Е

Епідемічний All Inclusive: як турецькі готелі підлаштувалися під COVID-19

Важко пояснити, як ми опинилися в розпал епідемії спочатку в літаку, а потім у великому All Inclusive готелі, забитому туристами, але так вже вийшло. Таке от спонтанне рішення після 5-місяців майже постійного сидіння вдома. Як виглядає карантинний відпочинок?

Перше і головне – маски. Ми взяли їх з собою багато і використовували всюди в закритих приміщеннях: не знімали ні в таксі, ні в автобусі, ні в літаку.

Пасажири без масок, стюардесам байдуже


Більшість наших сусідів по чартеру не одягали маски під час польоту або спускали їх нижче носа. У приміщенні аеропортів у Борисполі та Анталії люди в масках теж були в меншості. Стюардеси МАУ зрідка робили ненав’язливі зауваження щодо відсутності масок, стюардеси SKY UP не звертали на це уваги.


Власне, з усіх громадських місць, які ми відвідали за 5 днів відпочинку, найуважнішими до наявності масок були працівники ресторану в готелі та магазинів у Кемері.

plane2.jpg


Пасажири рейсу МАУ “Київ -Анталія”: вся родина без масок.


Дистанція – ніщо, місце в черзі – все


В турецькому аеропорту на підлозі всюди нанесені жовті мітки-нагадування про соціальну дистанцію. Але, як і в українських супермаркетах, на такі мітки майже ніхто не звертав уваги. Як тільки хтось зупинявся на відстані, залишивши просвіти у черзі на паспортний контроль, їх одразу заповнювали спритні співвітчизники, ставши попереду дисциплінованих туристів. Вгадайте, хто з них був у масках.

Місця для отримання багажу навколо стрічки в Анталії також “нарізані” пластиковими відмежувачами по півтора метри, щоб не було натовпу, – і це теж нікого не зупиняло. Посунули, вишикувались щільним рядком.


Їжа під контролем

Харчування в форматі All Inclusive тепер виглядає так: працює лише один вхід у ресторан, огороджена мотузками доріжка шириною півтора метри, якою має пройти кожен відвідувач. По дорозі можна обробити руки антисептиком (охочих дуже мало), треба отримати маску і пройти через сканер температури тіла. Кілька разів було чути, як той сканер пищав – може, від перегрітих на сонці тіл.

Острівки зі стравами відгороджені столами і високими прозорими захисними екранами, за ними стояли працівники готелю в масках і рукавичках, готові видавати замовлення – через отвори над столами. Більшість відвідувачів просто показувала пальцями, що потрібно – так найшвидше.

Періодично співвітчизники під час походу за їжею знімали маски чи стягували їх під носа. Таким одразу припиняли видавати страви, наполегливо просили вдягнути.

Персонал готелю ходив у масках весь день, навіть на вулиці


Більшість відпочивальників намагалася сидіти на відкритій терасі, але там не завжди було місце – готель забитий під зав’язку. Практично по кожну страву чи напій – в ресторані чи в барі – завжди хоч маленька, але черга.

У закритій, досить просторій частині ресторану, усі їли без масок, ну бо як це робити по-іншому. Для використаних масок на виході поставили спеціальні смітники, але далеко не всі викидали їх одразу після використання. Персонал готелю ходив у масках весь день, навіть на вулиці (за винятком хіба що аніматорів).


Працює лише третина готелів

Заповнені майже на 100% чартери і готелі – одна з особливостей цього літа. Представники туроператорів кажуть, що в Туреччині цього сезону відкрилося 30% готелів, куди приїхали українці, турки та росіяни (останніх почали пускати 10 серпня). У тих, що відкрилися, доступні всі сервіси: басейн, хамам, масаж, дитячий клуб, вечірні танці й концерти (на свіжому повітрі).

viber_image_2020-08-19_15-54-24.jpg

Вечірні посиденьки в одному з готелів у Кемері, серпень 2020. Фото з сайту Turpravda.com


У готелях скрізь стоять таблички з написами про те, що адміністрація дбає про здоров’я туристів, але чи є у власників план дій на випадок спалаху коронавірусу серед туристів чи персоналу? Мабуть, питання риторичне. Місцеві медики, які працюють в курортному регіоні, анонімно і не на диктофон розповідають, що коли коронавірус виявляють у когось із працівників готелів, власники воліють не піднімати шум та ізолювати хворих тихо й непомітно.

Працівники регулярно протирають поверхні антисептичними розчинами, але навряд чи реально щодня продезінфікувати більше тисячі лежаків, матраців та стільців. Принаймні, ми не бачили, як це робили. Цікава деталь: у громадських туалетах в Туреччині в зв’язку з епідемією вимкнені сушки для рук – дозволено користуватися лише одноразовими паперовими рушниками.

На противагу залюдненим готелям, на вулицях прибережних міст (наприклад, у Кемері, Кумлуджі, Фініке) було майже порожньо, в магазинах одягу і маркетах в Кемері – здебільшого українці. Власники місцевих магазинчиків нарікають на провалений сезон.

Протягом серпня в Туреччині щодня фіксується приблизно 1200 нових випадків захворювань на COVID-19, з них трохи більше сотні щодня – у Середземномор’ї. Загального карантину в країні немає, є локальні обмеження в певних регіонах. Наприклад, літнім людям (понад 65 років) не дозволяють відвідувати групові зібрання на кшталт весіль, інших святкувань (крім молитов у мечетях).


відпочинок туреччина маска коронавірус

Знак гривні
Знак гривні