З

«Зацикленість» Зеленського на Путіні, маніпуляції звітом ООН та відносини з Туреччиною. Моніторинг дезінформації №99

  • Україна – «агресор» 
  • Зеленський б’ється з опонентами та «захоплюється» Путіним
  • Російські маніпуляції звітом ООН щодо прав людини в Україні
  • Відео з секонд-хенду як доказ «обнищания»
  • Україна – «пешка» для Ердогана
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 27 вересня — 3 жовтня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Недавно ми помітили зростання інтересу дезінформаторів до українсько-турецьких відносин. Ключова ідея, яку вони просувають: «Украина на доске Эрдогана — не ладья и тем более не слон. Обычная пешка, у которой нет даже шанса оказаться проходной». 

Також дезінформатори змінили акценти в доповіді ООН про ситуацію з правами людини в Україні. Замість писати про реальні проблеми людей, що живуть на прифронтовій зоні чи окупованих територіях, а також вразливих людей в Україні, дезінформатори шукали в доповіді свідчення «дискриминации русского языка» й інших своїх наративів (яких там не було). 

Несподівано для нас, чимало російських сайтів, орієнтованих на українську тематику, цитували інтерв’ю псевдоексперта з нашої бази, що стверджував, що Зеленський «зациклений» на Путіні. 

Обстріли ОРДЛО. «Україна-агресор» проти миру на Донбасі 

Безперервний потік фейків про обстріли мирного населення ОРДЛО з боку ЗСУ на російських сайтах минулого тижня посилила новина про те, що військовим у зоні ООС дозволили відкривати вогонь у відповідь без погодження. І хоч йдеться про можливість відповідати на обстріли без зайвих бюрократичних ускладнень, це не завадило російським дезінформаторам емоційно розмірковувати «как Украина саботирует режим всеобъемлющего перемирия» та просто накручувати своїх читачів відвертими маніпуляціями: «Украинским военным разрешили бомбить Донбасс»

«Сейчас положение дел получается такое, что Украина может открывать огонь, когда ей заблагорассудится»

Зеленський проти Разумкова

Цього тижня дезінформатори просували декілька наративів про Зеленського. Перший стосувався його «зацикленості» на Путіні: «Зеленский воспринимает Владимира Путина как некую сакральную величину, и он, вспоминая или цитируя его высказывания, считает, что он как-то к нему приближаетсяОн думает, что он сыграл как-то против Путина, да на самом деле это подспудное желание, чтобы Путин обратил на него внимание».  

Вони також цитують російських політиків, що насміхалися зі слів Зеленського про «нахабну» зовнішню політику України: «из-за внутренних проблем и проваленных реформ Киеву нечего предложить иностранным партнёрам, поэтому власти наглостью прикрывают несоразмерность своих амбиций потенциалу».

Іншим важливим наративом про Зеленського був його конфлікт із Разумковим. Вони писали, що «И Разумкова, и Кличко называют возможными конкурентами Зеленского на будущих президентских выборах». Бажання Зеленського позбутися колишнього соратника вони пояснювали страхом та вдавалися до зоологічних порівнянь: «мал клоп, да вонюч… А в сочетании с патологическим страхом и боязнью запах этого «клопа» становится и вовсе невыносимым». 

Російські маніпуляції навколо звіту ООН щодо прав людини в Україні

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні нещодавно презентувала свою чергову доповідь у Києві. Спостерігачі ООН вказали на численні порушення прав людини та обмеження свобод в окупованому Росією Криму та ОРДЛО, а також зафіксували зростання кількості обстрілів на Донбасі впродовж останніх пів року. 

Російські пропагандисти вирішили повністю проігнорувати ці факти. Вони перекрутили зміст доповіді та виставили її як приклад нищівної критики України міжнародною спільнотою. «Гонения на русский язык, травля СМИ, стрельба по людям: ООН об Украине» – ось так коротко можна підсумувати основну суть їхніх повідомлень. «[Р]ежим Зеленского целенаправленно, системно и последовательно нарушает прав человека в Украине», – писали російські дезінформаційні сайти, що працюють на Україну. Не забували вони й про  «насильственную украинизацию» та конспірологічну аналітику щодо «внешнего управления» Україною:

«…режиму Зеленского поставлен заказ, не выполненный его предшественником Петром Порошенко, – как можно быстрее и жёстче переформатировать Украину в "АнтиРоссию". Заказ выдан США и хорошо проплачен, вот все в Украине и стараются отработать вложения и получить ещё дополнительную надбавку. […] по внешнему заказу режим Зеленского и действует грубо и последовательно, жёстко и нагло […], чтобы максимально добиться украинизации в пику России, выдавливания всего русского из украинской жизни, слома устоявшихся стереотипов, привычек и традиций. С одновременным подавлением любого сопротивления и даже критики своих шагов».

«Обнищавший народ ломится за обносками»

Двадцятитрьохсекундне відео тисняви на вході до магазину секонд-хенду в Дніпрі викликало неабияке збурення серед дезінформаторів. Орієнтовані на українську тематику російські сайти та українські інформаційні помийки охрестили це відео «битвой за трусами» та почали поширювати як доказ тотального зубожіння українців. У найкращих традиціях пропаганди, вони видали одиничний випадок за систематичне явище та не проминули нагоди намалювати соковиту картинку економічного апокаліпсиса в Україні:

«Магазины, рынки, а тем более, торговые центры в стране пустуют […]. Очереди же, да и вообще люди у прилавков исчезли, потому что евроинтеграция «декоммунизировала» у украинцев средства, на которые можно было бы приобрести товар. Своеобразной приметой текущей эпохи «достоинства» стали лишь очереди в секонд-хенд. При этом, очереди в магазины поношенной одежды из Европы стали всё больше походить на штурм. В день завоза украинцы заранее занимают позиции у этих торговых точек, а в момент открытия с целью попадания в заветный магазин первыми сносят всё на своём пути». Зазвичай в день завозу секонд-хенд штурмують люди, які потім перепродують товар. 

Українсько-турецькі відносини й Росія: «Баба Яга против» 

Погіршення російсько-турецьких відносин через невизнання Туреччиною анексованого Криму російським знаходять своє відображення в текстах від російських дезінформаторів: «Украина на доске Эрдогана — не ладья и тем более не слон. Обычная пешка, у которой нет даже шанса оказаться проходной». А російські мейнстримні сайти під яскравим заголовком «В НАТО заявили, что однажды Эрдоган объявит Крым турецким» публікували цитату відверто проросійського експредставника НАТО в Москві, що «ничего удивительного не будет, если Эрдоган вдруг возьмёт и объявит Крым турецким».

Паралельно з цим дезінформатори продовжують розмірковувати «Почему Западу не нужно вступление Украины в НАТО», не забуваючи дискредитувати як Україну («Киев стремится в НАТО, поскольку считает, что сможет от имени всего блока объявлять войну кому угодно. НАТО именно по этой причине не желает видеть в своих рядах опасных неадекватов»), так і сам Альянс: «О каких единых стандартах можно говорить, имея в виду нахождение в одной организации США и Турции, Германии и Эстонии, Греции и Албании, Исландии и Франции?» 

Також писали: 

У темі коронавірусу паралельно з посиленням епідемії збільшується кількість публікацій, в яких описують трагічну ситуацію з наповненням лікарень у різних областях. Але через емоційність формулювань сайти-сміттярки радше сприяють поширенню паніки, аніж інформації. Або використовують тези про «коронавирусный ад» для чорного піару проти Терехова напередодні виборів мера Харкова.

Українські маніпулятивні видання продовжують ідеалізувати Медведчука, називаючи його «истинный лидер Украины, которого заслуживает ее народ». 

Писали про те, що ЄС «кинув» Україну в питанні газу та слідує власним цілям. А також вкотре прогнозували Україні: «банкротства, холодную зиму и танцы с бубнами у костров». Не зайвим буде нагадати, що скільки б разів не звучали ці лякалки, Україна завжди проходила опалювальний сезон без критичних проблем. Навіть у перші роки війни. Також дезінформатори розпалювали конфлікт України з Угорщиною через відмову останньої від транзиту газу з України.

Розмірковували про те, чи стане Саакашвілі «сакральною жертвою» в Грузії. І згадували про нього як про людину, що перетворила Грузію на «витрину для неолиберальной пропаганды». 

Писали про те, як чиновники російської окупаційної адміністрації в Криму критикують та насміхаються над українською стратегією деокупації півострова. Вони пояснювали наявність таких планів в Україні діяльністю «крайніх націоналістів».

Висновки

Цього тижня дезінформатори писали про те, що Зеленський боїться конкуренції на виборах від Разумкова і тому хоче його позбутися. А також про те, що президент «зациклений» на Путіні. Вони раділи затриманню Саакашвілі в Грузії і розмірковували про його роль у перетворенні Грузії на «витрину для неолиберальной пропаганды». У сфері міжнародних відносин пропагандисти писали, що ЄС «кинул» Україну у питанні газу, а Туреччина використовує її для власних цілей. Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, звично звинувачували українських військових у обстрілах, а державу у «насильственной украинизации». 

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 13276 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні