Н

На Рівненщині від ковіду померла 20-річна вагітна, дитину теж не врятували

Напередодні хвора жалілася родичам на брак кисню, хоча медики стверджують, що кисню вистачає. Це вже друга у Дубенському пологовому смерть вагітної від коронавірусу протягом двох тижнів. Тій жінці було 23, але її дитину вдалося врятувати.

Олена Боровець з чоловіком. Фото надане родиною.
Олена Боровець з чоловіком. Фото надане родиною.

16 листопада на сьомому місяці вагітності від ускладнень коронавірусу у Дубенському пологовому будинку померла 20-річна Олена Боровець із Рівненщини.

Заклад – єдиний в області, куди госпіталізовують вагітних з COVID-19. Жінка мала супутню хворобу – бронхіальну астму та не була вакцинованою. До медзакладу її госпіталізували у важкому стані. Ненароджену дитину також врятувати не вдалося.

Рідна тітка та хрещена Олени Зоряна Бояр розповідає, що астма в племінниці проявилася під час вагітності на тлі гормональних змін. На початку жовтня майбутня мама захворіла, почався нежить та кашель, була температура. З цими симптомами жінка звернулася до сімейного лікаря.

«Оленка розповідала мені, що лікарка її не послухала, направлення на ковід-тест не дала. Приписала антибіотик на сім днів. Лише після тижня лікування племінницю скерували на ПЛР-тест. Результат прийшов того ж дня – позитивний. 8 листопада завіз Оленку до лікарні в Дубно», – розповідає Зоряна Боярчук.

Після обстежень у лікарні Олені Боровець поставили діагноз "двостороння пневмонія".

За кілька днів після госпіталізації вагітна пацієнтка вже потребувала кисневої терапії. Хрещеній Олена писала, що перебуває в палаті зі ще однією хворою. Кисню бракує. І якщо сусідка дихає через маску, то вона задихається. Скаржилася на втому та виснаженість.

«Вона казала мені телефоном, що не може спати, бо задихається. Коли рухалася, сатурація падала до 50–60, у спокої трималася на рівні 80–90. Вона в лікарні нічого й не їла, всю їжу, яку їй привозили, потім забрали додому», – зітхає жінка.

16 листопада Олена писала хрещеній, що в неї сильно болить горло, їй важко рухатися, повертати голову, болить у грудях. Після того Зоряна з племінницею не спілкувалася. Вночі жінці подзвонили, що її родичка померла.

Ввечері стан вагітної різко погіршився, у неї трапився пневмоторакс – у легенях був надрив, і повітря потрапило під шкіру шиї. Жінці зробили рентген, викликали хірурга. Хворій зробили дренування, проте врятувати її не вдалося.

Дитину врятувати не змогли

«Я питала в них, чи можна було хоча б врятувати дитину? – розповідає Зоряна Бояр. – Відповіли, що можна, проте вони надають пріоритет жінці. Кажу, коли зрозуміли, що жінку врятувати не вдається, невже не можна було рятувати дитину? На це треба дозвіл рідних, проте його не попросили… Дитина задихнулася в утробі мертвої матері».

Головний лікар Дубенського пологового будинку Ростислав Андрощук каже, що стан Олени Боровець із моменту надходження в лікарню був стабільно важким, в один момент погіршився раптово. Доки медики намагалися реанімувати матір, плід завмер і його не було як рятувати. Додає, киснем у підшефному йому закладі забезпечені всі «ковідні» ліжка.

Як з'ясувалося пізніше, у хворої був штам «Дельта».

Тим часом у департаменті цивільного захисту населення та охорони здоров'я населення Рівненської ОДА розпочали службове розслідування, яке й повинне з’ясувати, чи вжили медики всіх заходів, щоб врятувати жінку або хоча б дитину.

Зазначимо, що це вже друга смерть у Дубенському пологовому будинку. Двома тижнями раніше від коронавірусу померла 23-річна вагітна. Тоді дитину вдалося врятувати.

«У першому випадку вагітність була доношеною. Зазвичай до нас потрапляють невакциновані жінки, вакциновані – рідко», – каже керівник пологового будинку Ростислав Андрощук.

щеплення вагітність ковід смерть вакцинація коронавірус дельта

Знак гривні
Знак гривні