Д

«Демедведчукізація». Після початку війни значна частина «джинси» Медведчука просто зникла

«Тексти» давно моніторять, як Росія готувалася до війни, зокрема поширювала дезінформацію та просувала потрібні їй месиджі — і в російських, і в українських медіа. Значну роль на цьому напрямі відігравав Віктор Медведчук і десятки псевдоекспертів, які його піарили на підконтрольних йому телеканалах та десятках інтернет-ресурсів, що розміщували його «джинсу».

«Джинса» Медведчука як складова війни Росії з Україною

Багато з цих сайтів мали (а деякі, на жаль, мають досі) мільйонну аудиторію. Вони неодноразово поширювали відверті фейки, російську пропаганду та сумнівні соціологічні опитування (нагадаємо, що від 2015 року «Тексти» ведуть базу псевдосоціологів та прихованих піарників, ми досі працюємо над її оновленням, тому нам дуже потрібні ваші пожертви).

На більшості з цих сайтів можна було розмістити майже будь-яку інформацію «в інтересах замовника». Маємо визнати, що частина відповідальності за війну лежить і на цих медіа. Ми лише нагадаємо, які месиджі поширювали в цих матеріалах: це й «засилля нацистів в Україні», і постійна мантра про «Путін не нападе», й «американські біолабораторії в Україні», і «Україна не є незалежною у своїх рішеннях» тощо. Тобто всі ті тези, якими Росія намагатиметься обґрунтувати війну проти нашої держави. Агресор роками інвестував у це шалені гроші й сподівався, шо його в Україні вітатимуть із квітами.

«Спецоперація» з «демедведчукізації» сайтів

Звісно, тримати такі матеріали на своїх сайтах тепер — «трохи западло», тому власники вирішили їх тихенько видалити. На щастя, просте видалення інформації з сайтів не означає, що вона зникла безповоротно, — кеші сторінок ще довгий час доступні на серверах пошуковиків. Звичайно, ми зафіксували всі докази й після нашої перемоги обов’язково про них гучно нагадаємо.

table-30.04.2022.png

Неповний список сайтів, що розміщували «джинсу» Медведчука до війни

Ми нарахували щонайменше 13 сайтів, які повністю або частково почистили свої стрічки новин від матеріалів з піаром Медведчука.

demedved-infographics (13).png

Хто розміщував «джинсу» Медведчука, а після війни «тихесенько пішов у ліс» усе видалив.

Немає сенсу розбирати кожен сайт, тому розглянемо лише кілька характерних випадків.

Інформаційні помийки холдингу «Знай медіа» («Політека», «Знай», «Хайзер»)

Ці ресурси почистили більшість своїх новин з піаром Медведчука, особливо новин за тегом «Віктор Медведчук» (див., наприклад, цей тег на «Політеці», «Знай» чи «Хайзері»). Водночас на «Політеці» старі статті й новини з піаром кума Путіна досі на сайті (ось скріншот результатів пошуку в Google по сайту «Політека» станом на 30.04.2022).

Нагадаємо, чим відомі сайти цього холдингу. Коли у вересні 2019 року Facebook призупинив в Україні діяльність акаунтів і груп, які вели скоординовані кампанії з дезінформації, то серед видалених сторінок були акаунти видань «Знай», «Політеки» та «Хайзера». Через пів року, у квітні 2020-го, аналіз Інституту масової інформації (ІМІ) показав, що Znaj.ua має найгірші показники дотримання журналістських стандартів.

У жовтні 2020 року «Тексти» писали, як «Політека» та «Знай» за допомогою фейкових опитувань та сумнівних експертів пів року піарили кандидата в мери Києва Андрія Пальчевського (до речі, де він зараз?), а потім (очевидно, після внутрішнього скандалу) почали його активно «мочити».

Сайт «Форум» (for-ua.com)

for-ua-collage.png

Стаття на сайті була, а тепер її немає. А что случилось? ©

for-ua.com видалив абсолютно всю «джинсу» Медведчука за весь час (а це сотні матеріалів). Однак більшість із них поки що доступні в кеші Google.

медведчук site for-ua.com [Google 19.04.2022].png

Усі посилання з цього скріншоту ведуть на видалені сторінки. Див. відео: https://www.youtube.com/watch?v=fuvxobaTbnc

Сайт from-ua.com

from-ua-collage.jpg

from-ua.com також видалив більшість «джинси» (хоча тут почистили чомусь не остаточно: деякі матеріали досі доступні (1, 2, 3). Принципу, за яким здійснили «демедведчукізацію», нам так і не вдалося зрозуміти. Найімовірніше, матеріалів так багато, що виконавці вирішили трохи «схалявити».

Ще 14 сайтів, які до війни розміщували «джинсу» Медведчука, поки що її не видалили, а один із них («Kherson Life») навіть став рупором окупантів. Два сайти («Взгляд.ua» і «Inpress.ua») після війни почали розміщувати лише повідомлення прес-служби УПЦ МП (!). Сайт «Интеллект Украины» (intell.in.ua) перестав оновлюватися за два тижні до війни, відповідно «джинсу» Медведчука вони також зачистити не встигли.

Стрічка новин inpress.ua - суцільні новини про УПЦ МП.png

Стрічка новин vz.ua - суцільні новини про УПЦ МП (30.04.2022).png

псевдосоціологи медведчук псевдоексперти джинса

Знак гривні
Знак гривні