С

Спекуляції на вакцинах і приховані погрози війною. Моніторинг дезінформації №104

  • Критика нового міністра оборони
  • «Крах» Зеленського
  • Україна страждає від коронавірусу через «политизацию вакцинации»
  • Безпілотники провіщають наступ
  • Усі «згуртувалися» проти Росії
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 1 — 7 листопада 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Дезінформаторам не давало спокою призначення нового міністра оборони України. Писали, що очільник Міноборони «должен понимать военную проблематику» і цього не зможе зробити цивільна людина. Також цього тижня дезінформатори почали виправдовувати антивакцинаторів в Україні, але одночасно розпалювати громадянський конфлікт довкола теми вакцинації. Однією з тем, яку вони розвивали у порівнянні з минулим тижнем, було нове стягування російських військ до українського кордону. Дезінформатори роблять винними у цьому Україну та США.

Цивільний міністр оборони – мішень для пропаганди РФ

Кадрові перестановки у складі Кабінету Міністрів України очікувано привернули до себе увагу російських медіа та сайтів, що поширюють їхні наративи. Найбільше вони звертали увагу на призначення Олексія Резнікова міністром оборони. На посаді заступника керівника Тимчасової контактної групи, що вела переговори з Росією, і як міністр окупованих територій він робив жорсткі заяви щодо РФ. Саме цим і пояснюється увага до цього призначення. Та російська дезінформація знайшла інші аргументи, щоб спробувати послабити позиції Резнікова в Україні. «Источники» російських державних ЗМІ одразу ж повідомили, що довіри до нового міністра не буде: «военные с удивлением восприняли новость о том, что руководить ими будет юрист. Так что поддержки и мгновенного доверия новый министр не получит. Ведь на вопросы военных просто не сможет ответить. Потому что просто не понимает, что происходит. Всё это похоже на профанацию».

Те саме писали й сайти-клікбейти, що не гребують російською пропагандою. Вони активно цитували Віктора Шендибила, представника Нацкорпусу (такі інтернет-ресурси взагалі люблять цитувати людей з цього руху), котрий під час ефіру на одному з українських телеканалів заявив наступне: «Никакой логики в таких кадровых назначениях нет. То есть министром обороны, это логично, должен быть человек, который причастен к армии и понимает проблематику». Насправді для офіцерів нашого Генштабу призначення Резнікова не стало несподіванкою. Цю кандидатуру обговорювали досить давно, і загалом наші військові доволі оптимістично оцінюють кадрові зміни в Міноборони.

Нагадуємо, що згідно зі стандартами НАТО, Міністерство оборони обов’язково мусить очолювати цивільна особа. Це забезпечує демократичний контроль над збройними силами, тоді як оперативне керівництво армією здійснюється генеральним штабом на чолі з професійними військовими. Натомість міністерство здійснює адміністративне управління військом: вирішує питання зарплати, озброєння, реалізує закупівлі тощо. Отже, призначення Олексія Резнікова цілковито вписується в логіку модернізації нашої оборонної сфери та її реформи на шляху вступу до НАТО.

Зеленського очікує неминучий «крах»

Українські клікбейт-помийниці та російські сайти, що поширюють дезінформацію про Україну, активно спекулювали на темі зниження президентських рейтингів Володимира Зеленського. Його називали «самым ненавидимым» політиком та обіцяли йому «очень плохой конец». Різноманітні псевдоексперти намагались розгадати причину «нервного состояния» Зеленського та доходили висновку, що це пов’язано з судовими справами проти проросійського політика Віктора Медведчука. «Граждане не согласны больше терпеть провалы власти и преследование Медведчука», – писали вони та залякували Зеленського новим Майданом. До справи приєдналися навіть астрологи («астропсихолог Евдокия Полищук») – напророкували Зеленському «судьбу Кеннеди».

«Антиваксеров сделают ответственными» за епідемію

Сайти-клікбейти синхронно з російськими сайтами, орієнтованими на українську тематику, писали цього тижня про епідемію коронавірусу в Україні. Головний наратив у цій темі: «Украинских антиваксеров сделают ответственными за быстрое распространение эпидемии». Вони розпалювали протистояння між громадянами щодо вакцин і цитували «анонімних прихильників вакцинації»: «Украинских антиваксеров сделают ответственными за быстрое распространение эпидемии». Ми неодноразово бачили, що дезінформатори готові зачепитися за будь-яку суспільну дискусію, щоб сіяти розбрат, недовіру та поляризацію у суспільстві. Те саме відбувається і з вакцинами.

Інша причина повільних темпів вакцинації, яку називають на російських сайтах, – це «політизація вакцинації»: «отказ от российских прививок, привело к тому, что не уделялось достаточного внимания разъяснительной работе с населением».

Також дезінформатори не забули покритикувати Зеленського та його команду, які «провалили в стране все, что можно было провалить». Їх звинувачують у тому, що «за два года киевский режим не смог модернизировать больницы и закупить достаточное количество оборудования, медикаментов». Паралельно вони малюють картину катастрофи в українській медицині, де люди «дерутся за кислород». Зазначимо, що в Росії ситуація з ковідом не краща і РФ б'є власні рекорди смертності навіть згідно з офіційною статистикою, яку неодноразово ловили на замовчуванні реальних цифр. Читайте також, як до акцій противників вакцинації долучаються проросійські діячі.

«Зимний бросок» і «Байрактари»

Дезінформатори вибудовують свій абсурдний наратив про те, що Україна збирається напасти на величезну і неймовірно мілітаризовану Росію та її окупаційні війська. Вони пишуть, що «решимости украинской армии придало и успешное применение в небе над Донбассом турецкого ударного беспилотника “Байрактар”». Цікаво, що в окремих публікаціях на військову тематику дезінформатори доволі чітко виокремлюють свої ключові месиджі на сезон осені-зими: «Побед в экономике нет, грядёт энергетический кризис при отсутствии российского газа и угля, страну сотрясают коррупционные скандалы, в том числе с оффшорами президента Зеленского». Ми бачимо зростання кількості публікацій в кожній з цих тем. Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, використовують ці тези для того, щоб стверджувати, що Україна готується до нападу.

«Антироссийская истерия»

Дезінформатори писали, що в Європі розгорається «антироссийская истерия». Тональність цих публікацій схожа на тональність статей про «агресивні» наміри України. Дезінформатори пишуть про США, що «постоянно спекулируют своим ядерным потенциалом» і намагаються створити «образ общего врага в лице России» для «восстановления солидарности» всередині НАТО. Американців звинувачують в «энергетическом кризисе» в Європі, бо вони нібито «запрещают Евросоюзу сертифицировать критически нужный им сейчас российский газопровод».

Російські сайти намагаються переконати своїх читачів, що США така ж корумпована країна, як і Росія. Вони пишуть, що всередині американського істеблішменту є групи, які бачать Росію головним суперником, а є ті, що вважають суперником Китай. Але врешті «идеология или реальные геополитические интересы страны никого не волнуют, нужно осваивать бюджеты».

Також писали:

Всіляко спростовували наявність російських військ біля українського кордону та кепкували з інтерв’ю колишнього військового генерал-лейтенанта Ігоря Романенка, під час якого він сказав, що на росіян очікує «кривава баня» в разі повномасштабного вторгнення до України.

Провідні російські сайти з цікавістю обговорювали, що депутат Верховної Ради Гео Лерос показав Володимиру Зеленському середній палець під час засідання парламенту. І хвалили Разумкова як найперспективнішого опонента Зеленському.

Україні пророчать «енергетичну катастрофу» та «холодну зиму». Дезінформатори продовжили розмірковувати про те, яким «дешевим» міг би бути російський газ для України. Нагадаємо, що попередній дешевий газ обійшовся у продовження оренди бази Чорноморського флоту у Севастополі, з якої і почалася окупація Криму в 2014 році.

Висновки

Цього тижня дезінформатори писали про те, як в Україні «дискриминируют» людей, що не хочуть вакцинуватися, і розпалювали ненависть у суспільстві щодо питання вакцини. Вони насміхалися над першим цивільним міністром оборони в Україні, хоча це вже давно норма для країн НАТО і не перший такий мінстр в Україні. Зеленському пророчили «крах» та «долю Кеннеди», а також вкотре звинувачували Україну та США в агресії щодо Росії. Дезінформатори використовували давній мотив «осажденной крепости» щодо Росії, а уряди України та США змальовували корумпованими, корисливими та готовими жертвувати людьми заради наживи та політичних дивідендів.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 18406 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні