З

"Замахнулися – бийте!" Майстер-клас риторики Порошенка у суді

Під час судового засідання 1 липня Петро Порошенко виголосив, мабуть, один зі своїх найкращих спічів.

Суд над Порошенком мав усі шанси стати однією з основних медійних подій цього тижня. Вочевидь, це розуміли всі, в тому числі й в Генпрокуратурі. Саме цим можна пояснити рішення Генпрокуратури нанести удар на випередження. Йдеться про відеозвернення генеральної прокурорки України Ірини Венедиктової до Петра Порошенка. Розрахунок був достатньо вірним – зіграти на випередження і вкинути свій інформаційний меседж. Але сталося все як завжди.

Генпрокурорка запропонувала Порошенку “доводити в суді свою невинуватість”. Виявилося, новій очільниці прокуратури нічого не відомо про таке поняття – до речі, вписане в Конституцію – як “презумпція невинуватості”: ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у суді. Особа вважається невинуватою, доки її вину не встановить суд. Від заяви Венедіктової повіяло чимось таким давно призабутим з далеких брєжнєвських 70-х минулого століття.

А наступного дня було судове засідання.

Прокурорів було аж 7 (сім). Але всі вони виступали мляво й невиразно.

Порошенко, навпаки, обрав тактику наступу: тональність, жести – все демонструвало, що головний обвинувачувач – це саме він. Його виступ на суді 1 липня – це одна з найкращих його промов. Чому він так не виступав на посаді Президента?

У промові основною його мішенню нібито стає генпрокурорка Венедіктова, проте, вочевидь, вона не є кінцевою ціллю. Він фактично глузує з теперішнього керівництва генеральної прокуратури. “Я хочу повністю погодитися, всупереч рекомендаціям захисту, з позицією генерального прокурора, – каже Порошенко і, зробивши паузу, додає: – з позицією генерального прокурора Рябошапки, що це повний юридичний треш... Це дуже небезпечно генеральному прокурору – казати правду в очі. Тому що саме за це, за відмову підписати треш, генеральний прокурор Рябошапка був відправлений у відставку...”.

106026419_2112058392261875_4057544363989121465_o.jpg

Петро Порошенко виступає перед своїми прихильниками біля будівлі суду. Фото з його фейсбук-сторінки

Проте на цьому кпини Порошенка над Венедіктовою не закінчуються.

Згадуючи про її відеозвернення до нього, Порошенко демонструє у суді книжку “Судебные речи и статьи советских обвинителей”. Та цитує слова сталінського прокурора Вишинського, які “повністю збігаються з позицією обвинувачення”, щодо необхідності підозрюваного доводити свою невинуватість у суді. І тут вперше Порошенко вже згадує про Зеленського, який, за його словами, мав би виступати гарантом записаних у Конституції свобод і прав, і не мав би дозволяти генпрокурорці робити подібні заяви.

Далі Порошенко каже, що хоче зробити щиросердне зізнання: “Я хочу наголосити, що мене планують покарати за те, що влітку 14-го року, не дочекавшись відповіді Путіна на мій мирний план, я віддав наказ про контрнаступ збройних сил України, внаслідок якого було звільнено дві третини окупованого Донбасу...”.

Загалом, Петро Порошенко в своїх виступах має вигляд людини, яка морально підготувалася до ув'язнення. Весь його виступ – це чітка декларація: він готовий до бійки і піде до кінця. Про що він, зрештою, і говорить прямо. На цей раз чітко адресуючи свій меседж своєму справжньому опоненту, Володимиру Зеленському. “Я хочу звернутися до пана Зеленського, до пані Венедіктової, і повторити тезу – ми вас не боїмося. Замахнулися – бийте! Не відкладайте, не бійтеся. Треба запроторити за грати – запроторюйте…”

Все, що відбувається далі в ході цього судового процесу, все ж таки залишиться в тіні цієї промови. І виступи обвинувачення та захисту, і з’ясування того, що роблять у судовій залі спецпризначенці ДБР, і суперечка народних депутатів з представниками прокуратури, один з яких необачно заявить у своєму виступі про вплив Порошенка на депутатів “ЄС”.

Загалом, адвокати Порошенка більш красномовні, в той час як прокурори прогнозовано виступають у ролі безликих чиновників, що зачитують звинувачення з папірця позбавленою будь-яких інтонацій скоромовкою. Ну, зрештою, такий стиль обвинувачення в недореформованих судах – давня традиція.

Вся ця судова справа базується на факті призначення на посаду першого заступника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. Генеральна прокуратура, зокрема, звинувачує Порошенка у тому, що це саме він впливав на голову зовнішньої розвідки з метою призначення Семочка. На думку представників обвинувачення, це призначення є незаконним, оскільки у голови може бути лише один перший заступник. Звинувачення також наполягає, що подібним призначенням державі був заподіяний збиток у розмірі виплаченої Семочку зарплати на новій посаді.

У свою чергу захист заявляє, що справа є політичним замовленням. Захист також не бачить у діях Порошенка нічого протизаконного. Згідно з позицією адвокатів, рішення Порошенка на посаді президента можуть оскаржуватися лише Конституційним судом. Щодо законності призначення Семочка, то один із адвокатів Порошенка, Ігор Головань, заявив, що генеральний прокурор і слідчі “намагаються гратися у філологічні тонкощі з одниною і множиною. Мовляв, той факт, що перший заступник згадується в законі в однині, обмежує кількість перших заступників".

Щодо твердження сторони обвинувачення про заподіяння державі збитків через виплату зарплати Семочку, захисники Порошенка під час судового процесу оприлюднили відповідь Рахункової палати про те, що вона не знайшла порушень у оплаті Семочкові його роботи на посаді в зовнішній розвідці. Сторона захисту також не вважає Порошенка підозрюваним, оскільки, на думку адвокатів, оголошення підозри не було проведене належним чином.

Під час судового засідання 1 липня представники прокуратури просили обрати Порошенку запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Особисте зобов’язання для Порошенка означатиме, що пересуватися країною він зможе лише з дозволу слідчих. У нього також може бути вилучений закордонний паспорт. Правда, вийшла нестиковка. Обвинувачення просило обрати запобіжний захід до 10 липня, але оскільки у їх клопотанні не було вказано дати, розгляд клопотання було перенесено на наступне судове засідання – 8 липня.

Проте українська правоохоронна система ніколи не комплексувала з приводу своїх промахів. Так, вочевидь, виглядає і цього разу. Вже після судового засідання адвокат Ілля Новіков повідомив, що слідчі у справі Семочка просять продовжити розслідування справи до… 10 жовтня, тобто, ще на три місяці. Вони хочуть допитати Порошенка, провести ще якісь слідчі дії.

Таким чином, вся ця історія з судом може розтягнутися ще невідомо на скільки. І це в той момент, коли всі сторони зараз ведуть активну підготовку до виборів у місцеві органи влади. В країні активно дискутують з приводу того, яке рішення прийме суд. Але не можна виключати й іншого варіанту, коли слідчі дії й судові засідання по Порошенку стануть чимось перманентним і відіграватимуть для нього та його політичної сили роль такої собі м’якої "удавки". Коли вся політична активність Порошенка фактично загрузне в судах.

Звичайно, Порошенко намагатиметься використати судові засідання як свого роду майданчик для виступів. Те, що йому справді вдається і те, що він блискуче зробив на судовому засіданні 1 липня. Але є одне “але”. Ви можете скільки завгодно гарно виступати, і ваші аргументи можуть бути справді вбивчими, але у вечірньому прайм-таймі якогось топового телеканалу про це можуть згадати одним словом – або взагалі не згадати. А на заміну поставити – як в одній зі «Свобод слова» Савіка Шустера – опитування, чи є справа проти Порошенка політичним переслідуванням. І більшість незнаної нікому аудиторії відповість, що ні. А прокурорська машина зі всіма своїми помилками, суперечностями та зачитуванням скоромовкою з папірця молотиме далі – без кінця і краю, скільки буде комусь потрібно.

порошенко переслідування суд

Знак гривні
Знак гривні