Р

Російська рулетка. Через військові випробування Росії Міжнародна космічна станція знову під загрозою

Восени 2013 року на екрани кінотеатрів вийшов американський технотрилер «Гравітація». За сюжетом фільму Росія, випробовуючи космічну зброю, знищує ракетою свій старий супутник. Утворена вибухом хмара уламків руйнує Міжнародну космічну станцію. Російські глядачі тоді обурювалися в соцмережах: знову Голлівуд знімає кіно про те, що ми в усьому винні. Минуло вісім років. 15 листопада 2021-го Росія, випробовуючи космічну зброю, знищила ракетою свій старий супутник. Від вибуху утворилася хмара уламків, частина з яких полетіла до МКС.

iss.jpg

Міжнародна космічна станція

На кого бог пошле

Ранок 15 листопада на Міжнародній космічній станції виявився, м’яко кажучи, не дуже добрим. З центру управління МКС у Х’юстоні, Техас, розбудили екіпаж і повідомили, що система військово-космічної оборони США виявила на орбіті хмару уламків. І її орбіта перетинається з орбітою станції.

Інциденти, коли МКС загрожує зближення з космічним сміттям, трапляються регулярно. На цей випадок існують два протоколи дій. Перший передбачає зміну орбіти станції так, щоб усунути ризик зіткнення. Але це можна зробити лише тоді, коли потенційно небезпечний об’єкт заздалегідь виявлений і каталогізований. Цього разу ситуація була гірша: уламки, які летіли навперейми станції, з’явилися незрозуміло звідки. У цій ситуації центр управління наказав діяти за планом «Притулок»: екіпажу задраїти люки між відсіками станції, перейти в зістиковані з нею космічні кораблі Dragon та «Союз», закритися там і чекати, поки мине небезпека. А у випадку влучання в станцію виконувати аварійне повернення на Землю.

Екіпаж МКС зараз складається з семи осіб. З них четверо американських астронавтів, один європейський і два російські космонавти. Четверо прибули на станцію зовсім недавно – 12 листопада. Але і новачкам, і досвідченим мешканцям МКС довелося дві години просидіти в кораблях і думати – прилетить чи ні.

iss crew.jpeg

Екіпаж МКС

Не прилетіло. Екіпаж залишив кораблі, чекаючи подальших вказівок – інцидент порушив план робіт на станції. А в центрі управління в цей час вивчали дані системи стеження за космічним простором, намагаючись зрозуміти, звідки з’явилися небезпечні об’єкти. Висновок був неспростовний: уламків раніше не було, вони утворилися внаслідок якоїсь події на низькій орбіті навколо Землі. І ця хмара перетинає орбіту МКС приблизно кожні 90 хвилин. Наступне зближення на підході, і екіпаж знову отримав наказ ховатися в кораблях.

На нештатну ситуацію першими звернули увагу американські ентузіасти космонавтики, які відстежують спілкування між центром управління і станцією. Один випадок – ще куди не йшло (зовсім недавно МКС небезпечно зближувалася з уламком китайського супутника), але кілька поспіль – це вже щось екстраординарне. І тоді ж у соцмережах і на форумах почала поширюватися гіпотеза: ні, це не випадковість. Це вибух на орбіті, який організувала Росія, – імовірно, під час випробування протисупутникової зброї.

Показово, що більшість учасників цих дискусій спочатку не була схильна вірити у причетність Росії до інциденту. Як таке може бути: адже на МКС перебувають і російські космонавти. Понад те, усім космічним агенціям світу відомо про наслідки випробувань у 2007 році китайської протисупутникової ракети: сотні високошвидкісних уламків періодично створюють загрозу як МКС, так і непілотованим апаратам. Утім, з кожною годиною з’являлися нові докази того, що Росія саме в цей час виконала ракетний пуск з космодрому Плесецьк і навіть перекривала через це повітряний простір.

Увечері 15 листопада сумніви зникли: НАСА та Держдеп США оприлюднили офіційні заяви про те, що Росія підірвала на орбіті власний супутник – і саме ці уламки змусили екіпаж МКС готувати евакуацію.

«Так само як держсекретар Блінкен, я обурений цими безвідповідальними та дестабілізаційними діями, – заявив адміністратор НАСА Білл Нельсон. – Немислимо, що Росія поставила під загрозу не лише американців та міжнародних партнерів на борту МКС, а й власних космонавтів. Її дії є безрозсудними та небезпечними й загрожують також і китайській космічній станції та її екіпажу».

орбіти.jpg

Діаграма орбіт. Уламки знищеного Росією супутника створюватимуть загрозу протягом років чи навіть десятиліть

Перебіг подій став для фахівців та посадовців повністю зрозумілим. 15 листопада Росія здійснила випробування нової протиракетної системи А-235 «Нудоль», яка здатна також знищувати супутники на низькій орбіті. Мішенню виступив старий радянський супутник «Космос-1408», а точніше – апарат радіоелектронної розвідки «Цілина-Д» (до речі, виготовлений на Південмаші в Дніпропетровську, і напрацювання по цьому апарату були використані в конструкції українських супутників «Січ»). Він був запущений ще в 1982 році й давно вийшов з ладу. Однак орбіта висотою в 500 км дозволяла йому існувати в навколоземному просторі ще десятиліття, поступово знижуючись аж до входження в атмосферу. Так уже не буде: вибух розтрощив супутник на півтори тисячі великих уламків і невідому наразі кількість малих. Енергія удару розкидала ці фрагменти по різних орбітах – як вище, так і нижче попередньої. І деякі з уламків наблизилися до пілотованої станції.

Розбомбити Воронеж. І МКС

Заради справедливості слід сказати, що Росія не першою випробовує ракетну зброю на старих супутниках. До неї протягом минулих 20 років це робили США, Китай та Індія. Найгіршим за наслідками досі було китайське випробування 2007 року: удар кінетичною бойовою частиною на зустрічних траєкторіях за висоти орбіти понад 800 км утворив хмару високошвидкісних уламків, які чинитимуть загрозу ще протягом десятиліть, а може, і віків. Індійці й американці зробили з цього висновки – вони стріляли по супутниках на низьких орбітах, де всі уламки згоріли в атмосфері протягом днів чи тижнів. А от Росія вкотре довела, що у створенні проблем та небезпек вона є абсолютним лідером: вибух «Цілини-Д» утворив більше уламків, ніж усі попередні випробування разом узяті. І вони розлетілися по найбільш «населеному» орбітальному ешелону. На ньому міститься не лише МКС, а й телескоп «Габбл» і тисячі інших супутників.

tselina_sich_B_1.jpg

Супутник "Цілина"

Серед російської опозиції є популярним мем «розбомбити Воронеж»: він описує дії російської влади, яка, намагаючись продемонструвати Заходу свою силу, у реальності чинить збитки сама собі. У цьому випадку «Воронежем» став російський сегмент МКС і два космонавти, які зараз перебувають на орбіті.

Коли Росію звинувачують у скоєнні чергової гидоти, вона реагує на це за двома типовими сценаріями. Перший – «настамнєт», це не ми, бойовики зброю купили в супермаркеті, опозиціонери отруїлися несвіжим чаєм, у малайзійському «Боїнгу» летіли мертві пасажири тощо. Другий сценарій запускають тоді, коли приховати відповідальність неможливо: так, це ми, але ми все робили правильно, «кримнаш», а ви ще гірші, бо у вас чорних лінчують і агресивний блок НАТО.

Саме так і відбулося цього разу. Російські посадовці утримувалися від пояснень добу. Вони почали реагувати зранку 16 листопада – після того, як НАСА і Держдеп прямо звинуватили Москву в створенні загрози для функціонування МКС. І це була реакція в стилі «настамнєт»: Найбільше погорів на брехні заступник комітету Держдуми з оборони депутат Юрій Швиткін. Він заявив, що ніякого випробування супутникової зброї не було, Держдеп фантазує, а Росія не мілітаризує космос. Через кілька годин спромігся на повідомлення і рогозінський Роскосмос. Він випустив максимально неконкретний і беззмістовний пресреліз, який можна звести до двох речень: ми були перші в космосі й ми за мир. Жодної згадки про випробування зброї в цій заяві нема.

В обід концепція змінилася. Міноборони РФ заявило про успішне випробування протисупутникової зброї, а міністр Шойгу назвав підрив супутника «ювелірним». І знову ж таки пропаганда працювала точно за сценарієм: космічним об’єктам нічого не загрожує, американці про це знають, але поширюють пропаганду, а в нас все під контролем. До виправдання дикого вчинку приєднався російський МЗС із класичною аргументацією: це не ми, а ви винні, що ми випробовуємо зброю, ми за мир, а ви проти, і взагалі ви провокатори й самі негідники.

Відповідні інструкції отримала і мережа російських пропагандистів: «у амеріканцєв істєріка», «амєри убівают людей по всєй зємлє», «в чьом только Россію с Кітаєм нє обвінілі» – це маленька вибірка із коментарів до заяви Швиткіна, опублікованої на сайті «Раша Тудей».

нудоль.png

Ракетна система "Нудоль" на випробуваннях

Зрештою «Роскосмос» провів переговори з посадовцями НАСА – пропаганда пропагандою, але американці вимагають пояснень. Рогозін написав у твіттері, що інцидент вичерпано: МКС працює штатно, загрози нема, треба забути про цю неприємність і рухатися далі. Це, м’яко кажучи, неправда. За найсприятливішого розвитку подій негативні наслідки зведуться до порушення графіку робіт на станції (16 листопада люки між відсіками залишалися закритими, що не дає змоги нормально працювати) та психологічної напруги: навряд чи екіпаж у захваті від того, що кожні півтори години десь поблизу пролітає хмара уламків. Але все може виявитися значно гіршим: фрагменти супутника поступово розповсюджуються в просторі, хмара вже має діаметр 40 кілометрів, і цей процес триватиме. І не виключено, що подальший аналіз траєкторій виявить системну загрозу для МКС, через що людей зі станції доведеться евакуювати назавжди.

Слід також нагадати, що це вже третій інцидент на МКС, який виник цього року внаслідок безвідповідальних та непрофесійних дій росіян. Так, у липні під час стикування до МКС її ледь не розвалив модуль «Наука» (у «Текстів» є про це окрема публікація). У жовтні під час тестування корабля «Союз МС-18» не вдалося вимкнути двигуни, через що станцію розвернуло. «Олєг, нє бєрі в голову, ну подумаєшь, развєрнулі станцію на 57 градусов, нічєго страшного», – заспокоював тоді космонавта Олега Новицького керівник російського сегмента МКС Володимир Соловйов.

І зовсім скоро у росіян буде ще одна нагода проявити свої таланти: на 24 листопада запланований пуск до станції нового стикувального модуля «Причал».

Читайте також: Москва, яка вважає, що вже перебуває в конфлікті із Заходом, не накладає на себе жодних обмежень щодо країн-мішеней. А ті вірять, що досі перебувають у мирних відносинах з РФ.

космос мкс мезозой росія наса

Знак гривні
Знак гривні