А

Американці командують ЗСУ, росіяни переходять на кнопкові телефони. Моніторинг росЗМІ за 23–29 травня

Російські дезінформатори й далі присвячують війні та її наслідкам для Росії кожну третю новину. А ми — аналізуємо новини російських сайтів та оглядаємо те, що ворог розповідає власному населенню про напад на Україну. Для цього проаналізували майже 29 тис. новин з російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, що прицільно поширюють російську дезу.

ЗСУ не хоче воювати, в Генштабі засіли американці

Минулого тижня російські пропагандистські ЗМІ активно поширювали наратив про начебто занепадницькі настрої в українській армії. "В ВСУ царит бардак", "Еще одна бригада ВСУ отказалась воевать" – типові приклади заголовків їхніх матеріалів. Основу публікацій на цю тему становили відеозвернення окремих підрозділів до Зеленського, а також свідчення анонімних "источников" та "радиоперехваты" незрозумілого походження. Усі ці матеріали мали на меті створити інформаційну картинку, згідно з якою бійці ЗСУ не хочуть воювати, оскільки не мають відповідного озброєння та ненавидять власних командирів: "Никто нам не помогает, у нас нет ни оружия толкового, ничего нет. Как мы можем воевать за страну, которой на нас все равно? Мы не хотим идти на фарш в мясорубку", "Тут кольцо сейчас захлопнется, а мы будем воевать с четырьмя рожками и NLAW", "… сбежавших из Украины боевиков … не снабжают должным вооружением и не проводят для них тренинги перед тем, как отправить на фронт, — рассказал эксперт. — Согласно же показаниям британских наемников, оказавшихся в российском плену, им даже не платили зарплату за службу в рядах украинской армии!".

Схоже, російська пропаганда намагається “віддзеркалити” сумний стан власної армії, що виявився після вторгнення до України в лютому 2022 року. Заради справедливості зазначимо, що ЗСУ наразі дійсно постали перед низкою проблем щодо постачання та забезпечення військових. Міноборони й волонтерська спільнота активно працюють над їх усуненням.

Російські дезінформатори також повідомляли, що Володимир Зеленський начебто наказав "мобилизовать дополнительно 700 тысяч человек". Тому "киевский режим" вирішив вдатися до "массовых облав" з роздачею повісток безпосередньо на вулицях українських міст, адже ніхто не хоче йти до української армії.

Такий занепадницький наратив довершує добірна конспірологія, першоджерелом якої є давно відомі російські телеграм-помийки "Легитимный" і "Резидент":

"На Украине развернута группа офицеров Вооруженных сил США, которые имеют полномочия непосредственно отдавать приказы украинским частям и соединениям ... В случае неподчинения командам американцев Киев рискует остаться без финансовой и военной поддержки Вашингтона. … американцы требуют от ВСУ более решительных действий – контрнаступления, а не «сидения в городах». … в Пентагоне не отдают себе отчёта в реальных возможностях Вооруженных сил России. Пока что военные советы из-за океана приводили ВСУ к поражениям. Все это накладывается на личный конфликт между Зеленским и Залужным. … Залужный настаивает на выводе украинской группировки из Северодонецка, где для ВС в ближайшее время может повториться история с «Азовсталью». Однако Зеленский не желает и слышать, заявляя, что после сдачи в плен украинских военных в Мариуполе Украине нужен новый пример «мужества и героизма». Американцы внушают Зеленскому, что удержать Северодонецк нужно любой ценой".

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Агресивна Польща

У новинах росЗМІ дедалі частіше транслюють повідомлення про бажання інших країн отримати частини України, що можна розшифрувати як запрошення "до столу", який організувала Росія.

Зокрема вже не перший тиждень триває розгін фейкової кампанії про бажання Варшави захопити частину України: "Иначе как подготовкой к предстоящей оккупации Польшей западных областей это расценивать нельзя", "Предполагается, что ряд польских управленцев будет назначен на ключевые посты во Львове, Ужгороде, Ивано-Франковске, Тернополе и Луцке, после чего начнется процесс передачи власти от одного государства другому".

Загалом російські ідеї щодо розділу України поміж сусідніми державами далеко не нові. Ще у 2014 році покійний Жиріновський направляв до польського МЗС листи з пропозиціями провести референдуми в західних областях України. "Частина російської політичної еліти досі мислить у категоріях пакту Молотова — Ріббентропа", – відповіли йому тоді з Польщі. Як бачимо, жодних змін відтоді майже не відбулося.

США затягує війну в Україні

У росЗМІ й далі заявляють, що війна в Україні сталася через США, які зробили все для "разжигания конфликта, а потом изо всех сил делать вид, что они ни при чем" і "своими действиями отдаляют перспективы достижения мира". "США рассчитывает на долгую войну, на долгосрочное противостояние с Россией, и средства для этого уже выделены", "Вашингтон заинтересован в максимальном продлении конфликта — и неважно, сколько людей погибнет в Донбассе и других регионах, не говоря уже о возможности мирового голода из-за блокады экспорта еды из Украины" – такі заяви з’являються в російському медіапросторі майже щодня.

Говорячи про військову та фінансову допомогу від США, в Росії заявляють, що "Вашингтон под видом «помощи» Киеву хочет выделить себе «откаты» на $40 млрд», «из $40 млрд непосредственно Украине остается только 15% от выделяемой суммы", "Заявление президента США Джо Байдена 10 мая о необходимости поиска возможностей для вывоза с Украины 20 миллионов тонн зерна совпали с подписанием закона об украинском «ленд-лизе». Получается, что Киев будет расплачиваться за оружие пшеницей".

Брекзіт заради русофобії

Минулого тижня багато дісталося і Великій Британії. Однак новини не мають єдиної стратегії щодо вербального приниження Великобританії. З одного боку, Лондон "ничего не делает самостоятельно, а все согласует и делает по указке из-за океана", а з іншого – "потихоньку подгребают под себя сферы интересов Вашингтона. Классическая в общем-то картина взаимоотношений в какой-нибудь корпорации, где амбициозный первый помощник подсиживает переставшего ловить мышей биг-босса".

У росЗМІ переконують: "у Британии всё еще фантомные боль по Империи. Её амбиции всё еще вернуться хотя бы к какому-то величию они не прекращаются в любом случае и конечно же титул «Владычицы морей» не даёт ей спать спокойно".

Також у новинах виявили й нову причину виходу Британії зі складу ЄС, адже "основание «содружества русофобий» является давней мечтой Лондона, которую не получилось воплотить до конца в то время, пока Великобритания находилась в Евросоюзе".

БРІКС – новий шлях глобалізації світу

Російські пропагандистські медіа запевняють свою аудиторію, що "страны мира вовсю закупают нефть из России".

Також росіян переконують, що Росія цілком здатна організувати власні союзи, а більшість структур та організацій міжнародного рівня — не потрібні. Наприклад, "Велику сімку" вже оголосили організацією, утвореною "англосаксонскими элитами для управления процессом глобализации и состоит из стран, зависящих от них в том числе в военном и идеологическом аспекте". За версією російських пропагандистів, замінити G7 на світовій шахівниці здатна лише організація БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай, ПАР), яка потрібна "не просто для противостояния глобалистским планам Запада … но и для выработки самостоятельного варианта глобализации".

Проблеми з “импортозамещением”

Російським медіа стає дедалі важче зберігати оптимістичний тон, пишучи про новини з економічного життя країни. Уряду РФ явно не вдається налагодити "импортозамещение", тож населення обережно заспокоюють статтями про те, що це "небыстрый процесс" и "нет ничего страшного в том, что не все в импортозамещении удалось сделать в предыдущий период". Російські високопосадовці закликають підприємців розвивати "собственные технологии", а пропагандисти публікують розлогі огляди кнопкових телефонів и "смартфонов отечественного производства", адже "тренд на такие телефоны усилился из-за ограничения технологического импорта".

Також писали:

Обговорюючи можливість отримання сучасних американських РСЗВ Україною, росіяни погрожували, "что в таком случае Вооружённые силы РФ предпримут необходимые шаги для обнуления возможностей ВСУ".

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів, які було завантажено для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми й будували висновки.

Сайти: regnum.ru, tass.ru, riafan.ru, lenta.ru, russian.rt.com, life.ru, news-front.info, aif.ru, slovodel.com, ukraina.ru, pravda.ru, ruinformer.com, politnavigator.net, kommersant.ru, sevastopol.su, naspravdi.info, antifashist.com, kafanews.com, newsland.com, anna-news.info, lugansk1.info, donbasstoday.ru, c-inform.info, dnr-pravda.ru, dni.ru, vsednr.ru, mir-lug.info, 3652.ru, rusdnepr.ru, novosti.icu, newc.info, dnr24.su, comitet.su, odnarodyna.org, e-news.su, meridian.in.ua, vz.ru

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні