Д

Демонізація поляків, дефіцит вугілля та міграційна криза. Моніторинг дезінформації №105

  • Гротескно критикують Польщу й Україну заодно.
  • Захищають противників вакцинації та заперечують вплив Росії.
  • Розмірковують про «непрофесійну тарифну політику» української влади.
  • Звинувачують Захід і Україну у підготовці до війни.
  • Пророчать Україні енергетичну кризу та вимагають запуску «Північного потоку-2».
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації.

Період: 8 — 14 листопада 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Цього тижня дезінформатори сфокусувалися на міграційній кризі на польсько-білоруському кордоні. Ми не вперше помічаємо, що коли в фокус політичних подій потрапляє Польща, пропагандисти з одного боку демонізують її, а з іншого – намагаються розпалити ворожість між Польщею та Україною. Це трапилося і цього разу. Дезінформатори використали повний арсенал маніпуляцій, згадали і про трудових мігрантів у Польщі, і про Другу світову та радянські репресії поляків. Серед найбільш абсурдних звинувачень Польщі закидають, що у 1930-х етнічних поляків у СРСР репресували, бо вони «могли бути» польськими шпигунами.

Демонізація поляків і трохи українців

Через міграційну кризу на польсько-білоруському кордоні дезінформатори активно писали про Польщу і її відносини з Росією та Україною. Очікувано, критика України та Польщі займала значно більше місця у цих публікаціях, ніж доля мігрантів. До прикладу, поширювалися заяви самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка про те, що Польща застосовує проти мігрантів танки (жодних підтверджень цим словам немає). Апофеозом російської пропаганди були матеріали такого типу: «Варшава старается дружить с бандеровским Киевом, до боли прикусив память о Волынской резне и когда-то польском Львове — зато охотно сносит памятники советским солдатам. Не пропускает беженцев в Германию — зато снимает ксенофобские киноленты об украинцах, которых сама зазывает к себе на работу и учебу».

Дезінформатори використовують навіть абсолютно буденні події, щоб демонізувати Польщу. Наприклад, працівники польського консульства в Харкові поклали квіти на меморіал репресованим полякам у Радянському Союзі. Дезінформатори звинуватили їх у «придании этим репрессиям этико-эмоциональную окраску» та написали, що Польща сама винна у тому, що СРСР репресував поляків: «Аресты лиц польской национальности в УССР проводились не из-за того, что это были поляки, а из-за того, что советских поляков Варшава использовала в то время как кадровую базу для вербовки польскими спецслужбами».

Обговорюючи Польщу, дезінформатори згадали й про Україну. Вони писали, що «украинская оборонная промышленность оказалась в глубоком кризисе», а Польща зможе «потребовать от Киева соблюдения прав польской общины». Пропагандисти запевняють, що «положение поляков на Украине меняется в худшую сторону». Причинами є перебільшений вплив «мовного закону», історичні суперечки між країнами, «социально-экономическая ситуация» в Україні та «пандемия коронавируса, ведь Украина занимает второе место в Европе по уровню смертности от коронавируса». Щодо пандемії дезінформатори свідомо поширюють неправдиву інформацію. За кількістю померлих на 1 млн населення Україна на 21 місці в Європі. Щодо невдоволення мовною політикою України в Польщі, хоча подібні заяви й справді лунали від польських чиновників, дезінформатори суттєво перебільшують масштаби проблеми. Донедавна лише 2 тис. дітей навчалися в Україні польською. До того ж у 2017 році Україна і Польща підписали декларацію про порозуміння у цій сфері.

Коронавірус

Російські сайти, що пишуть про Україну, продовжують приділяти особливу увагу противникам вакцинації від коронавірусу в Україні та висміювати будь-які спроби звинуватити Росію у втручанні: «В Украине снова обвинили Россию». Вони критикують обмеження для невакцинованих, емоційно оповідають, як «пункты вакцинации превратились в рассадники инфекции» та нагнітають, що «по количеству вновь выявленных случаев страна занимает уже пятое место в мире, а по смертности – третье в Европе». Забуваючи згадати, що Росія випереджає Україну навіть всупереч її політиці «коригування» медичної статистики.

А ще російські дезінформатори всіляко підтримують «искусственное разделение общества на “ваксеров” и “антиваксеров”», регулярно публікуючи аргументи обох сторін та критику їхніх «опонентів» – від тез Шарія до цитат Комаровського. Щоправда, звинувачують у нагнітанні конфлікту українську владу, яка таким чином нібито «отводит внимание от своих промахов в вопросе медицинской защиты населения и, поддерживая разделение, вбрасывает тезисы о том, что “украинцы сами виноваты” и в карантине, и в нехватке кислорода, и в смертности по 700 человек в сутки».

Вічна економічна криза

Опозиційні політики продовжують грати на болючих темах: Тимошенко співає стару пісню про демографічну кризу та «вимирання» населення, Бойко традиційно нарікає, що «непрофессиональная тарифная политика власти загнала людей в нищету». Всі вони разом дають російським дезінформаторам чудовий контент для, можна сказати, класичних заголовків на кшталт «В Киеве заявили о вымирании Украины». А коли російським дезінформаторам цього стає замало, в хід йде важка артилерія – цитати Азарова: «Изо дня в день Украина подтверждает свой новый статус — „государство секонд-хенд‟, превратившись в страну, которой западные „друзья‟ сбагривают всё ненужное».

Росія продовжує розпалювати війну

Росія та її васальна держава Білорусь продовжують ескалацію відносин із Заходом та Україною. Риторика Владіміра Путіна та Аляксандра Лукашенка стає дедалі гострішою, а на кордонах з’являється військова техніка та зростають ризики збройних провокацій. Натомість російська пропаганда, як завжди, намагається все перевернути догори дриґом і звинуватити США, ЄС та Україну в розпалюванні війни. «Запад подначивает Зеленского к большой войне», «Могут ли Варшава и Киев, объединившись, атаковать Белоруссию», «"Подготовка силового решения на юго-востоке". Почему США продолжают пугать вторжением России в Украину» – ось приклади заголовків на російських дезінформаційних ЗМІ, що працюють на українську аудиторію.

Водночас українські маніпулятивні медіа, що поширюють російську пропаганду, намагалися проштовхнути інший наратив, згідно з яким Захід використовує Україну та покине підтримувати її за першої ж нагоди. «Отношения США и Украины партнерством никак не назовешь. Речь идет не о равноправии, а о беспрекословном подчинении. Смешно и нелепо...», «Украина не представляет большого интереса для США и Китая. Мы очень переоцениваем свою значимость для мира и Европы.», «Если Украина будет проводить непрогнозируемую, фриковую, блефовую внешнюю и внутреннюю политики, то США вполне могут отказаться сдерживать Россию», – писали вони. Окрім цього, російські пропагандисти вдавалися до прямого залякування України та застерігали нашу країну від повторення «судьби Грузии», натякаючи на російсько-грузинську війну 2008-го року.

Вугілля й енергетична криза

Дезінформатори вже пророчать Україні, що «энергетический хаос и последующие социальные протесты могут опустить рейтинги властей до 10%». Це звичайний наратив для дезінформації на початку зими, але цього року ситуація в енергетиці справді складна. Ми писали, що запаси вугілля на багатьох електростанціях низькі. Причин кілька: це і дефіцит вугілля на світовому ринку, й окупація вугільних басейнів у Донецькій і Луганській областях. Нюанс у тому, що українські теплоелектростанції збудовані під марку вугілля, яке видобувається на окупованих територіях. І схожого вугілля у світі мало. Через це Україна змушена була купувати його у Росії та Казахстану (зараз РФ блокує експорт вугілля до України із Казахстану). Також є свідчення, що Росія продавала Україні вугілля, видобуте на окупованих територіях. Проте нині, коли Київ відчуває труднощі, РФ з листопада призупинила імпорт вугілля в Україну.

Дезінформатори також писали, що несподіване зростання цін на спотовому газовому ринку в ЄС до позначки вище $1000 за тисячу кубометрів газу – це «новая реальность». А європейці мають сертифікувати «Північний потік-2», щоб отримати дешевший газ. Тим часом Росія недовикористовує можливості газопроводів, що проходять через Україну. Натомість вона користується кризою, щоб тиснути на європейців і вимагати запуску свого політичного проєкту Nord Stream 2.

Також писали:

Українські сайти-сміттярки продовжують посилатися на «закордонні ЗМІ» (серед яких, наприклад, news.ru, ТАСС та маловідома італійська інформагенція), які цитують Медведчука та медведчуківських експертів про «репресії» та «авторитарний тоталітаризм» в Україні.

Поширювали абсурдні заяви Лукашенка про те, що мігранти на білоруському кордоні з Польщею озброєні «оружием с Донбасса».

Висновки

За минулий тиждень дезінформатори писали про розкол суспільства на «вакцинаторів» і «антивакцинаторів», який самі ж підігрівали. А також лякали темпами поширення епідемії в Україні. Не оминули увагою й економічну політику України, що «перетворює» країну в «государство секонд-хенд». Важливим елементом наративів про економіку була енергетика. Пропагандисти лякають Україну холодною зимою і «соціальними протестами», а також передбачають відключення електроенергії. Захмарну ціну на газ вони називають «новой реальностью» і користуються як приводом, щоб обґрунтувати, чому ЄС має швидше сертифікувати «Північний потік-2». Нагадаємо, що Росія обіцяла, що нова труба дозволить Європі зменшити вартість газу. Зараз вона зросла в рази. Також уже кілька тижнів поспіль дезінформатори пишуть про «большую войну», яку нібито готує Зеленський і Захід. Водночас російська армія знову накопичує сили на українському кордоні.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 14656 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні