В

Ви платите за навчання або за іпотеку і маєте легальний дохід? Держава компенсує частину витрат. Розповідаємо, як

1 січня стартувала чергова деклараційна кампанія. А це не лише означає, що українці мають «засвітити» доходи, з яких торік не були сплачені податки, а й заявити про своє право на повернення частини сплаченого у 2020-му податку на доходи фізосіб. Хто може претендувати на так звану податкову знижку та як підвищити свої шанси на її отримання, розбиралися ТЕКСТИ.

Як скористатися податковою знижкою

Податковий кодекс визначає доволі широкий перелік витрат, з яких людина може отримати частину сплаченого ПДФО. А саме:

Як це працює? Приміром, торік ви отримували зарплату, платили іпотеку чи за навчання дітей у школі або виші. Тож із цих витрат (або з їх частини) держава має повернути утриманий при виплаті зарплати ПДФО. Тобто, якщо за тим чи іншим видом витрат податкова знижка надається у повному обсязі, тоді маєте шанс повернути 18% (розмір податку на доходи фізосіб) від сплаченого за рік.

Та, приміром, якщо йдеться про ті-таки відсотки за іпотечним кредитом, сума може бути чимала. Щоб отримати податкову знижку на минулорічні витрати, декларацію можна подавати аж до 31 грудня цього року. Але що швидше подасте декларацію, то швидше, в теорії, отримаєте і гроші. Якщо ж протягом року не заявити про своє бажання одержати податкову знижку за минулий рік, це право просто «згорить» (на наступні періоди воно не переноситься).

«Аби отримати податкову знижку, разом із річною податковою декларацією слід подати відповідну заяву. В ній вказуються банківські реквізити, куди саме будуть переведені кошти. До заяви додаються копії документів, які підтверджують фактичне понесення витрат», – розповідає Владислава Бондарчук, юристка Stron.

Що більше підтверджувальних документів буде додано до заяви, то вищими будуть і шанси на повернення грошей. Витрати можуть бути підтверджені копіями квитанцій, фіскальних або товарних чеків, прибутковими касовими ордерами, в яких вказується продавець товару чи послуги і претендент на податкову знижку.

Електронні розрахункові документи (чеки) теж підходять. Це ті документи, які вам надсилають на електронну пошту, в особистий кабінет або смс-повідомленням. Якщо маєте такий підтверджувальний документ, у декларації слід вказати його реквізити: найменування суб’єкта господарювання, що видав документ, його адресу, індивідуальний податковий номер (якщо продавець є платником ПДВ), назву придбаного товару чи послуги, їхню вартість, ідентифікатор еквайра та торгівця або інші реквізити, що дають змогу їх ідентифікувати.

Якщо маєте договори про надання послуг, потрібно буде додати і їхні копії.

«Якщо річна податкова декларація заповнена належним чином, а додані копії документів повністю підтверджують понесені витрати, протягом 60 календарних днів після подання декларації кошти перераховуються у спосіб, зазначений в заяві», – додає Владислава Бондарчук.

Чому по податкову знижку звертаються не всі

Здавалося б, вся процедура виглядає доволі просто. Але чому ж тоді можливістю повернути частину сплачених податків користуються далеко не всі, хто має на це право? От, приміром, станом на 1 жовтня 2020 року (останні свіжі дані ДПС) за податковою знижкою за результатами 2019 року звернулися 106,4 тис українців.

Це немало, але, скажімо, тільки у вишах навчається 1,5 млн студентів, з яких не менш як половина платить за навчання. І це ще без платних шкіл. За останні 10 років (стільки можна отримувати податкову знижку за іпотекою) в Україні було видано близько 40 тис. іпотечних кредитів. За даними Мінсоцполітики, на початок 2019 року на обліку перебувало близько 1 млн 512 тис. 435 внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з Донбасу та Криму, з яких чимало винаймає житло.

Річ не лише у тотальній недовірі громадян до держави і значній частці тіньової економіки. Тут все зрозуміло: люди небезпідставно побоюються звертатися за податковою знижкою, щоб податківці не почали відкопувати ще й доходи, з яких не сплачені податки. І тоді замість отримати гроші, ще й доведеться доплачувати.

Слід враховувати й особливості роботи наших податкових органів, які, щоб затягнути процес повернення грошей або взагалі позбавити людину такої можливості, починають вимагати нові й нові документи. До речі, за останні кілька років ми не знайшли жодного офіційного повідомлення, скільки заявників реально отримали гроші після заповнення декларації. Нарешті, що не менш важливо, певні обмеження щодо можливості скористатися податковою знижкою встановлені законодавчо. Отже, про що йдеться?

ФОПи залишаються без пільг

Законодавство обмежує коло осіб, які можуть претендувати на податкову знижку. Право на неї мають резиденти України, які отримують доходи у вигляді заробітної плати. Приватні підприємці, зокрема і ті, хто працює на спрощеній системі оподаткування, права на цю пільгу не мають. А це близько 1886 тис. ФОПів: стільки було зареєстровано на початок року за даними ДПС.

Є випадки, коли людина одночасно працює і як найманий працівник, тобто одержує заробітну плату від свого роботодавця, і отримує дохід від власного бізнесу. В такому випадку пільга поширюється лише на дохід у вигляді заробітної плати. Виникає логічне запитання: як визначити, з якого доходу, приміром, людина платить за оренду житла? Це питання закон вирішує так: загальна сума податкової знижки не може перевищувати річного розміру заробітної плати.

Якщо працівник отримує частину зарплати в конверті, цілком можлива така ситуація, коли, скажімо, плата за іпотечним кредитом буде набагато більшою за зароблене. В теорії, можна подати заяву щодо отримання податкової знижки і в цьому випадку.

Тоді вона обраховуватиметься в межах суми підтвердженої зарплати. Але на практиці такий хід доволі небезпечний. Адже цілком природно викличе неприємні запитання у податкової.

Певні обмеження встановлені і щодо окремих видів витрат.

Податкова знижка на навчання

Більшість людей, які звертаються за податковою знижкою, хочуть повернути частину грошей, сплачених за навчання. За даними ДПС, торік у 80% від загальної кількості поданих задля отримання податкової знижки декларацій була заявлена саме ця мета.

«Включити до податкової знижки можна кошти, сплачені вітчизняним закладам дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти. Скористатися такою знижкою може або той, хто здобуває освіту, або член його сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, зокрема усиновлені), які оплачують цю освіту», – пояснює Володимир Місечко, адвокат, керуючий партнер АО "Місечко і Партнери".

Тобто отримати податкову знижку за видатками на навчання за кордоном не вийде. Юрист Stron Владислава Бондарчук також уточнює: сплачувати інвойси має той з батьків, з ким підписується договір про навчання. Якщо договір укладено з одним, а в платіжних документах зазначені дані іншого з батьків, право на податкову знижку не виникає.

За навчання може платити не саме фізособа, а, скажімо, його роботодавець. Але скористатися податковою знижкою людина зможе тільки в тому разі, якщо роботодавець сплачував за навчання за дорученням і коштом нарахованих їй грошей. Ці нюанси має підтверджувати довідка від роботодавця.

Страхові та пенсійні внески

У 18% від всіх поданих на отримання податкової знижки декларацій в 2020 році було заявлено право на повернення сплачених внесків за довгостроковими договорами страхування життя та договорами, укладеними з недержавними пенсійними фондами.

Отримати таку пільгу може сам застрахований або найближчі члени родини, які сплачують за нього внески (батьки, чоловік або дружина, діти). Якщо на пільгу претендує застрахована особа, до податкової знижки можна включити за минулий рік страхових внесків максимум на 36720 грн або 3060 грн за кожний місяць (прожитковий мінімум, помножений на коефіцієнт 1.4) й отримати із них повернення 6 609 грн

Якщо про пільгу заявляє член родини, що сплачує внески за родича, до податкової знижки можна включити 18360 грн або 1530 грн (половина від максимальної суми для платника податків) у розрахунку на кожного застрахованого члена сім'ї.

Ця пільга стосується внесків за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління.

Проценти за іпотечним кредитом

Кількість декларацій, в яких було вказано про бажання повернути частину сплачених відсотків за іпотечними договорами, у минулому році становила лише 1,5% від загальної кількості.

Ця пільга поширюється як на кредити в гривні, так і на позики в іноземній валюті. В останньому випадку сума відсотків для розрахунку знижки буде розраховуватися за офіційним курсом НБУ, який був встановлений в день ваших розрахунків із банком.

Та на відшкодування ПДФО із повної суми відсотків можуть розраховувати лише ті, хто придбав в іпотеку житло загальною площею до 100 квадратних метрів. Точну суму, яку держава відшкодує, розраховують самі податківці.

Крім того, є і більш суттєві обмеження.

По-перше, включати в податкову знижку проценти за іпотекою можна тільки впродовж 10 років. Тож, якщо кредит залучений на довший термін, про пільгу з 11-го року можна забути. Хіба що позичальник переоформить позику. Тоді строк рахуватиметься з нуля знову.

По-друге, іпотечна нерухомість має бути основним місцем проживання того, хто претендує на пільгу. Тобто скористатися податковою знижкою можна буде лише за наявності відповідної позначки в паспорті. Тож, якщо, приміром, ви придбали квартиру, а будинок здається в експлуатацію за два роки, цей час податкова знижка вам не світить. Але пільга не згорає, а лише відтерміновується: виплачені у перший рік погашення кредиту відсотки включаються до податкової знижки за рік, коли людина прописується в іпотечному житлі. І далі проценти послідовно переносяться на наступні роки.

Орендна плата

Лише одиниці з тих, кому довелося покинути свої домівки через війну та окупацію й орендувати житло, подають декларацію на отримання відповідної податкової знижки. Причина очевидна – відсутність належних підтверджувальних документів. А саме – офіційно оформленого орендного договору. Бо власники квартир не хочуть світитися, щоб не платити податків.

Якщо такий договір є, потрібно виконати ще низку умов, аби отримати свої гроші: не мати у власності придатного для проживання власного житла, розташованого поза межами тимчасово окупованої території України; не отримувати бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Благодійні внески

Також практично «мертвою» залишається законодавча норма, яке дає право на повернення частини благодійної допомоги. Правники пояснюють це радше незнанням громадянами своїх прав. Отже, включити до податкової знижки можна кошти чи вартість майна, переданого на благодійність. Але загальна сума не може перевищувати 4% всього заробленого за рік.

Крім того, не можна скористатися пільгою, якщо, приміром, кошти перераховані безпосередньо людині, яка потребує допомоги. А організація-отримувач має бути зареєстрована як неприбуткова організація.

навчання податки держава

Знак гривні
Знак гривні