А

Арміям потрібні дрібніші підрозділи та більше роботів. Але без людей у близькому бою все одно не обійтися

Першою жертвою в бою в майбутньому має стати робот, а не людина. Однак жодна кількість технологій не забезпечить безкровних перемог, – застерігає новий командир маневрового центру Форта Беннінг, генерал США Патрік Донагоу.

Цю статтю можна також прослухати:

Про це йдеться в аналітичному матеріалі Breaking Defense. Наводимо дещо адаптований переклад:

Замість створення футуристичної цілком нової сили, Донагоу та його штаб відроджують деякі концепції, випробувані в часи "холодної війни", як-от співпраця танкових і піхотних підрозділів. Але їх доповнюють великою кількістю автоматизованих систем.

Для майбутніх воєн підрозділи мають бути меншими, але водночас посиленими роботами та автономними системами.

Безпілотний мінітанк Textron M5 Ripsaw
Безпілотний мінітанк Textron M5 Ripsaw

Вивчення воєн в останніх конфліктах – Росія проти України, Вірменія проти Азербайджану – показує, що драматичний вплив має зміцнення сил, які функціонують як за "холодної війни" з невеликими вливаннями технологій XXI століття.

Читайте також: Тактика гібридної армії РФ на Донбасі – яка вона? АНАЛІЗ від офіцера з сектора М

Як? Один із підходів, який застосовувала Росія – за допомогою дронів визначати цілі для ракетних ударів.

Так само у США – паралельно із розробкою нових ракет, броньованих транспортних засобів і літальних апаратів – більшість підрозділів іще роками використовуватимуть техніку епохи Рейгана.

Військова контрреволюція

Підхід генерала Донагоу суперечить технофілії, поширеній останніми роками в армії США. Зокрема, в останні місяці генерали повторюють мантру про те, що технології дають змогу "бачити першими, розуміти першими, діяти першими". Донагоу скептично ставиться до цього технооптимізму.

"Ми знаємо з досвіду останніх 20 років, що технологічні стрибки були великими, але вони не можуть дати всезнання про світ, – застерігає Донагоу. – Це йде від кінця дев'яностих, початку двотисячних, коли військові кола США сурмили про "військову революцію", що ми знатимемо все, матимемо таке інформаційне домінування, що зможемо перші бачити й перші діяти... Сьогодні чути ті самі аргументи".

"Будьте обережними щодо військових революцій, – каже також Дональд Сандо, цивільний заступник генерала Донагоу та головний інтелектуал Форту Бенніг упродовж багатьох років. – Ми не можемо нескінченно сподіватися, що технології зроблять війну легшою, менш брутальною чи зменшать її кошт. Реальність у тому, що технології війну не змінюють. У багатьох випадках вони її ускладнюють".

"Важливо використовувати технології якнайкраще, – каже Донагоу. – Але ніколи не слід забувати, що саме солдат на землі, екіпаж танка в близькому бою, бойова машина піхоти, що йде на зближення з ворогом... команда з танків і піхоти залишаться основним способом нав'язування своєї волі супернику у близькому бою".

"Це не означає, що ми посилатимемо ці сили у м'ясорубку, не спробувавши спершу весь наявний хай-тек", – каже Донагоу.

Нинішня воєнна доктрина США приписує "контактувати за допомогою найменшого елемента". Інакше кажучи, якщо потрібно стикатись із ворогом так, щоб у тебе стріляли – хай це робить якомога менший авангард, поки основні сили дістануть час для підготовки та маневрів. У майбутньому, каже Донагоу, роль цього "найменшого елемента", який здійснює перший вогневий контакт, мають відігравати роботи.

Першими вступати в бій мають непілотовані літальні системи, які повинні летіти вперед через нейтральну зону на територію ворога. За ними мають йти роботи на землі, а вже потім – перші військові-люди.

Саме роботи повинні розчищати територію замість десантників, саме вони мають вступати в перші перестрілки чи потрапляти в засідки, діставати та завдавати перших ударів і розвідувати позицію ворога для військових підрозділів із людьми, які підуть слідом.

Поки що армія не може цього зробити. Щоб реалізувати таку концепцію, потрібно значно більше непілотованих систем – і їх виготовлять.

Роботи на кожному рівні

Щоб побачити ворога, перш ніж він зможе стріляти в живого солдата, армія хоче на кожному рівні, для кожного підрозділу, спершу запускати дронів-розвідників: від великих, які літають на значні відстані, до мікродронів, що вміщуються на долоні.

PD-100-UK-photo.jpg

Мікродрон PD-100. Спереду він має камеру

Бригади армії США наразі обходяться RQ-7B Shadow. Є плани замінити їх новішими непілотованими літальними апаратами.

Батальйони сьогодні не мають власних розвідувальних БПЛА, тож армія розробляє ТТХ для створенням малих дронів, відомих як Long-Range Recon, тобто "глибока розвідка". Досі цю функцію виконують живі люди, наражаючись на найбільшу небезпеку.

Компанії, або ж роти (менший підрозділ в армії США) продовжать використовувати двокілограмові RQ-11B Raven, які солдати запускають із рук.

Взводи (platoon) отримають мінідрони Short-Range Recon ("близька розвідка"). Ймовірно, перші такі мінідрони надійдуть у бойові підрозділи в 2021 році.

Загони (squad) вже одержують комплекти мікродронів Black Hornet, які можуть приземлитися на долоню.

Наземні роботи наразі відстають від літальних апаратів. Значно легше запрограмувати комп'ютер для польоту крізь повітря, ніж для маневрування між деревами, камінням та рівчаками. Проте армія США вже розробляє непілотовані наземні апарати для розвідки, бою та постачання:

Robotic Combat Behicle – фактично легкий танк без екіпажу, масою від 20 до 30 тонн. Перші експериментальні танки-роботи буде протестовано у 2023 році в польових умовах.

19163_104-1024x683.webp

Роботанк QinetiQ Titan із "Джавеліном"

Компанія Textron конструює середній, 10-тонний роботанк на основі мінітанку Ripsaw (на першому фото цього матеріалу), водночас QinetiQ створює семитонний легкий роботанк.

Ще меншим має бути Small Multipurpose Equipment Transport (S-MET) – "малий багатоцільовий постачальний транспортний засіб", якого також називають армійським роботом-мулом.

L2FIYX4KRBEA7F2BXF7E465Q6Y_web.jpg

Один із концептів S-MET, "робота-мула" для армії

Армія США планує отримати 624 S-MET до 2024 року. Їхня основна місія – слідувати за живими солдатами, везучи до 450 кг (тисяча фунтів) вантажу. Але "роботів-мулів" також можна обладнати сенсорами та зброєю, щоб вони йшли не за військовими, а перед ними для розвідки.

Армія також переробляє вже наявні вантажівки та машини на безпілотні, випробовує роботів-саперів типу M160 Flail та модернізує свій флот роботів для знищення бомб і мін на дистанційному керуванні.

роботи майбутнє концепція аудіотексти технології аналітика армія

Знак гривні
Знак гривні