Р

РФ хоче нагодувати Україну. Моніторинг росЗМІ за 30 травня – 5 червня

Російські дезінформатори й далі присвячують війні та її наслідкам для Росії кожну третю новину. А ми аналізуємо новини російських сайтів та оглядаємо, що ворог розповідає власному населенню про напад на Україну. Для цього проаналізували майже 25 тис. новин з російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

"Наемники-маньяки" тікають з України, а "Квартал-95" гнобить генералів

Минулого тижня ворожі ЗМІ багато писали про занепадницькі настрої та розчарування серед бійців Інтернаціонального легіону ЗСУ: "Эти люди тоже оказываются в котлах под огнем артиллерии и танков. Большинство разочаровано — они считали, что едут на «сафари», а попали в настоящую мясорубку. Многие становятся калеками и раненными, психологическое настроение ухудшается. Об этом они пишут своим друзьям и количество новых наемников резко сокращается". Іноземців в Україні розцінюють як "пушечное мясо" та всіляко дурять. "Иностранные наемники покидают территорию Украины и не хотят больше туда возвращаться. Жизнь оказалась важнее денег и красивых фотографий для социальных сетей", – пишуть росЗМІ.

Також російські дезінформатори й далі роздмухують вогонь навколо теми конфліктів Зеленського з військовими. Вони пишуть, що українська армія перебуває "в шаге от солдатских бунтов", оскільки не збирається більше "выполнять преступные, самоубийственные и дурацкие приказы", які віддають "медиатехнологи та специалисты по пиару и рекламе". "Западные кураторы" підцьковують Зеленського та його команду, а ті водночас "гнобят генералов, требуя от них беспрекословного выполнения самых абсурдных приказов".

Росія проти Західної загрози

Дискурс про західну загрозу для Росії лише наростає. Адже, згідно з тезами російської пропаганди, РФ веде війну не проти України, а проти цілого західного світу. І насправді саме вона (а не Україна) захищається: "Запад поставил на кон очень многое и не успокоится, пока не сможет объявить победу над Россией. России же отступать некуда".

"За эти 30 лет инспирированной Западом осатанелой русофобской пропаганды, взявшей на вооружение антирусский бандеровский галицийский национализм, который изначально имел очень узкий ореал распространения на крайнем западе Украины, произошла «перепрошивка» этих русских людей в политических украинцев, ненавидящих все русское".

Вони заявляють, що НАТО постійно створює проблеми по периметру Росії та Китаю, Польща вже почала "захват" західних областей, в США очікують на економічний занепад і масові протести, а вся американська зброя так чи так опиниться або на чорному ринку, або в Росії: "США своей бездумной политикой способствуют утечке военных технологий. Потому что Россия получит эти образцы вооружений и научится ими эффективно воевать. Так что в случае войны между Россией и НАТО Запад прочувствует на себе эту бездумную политику, и американцы боятся утечки этих технологий".

А от щодо Німеччини в російських пропагандистів немає єдиної думки. То вони стають на її захист від європейського тиску й дякують за зриви поставки зброї Україні ("Германию опять унижают, как после Первой мировой войны. Ей снова указывают на ее место"). То, навпаки, описують як "активное участие в противостоянии на Украине в виде оружейного «накачивания» украинских боевиков привели к том, что армия Германии практически утратила тяжелые типы вооружения".

"Румынизация Молдавии"

Російські дезінформатори називають Молдову "Молдавією" та всіляко сприяють розгойдуванню політичної ситуації там. Вони (а за ними – й відомий своєю проросійською позицією експрезидент Молдови Ігор Додон) заявляють про зовнішнє управління країною та звинувачують чинну владу в підготовці "об отказе от Приднестровья и форсированном вхождении в состав Румынии".

За такими розмірковуваннями проглядається російське бачення сучасного світу, в якому інші держави (а не тільки Росія) не поважають суверенітет і чинні кордони одна одної та за будь-якої нагоди готові порушувати норми дипломатії та міжнародного права.

Але, звісно, в російських новинах усі мають демонізувати США та боятися Росії й російського гніву: "Румыны хотели бы забрать Молдавию себе, но не брать Приднестровье. Они не хотят вступать в войну с Россией, у них очень плохие воспоминания времен Второй мировой войны, и они не хотят повторять этой истории. Майя Санду тоже не хочет, чтобы была война. Но американцы за то, чтобы Молдову забрали вместе с Приднестровьем".

Захід ініціює всесвітній голод

Поки вся світова преса переймається проблемою майбутнього голоду, спровокованого зокрема й війною в Україні, російські медіа цілком серйозно розмірковують про те, "Как Россия будет кормить Украину, которая так и не стала аграрной сверхдержавой". Що доволі цинічно на тлі всіх доказів того, як Росія краде, вивозить і продає третім країнам зерно з окупованих територій.

Продовольчу кризу росіяни часто називають надуманою й такою, що "ворвалась в международную повестку после лондонских переговоров за закрытыми дверями глав МИД Великобритании и Литвы". Та водночас цитують Пєскова, який погоджується з майбутньою продовольчою кризою. Щоправда, пояснює її введенням "абсолютно незаконных ограничений в адрес одного из основных мировых поставщиков, то бишь нас, и связанного с действием украинских властей".

А отже, висновок у дезінформаторів єдиний: "Запад является главной причиной всех трудностей, с которыми сталкивается глобальная продовольственная безопасность в целом и вопрос зерновых в частности".

Катастрофічні наслідки відмови від російських енергоносіїв

Російські маніпулятивні медіа назвали назвали запровадження нафтового ембарго "цирком" і "безумным решением". "Потери России копеечные", — запевняюють російські пропагандисти. А Європі доведеться страждати від "повышенной инфляции" й дедалі більше шкодити самій собі, залізаючи в "санкционную яму".

Загалом помітно, що тема експорту енергоносіїв відчутно хвилює російських пропагандистів. Вони й далі залякують світ наслідками відмови від постачання російського газу та змальовують щоразу апокаліптичнішу картину: "Ситуация развивается по самоубийственному сценарию и отказ от российского газа будет сильным ударом по европейским странам", "в погоне за голубым топливом государства начнут «драку»", "Европу ждет катастрофа".

Також писали:

Російські дезінформатори й далі спрямовують чимало зусиль на дискредитацію українських біженців у країнах ЄС. Минилуго тижня ми зафіксували кластер із майже сотні публікацій на цю тему. "Недовольство украинскими беженцами в странах Евросоюза продолжает расти", – заявляють росЗМІ. Українці "ведут себя как скоты", а європейці "их избивают и пишут таблички «Украинцам вход запрещён»".

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів, які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: regnum.ru, riafan.ru, lenta.ru, tass.ru, russian.rt.com, life.ru, news-front.info, slovodel.com, ukraina.ru, pravda.ru, ruinformer.com, kommersant.ru, politnavigator.net, sevastopol.su, antifashist.com, naspravdi.info, newsland.com, aif.ru, kafanews.com, anna-news.info, lugansk1.info, donbasstoday.ru, c-inform.info, dni.ru, mir-lug.info, 3652.ru, comitet.su, novosti.icu, rusdnepr.ru, vsednr.ru, dnr24.su, odnarodyna.org, meridian.in.ua, e-news.su, dnr-pravda.ru, vz.ru

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні