Б

Борщ для українського посольства в Єревані. Моніторинг дезінформації №46

  • Маніпулюють текстом мінських домовленостей, щоб виправдати обстріли з боку бойовиків
  • Створюють мученицький образ Януковича через критику Зеленського
  • Звинувачують американських політиків у «відмиванні грошей» в Україні
  • Підривають довіру до майбутньої вакцини від коронавірусу
  • Демонізують американську зовнішню політику
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 13—19 липня 2020 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Маніпуляція тижня

Для «превращения постсоветских республик (Украины – прежде всего) во враждебные Российской Федерации государства … самое большое количество американских дипломатов посажено в Киеве»

Істерика тижня

Під стіни українського посольства в Єревані прийшли «представители молодежи» і вилили на нього борщ зі словам «Съешьте его и замолчите» після заяви українського посольства, що воно «виступає за політичне врегулювання ситуації» в Нагірному Карабаху. А дезінформатори знайшли слід українських націоналістів з УНА-УНСО, яка «в 1991 году решила повоевать на стороне Азербайджана против Армении». Ми не знайшли підтверджень того, що УНА-УНСО організовано брала участь у конфлікті на стороні Азербайджану. Ймовірне джерело таких заяв – старе інтерв’ю члена УНА-УНСО Миколи Карпюка, де він розповідає про одного-єдиного інструктора з України на Карабаху.

ООС та окупація: «каратели» проти «добровольцев»

«В результате адекватных действий подразделений НМ ДНР из не запрещенного Минскими соглашениями вооружения противник понес потери» — так російські сайти вкотре виставляли себе жертвою невиконаних мінських домовленостей. Хоча домовленості передбачали відведення важкого озброєння та повне припинення вогню, і ні про яке «не запрещенное вооружение» мова в них не йшла. Тому подібний хід є відвертою маніпуляцією, разом із фейками про обстріли мирного населення з боку ЗСУ, які буцімто тривають від 2014-го року, від старту війни з Росією.

Також на цих сайтах згадали про українського медика, вбитого бойовиками на лінії зіткнення. Медик загинув, намагаючись евакуювати іншого пораненого солдата; обстріл був здійснений, незважаючи на гарантії безпеки від бойовиків. Дезінформатори назвали медика «диверсантом», що виконував «бездумные указания на минирование местности». Детальніше читайте тут.

При цьому, маніпулятивні сайти називали ЗСУ «каратели», своїх найманців – «добровольцы», а на своє риторичне запитання «Почему осетины с оружием в руках встали на защиту Донбасса» відповідали, згадуючи «геноцид» в Південній Осетії та «націонал-радикалів» грузинів. Читайте детальніше про те, як Росія розколювала Грузію під ширмою «мирного процесу», в нашій статі. Чи знаходять такі тези відгук в українців? Здебільшого ні. Але вони бомбардують свідомості наших співгромадян на окупованих територіях. Крім того, згадаємо, що тези про «зовнішнє управління», «боргову яму МВФ», «біолабораторії» впродовж років мандрували сайтами, створеними російською адміністрацією на окупованій частині Донбасу, а потім – овва! – зненацька починали відтворюватися вже в українських новинах на підконтрольній території.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

“Зеленский – не подарок и не президент”

Українські маніпулятори надавали Зеленському характеристики на кшталт: “не начал воровать и не скурвился”. Активно поширювали й звернення Кадирова до Зеленського з вимогою вибачитись за торішнє інтерв’ю Гордону. Щоправда, цю вимогу використали скоріш як привід, щоб вкотре порівняти Зеленського з Порошенком: “Вот чесно смог бы он кинуть такую "предъяву" Петру Порошенко?”, або щоб нагадати, як “нынешний презедент продолжает действовать по указке заокеанских кураторов”.

А російські сайти, орієнтовані на українську тематику, до заголовків з вимогою Кадирова вибачитись додавали вимогу “Будь мужчиной” та цитували Азарова, який називав Зеленського “не подарок и не президент”, і з ностальгією розмірковував про минулі часи: “Я тогда говорил Януковичу, что если бы нас хотели сменить люди более достойные, можно и нужно было бы самим уйти”.

В Україні американські політики «отмывали деньги» через міжнародну допомогу

Цього тижня російські сайти, орієнтовані на українську тематику, писали про «відмивання» грошей американськими політиками в Україні. Головним джерелом для таких звинувачень став фільм Рудольфа Джуліані. Маніпулятори стверджували: «предоставленные Киеву от США деньги отмывались через сомнительные украинские и американские компании, в том числе гуманитарные программы».

В дійсності ж, американські та європейські програми технічної допомоги для України відкриті та дуже публічні. Про них регулярно звітує Міністерство фінансів України, а також існує окремий державний портал, де можна знайти інформацію про всі проєкти.

Окрім абсурдних звинувачень, маніпулятори опублікували список людей, які «отмывали деньги»: «миллионер Джордж Сорос, бывший вице-премьер США Джо Байден, послы Америки на Украине Джеффри Пайетт, Мари Йованович и Уильям Тейлор» (троє останніх свідчили проти Трампа на слуханнях про імпічмент).

Російська дезінформація виставляє Україну впливовою світовою державою: крім "втручання у вибори в США", «украинский след» пропагандисти угледіли в загостренні конфлікту в Нагірному Карабаху: «Теперешние потуги Киева выступить одной из сторон конфликта продиктованы желанием напомнить о себе, повысить свой геополитический статус в глазах конфликтующих сторон». Приводом для звинувачень стала доволі нейтральна заява українського МЗС щодо артилерійських обстрілів у Карабаху.

Також писали:

Готуються дискредитувати ще не створену вакцину від коронавірусу

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, продовжують поширювати конспірологічні теорії та підігравати антивакцинаторам. Цього разу вони, посилаючись лише на слова “офицера пресс-службы управления Народной милиции ЛНР”, розганяли відвертий фейк про ніби-то тестування якоїсь американської вакцини проти коронавірусу на українських військових в Харківській області (без уточнення, в якому саме місті). Та закінчували свій потік фантазії лякалкою: “Врачи неотложки не смогли помочь больным. Они не знали, каков состав у введённой вакцины. В результате умерли пять человек”. Так вони нагадують про “зовнішнє управління” та готують підґрунтя для дискредитації (ще не створеної) вакцини від коронавірусу.

Вкотре про “утиски” російськомовних. На сцені Бужанський

Протести проти законопроекту Бужанського (про відстрочку переходу російських шкіл на українську мову навчання) очікувано викликали хвилю обурення з боку дезінформаторів. Ймовірно, попередні нагнітання навколо мови були частиною кампанії з підтримки законопроекту Бужанського. Російські маніпулятори змагались в навичках нагнітати емоції на вже затертій темі утисків російськомовних в Україні. “Чтобы лишить возможности живого, непосредственного диалога украинский и русский народы, киевский режим бьет прежде всего по точке единения двух культур — русскоязычной Украине”.

Крим: вода, можливість воєнних дій і «трубы из пленки»

В питанні Криму дезінформатори не припиняють генерували креативні ідеї щодо того, як же забезпечити півострів водою. Пропозиції різняться: від будівництва «Трубы .... из синтетической плёнки», якою окупанти качатимуть воду з Кубані, до звичного для Росії методу — погроз. Щоб виправдати погрози, маніпулятори згадують про права людини, конвенції про міжкордонні водойми та історію Ізраїля, який бомбив ворожі до нього арабські держави.

Північний потік-2 розколює Захід: Європа проти санкцій США

Російські сайти писали про те, що «Північний потік-2» – це вигідна інвестиція, а не суто політичний проект. «Не бывало в истории человечества ситуации, когда выгодное дело, в которое разные страны вложили миллиарды, оставалось бы незаконченным». А європейці бояться американців, які хочуть «залезть в карман каждого европейского налогоплательщика». Вони пропонують просте рішення для громадян Європейського Союзу «голосовать за силы, выступающие за разумное экономическое партнерство с Россией».

Мінськ: протистояти Росії марно, а Україна «одержима»

Щодо мирних перемовин у Мінську, російські сайти, орієнтовані на українську тематику, просували ідею про марність протистояння Росії. І звинувачували Україну в «одержимости». Джерело такої одержимості вони називають: «самое большое количество американских дипломатов посаженое в Киеве». Хоча в Україні вже близько року немає повноцінного посла США. У травні 2020 Дональд Трамп таки призначив новим послом Кіта Дейтона. Але його досі не затвердили в Сенаті.

Висновки

Останні декілька тижнів в дезінформації з’явився акцент на обговоренні можливого російського вторгнення в Україну. З одного боку маніпулятори заперечують такі плани, а з іншого – за кожної нагоди погрожують зброєю. Це вписується в російську концепцію ведення війни, коли загроза застосування зброї та інформаційні операції навколо цього мають таку саму вагу, як пряме застосування збройних сил.

Вони також намагалися виправдати недавнє вбивство українського медика на лінії зіткнення, називаючи його диверсантом.

Іншим великим наративом стали американсько-українські стосунки. Маніпулятори продовжували демонізувати Сполучені Штати та звинувачувати Україну у втручанні у вибори в США. Окрім цього, вони звинувачували американських політиків у розкраданні американської ж допомоги для України.

Методологія

Ми шукали теми у 7016 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість з них спираються на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні