О

Окупований Мелітополь: викрадення людей, вкрадена росіянами "гуманітарка"

Розповідь активістки, що змушена на сьогодні переховуватися

Останніми днями багато говорять про окупований росіянами Мелітополь. Там окупантами викрадають незгодних, серед білого дня щезають активісти. ТЕКСТИ поспілкувалися про ситуацію у місті з місцевою активісткою Ольгою Леонтьєвою, яка змушена переховуватися, щоб не стати черговою жертвою окупантів.

Ольга Леонтьєва: Останні три дні у нас викрадають людей, проходять обшуки, відбувається залякування населення. Було викрадено міського голову Івана Федорова, місцеву активістку Ольгу Гайсумову, голову райради Сергія Прийму. Ще один мешканець зникпропав, бо у нього в машині грала музика про "Байрактари".

– Як саме відбувалися викрадення?

Мер був у гуманітарному штабі. Туди зайшли, одягнули при всіх пакет на голову і вивели звідти. Активістку Ольгу Гайсумову викрали на мітингу, на якому люди вийшли за мера. Коли колона збиралася йти до центру, в людей кинули світлошумову гранату, підскочила «Нива», і Ольгу повезли у невідомому напрямку. Голову райради забрали з дому.

До мене теж прийшли нібито з обшуком. Але я знала, що так буде. Я вже багато днів не живу вдома. Якби я залишилася вдома, думаю, ви б зараз зі мною не змогли поговорити.

– Хто саме викрадає? Військові, ФСБ?

Мені вони всі на одне обличчя. Приходять у масках, зі зброєю. Дуже складно зрозуміти, до кого вони там належать. У мене вони всі проходять під категорією російські вбивці.

Але по моїм відчуттям – у нас таки працює в місті ФСБ, це все дуже подібно до їхніх методів – залякувати людей, викрадати їх на підвали, де проводити з ними «виховні» речі. Активісти для них небезпечні, тож вони хочуть їх знищити.

– Хоч щось відомо про долю викрадених?

Нічого не відомо. Люди три дні виходили на мітинг. А загалом вже два тижні підряд люди виходять на мітинги. Виходить не менше ніж 3–5 тисяч. Спочатку люди виходили на центральну площу, щоб показати свою проукраїнську позицію. А коли вже захопили мера, то вони починали мітинг біля райдержадміністрації, яка зараз захоплена окупантами.

– Росіяни створили якусь власну окупаційну адміністрацію?

Вони намагаються щось робити, але поки вони лише захопили будинок адміністрації, де просто сидять. Там у них снайпери на даху, мішки з піском і люди зі зброєю. Це все що видно візуально ззовні. Що там відбувається зсередини – незрозуміло.

– Вони намагаються привернути когось з місцевого істеблішменту на свій бік?

Звичайно. Але поки не зрозуміло, чим ці переговори закінчуються. Люди різні бувають.

– Мер, вочевидь, на поступки йти не погодився?

Так, у нашого мера завжди була чітка проукраїнська позиція. І загалом, в останні роки Мелітополь все більше нагадував європейське місто. Тільки, як то кажуть, жити почали. І коли ці танки зараз їздять і руйнують все – дуже боляче та образливо. Це як зробив у своїй квартирі євроремонт і думаєш – от зараз поживу, і тут прийшов сусід і все тобі перебив.

гуманітарка.jpg

Захоплений окупантами штаб з гуманітаркою. Фото Новости Мелитополя

Вони навіть захопили гуманітарний штаб, куди люди, бізнесмени приносили речі, їжу, ліки, щоб допомагати тим, людям які цього потребують. Уявляєте, навіть гуманітарку вкрали.

– На Херсонщині всі говорять про можливість створення окупантами якогось аналогу ХНР. Тут, на Запорожжі, зокрема, у Мелітополі – яка може бути тактика у росіян?

Я не думаю, що вони будуть робити щось інше. Думаю, будуть повторювати все той самий сценарій, який до того був у Криму чи в Донецьку.

– Наші військові розповідають про якийсь серйозний бій під Мелітополем, де росіяни зазнали значних втрат. Відгомін цього бою до вас якось донісся?

Так, наші хлопці дуже чітко спрацювали. Під Мелітополем у росіян був якийсь штаб, наші, найімовірніше, завдали ударів по ньому з безпілотників. Дуже багато техніки було знищено і під Мелітополем, і в районі сусідньої Василівки.

– А який настрій у людей загалом?

Мелітополь – це Україна. Щодо мене – якщо до 24 лютого я вважала себе пацифісткою, то зараз у мене просто величезне і глибоке відчуття ненависті до всіх росіян. За те, що вони роблять з людьми та нашим містом. Просто величезна ненависть. Я дуже хочу, щоб вони жили за великим парканом і до нормальних людей їх просто не випускали.

росія україна війна

Знак гривні
Знак гривні