П

Путін – «наследник Чингисхана» і вирішує долю України. Моніторинг дезінформації №114

  • Знову і знову про операцію «вторжение»
  • Росія веде розмови про «визнання» своїх же маріонеток
  • Конспірологія про тиск Заходу на Україну
  • «Кабульський синдром» співробітників посольств
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 24 — 30 січня 2022 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

В останні місяці кількість публікацій, де згадано «вторжение», суттєво більша, ніж минулої весни, коли Росія вперше почала збирати на кордоні з Україною додаткові війська. Російська дезінформаційна машина поширює вислови Путіна про те, що Україну окупувало НАТО і США «провокують» Росію на війну. Самого Путіна називають «наследником Чингисхана» і всіляко перебільшують його роль у міжнародній системі. За тональністю те, як російські сайти пишуть про Путіна, дуже нагадує піар Медведчука з боку деяких українських сміттєвих сайтів.

Дезінформатори також переконують, що США тиснуть на Україну, щоб примусити її виконувати Мінські протоколи у російській інтерпретації. І одночасно з тим пишуть, що працівники посольств США, Британії та деяких інших країн їдуть з України, щоб уникнути «афганського сценарію». 

Операція «вторжение» триває 

З початку листопада новини, в яких фігурувало слово «вторжение», увійшли до порядку денного спочатку російських, а потім і українських сайтів. І вже котрий моніторинг ми бачимо, що тема можливого вторгнення російських військ залишається в центрі медійної уваги. Нижче – результати пошуку за словом «вторжение» на дашборді Свіжа деза з Росії.

Спробуємо систематизувати потік дезінформації, присвяченої російським військам на кордоні з Україною. Роздивимось основні російські наративи з цитатами, знайденими в текстах за минулий тиждень.

НАТО хоче війни з Росією

У цьому розділі ми опишемо наративи, які транслюються з кінця 2021 року. Так, НАТО накачує Україну зброєю, привозить військових інструкторів та фактично вже окупувало Україну. Саме НАТО / Захід / США розвʼязують війну, а Росія вимушена захищатись. Все це зрештою має призвести до самогубства НАТО та США, адже, якщо вірити дезінформаторам, перемогти в цій війні Заходу не вдасться. А через відмову США визнавати «червоні лінії» РФ про позаблоковий статус пострадянських країн, сама війна стає неминучою. Все це складає переважну більшість цитат російських політиків та ЗМІ стосовно ситуації на українських кордонах.

А тут наведемо свіжі цитати, які ми побачили минулого тижня. Конфлікт у російській картині світу Україною не обмежується, адже «территория Прибалтики уже кишит войсками НАТО». Що дуже непокоїть російські медіа. Вони пишуть про НАТО: «они сейчас замыслили крупномасштабную провокацию на Украине. Если мы ответим, а мы обещали ответить, то нас могут атаковать с разных направлений, в том числе и с Прибалтики, а у нас все силы будут завязаны на Украине».

«Я не пойму, чего ждет Путин? Когда они группировку нарастят? Что мы тогда будет делать? Ждать нападения Украины на Донбасс, когда они уже развернут все силы и у нас будет недостаток сил? Надо первыми на Украине атаковать. Сталин ждал-ждал 22 июня 1941 года и дождался, что до Москвы отступали».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Атлантистська русофобія 

Тексти про хитрі задуми НАТО наскрізь переплетені з тезами про ненависть абстрактного Заходу до Росії: «атлантистская русофобия стала непременным способом существования для США и НАТО, при этом Запад только усиливает напряженность». Дезінформатори поширюють тезу, що мета Заходу – «расчленить русских, перекодировать часть из них», а антиросійські наративи та «интенсификация нагнетания российской угрозы» – спосіб світової еліти відвернути увагу від пандемії та «добровольно-принудительной» вакцинації. 

Путін вирішує долю України та відроджує НАТО 

Дивує, що в російських текстах взагалі зʼявляється словосполучення «світова еліта», до якої не входить сам Путін. Адже у президента РФ – окреме місце та роль у потоці дезінформації. Крім того, що він у російських новинах постає ледве не як «наследник Чингисхана», особисто вирішує долю України і всього пострадянського простору, та ще й, за схибленою логікою дезінформаторів, «возрождает НАТО»:

«Оказывается, что Путин — да, именно Путин, потому что Запад не сомневается, что во всём виноват именно он — одновременно укрепил НАТО, объединил европейцев, и помог США возвыситься».

«Запад де-факто благодарен президенту РФ за ситуацию вокруг Украины. Украинский кризис мог сыграть одновременно на руку Евросоюзу, альянсу НАТО и усилить роль Вашингтона в международной политике».

Споконвічний хаос в Україні посилюється

Там, де російські дезінформатори не пишуть про Росію чи підлий Захід, вони кидаються описувати хаос в Україні. Крім вже звичної ролі маріонетки, яку вони відводять нашій державі, лунають звинувачення в політичній наївності, короткозорості та використанні українською елітою переваг через нагнітання страху перед російською загрозою. Крім цього, струшують пил з українофобських штампів про «соросят», «атошників» та «сторонников майданов» і задіюють старі тези про розкол України на проросійський Схід і проєвропейський Захід.

«Атошники страшатся ответственности за совершённые военные преступления. Политики — судьбы Чаушеску. Соросята боятся, что все билеты на самолёт раскупят, и придётся цепляться за шасси, как их коллегам в Афганистане. Ну, а сторонники всех майданов дрожат за свои шкурки, новые дома, прибыльные должности и прочие «ништяки», полученные в результате участия в переворотах».

А що стосовно цього пишуть українські сайти-сміттярки?

Українські маніпулятивні видання загалом стають на більш-менш адекватну проукраїнську позицію, використовуючи цю тему радше для клікбейтів та маніпуляцій, аніж для поширення російської дези. Наприклад, деякі з них минулого тижня кинулися характеризувати Путіна як складного підлітка з атомною бомбою та назвати його «пубертатный детина-второгодник». 

Втім, є і винятки. Насамперед йдеться про медведчуківський пул сайтів-сміттярок, які, з одного боку, продовжують поширювати вже звичні для них тези про Україну-пішака в геополітичних іграх та те, як НАТО «занимаются освоением территории Украины». З іншого – вони повністю ретранслюють російську позицію про необхідність захищати свої кордони та своїх громадян, що це не Росія хоче вторгнення та що «военная истерия, которую Запад "подогревает" в Украине, нужна для внутренней американской кухни, для оправдания позиции президента Байдена, ведущего переговоры с Владимиром Путиным». 

Ну і, просто поширюють антиукраїнські тексти, які дискредитують не тільки чинну владу, а й самих українців: «Даже не нужно никакого вторжения – пара месяцев криков “враг у ворот” и в Украине начнется беспримерный хаос. Жалобные призывы “объединиться вокруг президента” не помогут».

Київ готується до провокацій на Донбасі 

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, розбавили постійні фейки про обстріли ЗСУ жителів окупованих територій екстреними заявами про те, що «ВСУ готовятся к агрессии против Донбасса» та що «на Украине идёт мобилизация неонацистов». Таким чином вони вкотре підтримали російський наратив про війну, яку начебто хочуть розвʼязати Україна та НАТО.

«Киев, так и не дождавшись пресловутого «вторжения», сознательно идёт на обострение ситуации на Донбассе».

«Собственно, президент-наркоман Зеленский этого и не скрывает: он публично заявил о том, что “пора переходить к наступательным действиям по отстаиванию наших национальных интересов, чтобы вернуть наши территории”». Зеленський це дійсно сказав, виступаючи перед українськими розвідниками, і мав на увазі активну діяльність розвідки.

Росія говорить про визнання та озброєння ОРДЛО 

Ще однією «логічною» відповіддю на російський наратив про НАТО, що прагне війни, – це заяви про потребу офіційно визнати так звані Л/ДНР і (відтепер офіційно і відкрито) постачати туди зброю. А вся аргументація російських політиків зводиться до вже класичних пропагандистських тез: «количество обстрелов в Луганской и Донецкой областях в разы увеличилось, гибнут мирные люди, а в это время западные кураторы подталкивают украинскую хунту к прямому вторжению в Донбасс, вооружают нацбаты, для которых герои – Бандера и Гитлер, а свастика – их уважаемый знак». Нагадаємо, що в Україні введена кримінальна відповідальність за використання комуністичної і нацистської символіки.

Співробітники посольств від’їздять з України через «кабульський синдром» 

Посольства США, Великої Британії та Австралії в Україні запропонували своїм співробітникам виїхати з країни через можливу загрозу російського вторгнення. Російські маніпулятивні ЗМІ та українські сайти-сміттярки, що поширюють російську дезу, радо кпили та зловтішались із цих повідомлень. Вони називали заяви посольств «финтами англосаксонских ушей» та залякували своїх читачів, проводячи паралелі із минулорічною евакуацією західних дипломатів з Кабула. «Правильный пример подали американцы: лучше раньше, пока пробок нет на дорогах и не дожидаясь афганского варианта. Для этого нужно особое чутьё», – писали вони. 

Натомість псевдоексперти пояснили заяви кількох західних посольств конспірологічними теоріями: «США и их союзники повышают давление на украинское руководство, … возможно, в рамках закулисного торга в отношении будущего реализации Минских соглашений».

Посібник окупантів Константінов залякує кримчан та погрожує Нідерландам 

Кримський колаборант та голова окупаційної Державної ради Криму Владімір Константінов відзначився низкою гучних маніпулятивно-пропагандистських заяв. «Амстердамским судьям хорошо бы вспомнить о словах Бисмарка насчёт того, как следует вести дело с русскими и что они (то есть мы) всегда придут за своим. У нас есть разные способы восстановления справедливости. Хорошо бы амстердамцам об этом не забывать», – сказав він, коментуючи судову тяганину в Нідерландах навколо виставки «Скіфське золото». Нагадаємо, що в жовтні 2021 апеляційний суд Амстердама задовольнив клопотання України та вирішив, що колекція археологічних скарбів належить Україні та має бути повернена українській державі.

Також Константінов вирішив пограти на відчутті загрози кримчан та нагадав їм, що НАТО та Україна тільки того й прагнуть, щоб розпалити нову війну в Європі. «Украинская военщина закопошилась на ближних подступах к Крыму», – сказав він під час чергового засідання окупаційного «парламенту».

Західні «слухи-фальшивки» руйнують українську економіку 

У затяганій мелодії «зубожіння»з'явилися свіжі нотки. Російські дезінформатори вирішили звинуватити в черговому “колапсі” української економіки Захід, адже це його ЗМІ розпускають «слухи о грядущем «российском вторжении на Украину»». Дезінформатори публікували фейкові фото пустих полиць у супермаркетах та звинувачували західні країни в тому, що вони змусили українців «сметать с полок супермаркетов даже соль и спички»

Звісно ж, не обійшлось і без дрібки конспірології: «эта истерия развернута специально для того, чтобы «западные партнеры» могли взять под полный контроль и/или по-дешевке прибрать к рукам остатки Украины… чем слабее в экономическом отношении Украина … тем легче ею может манипулировать Запад, используя в своих целях в противостоянии с Москвой, да еще и выкачивая из Украины остатки ресурсов «за недорого»… Шутка о том, что Запад готов воевать с Путиным до последнего украинца — это, на самом деле, не шутка. Это реализуемый здесь и сейчас сценарий».

Цікаве спостереження: 

Коронавірус разом з поширенням Україною штаму "Омікрон" дістає дедалі більше уваги від мейнстримних і регіональних українських медіа. Проте залишається майже поза увагою російських сайтів-сміттярок, які лише публікують статистику захворюваності або під характерними заголовками інформують про хворобу депутатів ВР («Коронавирус косит фракцию Зеленского в Раде»). 

Висновки

За останні тижні різко наростає кількість публікацій про «вторжение». Використовуються різні тези, щоб підвищувати напругу й очікування цього вторгнення. Загалом у споживача цього валу інформації про вторгнення може скластися враження про його неминучість. Його підкріплює постійне стягування військ до кордону з Україною. Мета може полягати як у деморалізації перед початком реального наступу, так і у сіянні паніки, яка спричинить значні економічні збитки Україні. 

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 15724 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні