З

Захід хоче війни на Донбасі та дотримання Мінських угод. Моніторинг дезінформації №115

  • Польща з Британією маніпулюють союзом з Україною.
  • Захід накачує Україну зброєю та підштовхує до наступу на Донбас.
  • На українців чекає масова мобілізація на військову службу.
  • Знову і знову про операцію «вторжение».
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 31 січня — 6 лютого 2022 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

До вже сталих тез щодо можливої операції «вторжение» російські сайти додали міркування стосовно ролі Китаю на геополітичній арені та можливого союзу Піднебесної й Росії проти НАТО. Закриття низки Youtube-каналів використали як доказ підготовки інформаційного поля до вторгнення озброєних Заходом українських «бойовиків» на Донбас. А потенційний безпековий союз України, Польщі та Британії оздоблювали конспірологією щодо зовнішнього управління, маріонетковості України та спроб британців змусити Зеленського піти з посади президента.

То буде вторгнення чи ні? 

Загалом тези російської дезінформації залишаються більш-менш сталими: Росія нападати не планує, справжній агресор – це Україна (яка не хоче виконувати Мінські угоди та має намір напасти на так звані Л/ДНР) та Захід, що використовує Україну у своїх геополітичних іграх. Єдина відмінність – з початком Олімпійських ігор у Пекіні в російських новинах на тему вторгнення можна дедалі частіше зустріти згадки Китаю та його союзу з Росією проти НАТО та абстрактного Заходу.

«Как Запад с особым цинизмом бросает Украину»

Захід тисне на Україну з метою виконання нею Мінських домовленостей. Альтернативний сценарій – війна з Росією. Саме так дезінформатори описують «підлість» союзників України, які «уже проговорились, что защищать ее не хотят».

«Сложность выбора в том, что если «Путин нападет», как об этом предупреждает Запад, то Украина, опять же в соответствии с утверждением самого Запада, «погибнет в горниле войны», а Киев будет разграблен».

Україна проти Мінських угод

Фраза Олексія Данілова, що виконання Україною Мінських угод у їхньому нинішньому вигляді призведе до руйнування країни, очікувано активізувала тези дезінформаторів про те, що невиконання цих домовленостей Україною – причина розчарування в ній західних союзників і що це «курс на эскалацию». Вони цитували своїх кишенькових експертів, які проголошували, що «Минские соглашения уничтожат страну майдана, русофобов и бандеровцев и это замечательно для большинства населения Украины, это станет освобождением Украины от западной оккупации».

«Киев заявляет, что не собирается выполнять Минские соглашения, стало быть, готовится возвратить себе, как считают в столице Украины, утраченные территории».

Цю хвилю підхопили й медведчуківські сайти-сміттярки, випускаючи тексти під заголовками на кшталт «Семь лет вранья и лжи: У Зеленского официально признались, что не будут выполнять Минские соглашения».

«Китай и Россия защищают мир»

Свої міркуваннями про геополітичну роль Китаю російські сайти супроводжували текстами про те, як Захід «заборонив» Зеленському їхати на Олімпіаду в Пекін (заодно підтверджуючи тезу про зовнішнє управління), та спробами звеличити сам Китай (який разом з Росією нібито легко може знищити США та їхніх союзників, що насправді фантазії). Вони залякували союзом Москви й Пекіна проти НАТО та тим, що Китай не менше за РФ потерпатиме від санкцій проти Росії, а отже ще активніше ставатиме на її бік.

Захід озброює Україну та готує наступ на Донбас 

Російські сайти продовжують гостро реагувати на постачання країнами ЄС та США зброї в Україну та хвалити Німеччину, яка це робити відмовилась. Вони просувають тезу, що таким чином Захід підштовхує Україну до збройного наступу на Донбас.

«В ЕС и США так же республики Донбасса не признают, потому в их понимании это будет “справедливая” война с “сепаратистскими образованиями”».

«А то, что в ходе таких военных действий и с учетом поставляемого Украине оружия погибнут мирные жители, похоже на Западе никого не волнует».

Ці тези російські дезінформатори супроводжують емоційними цитатами представників так званих Л/ДНР, що «Украина уже применяла западное оружие на линии соприкосновения», або як ця зброя «дается в руки боевикам украинского режима, чтобы убивать мирных жителей ЛНР и ДНР».

Закриття Youtube-каналів, які поширювали фейки з так званих Л/ДНР, російські сайти також пояснювали як частину вигаданої ними ж інформаційної кампанії Crushing Sword, начебто розробленої українськими та західними спецслужбами: «Целью является информационная блокада независимых Республик и лишение нас возможности оперативно доводить до мировой общественности сведений о подготовке киевского режима к агрессии на Донбассе».

Тим часом українські (переважно медведчуківські) сайти-сміттярки підтримують російські тези про небезпеку західної зброї для Донбасу, обурюються закриттю Youtube-каналів та відновлюють старий фейк про американські біолабораторії, експерименти над українськими солдатами й «вспышки в Украине экзотических болезней, начавшиеся после появления биолабораторий». 

Росія намагається дискредитувати безпекову співпрацю Польщі, України та Великої Британії

Минулого тижня Україну відвідав прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, а також прем’єр Польщі Матеуш Моравецький. На тлі цих візитів президент України Володимир Зеленський оголосив про підготовку до створення безпекового союзу між трьома країнами. 

Російські пропагандисти та дезінформатори багато та активно обговорювали перспективи такої співпраці. Загалом це відбувалось у звичній для них формі кпинів та конспірології. Вони просували тезу, що Україну в такому союзі чекатиме «унизительная роль», натомість цинічні Польща з Британією намагатимуться розв'язувати свої внутрішні проблеми, користуючись з нашої держави. Навіть більше, посилення співпраці між трьома країнами призведе до розколу НАТО та ЄС, а їхнє безпекове об’єднання стане «союзом отверженных».

Водночас українські маніпулятивні медіа, що поширюють російську дезінформацію, по-своєму проінтерпретували причини нещодавнього візиту Бориса Джонсона до Києва. Вони спробували запустити в інформаційний простір конспірологічну теорію, згідно з якою британський прем’єр приїхав попередити Зеленського про те, що його «песенка спета». 

Російські дезінформатори намагалися запустити тезу, що британці хочуть змусити Зеленського негайно піти з посади: «либо ты (Зеленський – ред.) за месяц доделываешь все свои делишки и тихо уходишь в небытие, но с гарантиями неприкосновенности британских активов, … либо … английская резидентура задействует все свои инструменты, чтобы не просто снять президента, но и лишить абсолютно всех активов»

Лякають українців новою мобілізацією 

Зеленський підписав указ, яким передбачається підвищення заробітної платні військовим та продовжується розбудова контрактної армії в Україні. Зокрема, з 1 січня 2024 року в Україні планують повністю скасувати призов на військову службу. У відповідь на це російські дезінформатори почали поширювати чутки, буцімто українців почнуть мобілізувати на військову службу вже зараз, адже Україні потрібно конче наступати на Донбас. 

Джерелом поширення дезінформації став «представитель Управления Народной милиции ДНР» Едуард Басурін. Його заяви активно тиражували російські маніпулятивні сайти, що пишуть про Україну, а також державні та мейнстримні російські медіа: «отданы указания об ограничении с 20 февраля выезда из страны военнообязанных граждан мужского пола в возрасте от 18 до 45 лет».

«В целях исключения паники среди населения, в качестве причин отказа в выезде из страны называть: отсутствие в базе данных сведений о выданных визах, наличие якобы в производстве дел об административных правонарушениях, неуплату алиментов или неурегулированных имущественных споров и другие причины. Военкоматами Украины проводится уточнение списков граждан подлежащих мобилизации. Кроме того, мы располагаем сведениями о том, что МИДом Украины в посольства зарубежных стран готовятся дипломатические ноты, в которых Киев просит оказать содействие в возвращении граждан Украины призывного возраста на территорию страны»

Державна прикордонна служба спростувала ці повідомлення та закликала не вестися на фейки російських маріонеток.

Інвестиційно-привабливий Крим готовий до війни з Україною

Російські сайти продовжують створювати для своїх читачів картинку успішного та інвестиційно привабливого Криму. І хоча більшість міжнародних компаній продовжують уникати співпраці з невизнаним міжнародною спільнотою регіоном, російські дезінформатори оптимістично радіють тому, що «инвесторы из арабских стран интересуются Крымом». 

Також кримське інформаційне поле наповнюється новинами, які підтримують російські наративи про войовниче налаштовану Україну. Російські дезінформатори вкотре нагадують, що «Крым готов к нападению со стороны Украины» та просто цитують Сергія Аксьонова, який «обратился к новосозданной комиссии Верховной Рады по расследованию “потери Крыма” с рекомендацией внимательно исследовать обстоятельства госпереворота на Украине в 2014 году, который и стал причиной воссоединения Крыма с Россией».

Також писали: 

Російські сайти продовжують висвітлювати тему телефонних мінувань обʼєктів у Криму та на окупованих територіях Донбасу. І водночас вказувати на «причастность Киева к этим звонкам и сообщениям» та розмірковувати, що «запредельный цинизм организаторов этого беспредела, которые находятся на украинской территории, укладывается в рамки общей политики Украины в отношении жителей Донбасса и всех русских людей».

Російські сайти також спекулювали на темі психічного здоров’я Володимира Зеленського. «Владимир Зеленский находится в состоянии нервного срыва, потому что он не знает, что делать. Если Россия нападает, то понятны его перспективы. Очевидно, что ВСУ будут разбиты, а США и Великобритания военной помощи не окажут. В такой ситуации очевидно, что его или свергнут, или проведут внеочередные президентские выборы, и он уйдет в никуда», – писали вони.

Українські сайти-сміттярки продовжують емоційно накручувати своїх читачів текстами про те, як «кошмарят» український бізнес, або що «количество украинцев рекордно уменьшилось из-за плохой медицины и низкого уровня жизни». А опозиційні політики лише підживлюють цю постійну тему своїми цитатами.

Висновки

Тема можливого вторгнення Росії на територію України продовжує залишатися в центрі уваги як українських якісних ЗМІ, так і російських пропагандистських медіа. З однією лише різницею: поки українські сайти розмірковують про причини та наслідки небувалої концентрації російських військ на кордоні з Україною, російські сайти вміло все перетворюють на докази військового наступу ЗСУ на окуповані території Донбасу та Крим. 

Водночас усі основні політичні події інтерпретуються крізь призму цієї операції «вторгнення». З легкої руки як російських маніпулятивних видань, так і українських лайносайтів, які поширюють російську дезу, зʼявляються тексти про психічне здоровʼя Зеленського, фейкові мінування шкіл та інших адміністративних обʼєктів перетворюються на спецоперації супротивника, а закриття Youtube-каналів стає доказом очищення та підготовки інформаційного поля до збройного наступу.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 17105 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні