Ш

Шанувальники Басти як мантру повторювали: «искусство вне политики». Розповідь про пікетування виступів репера

У кінці минулого тижня у київській «Стереоплазі» відбулося аж два концерти скандально відомого російського репера Басти (Вакуленка), якому СБУ спочатку на три роки заборонила в’їзд в Україну через відвідини ним окупованого Криму, але після закінчення терміну заборони не стала її подовжувати. ТЕКСТИ поспілкувалися з активістом громадського руху «Відсіч» Леонідом Овчаренком на тему, як проходило пікетування концерту та хто такі прихильники Басти в Україні

- Як загалом пройшло пікетування російського репера?

Ми до останнього сподівалися, що СБУ якось відреагує і не пустить Басту в Україну. Але в день його першого концерту стало ясно, що виступ таки відбудеться. Хто міг – зібрався, на ходу намалювали плакати, прихопили гучномовець. Нас було максимум кілька десятків, нагадаю, час концерту був одразу після роботи. Ми намагалися розповісти людям, хто такий Баста, як він пов’язаний з підтримкою окупації Криму, агітували не нести гроші рашистам, намагалися апелювати до патріотичних почуттів.

- І як – виходило? Яка загалом була реакція відвідувачів концерту?

Дехто казав, що нібито не знав і більше не буде ходити на концерт. Але дуже багато хто казав як мантру, хоча, здається, вони самі у це не дуже вірили – «искусство вне политики». При чому цією фразою вони відповідали буквально на всі звинувачення на адресу Басти. Були й такі, хто казав про свої симпатії до Росії, але їх реально було небагато. Загалом йдеться про контингент, якому, здається, на все байдуже. Ми, наприклад, питали декого – а якщо Баста співатиме пісню про окупацію Криму, чи ви будете його далі слухати? На що нам відповідали, що так, слухатимемо і далі, бо «искусство вне политики».

баста.jpg

Активісти пікетують виступ російського репера

- «Селюками» вас ніхто не називав, як це зробив один уже відомий користувач соцмереж?

Так, було і таке. Ну, це один з їхніх наративів – що вони «круті», «модні», «городські», а все українське – це «село», і воно має згинути у минулому.

- А за віком скільки переважно було поціновувачам творчості Басти?

Переважно це люди близько тридцяти років, плюс-мінус десять років. Але зовсім молодим усе ж, певно, важко собі дозволити придбати квиток вартістю від тисячі гривень.

- А ви не пробували якось комунікувати з власником «Стереоплази», де проходив концерт Басти? Щось відомо про його позицію?

Здається, до нього вже зверталися кілька років тому. Але реакції жодної. Він же на цьому заробляє.

- А якась комунікація була між різними патріотичними силами щодо пікетування Басти? Все ж кілька десятків людей – це не так уже й багато…

Як я вже казав, усе відбулося досить стихійно. Ми розраховували, що Басті закриють в’їзд, ну і з цього виходили. Власне, такими собі організаторами на місці виступила «Відсіч», хоча там були люди не лише з нашої організації, були просто небайдужі. А так, звісно, у нас багато різних патріотичних сил, але їх чомусь не було там, де вони реально були потрібні.

Тим більше, що питання захисту від гастролерів із Росії ставатиме все більш актуальним. Якщо подивитися анонси цієї ж «Стереоплази», де виступав Баста, то за ним має потягнутися цілий косяк інших «рашистів». Тому до цієї проблеми треба підходити системно, і це стосується не лише активістів, а й держави, яка у нас сьогодні просто самоусунулася.

пропаганда роcія музика

Знак гривні
Знак гривні