самые боеспособные части украинской армии. А Залужный, как профессиональный военный, настаивает на выводе войск".

Також російська пропаганда й далі витискає максимум з так званих свідчень українських воїнів, які потрапили в полон. Головні тези – керівництво держави кидає напризволяще українських військових, в Україні всіх мобілізують насильно: "Нас должны были поменять, но в итоге просто про нас забыли", "Вооруженные силы Украины пополняются не за счет добровольцев", "«Смертники» – это рядовое пушечное мясо, но при этом отлично экипированное западом" .

Інфляція в США – наслідок російського "проклятия"

Минулого тижня російські медіа приділили багато уваги темі зростання інфляції в США. Російські пропагандисти діяли хитро. Вони намагалися відкрито не зловтішатись з економічних негараздів у стані свого головного супротивника (вочевидь, тому, що це могло привернути увагу до зростання цін і дефіциту товарів у самій РФ). Натомість провідні російські медіа зосередилися на поширенні заяв і коментарів від внутрішніх американських критиків, які звинувачували чинний уряд і президента Байдена в надмірній підтримці України:

"Украинский кризис создает для Вашингтона больше рисков, чем выгод, и он не хочет участвовать в нем".

"Мы видели, как Конгресс второпях принял пакет военной помощи Украине на $40 миллиардов. А ведь это уже не холодная война США с Россией, а вполне «горячая», а Украина в ней — наша марионетка".

"Американцы потратят пять тысяч долларов в этом году на горючее, что на 78 процентов выше, чем годом ранее. Повышение цен происходит по вине Байдена, а не Путина".

"Сенатор США назвал позорищем план Байдена по борьбе с инфляцией".

Тема інфляції в США була такою важливою для російських дезінформаторів, що до її висвітлення вирішили підключити навіть прогнози екстрасенсів і ворожок: "Рекордную инфляцию в США действительно можно считать проклятием. Дело в том, что Россия — это государство, которое имеет сильнейший эгрегор космической силы, энергии. … США без всяких предпосылок психологически и экономически напали на нас. Но теперь отвечаем не мы — отвечает наш эгрегор. Многое из того, что они шлют сюда, им возвращается. Можно сказать, что США сами себя прокляли. Это самое страшное из того, что может быть".

Поляки збираються нападати на Білорусь?

Ми й далі фіксуємо черговий сплеск антипольської конспірології в російських маніпулятивних медіа, які пишуть про Україну. "Польша сознательно создает раскол между Украиной и Европой", – повідомляють російські дезінформатори. Поляки не підтримують Україну, насправді вони хочуть "загнать на войну как можно больше украинских граждан", щоб зміцнити свої позиції в ЄС та "основать региональное лидерство Варшавы". Поляки діють так, бо споконвіків у них існує "концепция ягеллонов, которая подразумевает мессианский статус Польши, направленный на завоевание соседей-славян". Звісно, реалізація цих хитрих задумів відбувається не сама по собі – за всім наглядають "англосаксонские кураторы".

Російські псевдоексперти б'ють на сполох: поляки збирають навколо себе коаліцію "из агрессивных восточноевропейских стран". Це загрожуватиме не лише Україні, а й сусідній Білорусі. "Польша на белорусском направлении будет гораздо более агрессивной и может пойти на военные провокации", – застерігають вони.

Мрії про економічний суверенітет

Новинарі росЗМІ активно поширюють заяви керівництва РФ про досягнення "економічного суверенітету". Зокрема транслюються слова Путіна про те, що "2020-е годы станут для страны периодом укрепления экономического суверенитета. Это означает ускоренное развитие собственной инфраструктурной и технологической базы, качественное повышение уровня подготовки специалистов, формирование независимой и эффективной финансовой системы".

Водночас розповідають, що "Последствия антироссийских санкций будут смертельны для Америки, если Россия обретет экономический суверенитет", "санкции Евросоюза спровоцируют пожар мировой революции в экономике", "Западные санкции против России оказались неэффективными и спровоцировали мировой голод".

Також пропаганда й далі переконує, що інші країни не здатні відмовитися від РФ через її енергоресурси: "Некоторые комментаторы отмечают, что все, кто решил отказаться оплачивать поставки российского газа в рублях, всё равно будут пользоваться голубым топливом из России, но купят они его по гораздо большей цене на стороне".

Також писали:

У російських новинах активно обговорювали питання легалізації в Україні медичного канабісу. Наприклад, це пов’язали з накачуванням ЗСУ наркотиками: "Положение Вооруженных сил Украины таково, что без легализации марихуаны обойтись в Киеве не смогли".

Очорняли українських біженців у Європі: "Находящиеся в Болгарии украинские беженцы, вынужденные с 1 июня искать работу, опять недовольны хозяевами приютившей их страны", "Украинские беженцы ранее разгромили номера в болгарских отелях. Отельеры требуют возместить им средства на ремонт помещений", "В Польше украинские «бешенцы» размародёрили пункт оказания помощи беженцам".

Ну і, звісно, знову розганяли тему про те, що поставки західної зброї до України опиняються не в тих руках: "Часть вооружения, которое поставляют Киеву западные партнёры, бесследно исчезает «из-за хаоса, царящего на Украине»", "похищенное оружие на Украине распространяется в даркнете закрытом сегменте Сети-интернет . Доставить оружие покупателям предлагается с территории Украины или Польши".

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів, які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: regnum.ru, riafan.ru, lenta.ru, tass.ru, russian.rt.com, life.ru, ukraina.ru, slovodel.com, news-front.info, ruinformer.com, pravda.ru, kommersant.ru, politnavigator.net, sevastopol.su, antifashist.com, naspravdi.info, kafanews.com, newsland.com, anna-news.info, lugansk1.info, dni.ru, aif.ru, c-inform.info, 3652.ru, mir-lug.info, rusdnepr.ru, comitet.su, novosti.icu, dnr24.su, sobytiya.info, odnarodyna.org, donbasstoday.ru, doneck-news.com, meridian.in.ua, e-news.su, dnr-pravda.ru

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні