М

Мильна опера про біолабораторії та звеличення Татарова. Моніторинг дезінформації №65

  • Увесь світ страждає від коронавірусу, тільки не Росія
  • Виправдовували роздуми Олега Татарова про "зовнішнє управління"
  • Згадали всі стереотипи про економіку: МВФ, “голодні бунти” та заробітчан
  • Роздмухували міжетнічний конфлікт на Закарпатті
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 30 листопада — 6 грудня 2020 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Квінтесенція російської дези

«На Украине возникла катастрофа национального масштаба. И чтобы прекратить своё «демократичное» уничтожение, украинцы должны просить помощи у России, её защиты и спасения от Зе-безумия, которое проводится по указке Запада. Только вхождение в состав Российской Федерации вернёт жителям Украины качественную медицину».

Цитата тижня

Російська деза настійливо придумує нові конспірологічні теорії щодо коронавірусу. Цього разу лікування пов'язують із психосоматикою: «В конце весны этого года я общался с человеком, который месяц провел в красной зоне Александровской больницы Киева, помогая больным. Он, психолог и нейрофизиолог, снимал людей с ИВЛ с помощью обычной беседы. По его словам, в большинстве случаев тяжелое течение заболевания — это следствие психологической и информационной накрутки. Людям очень подробно и красочно рассказали, как именно надо болеть, и они просто начали выполнять эти инструкции».

Брехня тижня

Пишучи про карантин на новорічні свята, російські сайти поширюють власні вигадки: «Появилась информация о планах на новогодние и рождественские праздники нардепов и министров. Так, Давид Арахамия готовится встретить Новый год в Доминикане. Премьер Денис Шмыгаль намерен отдохнуть в Турции, об этом он договорился во время недавнего визита в Анкару. Владимир Зеленский с семьёй сначала поедет в президентскую резиденцию в Гуте Ивано-Франковской области, оттуда поздравит нацию с новогодними и рождественскими праздниками, а потом отправится в Арабские Эмираты или в Оман. Таким образом, «слуги», посадив народ на карантин, сами отправятся на курорты».

Коронавірус. «Украинский локдаун и предчувствие катастрофы»

Минулого тижня російські сайти, орієнтовані на українську тематику, активізувались і вирішили пригадати всі основні фейки про коронавірус. Вони згадували та нещадно критикували медичну реформу, залякували небезпекою через носіння масок («Нарушение масочного протокола приводит к тому, что инфекция распространяется сильнее и быстрее, чем если бы маски не носили вообще», про всяк випадок додамо, що маски стримують поширення вірусу й абсолютно необхідні), поширювали давно спростовану тезу, що «Эпидемия пошла на спад, как только установилась солнечная погода. Прямой солнечный свет и сухой воздух для вируса губительны» (насправді вірус поширюється менше за високих температури і вологості). І все це аргументували маніпулятивним: «Это медицинский факт, с которым никто не спорит».

А також вкотре повторювали фейк про біолабораторії Пентагону в Україні та «разработки биологического оружия избирательного действия, способного поражать представителей одного этноса. Например, только славян». Хоча етнос не є біологічною характеристикою, а тільки культурно-історичною. А отже, така ідея є лише нереалістичною вигадкою конспірологів.

Статистикою нових випадків COVID-19 аргументували неефективну боротьбу України проти коронавірусу: «Ежедневно в стране фиксируют 15–16 тысяч случаев заражения, тогда как в более чем втрое большей по населению России – 25–26 тысяч». Хоч Україна і справді неефективно бореться з вірусом, вона така не єдина. В Росії офіційна статистика з коронавірусу є заниженою, самі дезінформатори теж це визнають, щоправда, звинувачують у проблемах Росії весь світ: «с момента первой вспышки ковида прошел год, а ни в одной стране мира до сих пор нет внятной системы учета статистики по ковиду».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

«Спутник V» — хорошая вакцина». Чесно-чесно!

Приховану рекламу російської вакцини, яку ведуть “експерти” російських медіа (з аргументацією штибу «Спутник V» — хорошая вакцина») минулого тижня розбавив Арахамія, який справді назвав російську вакцину «секретным рецептом КГБ».

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, активно реагували на ці слова, продовжуючи тезу про те, як українська влада відмовляється від російської вакцини, лише щоб «сорвать куш» і під виглядом інших (дорожчих) вакцин продавати російську. Або що українські політики «под шумок привьются вакциной, разработанной Центром имени Гамалеи». Хоча і попередня версія дезінформації про вакцину залишається актуальною: «На Украине проще умрут, чем закупят российскую вакцину».

Медведчук до традиційного щотижневого піару російської вакцини додавав нові нотки, заявляючи, що «Третья стадия клинических исследований не ставит целью проверку безопасности препарата. Это происходит на первых двух стадиях. На третьей стадии применения оценивается только эффективность препарата при больших (десятки тысяч испытуемых) группах пациентов». Хоча насправді на третій стадії продовжують збирати інформацію про безпеку та можливі побічні реакції, просто вже в більшій та різноманітнішій вибірці. Так виявляють, наприклад, рідкісні побічні ефекти.

За всім цим не забували пропіарити і саму Росію, представивши її як несправедливо звинувачену лідерку на світовій арені: «Сначала все «прогрессивные страны» опозорились. Потом испугались. Потом опозорились и испугались повторно. Потом оказалось, что Россия изобрела какую-то вакцину и готова отдавать ее по дешевке всем желающим. И пришлось воевать уже не с ковидом, а с Россией. Такое впечатление, что 2020-й превратил Запад в одну большую Украину. Там постоянно лажают, позорятся и жалуются на Путина».

Про ситуацію з ковідом у Росії і залякування та тиск на тих, хто намагається змалювати реальну ситуацію, читайте у нашій статті.

Україну чекає «бунт», але його стримують «гастарбайтеры»

Цього тижня російські сайти багато писали про українську економіку. Вони пророчили «десоциализацию государства и грядущий бунт». Дезінформатори стверджують, що Україну чекають затримки з виплатами зарплат через дефіцит бюджету та відсутність підтримки з боку Міжнародного валютного фонду (МВФ).

«Так, в стране свидомых шароваров и оселедцев нынче наблюдается паника: МВФ отказался предоставлять экстренную финансовую помощь в связи с коронакризисом».

На цьому згадки про МВФ не закінчуються. Дезінформатори пишуть, що «ради новых подачек от МВФ Зе-команда готова жертвовать и землей, и банками, и судами» та досі звинувачують Зеленського в тому, що він «протащил» земельну реформу «по требованию» фонду.

Вони намагаються переконати, що українські громадяни та підприємці масово не платять податки і навіть «Нацбанк, который печатает деньги, пытается сделать вид, что у него за душой ни копейки, очень трудно свести дебет с кредитом». Насправді НБУ не друкує гроші за власним чи уряду бажанням, хоча така можливість потенційно існує. Натомість підтримують країну «гастарбайтеры» в Польщі, і сама Росія, виявляється, «всегда готово поддержать падающую украинскую экономику заказом», не зважаючи на «то, что на Украине она уже шесть лет как «страна-агрессор», «москали на ножи», а “Путин — ла-ла-ла-ла”».

Підлеглий Зеленського бореться із «зовнішнім управлінням»

Щодо президента Зеленського та його Офісу, провідні російські медіа та сайти, орієнтовані на Україну, цього тижня розвивали два наративи. Перший стосувався заступника голови ОП Олега Татарова. Другий — «мирності» президента Зеленського.

Татаров в одному з інтерв’ю повторив тезу дезінформаторів про «зовнішні джерела впливу» (він не уточнив, про кого йдеться — ТЕКСТИ), які намагаються «зберегти» на посаді голову НАБУ Артема Ситника. Нагадаємо, що одним зі своїм суперечливих рішень Конституційний Суд України поставив під сумнів процедуру призначення Ситника, однак це автоматично не означає його звільнення.

Дезінформатори використали слова Татарова, щоб дискредитувати Національне антикорупційне бюро України: «НАБУ сливает в американское посольство уголовные дела, представляющие интерес для метрополии». Та побачили атаку НАБУ проти чиновника: «“набуисты” обвинили Татарова в причастности к схемам, которые привели к краху крупнейшей строительной корпорации “Укрбуда”».

Щодо Зеленського, мейнстрімні російські сайти писали, що він намагається «выпендриться на ниве патриотизма», а від його «предвыборного образа "голубя мира"» мало що залишилося. Зеленського звинувачували і в тому, що він руйнує Мінські угоди створенням «Кримської платформи» та заявами голови свого Офісу. «Многочисленные авантюры главы Офиса президента по денонсации «Минска» завели переговоры в формате ТКГ в тупик».

Нагадаємо, що Мінські домовленості стосуються лише окупованих районів Донецької та Луганської областей України. Але Україна працює над деокупацією всієї своєї території включно з Кримом. Українська делегація наразі заявляє про кризу в переговорах через те, що російська сторона наполягає на визнанні терористів стороною переговорів.

Також писали:

Післямова місцевих виборів, або як Зеленський в Кривому Розі програв

Дезінформатори продовжили вдавати ніби проросійська партія "Опозиційна Платформа — За життя" (ОПЗЖ) «виграла» місцеві вибори. Хоча найбільше мандатів серед партій взяла "Слуга народу", а також місцеві політичні проєкти. Тоді як ОПЗЖ загалом набрали голоси на прифронтових територіях і вздовж російського кордону. Їх також схвилював союз між партіями "Слуга народу" і "Європейська солідарність" в Одеській міськраді: «Несмотря на негодование одесситов, Зеленский и Порошенко делят власть в городе». Щоб детальніше дослідити результати місцевих виборів по всій країні, скористайтеся нашою картою.

Новою темою для знущань став другий тур виборів у Кривому Розі, рідному місті президента Зеленського. Там кандидат від "Слуги народу" програв представнику ОПЗЖ: «В Кривом Роге во втором туре мэрских выборов кандидат от «Оппозиционной платформы» с разгромным счетом поимел ставленника альянса Ахметова–Зеленского». Вони переконували, що програш у Кривому Розі — «маркер» майбутніх невдач Зеленського і зниження його популярності. Уточнимо, що кандидата від ОПЗЖ підтримав Юрій Вілкул, колишній мер, який переміг у першому турі, але зняв свою кандидатуру.

Анонімні відеопогрози й уявне протистояння на Закарпатті

На провідних російських ресурсах та сайтах, орієнтованих на Україну, роздували історію з анонімним відео, де людина, яка назвала себе представником «Правого сектору», погрожує українським угорцям. Організація «Правий сектор» заперечила будь-який зв’язок з особою на відео й заявами, які в ньому прозвучали. Але дезінформатори вже поширюють вигадки про українських націоналістів, які йдуть «”устанавливать свои порядки” в центральных областях страны». Що це за порядки, хто і де їх встановив? Жодних фактів вони не наводять, а натомість розкручують емоції та стереотипи.

Трохи контексту: в одній з прикордонних громад Закарпаття розгорівся скандал після того, як на відео зафіксували, що місцеві депутати співали гімн Угорщини на першій сесії ради. Водночас СБУ провела обшуки в кількох угорських організаціях Закарпаття через можливе «втручання у внутрішню політику України».

Дезінформатори описують ситуацію на Закарпатті двояко. З одного боку, пишуть про тамтешню «ситуацию гражданской войны», а з іншого — про «легенду о венгерском сепаратизме, и использование СБУ, и радикальных формирований для продавливания данного трека». Вони також лякають можливим втручання в місцеві справи з Києва: «Киев введет в Закарпатье полицейский или армейский контингент».

У їхньому світосприйнятті на Закарпаття чекає доля Донбасу (знову ж, у російському баченні): «Сценарий мне видится такой: Киев введет в Закарпатье полицейский или армейский контингент, местные организации окажут противодействие».

Розпалюючи цей етнічний конфлікт, використовують угорців, щоб обґрунтувати якісь додаткові права для росіян в Україні: «То, что власти могли бы позволить венграм, они должны разрешить всем остальным этническим меньшинствам, в том числе и русским».

Читайте встановлені факти того, як працює механіка розпалювання ворожнечі угорців до України.

Висновки

Поки українці чекали на новини, які пояснять, чи доведеться зустрічати Новий рік на локдауні, російська дезінформація активно експлуатувала епідемію двома тезами: з дрібкою правди і без.

Перша заснована на факті про неефективні дії держави для стримування епідемії та лікування хворих. Критичні статті у нормальних ЗМІ надають рекомендації або просто описують стан справ, натомість дезінформатори оточили факт емоційними цитатами і звели все до вже знайомої нам тези про «країну-провал». Також використовували майбутній локдаун для поглиблення недовіри до влади, мовляв, керівництво країни відпочиватиме за кордоном, поки українці проводитимуть свята вдома. Насправді ж про припинення авіасполучення чи закриті кордони не йдеться. До того ж підтверджень того, що керівники в майбутньому поїдуть за кордон, не надали. Тай таких підтверджень не може бути, бо йдеться про майбутнє. До речі, прогноз і розмірковування про те, що буде — улюблений прийом російської дези.

Другу тезу про російську вакцину, яка нібито готова до розповсюдження й єдина якісна на ринку — а це неправда — цього тижня довершили давнім фейком про біолабораторії, у яких США, за задумом (про)російських авторів, робить етнічно орієнтовану біологічну зброю (немає такого виду зброї). Поширення відвертої конспірології про біозброю пов’язують із закінченням терміну дії Угоди про стратегічне роззброєння між урядами України та США. За цим документом Україна отримує допомогу, зокрема фінансову, для знищення та надійного зберігання залишків ядерної, хімічної та біологічної зброї, яка дісталась у спадок від СРСР і заборонена низкою міжнародних договорів.

На тлі коронавірусу не забули і про зубожіння, яке от-от призведе до «голодних бунтів». Тему розвалу країни підкріпили розпалюванням міжетнічної ворожнечі між українцями та угорцями на Закарпатті. Таким чином намагаючись показати нашу державу «тюрмою народів», в якій коридорами блукає привид націоналізму.

Методологія

Ми шукали теми у 21131 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформаціяпрацює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні