П

Проукраїнські мітинги охопили всю окуповану Херсонщину. Росіяни не мають уявлення, що робити з окупованими територіями

Масові виступи українців для них стали повною несподіванкою

Почавшись вчора у Херсоні, масові акції протесту проти окупації охопили сьогодні всю Херсонщину. ТЕКСТИ поспілкувалися на цю тему із заступником директора Центру близькосхідних досліджень Сергієм Даниловим. Його інституція реалізовувала низку освітніх і дослідницьких проєктів на Херсонщині.

Сергій Данилов. Сьогодні люди вийшли по всій Херсонщині – в Генічеську, Каланчаку, Каховці, Новій Каховці, Новоолексіївці, знову вийшли у Херсоні. Попри страх, люди виходять і активно протестують проти російської присутності. Чим, до речі, страшно здивували окупантів.

Важко виходити у маленьких населених пунктах, де мешканці виходять переважно спонтанно. Особливо в таких місцях, як Каланчак чи Генічеськ, які були окуповані буквально у перші години агресії. І навіть якщо українська армія переможе, місцеві мешканці бояться, що залишаться по той бік фронту у вигляді якоїсь «хнр», чи що там ще окупанти вигадають. Звичайно, це має тиснути на свідомість людей. Але люди таки знайшли у собі сили вийти. Це був справжній порив. Дуже важливо було, що люди вже вийшли у Херсоні та Мелітополі. Це допомогло розправити плечі й в інших місцях. Загалом, у людей є розуміння того, якщо поступимося – потім можемо і не відкатати ситуацію назад.

Новоолексіївка.jpg

Виступ українців у Каланчаку. Скріншот з відео у Твіттер

Зараз вже очевидно, що якогось уявлення, що робити з тимчасово окупованими територіями, росіяни не мають. Плани пишуться на колінках, вони їх постійно переписують, роблять це доволі неакуратно і непродумано, їм бракує ресурсів. Масові виступи українців для них стали повною несподіванкою. Заготовлені пропагандистські акції зійшли на пси, нових вони не можуть швидко вигадати. І це все при деморалізації та страху в особовому складі – йдеться не лише про армію, а й поліційні сили. Вони перебувають у ступорі. Звісно, вони можуть більш масово застосовувати насильство, але це зруйнує ту нібито пасторальну картинку, яку вони з самого початку собі запрограмували, де російські війська мали зустрічати квітами.

А насправді ми бачимо, що у нібито проросійських регіонах люди з найрізноманітніших прошарків, особливо молодь, масово виходять на мітинги проти окупантів. Це все впливає на місцевий істеблішмент, який, з одного боку, спостерігає, що на фронті справи у росіян йдуть не так, як планувалося, а з іншого – бачить таку проукраїнську позицію більшості населення. І відповідно не йде на співпрацю з окупантами. А росіянам встановлювати окупаційний режим взагалі без місцевих теж важко.

Загалом вимальовується картина, що окупантам доволі проблематично буде встановити свій повний контроль над окупованими територіями. Навіть при окупації якогось регіону окупанти зіткнуться з дуже складною проблемою: що робити з населенням? За цих вісім років виросло молоде покоління, яке дуже ревно ставиться до національних символів та уявлень. Навіть, здавалось би, для проросійської частини населення прихід росіян не є чимось позитивним. Вони вже якось вибудували своє життя за роки Незалежності, а тут їхні плани ламають. Уже все притерлося, люди знайшли своє місце – хтось їздить в Європу, хтось планує скору посівну. І тут все це руйнується.

НоваКаховка.jpg

Нова Каховка. Скріншот з відео у Твіттер

Окупантам буде проблематично мобілізувати великі сили поліції та ФСБ для того, щоб патрулювати, розшукувати та затримувати незгодних. Водночас до опору будуть долучатися дедалі нові сили. А в Росії протестна активність, якщо не зросла, то принаймні страх перед її зростанням далі є, і відповідно поліційні та фсбшні сили потрібні будуть для самої Росії. Звичайно, вони можуть посилити репресії на окупованих територіях, але чи не стануть ці репресії додатковим чинником для нових виступів та радикалізації місцевого населення? Ну і варто пам’ятати – війна продовжується, і негативні новини з фронтів для росіян впливають і на їхній репресивний потенціал.

Усі ці розмови чи то про приєднання Херсонщини до Криму, чи оголошення якоїсь «хнр» – це від того, що свої початкові плани захоплення Києва і зміни влади в Україні загалом росіяни не змогли реалізувати, відповідно зараз намагаються на ходу якось їх змінити.

ТЕКСТИ також поспілкувалися з одним з мешканців Каховки, де сьогодні відбулася акція протесту. З метою безпеки ім’я співрозмовника змінено.

Денис. У Каховці акція пройшла мирно, на відміну від Нової Каховки, де окупанти справді стріляли. У нас вийшло дуже багато людей. Був дійсно вражений кількістю мешканців, які сьогодні вийшли на мітинг. До того жодного разу стільки не збиралося. Люди виступали, скандували «Каховка – це Україна!» Було все дуже класно. Окупантів не було, їх взагалі у нашому місті немає. Лише по периметру міста впродовж траси стоять їхні блокпости. Вся адміністрація у місті українська, ми несемо варту – охороняємо порядок. На адмінбудівлях – українські прапори.

росія україна війна херсон

Знак гривні
Знак гривні