Я

Як Леонід Кравчук “підгодовує” російську дезу своїми експертними коментарями

А нашему постоянному эксперту, первому президенту Украины Леониду Кравчуку сегодня 86 лет. С днем рождения, Леонид Макарович!” – так привітала з днем народження Леоніда Кравчука ведуча російської телепрограми “60 хвилин” Ольга Скабєєва в січні цього року.

І дійсно: Леонід Кравчук декілька разів з’являвся на російському ТБ та часто фігурує у маніпулятивних новинах, які потрапляють до нашого щотижневого дезінфомоніторингу.
Команда Текстів за допомогою власного алгоритму на основі штучного інтелекту вже рік моніторить теми, які гібридна пропагандистська машина РФ просуває в Україні, особливо на окупованих територіях.

Ми вже звикли, що Дубінський та лідери ОПЗЖ легітимізують російські тези, відтворюючи їх. Так само працює сталий пул “експертів”, які щодня дають такі ж “правильні” проросійські коментарі стосовно будь-якої події в Україні. Але останнім часом до цього списку приєднався і перший президент України. Так, наприклад, з квітня минулого року Кравчука згадали в більш ніж 1700 маніпулятивних новинах російською мовою.

pasted image 0.png

Найчастіше першого президента згадували на сайті e-news.su – 125 публікацій за рік. Цей сайт поширює українофобські тексти, має категорію “Сводки Новороссии” та в якості підзаголовка використовує хештег “SaveDonbassPeopleFromKievNazisArmy”. Серед інших сайтів, що часто згадували Кравчука, – постійні джерела українофобських цитат naspravdi.info та ukraina.ru.

І хоч іноді Кравчука згадують в текстах на кшталт “Пушков рассказал, почему Ельцин не присоединил Крым”, проте частіше він фігурує з особистими цитатами. А в своїх коментарях Леонід Макарович примудряється одночасно відтворювати російські тези в політичній сфері (наприклад, закиди в бік Порошенка, пропозиції відновити водопостачання в Крим і зняти "всі блокади") та розмірковувати стосовно української історії в невигідному для Росії руслі (наприклад, наголошувати на тому, що Україна має більш давню історію, ніж Росія). Проте обидва типи цитат активно поширюються російською дезою. Відрізняються лише акценти в заголовках: це або "Пушков заступился за Кравчука...", або "Пушков назвал извращением трактовку истории…" (Пушков – депутат держдуми, голова комісії РФ з інформаційної політики та взаємодії з засобами масової інформації).

До речі, Пушков і Скабєєва регулярно реагують на цитати Кравчука. В 11,5% публікацій, в яких згадують Кравчука, також фігурують їхні прізвища.

pasted image 0.png

Інший "прокол" Кравчука – участь у політичних шоу. Минулого року він брав участь у дискусіях на медведчуківських каналах 112.ua та NewsOne. І, як вже згадували вище, вже неодноразово погоджувався дати коментар в прямому ефірі шоу "60 минут" на телеканалі Росія 1. Так, наприклад, в січні його коментарі Скабєєвій спровокували цілу хвилю публікацій із критикою першим президентом декомунізації. Також згадаймо, як "Скабеева заставила Кравчука признать, что политики не должны вмешиваться в историю".

Звичайно, не можна заборонити першому президентові давати коментарі та озвучувати своє бачення ситуації в країні. Проте, напевно, слід йому нагадати, що будь-які слова на підтримку російських тез, озвучені українськими політиками “першого ешелону”, миттєво поширюються проросійською дезінформацією, яка продовжує вести свою інформаційну війну в українському новинному просторі.

кравчук дезінформація

Знак гривні
Знак гривні