Н

На карантин під дулом автомата. Моніторинг дезінформації №63

  • Мріють про «смерть Європи» та хвалять російську вакцину
  • Розпалюють пристрасті щодо карантину
  • Переконують, що на місцевих виборах були «повільні фальсифікації»
  • Знайшли ще одного кандидата на відсторонення Зеленського
  • Звинувачують посольства в «внешнем управлении»
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 16—22 листопада 2020 року.

Маніпуляція тижня

Стисло про те, як російські сайти, орієнтовані на українську тематику, добирають аргументів до тез російської пропаганди: «Напомню, что на Украине довольно сложная ситуация с пандемией коронавируса. И что делает правительство вместо того, чтобы навести порядок? Оно утверждает гербы с письками».

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Війна вакцин і «смерть Європи»

Появу різних вакцин проти коронавірусу російські сайти, орієнтовані на українську тематику, висвітлюють виключно як “війну вакцин”. Хоча один виробник не забезпечить всіх вакциною – в нинішній ситуації що більше виробників, то краще. Водночас звинувачують Захід у монополізації свого ринку: «США и ЕС остается лишь вести себя как слон в посудной лавке — продвигать свою вакцину с помощью санкций и прямого политического давления». Агресивне просування російської вакцини підкріплюють зображенням того, як Росія долає епідемію: «По количеству смертей от COVID-19 145-миллионную Россию обогнала 67-миллионная Франция и уверенно нагоняют 66-миллионная Великобритания и 47-миллионная Испания. По коэффициенту распространения коронавируса на 100 тысяч жителей Россия отстает от большинства стран Европы». Нагадаємо, що Росія бреше про свою реальність пандемії та занижує статистику захворюваності й смертності від ковіду.

Російські імперські амбіції доповнили роздумами про “смерть Європи”: «Всемирная пандемия 2020 года показала, что претензии Запада на цивилизационное лидерство более не адекватны действительности». Бо «Европа раз за разом обнаруживает свою слабость и раз за разом первой просит разговора с Москвой, когда ей приспичит. Яркий пример — августовские созвоны с Владимиром Путиным по поводу кризиса в Беларуси».

А от пишучи про реалії епідемії в Україні, російськи сайти не шкодують негативних емоцій. На ґрунті страшних історій про переповнені лікарні («Я думаю, мы давно уже переплюнули Италию. И дальше будет только хуже») вибудовують свої маніпуляції («Весной у нас были единичные случаи коронавируса, а сейчас – болеют миллионы»), жахаються від однієї лише телеграм-плітки про повернення Супрун і («”Супрунизации” медицины») та продовжують поширювати тезу про Україну-недодержаву: «В итоге, сейчас реальность столкнулась с фиктивным государством, которое проявляется во всей своей красе. Каждый в Украине сам себе, каждый справляется с проблемой, как может собственными силами (...) У кого еще остались иллюзии относительно Украины, так это у самих украинцев».

Російські провідні сайти минулого тижня рекламували свою вакцину для українців, посилаючись на «крик души» українського вченого-академіка. Щоправда в їхніх новинах експертом у медичній сфері став «первый вице-президент Академии экономических наук Украины».

Солдати будуть «піарити карантин», в Україні готують «голодный Майдан»

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, поширювали повідомлення, що українська влада вирішила використати бійців на фронті, щоб «прорекламувати» карантин. Дезінформатори не навели жодних аргументів чи доказів і посилалися на анонімні телеграм-канали (що не так з останніми — тут). Вони погрожували, що: «ролики с ВСУ-шниками имеют не только предупреждающий, но и угрожающий смысл. Типа армия может повернуть оружие против нарушителей карантина».

«Угрожать» українські бійці мають регіонам, в яких не погоджуються з жорсткішими умовами карантину, яких вимагає уряд. Це вписується в російський наратив про «бунт» регіонів, який стосується як непорозумінь щодо карантину, так і результатів місцевих виборів. Дезінформатори докладають багато зусиль, щоб дискредитувати децентралізацію, що дає позитивні результати, і люди бачать, як змінюється довколишній простір. З іншого боку, вони розпалюють ще більшу недовіру до державної політики щодо боротьби з епідемією і пишуть: «Локдаун — это попытка ядерной бомбой затушить сигарету». З епідемією вони перебувають у надзвичайно вигідній позиції: за будь-якого розвитку подій та незалежно від дій влади, завжди знайдуться ілюстрації «розпаду країни».

Щодо підприємців, які протестували проти розширення вимог до касових апаратів для малого бізнесу, вони писали: “Карантин, по мнению протестующих, не что иное, как «уничтожение» и «геноцид» частного бизнеса”. При цьому пропагандисти навіть не уточнювали, що основною темою протестів був саме більший контроль малого бізнесу, і намагалися висвітлити все так, ніби в Україні є потужний рух протесту проти карантину, який вони називають... «голодный Майдан».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Міфічні «пересчеты» на місцевих виборах

Процес оголошення результатів місцевих виборів в Україні традиційно затягнувся, дезінформатори вже місяць присвячують їм чималу увагу. Перші тижні вони зазвичай писали про «феодализацию» країни і бідкалися, що в багатьох регіонах перемогли місцеві політичні проєкти. Про результати місцевих виборів читайте в нашому матеріалі.

Цього тижня фокус змістився на процес підрахунку голосів. «За ширмой бесконечных пересчётов голосов скрывается борьба за решающие мандаты, от которых зависит, каким будет депутатское большинство и кто его будет контролировать». Для дезінформаторів типово намагатися посіяти недовіру і розчарування в українській владі. Втім, незалежні спостерігачі оцінили вибори як конкурентні і такі, що відповідають законодавству. Нагадаємо, що в Росії вільні вибори взагалі неможливі.

Але пропагандисти не обмежилися спробами посіяти недовіру. Вони звернулися до міфологізації та улюбленої теми «землі». Оскільки реформа ринку землі (багато в чому зусиллями дезінформаторів) не дуже популярна серед громадян України, її часто згадують, щоб дискредитувати якесь інше явище. Щодо виборів писали: «Подписав указ о передаче земель сельскохозяйственного назначения из государственной в коммунальную собственность, президент Зеленский «показал» пряник не регионам, а западным партнерам, которые без шума смогут эти земли приватизировать». І далі вони розвивали думку, що місцеві вибори це ледь не ширма, за якою ховається спроба «роздерибанить землю». Раніше землю використовували, щоб дискредитувати «антиколомойський» закон щодо неповернення націоналізованих банків. Докладніше читайте в одному з попередніх моніторингів.

Також писали:

Зеленський через «агентов влияния» хоче захопити Конституційний Суд

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, писали, що Зеленський змовився з колишнім головою Конституційного Суду Шевчуком, щоб захопити КС. «Ключевая риторика гаранта: справедливого судопроизводства нет, доверие к судебной власти — нулевое, надо писать проект новой судебной реформы и исправлять ошибки предшественников».

Водночас вони “попереджають”: «Восстановление бывшего главы КСУ Станислава Шевчука, который рекомендуют президенту внешние агенты — это, по большому счёту, закамуфлированный вариант отстранения Зеленского от власти». Таким чином Шевчук поповнює список людей, які, за словами дезінформаторів, будуть відсторонювати Зеленського від влади. У списку вже є Порошенко, Коломойський, Аваков, Разумков, а також західні фінансисти, американські політики та інші. Сам Шевчук стверджує, що проти нього в Росії порушена кримінальна справа.

Казки про «зовнішнє управління» Україною через посольства

На російський сайтах, орієнтованих на українську тематику, ексрегіоналу Олегу Царьову дозволили хвалитися тим, що він брехав із трибуни Ради: «Ровно семь лет назад я с трибуны Верховной Рады обвинил посольство США в подготовке переворота на Украине. Националисты орали так, что я себя не слышал».

Писали, що Україною керують «заокеанские силы для противостояния с Россией». А також проводили паралелі з російською історією. Мовляв, в Україні діє «семипосольщина» за аналогією з «семибоярщиной» (це період в історії Московського царства, коли великі землевласники-аристократи мали значний вплив на державу). Але навіть за «семипосольщины» дезінформатори все одно вперто бачили «руку США»: «Но в деле усмирения Украины и подчинения ее коллективному Западу все подчиняются “главной» – Кристине Квин» (виконує обов’язки посла США в Україні, нагадаємо, що офіційно затвердженого посла США немає в посольстві вже понад рік — Тексти).

«Велике крадівництво»

Писали про те, що велике будівництво супроводжується масштабними розкраданнями. Стверджували, що на нього витрачають «десятки миллиардов в самый разгар эпидемии и коронокризиса, да еще отнимая их у фондов здравоохранения, просто безумие. Но еще хуже то, что часть этих денег просто разворовывают». І в цьому є дещиця правди. Але винен, звісно, навіть не Зеленський, а Порошенко: «Большая программа реконструкции украинской инфраструктуры была принята еще в 2017 году, при Порошенко и Гройсмане».

Дійшли до того, що «Уманский пустил в общество нарратив о том, что если при Порошенко воровали на армии, то при Зеленском воруют на коронавирусном фонде и строительстве дорог».

Більшість новин щодо доріг і розкрадань на них почалися саме з інтерв’ю і заяв ексрадника голови Офісу Президента України Ігоря Уманського. У цій темі важливо розмежовувати український наратив проти корупції та дезінформацію. Тему будівництва взяли на озброєння дезінформатори. Для них воно ілюструє країну на межі розвалу та дисфункції української держави.

Річниця початку Майдану

Для російської дезінформації це дуже трагічна дата, до якої, як і в часи Майдану, поширюють фейки, спекулюють про (не)винних у насиллі проти протестувальників, пишуть про зовнішній вплив і різке падіння рівня життя (яке відбулося через російську агресію і політику уряду Януковича, до речі, рівень доходів українців станом на 2019 рік відновився і продовжував зростати). Цього року до перелічених вище традиційних тем додали дописи про «майданера» Зеленського.

Висновки

Паралельно з великою кількістю хворих на коронавірус ми спостерігаємо новий виток російської дезінформації на цю тему. Як і навесні, однією з найцинічніших тез є погрози голодом. Епідемія дає змогу критикувати всі заходи з протидії вірусу та економічному падінню одночасно — і щодо кількості хворих, і проти локдауну на вихідних

Рік від року у листопаді та лютому, в місяці початку та кульмінації Майдану, ми бачимо більшу та агресивнішу антиукраїнську пропаганду, дискредитацію Революції гідності та реформ, які відбулися після неї. Зараз до «майданної влади» долучають і Зеленського, адже він вже не має минулорічної популярності.

Оголошення результатів українські місцевих виборів, зокрема тривалий підрахунок, дали пропагандистам змогу сіяти сумнів у результатах виборів. Проросійські політичні сили, які бажали ще більше голосів, пов’язали місцеві вибори не лише з децентралізацією (яка у їхній свідомості означає федералізацію), а й з відкриттям ринку землі. Тобто осердя української демократії — вибори — намагалися презентувати як черговий крок до «розпродажу країни».

Методологія

Ми шукали теми у 18102 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні