В

Війна в російських новинах: болючі санкції та фейки про воєнні злочини (14–20 березня)

Ми продовжуємо аналізувати новини російських сайтів та робити огляд того, що ворог розповідає власному населенню про напад на Україну. Для цього перелаштували нашу модель моніторингу дезінформації та проаналізували майже 13 тисяч новин з російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, що прицільно поширюють російську дезу.

«Российская экономика входит в фазу масштабной структурной перестройки»

Ледве не кожний четвертий текст, опублікований на російських сайтах, стосувався війни в Україні та її наслідків для Росії. Проте самі воєнні дії привертали значно менше уваги російських новинарів, аніж економічні проблеми та нові санкції проти Росії. Тільки у вихідні кількість текстів про економічні проблеми та чергові санкції стала меншою за огляд повідомлень про бойові дії.

Про санкції проти російських компаній та окремих діячів дезінформатори повідомляли дуже сухо та стисло, без зайвих подробиць. А от бажання Європи та США відмовитися від російських енергоносіїв намагалися «перекрити» текстами про залежність світу від російського газу та нафти або про економічні проблеми, з якими зіштовхнуться різні країни після введених ними санкцій.

Також дезінформатори показово раділи тому, що Росія поки що уникнула дефолту та спрямувала частку заморожених активів на виплату зобовʼязань. Та перетворювали це на погрози самому Заходу: «По факту и США, и ЕС объявили настоящий дефолт по своим обязательствам перед Россией. Теперь каждый знает, что финансовые резервы могут быть попросту украдены»

А от тези про санкції проти «звичайних росіян» у російських новинах дедалі частіше перетворювались на тези про агресивну західну русофобію.

«Массовое нарушение прав за рубежом. Европа долго гордилась приверженностью принципам толерантности, но оказалось, что ксенофобные убеждения живы в сознании людей. Антироссийская риторика ложится на удобную почву. Тем более нужно учитывать, что период пандемии породил заграницей депрессию — требуется враг, на которого можно выплеснуть эту агрессию»

Біолабораторії Пентагону та постачання зброї в Україну

У російських новинах продовжили розганяти старий фейк про біолабораторії в Україні. Але доповнили його вже свіжішим фейком про дослідження в Харкові «возможности распространения инфекций через мигрирующих птиц». 

Крім обурення через вигадану ними ж самими підтримку США України у сфері розробки біологічної зброї, дезінформатори дуже гостро реагували на реальні факти постачання зброї в Україну.

«А почему наши СМИ ещё не сделали ролик с призывом к американцам и европейцам выходить на улицы и свергать свое преступное правительство, которое поддерживает и вооружает нацистов??? Надо бить врага его же оружием, причем не только трофейными «джавелинами»!»

Пишучи про бойові дії, російські дезінформатори робили все, щоб у найстрашніших своїх злочинах звинуватити Україну. Так, наприклад, вони писали, що театр в Маріуполі підірвали самі ж українці: «Минобороны РФ заявляло: работа авиации в Мариуполе в тот день — 16 марта — не велась, а здание подорвали сами националисты из “Азова” для провокации». Применшували масштаби гуманітарної катастрофи в Маріуполі: «В Мариуполе, рискуя собственными жизнями, наши защитники за сутки эвакуировали из зоны боевых действий 63 человека, из них 15 детей». Та створювали нових жертв українських "нацистів", якими керують в СБУ – щоб виправдати свої звірства: 

«СБУ во всех городах Украины начало зачистку от пророссийских сторонников и просто здравомыслящих людей. Отмашку на аресты дали американцы, чтобы россиянам не на кого было опереться в городах, которые могут перейти под контроль армии РФ»

«Накануне жертвой киевских нацистов стал трёхкратный призёр мира и Европы и трёхкратный чемпион Украины по боевому самбо Максим Рындовский. Кстати, грязная история со зверским избиением трёхкратного чемпиона Украины была сознательно разыграна департаментом контрразведки СБУ, чтобы снять с себя ответственность: мол, вот сами «народные мстители» устраивают внесудебные расправы. Судьба спортсмена неизвестна. Всё повторяется снова и снова по тем же лекалам «эскадронов смерти», которые по указанию Порошенко убили журналиста Шеремета, адвоката Грабовского и десятки других оппозиционеров» 

Водночас російські окупанти в російських новинах продовжують грати роль миротворців.

«Российские военные защитили Мелитополь от обстрела. Жителей Луцка попросили переселиться подальше от Луцкого авиаремонтного завода. Украинские военные продолжают обстреливать Донбасс»

Антизахідна риторика

Невіддільною часткою російського інформаційного простору залишається теза про ворогів Росії. До вже звичного списку з ЄС, НАТО та США росіяни вже другий тиждень поспіль додають Японію. А от Китай в новинах намагаються перетворити на російського союзника – описуючи, як Байден погрожує Китаю та безрезультатно просить Пекін вплинути на Путіна.

Свою антизахідну риторику дезінформатори все частіше посилюють тезою про західну русофобію та утиски звичайних росіян – таким чином надаючи вже сталому наративу нового звучання та нових аргументів. 

«Мы видим очень широкую солидарность с Россией и Крымом многих дружественных государств и общественных сил даже в западных странах. Общество там осознаёт, что история современной Украины связана с нарастающей враждебностью в отношении России»

«Сейчас действительно решается судьба нашей страны, и важнейшее дело — сформировать ясное понимание мотивов, которые побуждают Запад так жёстко атаковать нас, в том числе и санкциями. Мотив этот один: мы, Запад, лучше знаем, как жить не только вам, России, но и всему миру, и мы заставим вас и весь мир делать так, как угодно нам. Это расизм»

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів, які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються вторгнення. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: russian.rt.com, lenta.ru, regnum.ru, kommersant.ru, vz.ru, pravda.ru, dni.ru, naspravdi.info, fromdonetsk.net, ukraina.ru, kafanews.com, antifashist.com, sevastopol.su, newc.info, ruinformer.com, meridian.in.ua, xvesti.ru, odnarodyna.org, nefakt.info, sobytiya.info

дезінфомонітор війна медіапростір дезінформація

Знак гривні
Знак гривні