T

Telegram-торпеда для України: меседжі російської дези отруюють медіапростір та впливають на політику

“Як повідомляє Telegram-канал...” — це один із форматів легітимізації маніпуляцій у новинах, який з минулого року набуває популярності в Україні. Наприклад, маніпулятивний сайт ukrainianwall.com за минулих півроку опублікував близько 900 новин з посиланнями на Telegram-канали. Це 6% від усіх новин на цьому сайті і приблизно 4-5 новин щодня.

Приблизно кожен п’ятий згаданий у новинах на цьому сайті Telegram-канал — або «Резидент», або «Легитимный», адміни яких висловлюються про Путіна, Медведчука, Шарія і Кремль виключно у нейтральному чи позитивному ключі. Далі подібні новини часто розходяться в медіапросторі вже з посиланням на сайт-першоджерело або з формулюваннями “пишут в сети”, “как пишут в СМИ”.

Не варто недооцінювати масштаби впливу подібних ресурсів. Згаданий вище ukrainianwall.com має близько мільйона підписників у Фейсбуці. Це величезна аудиторія, навіть якщо відмінусувати ботів.

З іншого боку, ці та кілька інших Telegram-каналів впливають і на політичні рішення — про це йдеться у розслідуванні Любові Величко “Тєлєга” для Слуги. Як Telegram-канали, що ймовірно ведуться з Росії, впливають на роботу Ради”.

Власне, це розслідування, опубліковане минулого тижня, яке викликало хвилю хейтерства і погроз на адресу авторки, і стало приводом для аналітиків дезінфомоніторингу “Текстів” дослідити місце Telegram-каналів як джерел інформації в українському інфопросторі.

Своїми висновками ми поділилися з читачами під час LIVE-дискусії на цю тему.

Маніпулятивні сайти + анонімні Telegram-канали = любов

«Ми постійно відстежуємо російську пропаганду та дезінформацію в медіа, — розповідає Юлія Дукач, аналітикиня проекту з дезінфомоніторингу Texty.org.ua. — За допомогою машинного алгоритму визначаємо рівень маніпулятивності журналістських текстів. Ми дослідили новини російською мовою, опубліковані з 1 січня до 15 липня цього року на 170 українських та російських сайтах, охоплених нашим моніторингом». Ось висновки з цього дослідження:

  1. Канали «Легитимный» та «Резидент» однаково популярні як серед російських сайтів, що пишуть про Україну (найяскравіший приклад серед таких - ukraina.ru), так і серед українських маніпуляторів-клікбейтерів.
  2. В групі російських сайтів (68 джерел), що пишуть про Україну, виявили близько 500 новин, в яких посилалися на анонімні Telegram-канали. З них 100 (20%) – це цитування каналу «Легитимный», стільки ж — «Резидента».
  3. В українських виданнях, які люблять маніпулювати емоціями (70 джерел) та дають хибну аргументацію, часто просувають джинсу, виявили близько трьох тисяч посилань на різні анонімні Telegram-канали. В п’ятірку найпопулярніших також увійшли «Легитимный», «Резидент» — вони поступилися лише каналам Pavlovsky News та Klymenko Time.
    Лідером з публікації новин на зразок “Як повідомляє Telegram-канал...” став вище згаданий сайт ukrainianwall.com.
  4. Для порівняння: провідні українські медіа значно рідше публікують новини з посиланнями на анонімні Telegram-канали. За пів року в цій групі виявили лише три посилання на «Легітимного» і «Резидента». І всі три – на сайті 24tv.ua. Серед мейнстрімних сайтів там же найчастіше цитати з Telegram-каналів, у тому числі анонімних: в цілому — 0.8% публікацій (180 з 24 тисяч).

Як це працює в політиці: інсайди, плітки, ефект «масонської ложі»

Власне, з появою соцмереж читачі вже звикли, що в медіа часто посилаються на публікації на особистих Facebook-сторінках, а повідомлення у Twitter стають відправною точкою для новин. В чому ж особливість Telegram-каналів, і чому на їх просування в українських медіа та політиці варто звернути увагу?

Кожен із нас ласий до таких слів, як інсайд, секрет, таємниця, кожному хочеться бути в курсі того, що не знають інші, — пояснює Любов Величко. — Telegram-канали якраз і пропонують оцей «смаколик» — щось особливе «з власних поінформованих джерел». Часто це хаотично сформульовано, може здаватися беззмістовним на перший погляд, але суть зрозуміла лише тим, хто в курсі внутрішньополітичних перипетій. Читачі, серед яких українські чиновники і депутати, відчувають ефект причетності до чогось особливого, «масонської ложі», де знають про якісь таємні задуми, інсайдерські зливи.

Як Telegram-канали впливають на прийняття рішень? Підштовхують до потрібного вибору: схвалюють одні рішення, критикують інші. Так було, коли «Слуги народу» проголосували за відставку прем’єра Гончарука і за відставку генпрокурора Рябошапки. Натомість кандидатуру Андрія Портнова на посаду генпрокурора всіляко рекламували і підтримували.

Канали «Легитимный» і «Резидент», які послідовно повторюють російські наративи, загалом публікують дуже багато різного контенту, в тому числі політичні прогнози, які іноді здійснюються. Це підвищує довіру до цих джерел і маскує ключові меседжі.

Ми не можемо довести, що ці канали адмініструються з Росії, але вони явно на боці Кремля, судячи з контенту.


Експансія анонімних Telegram-каналів в інфопростір

Власне, про зростання впливу цих джерел йшлося і в розслідуванні Юрія Смірнова «З Росії з любов'ю. Анонімна імперія Павла Дурова», опублікованому на сайті Liga.net у лютому цього року.

— Ми робили розслідування в грудні 2019 — січні 2020 року. Якраз восени був бум появи анонімних Telegram-каналів, — розповідає Юрій, який також долучився до LIVE-дискусії. — Тоді, наприклад, з’явився «Темный рыцарь», де писали інсайди з життя монокоаліції. Але потрібно розуміти, що експансія Telegram-каналів в український простір розпочалася ще раніше, напередодні президентської кампанії, це 2018-2019 рік. В Росії ж анонімні канали почали з’являтися в 2016 році. Тоді Telegram став популярним месенджером, і російська влада зауважила цей неприборканий майданчик, який спочатку заблокували, а пізніше розблокували. Сьогодні експерти сходяться на думці, що спецслужби РФ мають доступ до кодів шифрування і можуть бачити все, що відбувається в Telegram — це до питання безпеки.

Як розкручуються Telegram-канали? На початковому етапі — за допомогою ботів, а потім за допомогою реклами в інших відомих каналах. Наприклад, канал «Незыгарь», один із найпопулярніших в Росії, прорекламував український нікому невідомий канал «Разведчик» із двомастами підписників. Навіщо? Це робиться для того, щоб люди приєднувалися до наративів, які там поширюються. Ми робили і власний експеримент, який обійшовся у $200. Зробили свій Telegram-канал з абсурдною ідеєю про те, що Земля — пласка, і за гроші за декілька годин нам розкрутили його до 25 тисяч підписників. Він був видалений після публікації розслідування. Самі по собі Telegram-канали не становлять якоїсь загрози, але стають небезпечними, коли їх легітимізують ЗМІ — «зливні бачки».


Хейт і цькування за «російським сценарієм»

Реакція адмінів проросійських Телеграм-каналів на розслідування щодо їхнього впливу на українську політику — класичний приклад цілеспрямованого застосування прийомів російської інформаційної війни. Долучилися навіть ті, що не були згадані в матеріалі. Протягом кількох днів кожен з цих каналів публікував по 3-4 новини, у яких висміювали автора і медіа, що опублікували матеріал, вигадували різних його замовників. До речі, щодо замовників — у новинах поширювалися багато різних суперечливих версій: від Вікторії Сюмар до Джорджа Сороса. Мета: просунути тезу, що матеріал створений в інтересах якихось осіб.

І фінальний акорд: залякування і цькування авторки — з нецензурною лайкою та погрозами на кшталт «ми знаємо, де ти живеш», щоб відбити бажання надалі досліджувати російську дезу в Україні. А її поширення відбувається сьогодні системно, про що свідчать і щотижневі моніторинги «Текстів».

Юрій Смірнов Любов Величко Юлія Дукач медіапростір дезінформація маніпуляції telegram розслідування

Знак гривні
Знак гривні