З

Зустріч президентів, критика ініціатив Зеленського та інтеграція Білорусі з Росією. Моніторинг дезінформації №82

  • Зеленський будує університет і бореться з олігархами
  • Очікування зустрічі Путіна з Байденом і погрози загостренням на фронті
  • Нападки на українську мову
  • Провіщання інтеграції Білорусі з Росією
  • Греко-католики «продали страну и продали Христа»
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 31 травня — 6 червня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Коронавірус та вакцинація дедалі менше цікавлять як українських читачів, так і дезінформаторів. Натомість останні все більше уваги приділяють Зеленському та його «проєктам»: законопроєкту проти олігархів, створенню президентського університету майбутнього та просто всім його відео, коментарям і виступам на пресконференціях. Також висловлюють різноманітні очікування щодо зустрічі Путіна з Байденом та скаржаться на можливі європейські санкції щодо Росії. І радіють тому, що санкції проти Білорусі штовхають її в обійми «Союзної держави».

Заголовок тижня: «Страшно: Кравчук-выжигатель нашёл способ решить проблему Донбасса»

Цитата Леоніда Кравчука з критикою ОПЗЖ та метафоричною пропозицією «выжечь это из Украины» викликала очікуване обурення від партії Медведчука, яке моментально поширили українські сайти-клікбейти. Російські сайти теж не оминули увагою це інтерв’ю Кравчука. Вони описували біографію голови української делегації ТКГ під заголовками «Леонид Кравчук на тропе предательства и лжи» та не забували про можливість обурюватися пропозиції «выжечь оппозицию» (що виглядає зовсім дивно з боку Росії, в якій давно розібралися з опозицією або, наприклад, отруїли та ув’язнили Навального).

Зеленський: університет і олігархи

Сайти-клікбейти будь-яку відносно конструктивну критику проєкту університету Зеленського супроводжували емоційними висловами, тим самим нівелюючи її та скочуючись у маніпуляції. Ось лише кілька цитат: «новая дебильная идея Зеленского», «Один "прыщавый" уже строил “больницу будущего”, а второй "гнусавый" уже строит “университет будущего”», «Это уже не просто лапша на уши, это манная каша, густо размазана по голове».

Інша популярна тема, пов’язана із Зеленським, — законопроєкт про олігархів. Українські маніпулятивні сайти ставали на захист олігархів («похоже на лоббирование интересов транснациональных корпораций ТНК, потому что олигархи мешают, и попытку взять СМИ под контроль»), прогнозували безрезультатність цієї боротьби та навіть примудрялися провести паралелі з Білоруссю.

«Вот у Лукашенко есть только МВД, КГБ, прокуратура и суд — и нет никакой коррупции. И тарифы гораздо ниже, потому что нет никаких договорняков с олигархами. Может, не в органах и законах дело? Может пора уже политическую волю проявить вместо договорняков, профессионалов на должности назначить вместо грантоедов и свадебных фотографов?»

А російські сайти, пишучи про боротьбу Зеленського з олігархами, постійно цитували Дмитра Козака (заступник голови адміністрації Путіна) та його тезу, що «Россия использует деньги украинских олигархов, которые торгуют с РФ, для помощи жителям Донбасса», таким чином лише докидаючи хмизу в жар класичних маніпулятивних звинувачень олігархів у всіх українських проблемах: від цін на комуналку до проблем на Донбасі. Вони писали, що головна мета законопроєкту — «окончательная зачистка украинского медиаполя» та «доения Офисом президента узкой прослойки особо богатых украинцев». І не забували іронічно додавати, що до реєстру олігархів, найпевніше, не потраплять Фіала та Пінчук — «Поймите, это другое! Разве может финансовый представитель самого Сороса попасть в реестр олигархов? Нет, конечно».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

«Одноцветные союзники» Зеленського та зустріч Байдена з Путіним

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, цього тижня скаржилися на європейців: «Угрозы отключения России от международной платежной системы SWIFT — еще одно доказательство ненадежности европейских властей в отношениях с Москвой». Йдеться про резолюцію Європарламенту щодо санкцій, які накладуть на Росію у випадку військового вторгнення в Україну. Водночас вони звично перекладали відповідальність за загострення на кордоні на Україну: «Киев попытается создать определённую картинку возобновления конфликта на юго-востоке страны для радикализации позиции Байдена на переговорах».

Щодо перемовин Путіна з Байденом дезінформатори покладають надію на те, що американський президент запропонує Росії співпрацю: «Всё говорит о том, что американцы делают главную ставку на глобальную схватку с Китаем, тогда как Германия и Россия должны играть свою роль в этом альянсе».

Також дезінформатори зачепилися за заяви одного з лідерів німецької партії «Зелені» про те, що Німеччина має продавати Україні військове обладнання. Дезінформатори назвали їх «одноцветными союзниками» Зеленського та намагалися дискредитувати співпрацю між країнами порівняннями з Другою світовою: «Интересно, кто подсунул Зе идейку напомнить ФРГ времена не столь отдалённые, когда немцы и сами воевали с русскими, и вооружали бандеровские банды?»

«Соросята» та посольства на захисті Стерненка

Одеський апеляційний суд визнав Стерненка невинним у викраденні людини.

Українські сайти-клікбейти відреагували на цю новину цитатами депутатів ОПЗЖ, що «власть заискивает перед радикалами». А російські сайти до цитат ОПЗЖ ще додавали свої класичні тези: «Зе-команда боится ссориться с национал-радикалами и соросятами», «правосудие в Украине носит избирательный характер», а на звільненні Стерненка «настаивали иностранные посольства, которые видят в молодом убийце весьма перспективного лидера ультраправых, через которых во многом осуществляется запугивание и управление Украиной».

