П

П'ять причин, чому арешт Порошенка зашкодить Україні та Зеленському

Цілком очікувано, що влада Зеленського вирішила посадити Порошенка. Зрештою, вони говорили про це постійно, і не було жодної причини не вірити в такі наміри. І от вони впритул наблизилися до своєї мрії. Ми вважаємо, що суспільство повинне завадити цим намірам – незалежно від ставлення до Порошенка. Пояснимо, чому:

Цю статтю можна не тільки прочитати, але й прослухати:

1. Ув'язнення Порошенка дуже хоче Кремль

Росія завжди докладає великих зусиль як для репутаційного, так і для фізичного знищення українських лідерів, які наважилися чинити їй збройний опір. Порошенко воював з Росією, тож він – не виняток із цих правил. Ми постійно моніторимо російську дезінформацію – і меседж про те, що Порошенка слід ув'язнити, російські дезінформаційні ресурси безперервно й методично повторюють. Тому його арешт – навіть символічний, навіть під заставу – стане важливою російською перемогою в гібридній війні з Україною.

2. Втрата підтримки та загроза демократії

Офіційний Київ в особі президента Зеленського втрачатиме підтримку західних лідерів і західної громадської думки. Як можна підтримувати державу, яка вдається до політичних репресій? Ми це вже проходили в часи Януковича. Ми – країна, яка воює з однією з наймогутніших армій світу – опинимося в частковій ізоляції.

До того ж, ув'язнення Порошенка в результаті політичного переслідування – це дуже сильний удар по демократії, який ускладнить можливість подальшої мирної передачі влади через вибори: аби убезпечити себе від аналогічного переслідування, Зеленський матиме велику спокусу піти по авторитарному шляху.

Демократичним лідерам на Заході важко буде пояснювати своїм громадянам, навіщо допомагати грошима й зброєю авторитарному режиму, який стрімко деградує до лукашенківського.

3. Дестабілізація

Арешт Порошенка може ще більше розлютити ту частину суспільства, яка голосувала за нього заради збереження розпочатого ним курсу: реформи децентралізації, банківського та фінансового сектора, медицини, нафтогазової системи та багатьох інших; ослаблення олігархів, побудови справді незалежної від Росії, європейської України – з перспективою вступу до ЄС та НАТО. Тобто, йдеться далеко не лише про “армію, мову і віру”.

Натомість вже зараз майже всі ключові реформи або зупиняють, або розвертають на 180 градусів. Під загрозою навіть ЗНО, яке вважалося беззаперечним досягненням, і ніхто не ставив під сумнів його важливість і корисність. Якщо додати до фрустрації через припинення реформ ще й ув'язнення Порошенка – це може спричинити серію мітингів, демонстрацій, сутичок з поліцією, арештів активістів, дестабілізації. І все це – під час війни.

4. Абсурдні звинувачення та послаблення інституту президентства

Звинувачення, висунуте Порошенку, абсурдне. Його хочуть запроторити до в'язниці на 7 - 10 років за призначення у вертикалі влади, яка підпорядковується Президенту.

ДБР вважає, що Порошенко схилив до незаконного наказу голову Служби зовнішньої розвідки. А саме, в липні 2018 року Порошенко своїм указом призначив першим заступником голови СЗР Сергія Семочка.

Після цього тодішній голова розвідки Єгор Божок видав наказ, за яким рішення президента оголосили особовому складу служби, а Семочко приступив до виконання своїх обов’язків. Ось цей суто формальний наказ про оголошення особовому складу рішення Президента, на думку ДБР, і є злочином, в якому Порошенко буцімто виступає співучасником або підбурювачем.

Сам факт судового переслідування глави держави за кадрове розпорядження послаблює цю посаду, тому що компроментує посадово-функціональний імунітет як чинного, так і всіх наступних президентів. А слабкість означає, що в критичний момент підлеглі просто перестають брати слухавку.

5. Зеленський може стати наступним

В часи президентства Порошенка розмови про його ув'язнення здавалися смішними. Та й зараз смішно звучить, коли одна з “балакучих голів” ОПЗЖ, Вадим Рабінович, грозиться посадити Зеленського – наприклад, за впровадження ринку землі. Однак політичне переслідування Порошенка стане прецедентом. І немає сумніву, що якщо ОПЗЖ (тобто, Росія) прийде до влади в Україні – вони вчинять із Зеленським так само.

Власне, гра проросійських сил і спрямована на те, щоб узалежнити Зеленського, а потім, залякуючи, витискувати його по максимуму. Нагадуємо, що Кремль не надає преференцій іноземним лідерам, які допомогли Росії підкорити їхні країни. Часто найбільше, на що вони можуть розраховувати – це трохи комфортніша камера, ніж у останнього кошового Запорізької Січі Петра Калнишевського (на утримання якого царський уряд виділяв більше грошей, ніж на інших в'язнів ), та відсутність анафеми.

Зеленському варто зупинитися, забути свої популістичні розмови про “запит на справедливість” та “запитайте будь кого на вулиці, чи він винен” – і зрозуміти, що в демократичних суспільствах оцінку за свої дії політики отримують на виборах. А не у вигляді політичних судових процесів, організованих наступниками.

репресії авторитаризм аудіотексти зеленський порошенко

Знак гривні
Знак гривні