О

Огляд подій на фронті впродовж тижня 6-13 червня (карти)

Упродовж тижня важкі бої тривали по всьому фронту: наступ росіян під Харковом, атаки на Слов’янському напрямку та контрнаступ ЗСУ на Херсонському та Запорізькому напрямках.

Харківський напрямок

Росіяни повторно змогли окупувати Тернову на північному сході від Харкова, просунулись у напрямку Байрака й далі обстрілюють північні околиці міста. Сили оборони України здійснюють контакти, щоб зупинити наступ російської армії на південь. Увесь тиждень в околицях міста тривали важкі бої.

Найімовірніше, на цьому напрямку росіяни намагаються відрізати український плацдарм у Верхньому Салтові та Рубіжному. Адже саме він загрожує російським шляхам комунікації, які проходять через Вовчанськ. Від Рубіжного до Вовчанська лише 15 км.

Відповідно до карти пожеж NASA Firms, російські війська обстріляли в лісосмугах між окупованою Верхньою Писарівкою та Симинівкою, а також на лівому березі Сіверського Дінця між Зарічним і Бугаївкою.

Ізюмський напрямок

Карта пожеж свідчить, що в лісі між Балаклією та Донцем тривають бої або масовані артилерійські обстріли. Упродовж тижня тут було зафіксовано багато пожеж, що свідчить про активні бойові дії. На жаль, цей напрямок не згадують у зверненнях Генерального штабу України й він не перебуває в полі зору військових аналітиків.

Про бойові дії свідчать також пожежі на лівому березі Сіверського Дінця в районі Морозівки.

Згідно з деякими відкритими джерелами можна припустити, що Сили оборони України звільнили села Співаківка та Заводи, що за 15 км на Захід від Ізюма. Підтвердження цього від Генерального штабу немає, але активність лісових пожеж свідчить про активні бойові дії в цій зоні. Зафіксовано значну кількість пожеж у всьому лісі від Протопопівки до самого Ізюма.

Слов’янський напрямок

Упродовж тижня російська армія окупувала Святогірськ, згорнула плацдарм Сил оборони України на лівому березі Сіверського Дінця в цій операційній зоні та здійснювала атаки на різних напрямках. Зокрема в напрямку Вірнопілля й траси Барвінкове — Слов’янськ, щоб погіршити забезпечення міста.

Безпосередньо в сторону Слов’янська здійснювало атаки Ізюмське угруповання військ ворога зі сторони Довгенького на південь – до Долини та Краснопілля. Лиманське угрупування атакувало Богородчине зі сторони Святогірська, село постійно було під артилерійським обстрілом.

Зі сторони Лиману росіяни намагались атакувати Райгород у Слов’янському напрямку та в сторону Сіверська через Закітне, проте не досягли успіху на жодному з напрямків.

Увесь лівий берег Сіверського Дінця від Діброви до Сєвєродонецька покритий лісами та лісосмугами — й упродовж тижня він палав. Це може свідчити про успішні дії української артилерії в контрбатарейній боротьбі.

Сєвєродонецьк

У Сєвєродонецьку тривають важкі бої, українські війська тримають територію заводу АЗОТ, але росіянам вдалося вдруге захопити села Метьолкіне та Воронова, а також Сєвєродонецький аеропорт.

Зафіксовано значні пожежі між Бобровим і Муратовим – углибині оборони ворога.

Попаснянський напрямок

Упродовж тижня росіянам вдалося захопити Комишуваху. На всіх напрямках “Попаснянського виступу” точаться важкі бої, особливо в напрямку Берестового (траса Бахмут — Лисичанськ) та Врубівки.

Сили оборони України утримують саму трасу Бахмут — Лисичанськ, а також населені пункти Золоте й Гірське, що на сході.

Утримання Гірського й Золотого не дає російській армії можливості зосередитися на наступі на Лисичанськ.

На південному краю “виступу” росіяни атакують у напрямку Відродження та Роти, до того ж Відродження їм вдалося захопити.

Запорізький напрямок

Сили оборони України здійснюють атакувальні дії в напрямку Оріхів — Нестерянка, бої також тривають неподалік населених пунктів Щербаки та Малі Щербаки.

На південному напрямку російській армії вдалося побудувати ешелоновану оборону, але через активні бойові дії на Херсонському напрямку їй доводиться частково виводити й передислоковувати свої сили. Відведення російських військ дає Силам оборони України можливість здійснювати ефективні атаки – якщо не з метою наступу, то принаймні щоб покращити свої позиції.

Херсонський напрямок

Упродовж тижня Сили оборони України закріплювалися на плацдармі біля Давидового Броду – на лівому березі річки Інгулець. А також здійснювали атаки в напрямку Снігурівки.

Безпосередньо в напрямку Херсона Сили оборони України атакували в напрямках Благодатне — Киселівка та вели бої біля Солдатського та Правдиного.

Мета атак – зайняти зручніші позиції та укріпити лінію оборони.

росія візуалізація війна карти

Знак гривні
Знак гривні