Україномовна озвучка – це «языковая вакханалия»

Верховна Рада не підтримала ініціативу групи депутатів «Слуги народу» щодо відтермінування початку дії законодавчих норм, котрі зобов’язують телеканали дублювати та озвучувати всі фільми українською мовою. Російські державне медіа RT, посилаючись на таємничого «источника» в українській владі, подало цю новину як сигнал зменшення підтримки президента Зеленського. «…проблема в том, что всё меньше депутатов поддерживают Зеленского, и это прекрасно демонстрирует провальное голосование…». Водночас російські сайти, що пишуть на українську тематику, не стримували себе: «На Украине продолжается «языковая» вакханалия, направленная против большинства граждан страны, для которых русский язык является родным», «Притеснение русского языка в Украине дошло до критического уровня».

Погрози «Союзним государством»

Дезінформатори раділи санкціям з боку ЄС проти Білорусі після затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича. Вони писали, що санкції «в обозримом будущем исключает любые возможности налаживания диалога между сторонами». А також стверджували, що ЄС та США «ведут гибридную войну против России и Белоруссии» і штовхатимуть Білорусь до дедалі більшої інтеграції з Росією.

Щодо України вони лякали проблемами з постачанням пального та втратами аеропортів: ««Белавиа» за полёты на регулярных рейсах и обслуживание в аэропортах Украины заплатила $14 млн, и на столько может упасть их выручка тепер». Натомість, як вони ствержували: «Все сливки в этом случае снимет Польша и прибалтийские республики», через які тепер літатимуть літаки з України.

Провідні російські сайти писали, що «Страшный сон Запада — союзное государство России, Белоруссии и Украины». Нагадаємо, що Радянський Союз утворився саме як міждержавний союз Української, Білоруської, Закавказької (фактично окупованих, але все ж окремих) республік із Росією.

«Розклади» на Фанарі, «уніати» на службі в ЛГБТ та чергові утиски РПЦ в Україні

Дезінформатори заявили, що «украинский законопроект, который предлагает преследовать за критику ЛГБТ стал возможен лишь благодаря УГКЦ и ее ставленникам». Йдеться про законопроєкт щодо боротьби з дискримінацією. «Підтримка» законопроєкту від УГКЦ полягає в тому, що греко-католицька церква підтримувала протести у 2013–2014 роках. Які, на думку дезінформаторів, призвели до того, що греко-католики «продали страну, а теперь продали и Христа».

Окрім цього, маніпулятивні сайти досить активно розповсюджували різноманітні плітки та конспірологічні теорії, що стосуються внутрішнього життя Константинопольського Патріархату та його відносин із Православною церквою України.

У паралельній реальності дезінформаторів Патріарх Варфоломій ось-ось перейде під першість Ватикану: «Удивительно, но даже среди верующих РПЦ и УПЦ находятся те, кто все еще не верит в то, что патриарх Варфоломей собирается это сделать». Також дезінформатори повідомляють, що «[…] в Константинопольском патриархате идет разделение мнений по поводу ПЦУ» та що всередині Фанару точиться незрозуміла підкилимна боротьба, кінцевою метою якої є можливість «поживиться за счет ПЦУ». Насамкінець маніпулятивні телеграм-канали та медіа активно розповсюджували інформацію про ймовірний напад на одного з архієпископів РПЦ в Україні.

Також писали

Продовжували сіяти зраду навколо економічних проблем: говорили про дискримінацію східних областей («Галичанское иго над Украиной»), цитували Азарова (який розмірковує про девальвацію і свій «опыт руководства экономикой Украины») та вкотре брехали про те, що «Украина отдала железные дороги иностранцам».

Українські та російські дезінформатори масово посилалися на статтю в The National Interest, де автори ставали на захист Медведчука, закликали Байдена не співпрацювати із Зеленським та описували Україну, яка «ускоряет сползание к авторитаризму». Про цей «влиятельный американский журнал» та його відверту проросійську позицію й любов до цитат російських високопосадовців ми вже неодноразово писали.

Дезінформатори розводилися про те, що у «прокуратури» бойовиків «ЛДНР» є бажання допитувати Протасевича. В Криму виділяють гроші на постачання прісної води, але її однаково бракватиме для того, щоб підтримувати новозбудовані військові бази. Продовжують безпідставно звинувачувати українську армію в обстрілах у прифронтовій зоні. Та намагаються показати «Північний потік-2» як конкурентний проєкт, а не засіб тиску на Україну.

Висновки

Цього тижня багато писали про президента Володимира Зеленського та його недавні ініціативи. Ідею президентського університету, яку чимало експертів називають популістською, вони критикували максимально емоційно, нівелюючи цінність конструктивної критики. А в «антиолігархічному» законопроєкті вбачали втручання «західних корпорацій» та бажання взяти під контроль олігархічні медіа. Щодо міжнародних подій, дезінформатори завмерли в очікуванні зустрічі Путіна з Байденом. Вони висловлюють сподівання на те, що Байден, як і більшість попередніх американських президентів, спробує «налагодити відносини» з Росією. А також намагалися дискредитувати ідею про постачання військового обладнання в Україну з Німеччини. Щодо ситуації в Білорусі, вони продовжили ту ж лінію, яка була минулого тижня. Писали про те, що Росія і Білорусь— жертви «гібридної атаки» Заходу і їм потрібно ще більше інтегруватися. Паралельно погрожували тим, як ця інтеграція може вдарити по Україні — наприклад, дефіцитом нафтопродуктів.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 20302 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні