Я

Як стримувати епідемію, не вбиваючи економіку? Масове тестування, відстеження контактів і точкова ізоляція

Необхідна система, яка нищитиме спалахи коронавірусу, не знищуючи економіку. Й така система розроблена, пише професор з фінансів Ноа Сміт для агенства Блумберг.

Графік дна: як пандемія "зупиняє" різні країни світу (ІНФОГРАФІКА)

США нарешті починають розумно та проактивно підходити до пандемії COVID-19. Після катастрофічного провалу на початку, тестування коронавірусу піднялося до рівнів, схожих на південнокорейські чи навіть вищі. Тим часом президент Дональд Трамп, який спершу ледь не піддався відкрити економіку ще до того, як карантин дав час придушити пандемію – тепер мудро вирішив рекомендувати продовження соціального дистанціювання до кінця квітня. А парламент, виявивши рідкісну одностайність і рішучість, ухвалив закон про велетенську підтримку для більшості домогосподарств і багатьох бізнесів на наступні кілька місяців.

Однак усе це – просто стримувальні дії, тимчасові засоби для зупинки неконтрольованого поширення вірусу. Навіть найжорсткіший локдаун ніколи не знищить вірус, а якщо обмеження зняти без режиму, який обмежив би нові спалахи – то епідемія просто повернеться. А тим часом, кожен день, коли економіка залишається в неробочому стані, створює більше втрат і збільшує суму несплаченого боргу. Надовго це не спрацює. Терміново необхідний аварійний план.

Команда експертів з Американського інституту підприємництва розробила саме такий план – і виглядає він добре. Серед цих експертів: Скотт Готтліб та Марк Маккеллан, обоє – колишні топ-посадовці Управління продовольства та медикаментів США; Лорен Сілвіс, також з FDA; та професори з відомого Центру безпеки охорони здоров'я Джона Гопкінса – Кейтлін Ріверс і Крістал Вотсон.

Перша й визначальна частина плану – створити систему, яка буде здатна впоратися зі спалахами коронавірусу без загального карантину. Це вимагає масового тестування: для США автори плану оціночно кажуть про необхідність 750 тисяч тестів щотижня. На щастя, зараз у США це вже можливо:

Щоденна кількість тестів у США
Щоденна кількість тестів у США

А тим часом, швидкі тести зменшать тривалість очікування, щоб нові випадки можна було визначати впродовж кількох хвилин, а не кількох днів. Тоді люди з позитивним тестом негайно зможуть самоізолюватися.

Але тестування й ізоляції недосить для стримання вірусу, адже COVID-19 стає заразним задовго до того, як у багатьох інфікованих починають з'являтися симптоми. Тому, щоб справді стримати поширення, медична влада повинна використовувати підхід, який називається відстеженням контактів. Це означає визначення того, з ким інфікована людина контактувала за останні кілька днів та повідомлення цих людей про необхідність тестування навіть за відсутності будь-яких симптомів.

Традиційно, як при боротьбі з ВІЛ/СНІД, відстеження контактів робилося "вручну". Але коронавірус рухається так швидко, що для прискорення потрібні будуть технологічні рішення. Наприклад, Сінгапур недавно відкрив для загалу свій додаток з відстеження контактів. Ця програма за допомогою сигналів Bluetooth визначає, хто перебував фізично поряд із ким.

Звісно, це піднімає питання приватності. Тому лідери в технологічній сфері працюють над альтернативними рішеннями, які відстежують контакти, зберігаючи анонімність. Можливо, Apple та Google уже мають для цього достатньо даних. А тим часом, будь-яка програма з відстеження контактів повинна швидко повідомляти людей, що вони перебували в контакті з інфікованою особою та (в ідеалі) спрямовувати їх до найближчого центру тестування. Ті, у кого результат позитивний, негайно ізолюються у власних домівках для запобігання поширенню хвороби.

Введення міцних систем тестування та відстеження може початися на місцевих рівнях. Однак запровадження цих систем вимагатиме як грошей, так і мудрих змін політики. Центральний уряд повинен запровадити щедре фінансування для допомоги місцевій владі та владі штатів у створенні систем тестування та відстеження. Місцева влада та медики повинні послабити критерії для тестування, дозволивши тестувати людей ще до появи будь-яких симптомів. Автори плану закликають створити національну систему, яка пов'яже між собою місцеві системи відстеження та дозволить відстежувати контакти на національному рівні, а також допоможе інфікованим людям ізолюватися швидко та безпечно.

На додаток до підходу тестування та відстеження, уряди можуть використовувати тести на антитіла для визначення людей, котрі вже пережили вірус і можуть безпечно повернутися до роботи. Німеччина вже експериментує з цим підходом.

Після того, як системи тестування та відстеження запроваджено, а кількість нових випадків упродовж принаймні 14 днів падатиме, автори плану пропонують обмежувати карантинні заходи – однак не всі водночас. Вони пропонують поступове відкриття підприємств, зберігаючи роботу з дому, навчання на відстані й особисте соціальне дистанціювання, наскільки це можливо, водночас зберігаючи заборону на зібрання понад 50 людей.

Й тільки коли проти COVID-19 буде розроблено якесь щеплення – може, до середини 2021 року – можна буде зняти всі обмеження. А якщо в якомусь місці чи регіоні знову почнеться неконтрольоване поширення вірусу – команда рекомендує швидке, але тимчасове повернення до повного карантину.

Тож битва проти коронавірусу буде тривалою. Але через кілька тижнів розстановка сил може змінитись. І нам потрібна дорожня карта для того, щоб вийти зі сховку й почати наступ.

медицина коронавірус технології економіка

Знак гривні
Знак гривні