Р

Розговорити вбивцю. Як науковці з Амстердама вивели на чисту воду головоріза з Сирії через підроблений акаунт у Facebook

Дослідниця з Нідерландів кілька років вдавала з себе палку прихильницю Башара Асада, щоб дістати зізнання від одного із ключових військових злочинців його режиму у кривавій різанині в місті Тадамон 2013 року. Її інструментом став фейковий акаунт на фейсбуці – «прокачаний» під нібито фанатку сирійського диктатора, щоб мати змогу комунікувати із друзями й близькими потенційного військового злочинця. Неймовірну історію опублікувало видання The Guardian. «Тексти» переповідають головне з цього детективного сюжету.

Різанина в Тадамоні

Весняного ранку три роки тому новобранцю проасадівської сирійської міліції потрапив до рук ноутбук, що належав одному з найстрашніших загонів сил безпеки Башара Асада. Він відкрив екран і з цікавістю клацнув відеофайл. Кадри спочатку були нестійкими, потім камера показала щойно вириту яму в землі між побитими снарядами двома будівлями. Офіцер розвідки, якого він знав, стояв на колінах біля краю ями у військовому одязі й рибальському капелюсі, розмахував штурмовою гвинтівкою та роздавав накази.

1800 (1).webp

Кадри з відео

Міліціянт завмер від жаху: на відео чоловіка із зав’язаними очима вели за лікоть і веліли бігти до гігантської ями, про яку той не знав. Його розстрілюють, а тіло падає на купу інших тіл. Один за одним так вбили ще низку арештантів; деяким казали, що вони тікають від снайпера поблизу, з інших знущалися в останні хвилини життя. Багато хто, здавалося, вірив, що їхні вбивці якимось чином ведуть їх у безпеку.

У тій різанині в передмісті Дамаска – місті Тадамон – загинула щонайменше 41 людина. Вбивці полили паливом тіла та підпалили їх, сміючись, адже вони буквально приховали військовий злочин лише за кілька миль від сирійської столиці. Дата на відео була 16 квітня 2013 року.

Чоловік, який подивився відео, вирішив передати його людям, які зможуть довести причетність асадових військових до злочинів, адже останні завжди заперечували, що вони мають до цього стосунок, скидаючи відповідальність на повстанців і джихадистів. Так відео опинилось спочатку в одного з представників французької опозиції, а згодом – у двох дослідників з Амстердаму, які вирішили вивести сирійців на чисту воду.

«Дослідниця» режиму «Анна Ш»

Коли відео потрапило до рук дослідниці Аннсар Шаххуд та професору Угуру Уміту Юнгьору з Центру Голокосту та геноциду Амстердамського університету, вони зрозуміли, що потрібно було знайти чоловіка в рибальському капелюсі. Єдине, що на їхню думку могло б допомогти – створення альтер-его. Так виникла ідея створення «образу» активістки «Анни», яка під виглядом прихильниці ідей Асада мала б випитувати подробиці військових злочинів і шукати ймовірного підозрюваного.

У 2013 році Аннсар Шаххуд переїхала до Бейрута, а потім через два роки до Амстердама, де познайомилася з Угуром у 2016 році. Обидва прагнули описати те, що, на їхню думку, було геноцидом, скоєним у Сирії. Одним зі способів могла б бути розмова з самими зловмисниками. В Аннсар був план: вона вирішила звернутися до соцмереж і знайти свій шлях до святая святих співробітників служби безпеки режиму, прикидаючись фанаткою, яка повністю підтримує їхню справу. Вирішили, що це буде молода жінка-алавіт.

Аннсар встановила, що сирійські шпигуни та військові офіцери здебільшого використовують Facebook, і, попри своє таємне життя, зазвичай не роблять приватними налаштування повідомлень і дописів. Вона вибрала псевдонім «Анна Ш» і попросила друга-фотографа зробити кілька привабливих знімків. Потім вона перетворила сторінку «Анни» на дошку пошани Асада та його родини та спробувала завербувати друзів.

1080.webp

Фейкова сторінка прихильниці Асада

За легендою, «Анна» була дослідницею, яка вивчає сирійський режим для своєї дисертації. Зрештою їй вдалося набрати певну кількість друзів серед сирійських військових. Вона дізналася про режимні настрої того часу і разом з Угуром придумувала жарти та розмови, які могли б допомогти з підходом до потенційних знайомців. Незабаром «Анна Ш» стала відома серед спецслужб як людина, з якою можна поговорити відверто і навіть іноді поплакатися про свої проблеми.

«Їм потрібно було з кимось говорити, поділитися досвідом», – каже вона. «Ми ділилися з ними якимись своїми історіями. І слухали всі їхні історії, не зосереджуючись лише на їхніх злочинах».

«Дехто з цих людей прив’язався до Анни», – каже Угур. «І деякі з них почали телефонувати посеред ночі».

Чоловік у рибальському капелюсі

Аннсар спілкувалась із сирійськими військовими протягом двох років. У березні 2021 року нарешті стався прорив. На той час у «Анни Ш» у Facebook було понад 500 контактів – найвідданіших чиновників режиму. Серед тисяч їхніх друзів і фотографій виділялося характерне бліде обличчя зі шрамом і щетиною. Він називав себе Амджад Юсуф, і він був дуже схожий на того, хто стріляв по людях у рибальському капелюсі з того самого відео 2013 року. Незабаром після цього Аннсар дістала підтвердження від джерела в Тадамоні, що вбивця був майором 227 відділення сирійської військової розвідки.

«Це був хтось, хто мав ключ до всього. І тепер мені потрібно було змусити його говорити», – каже вона.

Аннсар добре пам’ятає момент, коли вона натиснула «надіслати запит» на додавання в друзі. І хвилювання, яке вона відчула, коли її жертва підтвердила цей запит.

Screenshot 2022-04-28 at 00.15.42.png

Місце ймовірної різанини

Перший дзвінок був швидкоплинним: Амджад був підозрілий і швидко закінчив розмову. Але щось у тій початковій розмові розпалило його цікавість. Мисливець сам став об’єктом полювання. Чи було це хвилювання від розмови з незнайомою жінкою, чи потреба допитати того, хто наважився підійти до нього? У будь-якому разі, коли через три місяці Амджад зателефонував на відео, Аннсар натиснула запис, і на дзвінок відповіла «Анна».

Після всіх цих років він був там; спочатку суворий, дуже схожий на шпигуна, який контролював усі свої розмови й охоче використовував кам’яне мовчання як зброю. Він вимовив кілька слів, а коли все-таки заговорив, то бурмотів, змушуючи слухача напружуватися, щоб почути хоч слово. «Анна Ш» робила все можливе, щоб роззброїти Амджада, сором’язливо посміхаючись, гігікаючи й шанобливо піддакуючи йому, коли він засипав її запитаннями. Все, щоб здавалось, що вони розмовляють на його умовах. Поступово його застигле обличчя починає розслаблятися, і Анна виграла можливість поставити запитання. Вона запитала його про Тадамон.

А потім вимовила питання, яке змінило тон усієї розмови: «Як це було голодувати, не спати, битися, вбивати – боятися за батьків, за свій народ. Це величезна відповідальність – ви багато винесли на своїх плечах».

Амджад відкинувся на спинку крісла, ніби хотів визнати, що хтось нарешті зрозумів його тягар. Відтоді уже він сам перебував на допиті. Уже не він вів розмову. Анна мала відповідь на кожну його реплік; розвиваючи, заспокоюючи та надихаючи його его.

«Я не заперечую, що мені було цікаво спілкуватися з ним», — каже Аннсар. «Так, я усміхалася. Бо ж, ого! ти з ним розмовляєш! Але щоб знати їхні історії, ми маємо переконати їх, що ми лише дослідники. Тому вони відкриваються. Це не результат одного інтерв’ю – це результат чотирьох років під прикриттям».

«Я багато вбив»

Протягом літа минулого року Аннсар та її альтер-его намагалися переконати Амджада поговорити. Потрапити в голову вбивці було одне, але зібрати реальну інформацію про те, чому він це зробив, і здобути зізнання — це зовсім інше. Вони перевірили його профіль у Facebook у пошуках підказок і знайшли фотографію молодшого брата та вірші, які Амджад написав після його смерті на початку 2013 року, за три місяці до різанини в Тадамоні.

«Анна» довго намагалась йому додзвонитися і нарешті їй це вдалось. Цього разу Амджад був більш розслабленим, одягнений у майку, мабуть, випивши чарчину-другу. Тепер він був головний, принаймні він так думав. Тож він почав розмовляти, намагаючись відчути Анну. Вона скористалася моментом і запитала про його брата. І страшний вбивця розплакався.

1800.webp

Кадри з відео

Він сказав їй, що мав залишитися в армії, навіть попри ризик того, що його мати буде змушена оплакувати іншого сина. «Я зробив те, що потрібно було зробити».

А потім сталося перше справжнє зізнання Амджада. «Я багато вбив», — сказав він. «Я помстився».

Ніби розпізнавши серйозність моменту, Амджад припинив розмову й закінчив дзвінок. Протягом наступних кількох місяців його було важко знайти, він відповідав лише в чатах і запитував, коли Анна повертається до Сирії. Хто була ця жінка, що влізла йому під шкіру? Коли він отримає можливість допитати її на власних умовах?

Амджад почав грати роль ревнивого хлопця, розпитуючи, з ким Анна, чи п'є вона і де вона.

Тим часом Аннсар почала відчувати, що її альтер-его досягло межі своїх можливостей і що «Анна Ш» потребує відпочинку, як і вона. Її персонаж спілкувався із понад 200 чиновниками режиму, деякі з них були безпосередніми виконавцями вбивств, а інші були частиною спільноти, яка допомагала та сприяла дедалі більш жорстоким спробам Асада триматися за владу.

Потім Аннсар поговорила з жінкою, яка звинуватила Амджада в нападі на неї, і це стало останньою краплею. Це був сигнал, що потрібно згортати діяльність «Анни», бо в її житті геть не лишилось місця для справжньої Аннсар. Тому персонажа вирішили символічно «поховати» і переходити до наступного етапу: роботи з отриманою інформацією.

Зіштовхнути вбивцю з реальністю

Через певний час, використовуючи месенджер Facebook, Анссар, тепер уже під своїм власним іменем, надіслала Амджаду 14-секундне відео із чоловіком у рибальському капелюсі.

«Його перше запитання було: «Це я на відео?» Я відповіла: «Так, це ти». Він сказав: «Так, це я. Але про що це відео? Ні про що. Я когось арештовую, і це моя робота».

Усвідомлюючи наслідки того, що йому щойно показали, Амджад розкритикував членів Фронту національної оборони, ополчення, до якого належав солдат, який передав відео дослідникам. Він описав їх як головорізів і вбивць і сказав, що не схожий на них.

Тоді ігри закінчилися, і Амджад зухвало визнав те, що зробив. «Я пишаюся тим, що зробив», — написав він у повідомленні, перш ніж погрожувати вбити її та її сім’ю.

Ні Аннсар, ні Угур не відповідали Амджаду з лютого і заблокували його у своїх акаунтах у соціальних мережах. Однак він кілька разів намагався зв’язатися з ними. Він явно нервує з приводу того, що чекає його попереду, наскільки він у принципі може нервувати.

Останні штрихи

Перед оприлюдненням цієї історії дослідники мали переконатися, що її джерело – солдат, що передав відео – перебуває у безпечному місці. Після того, як він вибрався із Сирії, Аннсар зустрілась з ним у Туреччині, де вони додатково заповнили всі прогалини історії про різанину в Тадамоні.

6016.webp

Тадамон у вересні 2013. Фото: The Asahi Shimbun/Getty Images

У лютому Угур і Аннсар передали відео, а також файли, що містять тисячі годин інтерв’ю з імовірними військовими злочинцями, прокурорам з Нідерландів, Німеччини та Франції. У тому ж місяці в Німеччині відбулося перше судове засідання щодо іншого співробітника сирійської військової розвідки Анвара Раслана за його роль у нагляді за вбивством щонайменше 27 ув’язнених і тортурами щонайменше 4000 інших. Він був засуджений за злочини проти людства до довічного ув'язнення.

У наші дні Тадамон – це жвавий район столиці Сирії, який виглядає так, ніби війна ніколи не затьмарювала його вулиці. Велика частина руйнувань уже прихована за новими будівлями, автостоянками або купами брухту. Аннсар і Угур залишаються впевненими, що там відбулося ще багато масових вбивств, і збирають воєдино місця та імена тих, хто зник безвісти в жорстокій боротьбі за контроль над передмістям.

асад розстріли сирія фейсбук воєнні злочини детектив соціальні мережі розслідування

Знак гривні
Знак гривні