Р

Росія трясе зброєю, а Україні передбачають «бунти», як у Казахстані. Моніторинг дезінформації №111

  • Росія розмахує зброєю і називає себе «миротворцем».
  • Крим втрачає культурну спадщину.
  • Передбачення протестів в Україні за прикладом Казахстану.
  • Між Порошенком і Зеленським — «змова».
  • Союзники «не рахуються» з Україною.
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 3 — 9 січня 2022 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Цього тижня дезінформатори пишуть про те, що «Захід» боїться альянсу Росії з Китаєм, а Україна – «территория влияния России». Головною новинкою новорічного періоду стали протести в Казахстані. Дезінформатори проводять паралелі між центральноазійською республікою та Україною і лякають «новим Майданом» через зростання цін в Україні. Не обійшлося також без пошуку «українського сліду» в протестах. Важливо внутрішньополітичною подією стали звинувачення щодо Петра Порошенка. Дезінформатори називають переслідування колишнього президента змовою з метою зробити зручного «спаринг-партнера» на виборах для Зеленського.

США та НАТО використовують Україну проти Росії

Щодо українсько-російських відносин дезінформатори продовжують поширювати тези про залежність України від США («США – главный внешний коллективный куратор современной Украины») та одночасно звертають увагу на ненадійність такого союзника. Адже «США готовы пожертвовать Украиной ради имиджа сверхдержавы», та й взагалі «Западу необходимо разрушение Украины».

Росію пропагандисти продовжують перетворювати на миротворця, який лише захищає свої кордони, адже «Владимир Путин считает нынешнюю Украину потенциальной угрозой для России и действует соответствующе». Розмірковують про «годы бесцеремонного вторжения США и НАТО на территорию влияния России» та пояснюють російську агресію протидією руйнівному впливу США на світ: «В 2021 году было решено, что начало игры в поднятие ставок Россией будет более продуктивным и менее ресурсозатратным, чем согласие на то, чтобы перед своей окончательной гибелью США разорили до состояния Украины 2/3 планеты».

Щодо можливостей України протидіяти російській агресії, з одного боку, пишуть, що «на военную поддержку НАТО Киев может не рассчитывать», з іншого – звинувачують у провокаціях Захід, адже «США и другие страны НАТО поддерживают милитаристские устремления Киева, поставляя на Украину оружие и направляя туда своих военных специалистов».

Порівняно новим аргументом дезінформаторів у цій темі стала апеляція до страху Заходу через потенціальний союз Росії з Китаєм: «На Западе опасаются вводить по-настоящему жесткие экономические санкции против России, потому что создание формального военного союза России и Китая будет означать начало полномасштабного противостояния вплоть до горячей стадии».

Важливо відзначити, що переважна більшість російських тез знаходить своє відлуння на українських маніпулятивних сайтах. Їх обгортають у клікбейтні заголовки, насичують емоційними висловами та супроводжують цитатами (= піаром) Медведчука. Так за псевдопроукраїнською позицією ховається звеличення Росії та її військових потужностей, дискредитація української зовнішньої політики та просто спроби поширити паніку.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Крим втрачає фінансування та культурні памʼятки

Головною темою російських новин про Крим минулого тижня стало згортання Федеральної програми розвитку Криму і, як наслідок, суттєве зменшення фінансування Росією розвитку регіону. І хоч поміж цим публікували тексти про те, що «Крым стал одним из десяти самых дотационных регионов России по итогам 2021 года», та все ж текстів про «скандалы вокруг ФЦП (Федеральной целевой программы развития — Тексти) Крыма и Севастополя» або те, як «Сергей Аксенов утратил контроль над финансовыми потоками из России» було значно більше.

Російські сайти також цитували антиукраїнські висловлювання депутата Держдуми окупованого Криму, який погрожував Зеленському міжнародним трибуналом та нагадував про українських військових, які зрадили присязі та підтримали Росію під час окупації Криму в 2014 році, додаючи до цього нічим не підкріплені абстрактні висловлювання, що «многие из уехавших на Украину пытались вернуться назад и просили об этом».

Крім цього, російські сайти продовжували скаржитися на відсутність взаємодії між Росією та ЮНЕСКО в Криму та обговорювали поганий стан культурних обʼєктів окупованого півострова: «Порядка 70% всех объектов культурного наследия Крыма нуждаются в противоаварийных либо реставрационных работах»

Протести в Казахстані – передвісник бунтів і безладу в Україні

Нещодавні масові протести та заворушення в Казахстані стали однією з найгарячіших тем для світових ЗМІ. Російські дезінформатори також не оминули її своєю увагою. Вони активно проводили паралелі між економічною ситуацією в Україні та Казахстані та залякували українську аудиторію невідворотністю «нового Майдану» в нашій країні. На думку дезінформаторів та псевдоекспертів, його основними передумовами, як завжди, мають стати тотальне зубожіння населення та неконтрольоване зростання цін. Цей наратив активно просували українські маніпулятивні ЗМІ, що поширюють російську пропаганду, та російські сайти, що пишуть про Україну. Основою для «серйозної» аналітики на кшталт «Уроки Казахстана для Украины. Можем повторить?» стали чутки та «инсайды» з анонімних телеграм-каналів:

«#Инсайд Наш источник в ОП рассказал, что на Банковой активно следят за протестами в Казахстане…В Офисе Президента считают, что подобные протесты попробует организовать оппозиция в регионах страны, а олигархи профинансируют»

Тим часом російські державні медіа займалися пошуками таємничих зовнішніх «організаторів» протестів у Казахастані. Ними, звісно ж, стали українці та американці: «Политический кризис в Казахстане, который начался как акция протеста против повышения цен на автомобильный газ, готовился извне — в странах Запада … видна серьёзная подготовка и сходство с технологиями, обкатанными на украинском Майдане».

Утім, враховуючи те, що Казахстан і РФ – тоталітарні сировинні країни і те, що ними десятиліттями керують одні лідери, можна вважати, що пишучи про Україну, російські дезінформатори мають на думці свою країну – Росію.

«Договорняки» Порошенка та Зеленського

Дезінформатори пильно стежать за тим, як розгортається ситуація навколо звинувачення Петра Порошенка у державній зраді. На їхню думку, «это все театр, за которым мы должны наблюдать». Вони вважають, що основною метою процесу проти Порошенка є накрутка політичного рейтингу останнього та перетворення п'ятого президента на зручного «спарринг-партнера». Російські маніпулятивні сайти цитували одіозну ексрегіоналку Олену Лукаш: «Зеленский готовит Порошенко как "кабанчика" себе во второй тур. Потому что Петр Алексеевич — самый токсичный и отвратительный политик. Он во втором туре для Зеленского, который собрался на второй срок, самый замечательный конкурент. На момент выборов они оба будут ненавидимы народом».

Потоки конспірології навколо Порошенка підтримали російські державні ЗМІ, публікуючи матеріали у своєму улюбленому жанрі «в социальных сетях обсудили…». Основний меседж – Зеленський та Порошенко про все домовились та знову пошили українців у дурні.

Байден зневажає та дурить Зеленського

Джо Байден і Володимир Зеленський провели телефонні переговори на початку січня. Президент США вкотре висловив підтримку територіальної цілісності та незалежності України й запевнив Зеленського у дотриманні принципу «нічого про вас без вас» під час переговорів.

Проте російські дезінформатори традиційно вирішили все переставити догори дриґом і розповісти про що «на самом деле» говорили президенти. За їхньою версією, «всё не так плохо, всё ещё хуже». З Україною ніхто не рахується, ми нікому не потрібні, а Зеленський постійно труситься в «горячечном поте страха перед неизвестностью» та переживає якісь «видения». Російські маніпулятивні сайти, що пишуть про Україну, підкріпили цей наратив передруками аналітики із китайського порталу Sohu (аналог нашого Ukr.net – ред.). «Москва и Вашингтон готовы к принципиальному решению по Украине, причём мнением Киева уже никто не интересуется», – писали вони. Насамкінець російське державне медіа RT вирішило звинуватити Байдена у неповазі до Зеленського, оскільки він начебто вибрав не той час для дзвінка.

Також писали:

Медведчук та інші політики з ОПЗЖ минулого тижня через сайти-сміттярки розганяли тези, що Зеленський продовжує знищувати свободу слова та робити все, щоб військовополонені не могли повернутись в Україну (тобто відмовилися від пропозицій про посередництво від Медведчука)

Крім цього, українські сайти сміттярки продовжували нагнітати емоції, пишучи про економічне зубожіння. Серед їхніх тез: ціни дорожчають, українці вимирають та бідніють, пенсій недостатньо для «биологического выживания», а через низьку зарплату поліцейські планують організувати всеукраїнський страйк.

Висновки

Цього тижня дезінформатори продовжували обговорювати напруження на українсько-російському кордоні. Вони підтримували офіційний російський наратив про те, що РФ «захищає» свої кордони і «сфери впливу», погрожуючи Україні. Також стверджували, що жодні економічні санкції не зможуть зупинити Росію, а США знехтує інтересами України заради примирення з РФ. Щодо окупованого Криму – дезінформатори бідкалися, що культурна спадщина півострова занепадає, а він продовжує бути одним з найбільших споживачів російських дотацій. Чимало уваги присвятили наслідкам протестів у Казахстані. У них шукали український слід, а також стверджували, що такі ж «бунти» можуть початися в Україні через зростання цін.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 9309 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні