У

Україна слухає реп, переважно російський. Підсумки музичних хіт-парадів року

Якщо ви пропустили момент, коли музика у музиці відійшла на другий план, поступившись місцем ліриці, ви ще встигнете прийняти цей факт і, можливо, змиритися.

Протягом 2020 року реп та хіп-хоп виконавці посідали перші місця у щотижневих YouTube та Spotify хіт-парадах. І Україна не є винятком.

Та українці частіше слухають російськомовний реп із Росії, Казахстану, Білорусі та інших пострадянських країн.

Раніше ми докладно писали про феномен популярності російського репу. Зараз же просто констатуємо, що відтоді ситуація майже не змінилася.

Поява купи нових україномовних музичних проєктів не врятувала Україну від російського культурного простору. Ми тепер знаємо, що ця проблема з нами надовго. Хоча популярних україномовних виконавців, як-от alyona alyona, Kalush та інших замало, щоб задовольнити всі смаки, та все ж шлях здолає той, хто йде. І ми тільки на його початку. Мета, як у сусідньої Польщі, що не розмовляє російською, створює свій якісний реп-контент. Можете послухати його тут.

Найпопулярніші російськомовні репери у щотижневих чартах Spotifу Україна: kizaru, MORGENSHTERN, SLAVA MARLOW, Max Korzh (Білорусь), Scriptonite (Казахстан), Miyagi & Andy Panda.

Найпопулярніші англомовні виконавці: Lil Peep, Juice WRLD, Cardi B, DaBaby, 24kGoldn.

Але прослуховувань у російськомовних помітно більше: наприклад, kizaru випереджає Lil Peep уп'ятеро – 5,6 млн стрімів проти 1.1 млн.

Українські репери до топів майже не потрапляли. В youtube-хіт-параді найкращих пісень кілька тижнів протримався російськомовний український реп-гурт із Харкова kavabanga Depo kolibri. У Spotify топах на два тижні затримався російськомовний репер із Дніпра – Bula.

У музичні хіт-паради YouTube потрапляє здебільшого українська поп-музика. Яка саме, дивіться і слухайте на візуалізації нижче.

Українська музика в YouTube чартах

На графіку присутні виконавці, що п'ять і більше разів були в хіт-параді найпопулярніших пісень. Дивіться, які місця й з якими композиціями вони посідали. Тягніть слайдер над графіком, щоб його масштабувати. Клікніть на будь-яку точку, щоб підвантажити відео у плеєр праворуч.

Будь ласка, переверніть телефон у альбомний режим для того, щоб переглянути візуалізацію

Цікавий факт:

У Spotify та Youtube ТОП-100 тримається радянський гурт Кіно. До сотні найпопулярніших YouTube-виконавців також потрапили колишня солістка групи Фрістайл Ніна Кірсо та Юрій Шатунов.

Цікаві композиції з музичних чартів YouTube та Spotify

Не k-pop єдиним. Південно-корейський репер Agust D:

Англомовний японський lo-fi-співак, репер, музичний продюсер Joji. Терміном lo-fi називають музику, яка має нижчу за студійну якість, часто записану в домашніх умовах:

Чудовий трек для ранкової пробіжки від Harry Styles (Велика Британія):

Цікава музика поза чартами

Утім, якісна музика радше існує поза музичними чартами. Пропонуємо вам кілька гарних українських кліпів 2020 року.

Спільний кліп двох українських реп-виконавців alyona alyona і Kalush із розкішними карпатськими краєвидами.

Кліп на пісню Бумбокс "Ангели" — абсолютно самостійний витвір мистецтва з численними влучними метафорами й алюзіями на наше сьогодення.

БЕZ ОБМЕЖЕНЬ, Скай та KOZAK SYSTEM відзняли пісню-гімн на підтримку братів-білорусів. "Героям" заспівана двома мовами: українською й білоруською, ключова фраза пісні "Ніщо не зупинить ідею, час якої настав" — відома цитата Степана Бандери.

MONATIK дедалі частіше співає українською, хоча поки що його україномовні пісні не потрапляють на вершини чартів. Цьогоріч він записав спільний трек із рок-гуртом THE HARDKISS

Саундтрек до всенародного розчарування — Жадан і Собаки "Вова купує квиток до Ростова":

Гурт Антитіла зняв кліп на пісню "Кіно" в Олешківських пісках на Херсонщині:

datavis інфографіка реп spotify YouTube музика

Знак гривні
Знак гривні