Наслідки застосування формули Штайнмаєра для України: війна на вулицях досі мирних міст

Володимир Зеленський 12 вересня анонсував обговорення "формули Штайнмаєра" на зустрічі лідерів держав "нормандської четвірки".

Фактичну цю формулу Штайнмаєра також озвучив Ігор Коломойський в інтерв'ю виданню ЦензорНЕТ. Те саме озвучив новий міністр закордонних справ Вадим Пристайко , голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія та інші провладні політики. Що таке Формула Штайнмаєра:

1. Україна спеціальним законом надає на 5 років політичну та економічну автономію Донбасу
2. Проводяться місцеві вибори без роззброєння бойовиків і виведення російських військ
3. Україна оголошує амністію всім бойовикам
4. Україна платить соціалку і відновлює зруйновану інфраструктуру за свої кошти
5. На наступний день після виборів росія починає передавати Україні контроль над кордоном і виводити свої війська.
6. З Росії знімаються санкції.

Почнімо з того, що Росія не виконувала, не виконує і не буде виконувати своїх зобов'язань. Росія напала на нашу країну, захопила території, вбила понад 13 тис. українців, постійно бере в заручники українців. Треба бути і дурним і сліпим одночасно щоб вірити Росії на слово. А тепер давайте розберемо по пунктах наслідки з кожного кроку плану Кремля, який планує втілити нова влада.

1. Україна де-факто перестає існувати як суверенна держава. Стає квазі-федеративною державою без кордонів. За 5 років автономія не буде знята. Озброєні до зубів бойовики і Росія не просто будуть вимагати продовження автономії, а й розширення її на всю Донецьку і Луганську область. Інакше - відновлення бойових дій.

2. Вибори пройдуть під російськими дулами автоматів, а не "за українським законодавством". Виберуть тих самих терористів Пушиліних, Гіві та Моторол. От тільки вони будуть не терористами, а законними представниками влади. Україна матиме нуль політичного та економічного контролю над ОРЛО як і зараз є. Більше того, за 5 років ЛДНР будуть голосувати на президентських і парламентських вибрах України. І повірте мені, щонайменше 146% мешканців цих регіонів проголосують за необхідних Кремлю проросійських кандидатів.

3. Уявіть 30 тис. добре навчених та організованих терористів після повної амністії, які не сидять в окопах, а можуть вільно пересуватися територією України. Ви скажете будуть же пункти пропуску і фільтрації, поліція і СБУ будуть за ними наглядати і тд. От тільки після відведення українських військ від лінії зіткнення кордону з ОРДЛО не буде, буде чисте поле (та й зараз фронт в багатьох місцях "дірявий"), через яке піде потік бойовиків та зброї на територію України в небачених масштабах. Тисячі озброєних терористів в Києві та інших обласних центрах - це просто питання часу. Ці терористи будуть займатися від вбиств військових та активістів до захоплення органів влади у слушний момент. Ні поліція, ні СБУ не справляться з таким напливом терористів просто фізично, не вистачить співробітників щоб стежити по всій України навіть за 10% терористів. Українські військові та активісти почнуть озброюватися і пробувати чинити опір на вулицях. Аж до виникнення паралельних збройних структур на кшталт УПА чи ІРА. Перестрілки вночі або навіть і вдень в містах стануть гіркою реальністю. Загадайте Харків 2014 року. Поліція та СБУ спробують зупинити вуличну війну арештами та облавами переважно проукраїнських активістів та військових, тому що вони більше відомі і менш законспіровані. Це в свою чергу підірве легітимність поліції, СБУ та влади в очах народу. Держава буде ослаблена до крайнього рівня. Чи скористається цим Росія щоб в якийсь момент прийти і "навести порядок"? Риторичне запитання, думаю.

4. На фоні цього, ми за свої гроші будемо фінансувати соціальні виплати, дотації на комуналку, відновлення повністю зруйнованої інфраструктури ОРДЛО. Мова йде про мільярди доларів, яких в нас просто немає. Варто розуміти, що частина наших грошей піде на подальше озброєння російських терористів.

5. Ніякої передачі кордону Росією Україні не буде. Зона нестабільності розшириться на всю територію України. Натомість з Росії знімуть санкції і вона далі буде нарощувати свій воєнний і політичний потенціал. Такий сценарій стане капітуляцією України у цій війні при стартових виграшних умовах.

Ви спитаєте, а що ж натомість? Як зупинити війну? Ніяк, поки Росія цього не захоче. Санкції і сильна українська армія вже насправді відбили бажання воювати в Росії. Росія зараз воює не через бажання воювати, а через небажання визнавати поразку у війні на Донбасі. Україна повнина нав'язувати свій порядок денний - введення миротворців на лінію зіткнення та кордон з Росією. Поступова передача кордону Україні, виведення російських військ з ОРЛО та його демілітаризація. Лише тоді вибори і відновлення мирного життя.

Блог: Олександр Іванов донбас війна

Знак гривні
Знак гривні