В

Війна завтрашнього дня. Рої безпілотників-камікадзе і зграї бойових дронів-черв'яків

Після війни у Карабаху з'явився новий фетиш, нова чарівна паличка для розв'язання всіх військових проблем — ударні БПЛА. Україні варто не лише підбирати за розвиненими країнами технології, що стрімко застарівають, а й звернути увагу на тенденції, за якими військові технології розвиватимуться в найближчі роки.

Що таке БПЛА

Що таке розвідувальний або ударний БПЛА? Це літальний апарат, який може перебувати в повітрі до 40 год, розганятися до 300 км/год, підійматися до 13 км (окремі моделі, більшість БПЛА працює на висотах 2—10 км) і з дальністю польоту від сотень до тисячі кілометрів. І все це — без пілота на борту.

Плюси БПЛА:

  1. Вони дешевші за повноцінні бойові літаки.
  2. Їм не потрібна повноцінна злітно-посадкова смуга, а деяким достатньо катапульти або мобільного стартового комплексу.
  3. У разі втрати апарата оператор — дистанційний пілот не гине.

Але є й мінуси:

  1. Низькі льотно-технічні характеристики — на рівні літаків 20-х—30-х років ХХ століття.
  2. Невелике бойове навантаження.
  3. Вразливість перед сучасними ППО і винищувачами ворога. Наприклад, більшу частину БПЛА, які Іран або Хезболла періодично намагаються задіяти над Ізраїлем, збивають ізраїльські ВПС.

Але якщо так, навіщо США, КНР, Ізраїль, Туреччина наввипередки клепають десятками нові моделі БПЛА і насичують ними небо над нашими головами?

Зброя, якій понад 50 років

Турецькі Bayraktar TB2 — напевно, один із найбільш розпіарених ударних БПЛА сьогодні. Війни в Сирії, Лівії, Нагірному Карабаху продемонстрували здатність цих безпілотників ефективно виконувати бойові завдання. Однак турецькі "Байрактари" — це зброя війн минулого. Це не "ноу-хау" і не вундерваффе.

Перші подібні машини для розвідувальних завдань з'явилися ще на початку 70-х років ХХ століття в Ізраїлі.

Це були дуже прості літальні апарати зі швидкістю менш як 200 км/год і тривалістю польоту менш ніж 10 год.

У 1992 році більш сучасний ізраїльський БПЛА вказував цілі для запуску ракети в бойовій обстановці. У 2001-му вже безпосередньо БПЛА запускали бойові ракети по бойових цілях — йдеться про американські MQ-1 Predator і MQ-9 Reaper. На той час БПЛА як зброя використовувалися вже понад 30 років.

Але, як показала практика, у війнах проти так званих іррегулярів, інсургентів, повстанців, терористів та інших квазівійськових формувань БПЛА надзвичайно ефективні. США використовували MQ-9 Reaper проти талібів, Ізраїль свої БПЛА — проти палестинських бойовиків, а Туреччина — проти загонів «Робітничої партії Курдистану».

Чарівна паличка для України?

БПЛА ефективні проти іррегулярів тому, що ті не здатні надійно прикрити небо і боротися з повітряними цілями. Вони — легка здобич для всіх цих безпілотних «хижаків» та «мисливців». Однак якщо така високотехнологічна армія зіткнеться не з інсургентами, а з противником, який є рівним або переважає за силою й технологіями — результати будуть не настільки райдужні.

Тут можна згадати досвід недавньої війни в Нагірному Карабаху, зауваживши, що армія Вірменії, яка зазнала поразки через удари дронів — не інсургенти. Але я нагадаю, що небо Карабаху залишалося "нічийним" (а потенційно перебувало під контролем Азербайджану завдяки можливості використання F-16 Туреччини).

Небо Карабаху залишалося "нічийним", а потенційно перебувало під контролем Азербайджану

Це перетворювало вірменські бойові позиції та техніку на легкі цілі для азербайджанських БПЛА і дронів. Вірменія не задіяла свої винищувачі СУ-30, а РФ не прийшла до неї на допомогу, хоча й могла закрити небо. Ситуація ж на сході України зовсім інша, участь РФ там не просто вірогідна — вона вже є довершеним фактом, бо перший і другий армійські окупаційні корпуси — це частини армії РФ, її проксі сили, і небо у випадку повномасштабної війни контролюватимуть російські літаки, БПЛА і РЛС.

І Україні це варто врахувати, пам’ятаючи, що воює вона з потужною у військовому сенсі Росією, а не просто з "донецькими бойовиками".

Щоб не пасти задніх, Україні варто не лише підбирати за розвиненими країнами технології, що стрімко застарівають, а й звернути увагу на тенденції, за якими військові технології розвиватимуться в найближчі роки.

Ці тенденції можна описати трьома словами: модульність, зграйність, рійність. Нові технології охоплять не лише традиційні простори застосування збройних сил — повітря, землю і воду, а й нові — наприклад, спустяться під землю. А відповідна цим технологіям військова доктрина ґрунтуватиметься на попередженні і зосередженні. Розберімо це все детальніше.

Якщо БПЛА — це саме літальний апарат, то далі я говоритиму про дрони в широкому сенсі, хоча цей термін і не в пошані у професійних військових — тобто, йтиметься не лише про машини, що літають.

Модульність

Модульність неодмінно має стати важливою частиною концепції озброєння. Повна взаємозамінність деталей, можливість міняти «начиння» і види озброєння, виходячи з постійних динамічних змін поля бою. В майбутньому нас чекає не цілісний «літак», «катер» або «танк», а саме набір сегментів, які збираються, в потенціалі автономно — можливо навіть, просто в повітрі або воді. І збираються такі сегменти в повноцінні системи, що готові діяти, відштовхуючись від конкретного завдання. Удар по РЛС ворога? Удар по живій силі? Удар по броньованих цілях? По наземних? По низьких повітряних? Модульність дасть змогу уніфікувати системи в єдиний багатоцільовий бойовий організм.

Зграйність

Недарма новітні ізраїльські або китайські дрони від початку створюються вже не поштучно, а в блоках, що дозволяє використовувати їх як зграю з десятків машин. Зграйний принцип дає змогу вирішити і проблему сучасного ППО. Поки один десяток дронів-камікадзе (наприклад, ті ж ізраїльські Mini Harpy) завдає удару по системах ППО, інший десяток б’є по броньованих цілях, які це ППО мало прикривати.

Малий розмір, швидке розгортання, незалежність від аеродромів тощо робить цю зброю гідною для використання навіть тоді, коли небо ворога перебуває під контролем його винищувачів. Важкий і дорогий літак на низькій висоті в гонитві за зграєю дешевих (порівняно з будь-яким винищувачем 4-го або 5-го покоління) дронів — це наче кришталева кувалда, якою намагаються зупинити зграю горобців. Справа від початку безперспективна.

Китайські дрони, об'єднані у зграю

Рійність

Рій — це зграя, яка вийшла на вищий рівень. І якщо наприкінці 2019-го і в 2020-му зграя вже перевірялася в боях, то рій поки ще на стадії випробувань. Водночас у цивільному житті він вже використовується на повну. Нічні рої в сотні й тисячі дронів дають святкові вистави.

Тим часом турецькі дрони Kargu заточуються саме на роботу в складі рою. Вони вже пройшли випробування в недавній війні в Нагірному Карабаху — правда, поки в складі зграї: у бойових вильотах застосовувалися десятки машин, а не сотні чи тисячі. Однак поява на полі бою повноцінного рою — це лише питання часу. Я впевнений, що до 2030 року ми побачимо механізований рій в дії.

Причому рій буде не лише повітряним. Ще в 2009 році в Ізраїлі представили робота-змію, справжній сухопутний дрон. До того ж ізраїльтяни ще тоді наголошували, що робот зможе нести на собі не тільки камеру, а й вибухівку, а ще — діяти в складі групи з безлічі машин. Уявіть собі, як сотні таких "змій" розповзаються підземними комунікаціями чергових інсургентів або терористів — наприклад, тунелями бойовиків «Хезболли». Нагадує фільм жахів. У 2019 Ізраїль знову звітував про те, що роботи над “змією” тривають, він мінімізується і буде використовуватися зокрема й під час хірургічних операцій на тілі людини. Медицина — це добре, але рій з маленьких смертоносних дронів-черв’яків не менш моторошний, ніж «звичайні» роботи-змії.

Робот-змія, він може пролазити у щілини і нести вибухівку

Погляньте на ілюстрацію нижче. Саме в такому напрямку розвиватиметься, а точніше — вже розвивається військова думка XXI століття. Це рої із сотень і тисяч машин, які здатні переміщатися в повітрі, земною поверхнею, під землею і, звісно, в морській стихії. А далі й в космосі — недарма навколоземний простір останнім часом так стрімко мілітаризується. Сотні дронів-змій знищуватимуть підземні комунікації ворога, тисячі дронів-павуків нестимуться полем бою, знищуючи танки та іншу застарілу техніку ворога, в повітрі ж, на недосяжній висоті вестимуть спостереження важкі БПЛА, контролюючи й спрямовуючи рій з тисяч літальних дронів-камікадзе.

1.jpg

Виявити і знищити

Основою роботи таких систем стане боротьба за сенсори, оскільки без можливостей виявлення не має значення ні якість вашої зброї, ні рівень підготовки солдатів або операторів. Виявивши мету, рій згуртується і вдарить, після чого знову розсіється, адже бути роєм — значить, завжди мати можливість максимального розосередження і маневру. Воювати проти таких систем за допомогою класичних озброєнь не має сенсу. Яскравий приклад — це абсолютна неспроможність ППО Вірменії проти дронів-камікадзе Азербайджану. Адже ці ППО розроблялися для роботи з конвенціональними, класичними літаючими схемами.

2.jpg

Пускова установка дронів-камікадзе IAI Harop на військовому параді в Баку. Можна випустити зграю в 9 машин тільки з однієї такої установки. Фото: Олексій Куденко

Зграя ізраїльських дронів у дії, рекламне відео

Замість післямови

Я не просто так згадую термін «конвенціональний» — застосування дронів і бойових роботів ніяк не регламентовано ні міжнародними конвенціями, ні гуманітарним правом взагалі. Нагадаю, що остання Женевська конвенція, четверта, була написана в далекому 1949 році. Відтоді військова справа зробила великий крок вперед. Добре багатим націям, які зможуть дозволити собі такі сучасні системи, але як бути слабким державам і бідним народам? Яким щитом захиститися від списа XXI століття? Це питання, яке Україна має поставити собі вже сьогодні.

війна майбутнє ізраїль туреччина технології дрони карабах зброя

Знак гривні
Знак гривні