5

50 найкращих україномовних YouTube-каналів – про науку, культуру, освіту, мандри, ґаджети та спорт

Пропонуємо добірку якісного україномовного контенту. Багато з цих каналів були згадані у добірці на фейсбук-сторінці "По той бік Новин" у січні минулого року – подивитися її можна тут.

Перелік сформований за кількістю підписників у кожному тематичному напрямку – від найбільшого числа до найменшого.

YouTube-канали про науку

Цікава наука — 137 тисяч підписників

Дата створення: 2016 рік

Автор: рівненський учитель фізики Віталій Шевчук.

Тут ви знайдете перекладені й озвученні науково-популярні й освітні відеоролики з фізики, астрономії, біології, географії та математики. Мета каналу — покращити ситуацію із науковою грамотністю.


Клятий раціоналіст — 137 тисяч підписників

Дата створення: 2015 рік

Автор: Артем Албул.

«Клятий раціоналіст» пропагує здоровий глузд, скептицизм та раціоналізм.

Засновник каналу Артем Албул у своїх відео кидає виклик псевдонауці та поширеним, але хибним уявленням про реальність. Він науково пояснює суть речей, розвінчує побутові міфи, забобони, блогерів-псевдоекспертів, б’є наукою по ковіду, а також розповідає про те, як влаштоване людське тіло.

На цьому каналі – пропаганда раціоналізму і презумпції наукового методу, цікаві інтерв’ю з науковцями та лайфгаки, які стануть у нагоді у повсякденному житті.


Tokar.ua — 39 тисяч підписників

Дата створення: 2017 рік

Автор: адміністратор української Вікіпедії Назар Токар.

Канал присвячений космосу, технологіям та винаходам: простими словами пояснюються складні технології.

А ще на каналі виходять відео про те, як влаштована Вікіпедія, про цифрову безпеку, про те, як функціонує сонячна система і приділяють увагу українській (і не тільки) історії.


Alpha Centauri — 23,5 тисяч підписників

Дата створення: 2017 рік

Канал Alpha Centauri Ukraine створила група ентузіастів, які перекладають західні наукові ролики українською мовою. Також на каналі є можливість поспілкуватися з авторами — періодично вони проводять стріми.

Головна мета проєкту — популяризація науки і розвиток наукової думки.


Довколаботаніка — 11,5 тисяч підписників

Дата створення: 2015 рік

Автор: кандидат біологічних наук Олексій Коваленко.

Науковець цікаво розповідає про світ рослин і тварин.


Лакуна — 3,9 тисяч підписників.

Дата створення: 2017 рік

Автор: Андрій Горбунов.

Короткі науково-популярні відеоролики до 5 хвилин на найрізноманітніші теми.


Ліричний кінолог — 2,2 тисячі підписників

Дата створення: 2017 рік

Канал про актуальні проблеми кінології. Автор — професійний кінолог та суддя Кінологічної спілки України з робочих якостей собак, його пес — справжній службовий собака. На каналі він розповідає про всі аспекти проживання з собакою.


Наука та Всесвіт — 7,1 тисяч підписників

Дата створення: 2014 рік

На цьому каналі також публікують перекладені та озвучені українською мовою відеоролики наукової тематики, увагу зосереджують на сучасних дослідженнях Всесвіту, природи і людини.

«Багато людей навіть не уявляють, що таке сучасна наука і над чим зараз працюють вчені у світі. Канал для тих, хто цікавиться сучасністю та бажає знати, яким буде наше майбутнє», — так пояснюють концепцію каналу його творці.

YouTube-канали про історію

Імені Т. Г. Шевченка — 423 тисячі підписників

Дата створення: 2019 рік

Автори: українські письменники брати Капранови.

На каналі публікуються відеоролики, присвячені різноманітним аспектам української історії — державній мові, теоріям появи української нації і навіть українському внескові у появу польової кухні.

Одним словом, якщо вас цікавить історія України за 10 хвилин, чумаки і навіщо їм стільки солі, Коляда, Різдво і чому українці їх святкують — на каналі братів Капранових ви знайдете потрібну інформацію.

Історія Без Міфів — 143 тисячі підписників

Дата створення: 2020 рік

«Історія Без Міфів» — YouTube-канал про українське минуле України та світу – без прикрас і фальсифікацій.

Експерти — фахові історики, кожен із яких є спеціалістом із конкретної проблематики.

Серед питань, які висвітлюють на каналі: політична, військова, економічна історія, історія міжнародних відносин, історія культури, мистецтв і спорту, біографії видатних особистостей.

Метою творці проєкту називають спростування антинаукових міфів, фейків і стереотипів про Україну й поширення суспільного інтересу до історії та гордості за славетне минуле.


Kozak UA — 81 тисяча підписників

Дата створення: 2014 рік

Канал надає інформацію про визначні події в історії України та світу, а також цікаві факти про великі постаті й моменти з українського минулого та сьогодення.

Автори каналу зазначають, що вони «ведуть просвітницьку роботу щодо подолання стереотипів нав’язаних українцям за часів окупації росіянами в період імперії та СРСР».


Український інститут національної пам'яті — 25,7 тисяч підписників

Дата створення: 2014 рік

Цей канал – найкращий засіб від ностальгії за радянським тоталітарним минулим. Тут ви знайдете сотні відеороликів про події, людей та явища в історії України у 1917–1991 роках. У багатьох з них йдеться про трагедії, які пережили українці за цей час: репресії, війни, Голодомор.


Історична правда — 24,3 тисяч підписників

Дата створення: 2020 рік

Автор: історик і журналіст Вахтанг Кіпіані.

Прожити один день на Запорізькій Січі чи у повстанській криївці, або ж перенестися у часи Середньовіччя. Думаєте, це не реально? «Історична правда в деталях» доводить, що можливо все.

Історик і журналіст Вахтанг Кіпіані разом із відомими дослідниками переносить глядачів у епохи Івана Котляревського та Івана Франка, дає змогу зазирнути за ґрати радянського табору чи в тарілку партійного чиновника.


Wild Fox — 18,8 тисяч підписників

Дата створення: 2014 рік

Wild Fox Film — це відео-продакшн, створений з метою популяризації історії України. У розважальній формі автори каналу розкривають найрізноманітніші теми з найнеочікуваніших боків — від давньоруської кухні до особливостей ведення бізнесу у Київської Русі.


Локальна історія — 12,5 тисяч підписників

Дата створення: 2014 рік

Мета проєкту «Локальна історія» — дослідження минулого крізь призму окремих місцевостей, аудіо- та відеофіксація спогадів старожилів — очевидців важливих історичних подій ХХ століття — та «оцифровування» давніх світлин і документів.

«Для нас основною цінністю є українська ідентичність — те, заради чого треба знати та розуміти минуле. Прагнемо руйнувати міфи та стереотипи, породжені не лише окупаційними владами, а й окупованим суспільством», — пояснюють творці каналу.

YouTube-канали про мандри

Ukraїner — 164 тисяч підписників

Дата створення: 2016 рік

Автори проєкту мандрують найпрекраснішими закапелками України і розповідають про дивовижні речі. Тут і про гуцульські ложки, і про українських вітроловів, і про сучасне бортництво, і про українське пивоваріння. Одним словом, тут є все, чим багата Україна та її культура.

Двоколісні хроніки — 36,3 тисяч підписників

Дата створення: 2014 рік

Автори: музиканти гурту «Фолькнери» Володимир Муляр, Ярина Квітка та їхній малюк Марко, що народився в подорожі.

Автори всією сім'єю мандрують навколо світу на велосипедах . Це не постановочне тревел-шоу зі знімальною групою, все по-справжньому. У відео можна почути музику, яку вони написали просто під час подорожі – часом у кооперації з місцевими музикантами.

«Ми знімаємо все самі і показуємо світ таким, яким його бачимо. Позаду вже 35 країн і понад 50 000 км на велосипедах», — розповідають вони про свій проєкт.


Орест Зуб — 33,4 тисячі підписників

Дата створення: 2015 рік

Автор: онлайн-підприємець, блогер, мандрівник та письменник Орест Зуб.

Автор каналу побував уже в понад сотні країн і не збирається зупинятися — він хоче відвідати всі країни світу.

Окрім мандрів, він розповідає про онлайн-бізнес, саморозвиток, таймменеджмент і самомотивацію.


ПроПоходи — 31,6 тисяч підписників

Дата створення: 2011 рік

Автори бігають у гори з сучасним спорядженням та діляться враженнями від останніх досягнень у світі полегшеного туристичного екіпірування.

