У РФ розпочався суд у справі українського політв'язня Олександра Шумкова - ФСБ вимагає 6 років в'язниці

27-28 червня 2018 року Севський районний суд Брянської області Російської Федерації почав розгляд по суті справи українського громадського активіста та військовослужбовця Олександра Шумкова, викраденого у ніч на 24 серпня 2017 року з території України співробітниками ФСБ РФ.

Повідомлення про розгляд справи Олександра Шумкова з'явилось 8 червня на офіційному сайті суду. Порядок розгляду справи можна відслідковувати через сторінку присвячену справі Шумкова на сайті суду.

У вівторок 26 червня Олександра Шумкова відвідав український консул. Він так само був присутній під час судового засідання 27 червня.

На судовому засіданні перебувала Дарія Костроміна, детальний блог якої стосовно перебігу двох днів засідання можна почитати у статті "Суровый брянский плен" на сайті Грани.ру

Перебіг засідання

Засідання вів Віктор Рухкмаков - в.о. голови Севського районного суду Брянської обл. РФ. Родичі та адвокат очікували що 27 червня відбудеться попереднє засідання, клопотання про яке напередодні подав адвокат Фаріт Муртазін. Але суддя клопотання відхилив у засідання одразу розпочалось по суті справи. Далі суддя відхилив усі інші клопотання сторони захисту, зокрема по повернення справи до прокуратури та про закриття справи у зв'язку невиновністю обвинуваченого та поверненні його по підсудності в Україну.

Після оголошення позиції сторони обвинувачення Олександр Шумков вкотре заявив, що винним себе не визнає. Також Олександр Шумков зробив зауваження щодо перекручення історичних фактів прокурорами. Зокрема сторона обвинувачення зазначила, що Правий сектор було створено організацією УНСО, що була послідовницею УПА, яка воювала на боці фашистської Німеччини. На що Олександр пояснив що УПА воювала як проти радянського так і нацистського режимів. Ну і якщо російська прокуратура вважає ПС екстремістською організацією лише за те що в їх програмі закладена протидія агресії зі сторони Москви, то за такою логікою треба визнавати ексремістами будь-які Збройні сили будь-якої країни через їхні прямі завдання у протидії ворожій агресії.

Також після допиту таємних свідків, Олександр Шумков заявив: "Я не бачу сенсу задавати питання. Ця справа політична. Рішення вже готове і залишилось його надрукувати на принтері. На даний момент такий політв'язень не один я, є також незнайомі мені Кольченко, Сенцов, Карпюк, Клих та інші. В знак протесту я відновлюю безстрокове голодування."

Родичі зауважили, що перекладач, присутній в залі, постійно не перекладає частину зі слів Шумкова, пропускаючи важливі моменти і аргументуючи не знанням як саме їх перекласти на російську мову. Також у залі постійно знаходиться близько десяти "вільних слухачів", які представляються спіробітниками ФСБ.

На вихідні дні Олександра Шумкова будуть етапувати назад у СІЗО м. Брянськ. Будні дні коли триватимуть суди він буде знаходитись у ізоляторі тимчасового тримання навпроти Севського суду. Після суду 27-28 червня Шумкова помістили у карцер за непокору співробітнику СІЗО.

Що саме інкримінують

• Правий сектор. Шумкову офіційно інкримінують дві статті 282.2 Кримінального Кодексу РФ щодо участі у екстремістській діяльності, які передбачають від 2 до 6 років позбавлення волі. У справі стверджується, що він перебував у лавах забороненої у РФ організації Правий сектор і довгий час був особистим охоронцем Дмитра Яроша що означає його вагому роль в організації. Слід зазначити, що Олексадр ШУмков покинув лави Правого сектора ще 1 листопада 2014 р., а Правий сектор був визнаний ексремістською організацією в РФ лише 17 листопада 2014 р.

• Громадська блокада Криму. Шумкову інкримінують участь у громадській блокаді Криму у вересні 2015 року.

• Залякування жителів Херсонщини. Олександру Шумкову інкримінують участь у "ряде акций, направленных на устрашение жителей Херсонской области, митингующих против блокады Крыма и призывающих к восстановлению экономических и политических отношений с Россией". За деякими даними мається на увазі протидія мітингам Комуністичної партії та проросійських сил у м. Херсоні.

У справі є два таємних свідки, які виступають з доказами участі Олександра у Правому секторі, громадській блокаді Криму та залякуванню херсонців.

Щоб розуміти абсурдність справи, пропонуємо вашій увазі фотокопію частини звинувачення, яка звучить наступним чином:
"Среди лозунгов митингующих участников «Правого сектора» ему четко запомнилось выражение «Коммуняку на гилляку!», переделанный с известного выражения «маскаляку на гилляку», что означает, что надо поймать любого русского и повесить на ветке.Соответственно это выражение относилось в данном случае к митингующим, как сторонникам коммунизма, и соответственно к русским. Этот лозунг периодически перемежался с другими националистическими лозунгами Правого сектора: Слава Украине! Героям Слава! Слава нации - Смерть врагам! При этом из контекста всех выкрикиваний участником Правого сектора последнйи лозунг, в частности «смерть врагам» относится к России в целом, и к русским в частности. На предъявленной ему фотографии он опознал Шумкова А.С. Именно его он видел среди участников Правого сектора при вышеуказанных им обстоятельствах.».

Російські ЗМІ

Слід зауважити, що з початку червня російські ЗМІ почали масово друкувати новини з абсурдними звинуваченнями щодо українського політв'язня відомо перекручуючи і видумуючи нові факти.

Брянськ Today (за 28.07.18):
"В сентябре 2015 года обвиняемый блокировал автодорогу, не давая гумконвою проехать в Крым. А также он запугивал жителей Херсонской области, митингующих против блокады Крыма и призывающих к восстановлению с Россией."

Брянские новости (за 06.06.18):
"Ранее украинские издания сообщили, что охранник Яроша выстрелил в таксиста, который не пожелал ответить на бандеровский клич «Слава Украине»."

Реакція світу

14 червня Європарламент проголосував важливу резолюцію щодо Російської Федерації. Одна з вимог - звільнення усіх 70 українських політв'язнів. В тому числі Олександра Шумкова. З текстом можна ознайомитись за посиланням

18 червня Держдепартамент США оприлюднив заяву з приводу політичних та релігійних в'язнів, які утримуються Російською Федерацією. У заяві згадується так само і Олександр Шумков: "We are especially concerned about the welfare of four Ukrainians unjustly imprisoned who are currently on hunger strike—Oleh Sentsov, Stanislav Klykh, Oleksandr Shumkov, and Volodymyr Balukh"

Голодування

Як відомо 23 травня Олександр Шумков оголосив голодування у знак солідарності з усіма українськими політв'язнями в РФ. Як стало відомо під час судового засідання 27 червня, Шумков призупинив голодування на деякий час перед судовим засіданням, щоб мати сили взяти в ньому участь. Але під час засідання 27.06.18 він заявив, що відновлює голодування в повному обсязі. Загалом Олександр Шумков голодує 39 днів.

Наступні засідання

Наступне засідання відбудеться 4 липня о 14:00. Після цього - 5 та 17 липня.

Нагадаємо, що Олександр Шумков був викрадений з території України силами ФСБ РФ в ніч на 24 серпня 2017 року. З того часу український військовослужбовець знаходиться 311 днів у СІЗО міста Брянськ (РФ). Для координації та поширенню інформації про політв'язня друзями Олександра була створена Facebook сторінка Свободу Олександру Шумкову!

Блог: Oleg Slabospitsky Олександр Шумков РФ Збройні сили України LetMyPeopleGo росія політв'язні правий сектор фсб

Знак гривні
Знак гривні