Б

Брехня, цензура, вбивча корупція, переповнені морги і лікарні — як Росія долає пандемію коронавірусу

Чому ми про це говоримо? Російські офіційні медіа пильно стежать за тим, як українська влада бореться з пандемією коронавірусу (визнаємо, що невдало, і також маємо купу запитань до влади, які регулярно ставимо). Цій темі також присвячено тисячі публікацій і в російських маніпулятивних медіа, орієнтованих на Україну – ми фіксуємо високий інтерес до цієї теми та маніпуляції навколо неї у щотижневих моніторингах російської дези та дашборді, який відображає ключові тренди дезінформації щодо України у російськомовному медіапросторі з травня 2019 року.

Переповнені лікарні у Росії (скріншот із відео CNN).
Переповнені лікарні у Росії (скріншот із відео CNN).

Але російські журналісти, маніпулятори і пропагандисти водночас "забувають" про власні переповнені лікарні та морги. А також про те, що влада свідомо занижує статистику щодо кількості померлих від коронавірусу і корупцію, яка стала причиною смертей десятка пацієнтів. Розповідаємо, що насправді відбувається в Росії з коронавірусом.

В Україні — «дебільні дії влади», у Росії — стабілізація (насправді – ні)

У російському інформаційному полі, яке поширюється і на частину України, і на країни СНД, і на емігрантів у західних країнах, про Україну говорять або у негативному ключі, або ніяк. Зокрема, щодо протидії української влади пандемії коронавірусу, росмедіа акцентують увагу на збільшенні кількості хворих, називають дії влади або «дебільними», або такими, що «складно назвати адекватними».

Паралельно з цим росмедіа пишуть про бійки українських пацієнтів за кисень, про те, що «родичі хворих на ковід штурмують лікарні», «фонд боротьби з коронавірусом розікрали», а «хворі лежать у коридорах і дихають по черзі».

Також російські медіа просувають наратив, що Україна не виживе без російської вакцини, оскільки «не вистачить грошей на американську, а російську купувати заборонили», тому деякі українці «намагаються домогтися російської вакцини від коронавірусу через суд».

Натомість у Росії, якщо вірити інформації провладних медіа, «можливості російської системи охорони здоров'я зростають на тлі пандемії коронавірусу», «разом вони переможуть», а «Росія переживає пандемію коронавірусу без руйнівного локдауну».

Чи й справді наш східний сусід так успішно долає пандемію коронавірусу, як транслюють російські медіа?

Переповнені морги і заниження статистики смертності від коронавірусу

Насправді ситуація в Росії не така оптимістична. І найбільше проблем — у регіонах.

Хворі на COVID-19 лежать у коридорах, а морги переповнені. Журналісти американського видання CNN отримали відео того, як у російських лікарнях госпіталізовані з коронавірусом, задихаючись, лежать у коридорах госпіталів. Повз них лікарі проносять ноші з померлими. У моргах голі тіла або лежать одне на одному, або на брудній підлозі.

Сюжет CNN

Також російські чиновники занижують статистику смертей від коронавірусу в кілька разів. Про це розповідається у розслідуваннях CNN, Meduza і «Медиазона»

Відповідно до офіційних даних сайту «Стопкоронавірус.рф», з квітня до 22 листопада від коронавірусу в Росії померло 36 516 осіб. Проте дані Росстату щодо надмірної смертності свідчать, що реальна кількість летальних випадків від коронавірусу в кілька разів перевищує офіційну статистику.

Зокрема, під час пандемії коронавірусу (з квітня по жовтень 2020-го) у Росії померло на 120 тис. осіб більше, ніж у середньому за аналогічний період останні п'ять років. Тобто, надлишкова смертність становила 18%.

Демограф і колишній співробітник Росстата Олексій Ракша у коментарях для наведених вище матеріалів CNN та «Медиазоны» каже, що не всі надлишкові смерті пов’язані з коронавірусом. Він працював радником у Росстаті до червня цього року – допоки не почав публічно висловлювати сумніви щодо правдивості російської статистики захворюваності на COVID-19.

«Зайняті термінові служби — у когось інфаркт, у когось ще щось. Відкладаються планові операції. Різні можуть бути причини. Але з досвіду розвинених країн випливає: COVID-19 становить у надлишкової смертності від 55% до 110%. У середньому — 80%», — говорить Ракша.

Закрити рота і лікарям, і журналістам

Ще одна стратегія, якою російська влада створює ілюзію перемоги над коронавірусом, — тиск на лікарів та журналістів.

Так, Міністерство охорони здоров'я Росії заборонило керівникам і фахівцям у регіонах самостійно давати коментарі стосовно коронавірусу. Чиновники надіслали керівникам установ МОЗу листа, у якому заборонили їм коментувати ситуацію щодо коронавірусу без попереднього письмового або усного погодження з пресслужбою відомства.

Урядовці пояснили своє рішення «роботою з підвищення ефективності інформування населення про заходи боротьби з COVID-19».

«На сьогодні інформаційний порядок денний навколо коронавірусу перевантажений, зокрема малокорисними фактами, припущеннями і прогнозами експертів суміжних спеціальностей. Для підвищення ефективності інформування населення про заходи щодо протидії поширенню і профілактиці захворюваності COVID-19 було прийнято рішення звернути увагу позаштатних спеціалістів та підвідомчих установ міністерства на потребу координації роботи із засобами масової інформації», — зазначили у російському МОЗ.

Із журналістами, які пишуть викривальні статті на тему коронавірусу, також не панькаються. На «Новую газету» склали адміністративні протоколи щодо зловживання свободою масової інформації, оштрафували на 260 тис. рублів (майже 100 тис. гривень) і змусили видалити дві статті з сайту.

Йдеться про матеріал «Свистать всех наверх» про коронавірус на атомних підводних човнах і сюжет «Смерть от коронавируса — меньшее зло» (посилання на вебархів), у якому розповідається про те, що чеченським лікарням бракує засобів захисту, а силовики масово затримують жителів за порушення «режиму самоізоляції».

Корупція, яка вбила

У жовтні 13 пацієнтів із важкою формою коронавірусу померли в міській лікарні Ростова-на-Дону через перебої з поданням кисню. Про це публічно розповів анестезіолог-реаніматолог Артур Топоров, який був черговим лікарем тієї ночі. Невдовзі після того, як ця інформація облетіла всі російські медіа, лікар та ще п’ятеро його колег звільнилися з лікарні. Топоров заявив, що у заяві про звільнення записано: «за власним бажанням».

Після цієї інформації з'ясувалося, що проблеми з постачанням медичного кисню є не лише в Ростовській області, а й у всій Росії. Журналісти незалежного розслідувального проєкту «Важливі історії» дослідили, як влаштовані постачання цього життєво важливого газу в лікарні і з’ясували: ринок постачань був сконцентрований навколо кількох великих гравців, пов’язаних із чиновниками.

Крім того, правоохоронці системно пресували тих, хто намагався опиратися монополізації постачань кисню. Коли йшлося про шахрайство на десятки мільйонів, високопоставлені медичні чиновники майже завжди уникали відповідальності, а їхні родичі отримували держконтракти від ростовських лікарень і придбали будинки за кордоном.

Дивіться інші матеріали на тему:

Росія бреше про свою реальність пандемії – CNN. Важкі кадри на відео

У Росії найбільша у світі різниця між офіційною смертністю від COVID-19 і «надлишковою», – The Economist (ГРАФІК)

Розбавляють статистику: в Росії ховають у подвійних мішках людей, що офіційно померли не від COVID-19

смертність пропаганда росія дезінформація епідемія covid-19 коронавірус

Знак гривні
Знак гривні