Відвідати всі країни — 15,1 тисяч підписників

Дата створення: 2014 рік

Автори: Дмитро та Інна

Вони вже помандрували Азією, на мотоциклі проїхали В'єтнам, автостопом місяць їздили по Китаю, мандрували з дітьми Європою. У перервах між різними країнами автори каналу відкривають для себе і світу міста, містечка і села України.

«Любимо шукати та досліджувати в наших самостійних мандрах традиційну, автентичну, цікаву їжу притаманну різним країнам, а також поглиблюємось в регіони і міста України, щоб розкрити всю її смачну різноманітність. На основі цього створюємо тревел-контент, де через їжу, під смачним кутом, показуємо різні місця та розповідаємо цікаві факти, створюємо маршрути, перевіряємо на собі різні лайфгаки. А ще колекціонуємо страви та різні кухні світу», — так описують свій канал його творці.

YouTube-канали про мистецтво

СЛУХ — 61,2 тисячі підписників

Дата створення: 2018 рік

СЛУХ — канал про музику та все, що навколо неї. Автори знімають документальні фільми, шоу, відео із сучасними героями зі світу музики.

WiseCow — 10,5 тисяч підписників

Дата створення: 2016 рік

Тут ви знайдете відеолекції з мистецтва, історії, культури, літератури, кінематографу та моди. А також свіжі культурні новини та карту ініціатив у містах України.

YouTube-канали про кіно

Geek Journal — 178 тисяч підписників

Дата створення: 2012 рік

Автор: Тайлер Андерсон.

Дотепні огляди українських та світових фільмів, актуальні новини зі всього світу та ще багато цікавого контенту. І все це з добірним гумором та дрібкою самокритики.


Загін кіноманів — 130 тисяч підписників

Дата створення: 2016 рік

Автор: Віталій Гордієнко.

Підкреслено суб’єктивний погляд на українські та світові прем’єри, репортажі з прем’єр та фестивалів, різноманітні рейтинги фільмів.

«Мій канал спеціалізується на обговоренні саме українського кіно, тому що воно як ніколи потребує підтримки», — пише автор.


#BABYLON'13 — 65,3 тисячі підписників

Дата створення: 2013 рік

Проєкт створила спільнота кінематографістів під час Революції гідности. Тож відео на каналі переважно про Майдан, війну, Крим і Донбас.

YouTube-канали для освіти та саморозвитку

Англійська по-простому! — 125 тисяч підписників

Дата створення: 2011 рік

Засновник каналу — Ростислав, учитель з англійської мови, автор посібника «Англійська по-простому!» Нині живе у Лондоні, де на місцевих прикладах розповідає, як найефективніше вивчати англійську.

«Стереотипні та традиційні підходи, щодо вивчення англійської мови, змусили мене створити цей канал, щоб донести Вам щось нове, що вже широко використовується в США та Канаді», — так презентує автор свій відеопроєкт.


Твоя Підпільна Гуманітарка — 89,7 тисяч підписників

Дата створення: 2020 рік

На цьому каналі ви знайдете лекції, інтерв’ю та онлайн-дискусії, що в той чи інший спосіб стосуються гуманітарних наук.


NEED / science & education — 4,5 тисяч підписників

Дата створення: 2017 рік

Три основних тематичних напрямки: соціоформуючий (політологія, економіка, філософія та культурологія), розуміння світу (математика, фізика, біологія, хімія та історія), розуміння себе (біологія людини, медицина, психологія).

«Шляхом наукових знань ми хочемо оточити наших глядачів тією інформацією, що дозволить їм бути щасливими людьми та гідними громадянами, критично оцінювати події, розуміти свій вплив на суспільство, берегти своє здоров'я та формувати екологічне ставлення до природи», — так пояснюють свою мету творці каналу.


Ціна Держави — 2,7 тисяч підписників

Дата створення: 2017 рік

Мета каналу — оживити нудні й далекі від людей цифри та дати можливість кожному досконально розібратися, куди йдуть його податки. Автори прагнуть озброїти людей аргументами та знаннями для боротьби з казнокрадами та корупціонерами.

«Податки та бюджет — це нудно та нецікаво. Жодна нормальна людина не буде розбиратись у сотнях цифр із багатьма нулями. Але якщо покладатися лише на чесність чиновників, то ми ніколи не виберемось із пастки бідності. Складність «бюджетної науки» для пересічного громадянина є надійним тилом для казнокрадів», — стверджують автори каналу.

YouTube-канали про їжу

Лілія Цвіт — 345 тисяч підписників

Дата створення: 2015 рік

Тут ви знайдете рецепти смачних та корисних страв на щодень і на свята.


Смачна країна з Костянтином Грубичем — 81,3 тисячі підписників

Дата створення: 2015 рік

Відомий телеведучий подався в ютуб і заснував свій кулінарний канал. Тепер він мандрує Україною, навчається у місцевих кухарів готувати регіональні страви.


їzhakultura — 1,1 тисяча підписників

Дата створення: 2019 рік

їzhakultura (їжа культура) — науковий та освітній проєкт про гастрономічну культуру.

«Ми прагнемо зберегти та донести до читачів давні кулінарні техніки, народні рецептури, регіональні харчові практики, котрі є частиною нематеріальної спадщини українців. Ми формуємо спільноту дослідників гастрономічної культури, що стимулює розвиток food studies в Україні та зацікавлює ними широку аудиторію», — говорять автори каналу.

Гумористичні YouTube-канали

Телебачення Торонто — 459 тисяч підписників

Дата створення: 2012 рік

Автор та ведучий: Майкл Щур (Роман Вінтонів).

Навряд чи цей канал потребує представлення, але раптом — то це канал, на якому у жартівливій манері розповідають про актуальні та суспільно важливі події країни.


Kolegi Studio! (Наші без раші) — 185 тисяч підписників

Дата створення: 2013 рік

Kolegi Studio — це колектив креативних людей з Буковини, Галичини, Полісся, Поділля, які щомісяця у Львові організовують творчий вечір під назвою «Гумор Кабаре «Вечір Колег».

«Ми переконані, що гумор, як і кіно, поезія, музика, можуть виховувати глядача і давати йому можливість задуматись», — говорить про свою мету авторський колектив.


Ліжник TV — 80,2 тисячі підписників

Дата створення: 2019 рік

Авторка: Ірина Вихованець.

Гуцульський гумор у чистому вигляді і без прикриття. «Єкшо тобі тут подобаєси — став палец дгорі і підписуйси на мене, а єк ні — то ні*єра ти не знаєш про гуцулский гумор...», — презентує свій канал авторка.


Наша файта — 49,2 тисячі підписників

Дата створення: 2014 рік

Серед проєктів, які робить студія, — перший закарпатський мультсеріал «Наша Файта», програма «Двести з Дмітрійом Пасульовим», проєкт «Мама не казала».

YouTube-канали про літературу і комікси

Книга-мандрівка. Україна — 43,1 тисяча підписників

Дата створення: 2018 рік

Перший український мультсеріал, заснований на реальних подіях та нереальних пригодах — «Книга-мандрівка. Україна».

Чому «книга»? Бо серіал створений на основі бестселера «Книга-мандрівка. Україна» від креативної агенції Green Penguin Media, а її персонажі, історії та відкриття ожили в українському YouTube.

Герої мультсеріалу — всесвітньо відомі українці, об’єкти та події, які, на жаль, не завжди добре знані на батьківщині. Події розгортаються у Харкові та Римі, в Одесі та Гватемалі, на Полтавщині та Нью-Йоркщині.


Степан Процюк — 3,5 тисяч підписників

Дата створення: 2017 рік

Автор: письменник і публіцист Степан Процюк

Тут ви дізнаєтеся про те, як формувалася українська література та про різні боки життя і творчості письменників.


Третя Паралель — 2,5 тисяч підписників

Дата створення: 2015 рік

Автори каналу перекладають всесвітньо відомі комікси українською мовою. У рубриці «Баляндаси» можна переглянути інтерв’ю з письменниками, перекладачами, видавцями та мальописцями.

“Наша мета — популяризація української мови, примноження україномовного контенту в світовій павутині. Ми намагаємося надати можливість українському читачеві насолодитися улюбленими історіями і відкрити нові пригоди своїх улюблених героїв”, — пояснюють автори проєкту.


Твоя Полиця — 2,1 тисяча підписників

Дата створення: 2015 рік

Відеогляди, де коротко, у стилі анотації, презентують книжку, одночасно даючи змогу віртуально її погортати.

“Дуже люблю книги, ну от дуже-дуже, своїми балачками намагаюся показати людям, що кожен може знайти підходящу книгу, яка підтримає, розрадить і надихне. Просто потрібно вміти шукати, а я показую як”, — каже авторка каналу.


Бабай — тисяча підписників

Дата створення: 2019 рік

«Бабай» — проєкт, присвячений «темному» мистецтву — жахам, трилерам, нуару, дарк-фентезі, міфології, кривавим історіям і містиці.

Тут ви знайдете новини літератури та кіно, рецензії та огляди, статті й цікаві факти. Також є можливість поділитися своїми творами, взяти участь у дискусії.

“Наш проєкт покликаний об’єднати, консолідувати українську горор-тусовку”, — пишуть його автори.

YouTube-канали про відеоігри

Alex_D20 — 136 тисяч підписників

Дата створення: 2008 рік

Стріми українською мовою, відео комп'ютерних ігор, проходження, огляди.


PlayStation Ukraine — 3,6 тисяч підписників

Спільнота «PlayStation Україна» (PSU) — це ентузіасти, які люблять консольні ігри і все, що пов’язано із PlayStation в Україні. Вони створюють відеоогляди популярних ігор, грають у найпопулярніші ігри онлайн, а також репортажі з таких заходів, як Comic Con Ukraine, WeGame та багато інших.

YouTube-канали про футбол

Вацко Live — 109 тисяч підписників

Дата створення: 2017 рік

Півторагодинне інтерв’ю з легендарним воротарем Олександром Шовковським? Будь ласка! Він розкаже про можливість очолити Динамо, перспективи збірної на Євро-2020, ставлення до Володимира Зеленського. Це лише один приклад з особистого каналу футбольного коментатора та експерта Віктора Вацка.


Бомбардир — 94,5 тисячі підписників

Дата створення: 2019 рік

«Стріляючі гості, забивні теми, захоплюючі репортажі про український футбол», — так себе представляють автори каналу. І це правда. Відкриваємо навмання перший-ліпший випуск — екскапітан Динамо Андрій Ярмоленко у власній гіперлюксовій квартирі на 44 поверсі в Лондоні розповідає про своє закордонне життя.


Трендець — 308 тисяч підписників

Дата створення: 2018 рік

Атмосфера та бекстейдж українського футболу. Виїзди до команд і героїв. Веселі та запальні відеоролики для підняття командного духу.


Football Hub — 461 тисяча підписників

Дата створення: 2017 рік

Футбольна аналітика та новини з України та світу. Команда журналістів програми «Про футбол» створила на YouTube поле, де можна не обмежувати себе телеформатом. Тут і звичні програми, і трансляції, і ретровідео, і інтерв’ю у цікавих людей із футболу та навколо нього, нарізки найцікавіших ігрових моментів.

YouTube-канали про техніку і ґаджети

tech.Ніка — 51,6 тисяч підписників

Дата створення: 2012 рік

Авторка каналу — Ніка Прохорчук — двічі на тиждень робить огляди техніки, гаджетів та сервісів. А вихідними — лайфстайл і мотиваційне відео. «І я так і не змогла визначитися, що мені більше до душі: техніка, подорожі, смішні відео або просто VLOG. А навіщо обирати? Нехай буде все!» — пояснює вона концепт каналу.


Огляд UA — 36,9 тисяч підписників

Дата створення: 2016 рік

Канал рясніє оглядами різних ґаджетів, новиними ІТ-техніки, порадами, що придбати, а від чого краще відмовитися.


Pingvin Pro — 10,7 тисяч підписників

Дата створення: 2013 рік

Це креативний український ресурс про світ технологій, ігор та кіно. Щоправда, зараз канал у сплячому режимі — в авторів первна криза: ресурсів на щотижневе створення контенту бракує. Але є цікавий архів, й автори обіцяють крутий відеопроєкт.

Підпишіться на тижневий дайджест ТЕКСТІВ та отримуйте листи з найцікавішими публікаціями – для спокійного читання на вихідних.

україномовний контент YouTube-канали YouTube

Знак гривні
Знак гривні